.............................................................................

.............................................................................

Translate

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

H σκληρή καρδιά

Η σκληρή καρδιά
Από Aργύρης Σιμώνης                                                                                                                              



Σκληροκαρδία. Προσπαθήσατε ποτέ να δώσετε τον ορισμό σε αυτήν τη λέξη; Το λεξικό χαρακτηρίζει την σκληρότητα σαν κάτι κρύο, αναίσθητο, άσπλαχνο ανυποχώρητο και άκαμπτο. Σκεφτήκατε ποτέ ότι ίσως να υπάρχουν περιοχές στη ζωή σας που έχετε σκληρύνει την καρδιά σας απέναντι στο Θεό;

Πίστευα ότι σκληρόκαρδος είναι αυτός που μισεί τον Θεό και έχει επαναστατήσει εναντίον Του. Ε λοιπόν, ο Κύριος μου έδειξε ότι το σκεπτικό μου απείχε πολύ από την αλήθεια. Προκαλεί πραγματικά δέος η ιστορία του Ιησού όταν πλησίασε τους μαθητές Του περπατώντας στο νερό (Mάρκ. 6:45-52). Δε θα σας προκαλούσε έκπληξη και θαυμασμό αν βλέπατε τον Ιησού μπροστά στα μάτια σας να περπατάει πάνω στο νερό; Και οι μαθητές είχαν ακριβώς την ίδια αντίδραση:

"Και ανέβηκε προς αυτούς στο πλοίο· και σταμάτησε ο άνεμος. Και εκπλήττονταν μέσα τους σε αρκετά μεγάλο βαθμό, και θαύμαζαν." (Μάρκ. 6:51)

Τώρα θα μου πείτε, αυτή η αντίδραση μπροστά σε ένα τέτοιο θαύμα φαίνεται αρκετά φυσιολογική. Ας διαβάσουμε όμως και λίγο παρακάτω:

"Επειδή, από τα ψωμιά δεν κατάλαβαν, για τον λόγο ότι η καρδιά τους ήταν πωρωμένη." (Μάρκ. 6:52)

Ήταν μια ψυχρολουσία αυτό, έτσι δεν είναι; Σύμφωνα με το εδάφιο αυτό, το να μείνεις έκπληκτος ή σοκαρισμένος μπροστά σε ένα θαύμα, αποτελεί ένδειξη μιας πωρωμένης (-σκληρυμένης) καρδιάς!

Πιστεύω ότι κάποιες φορές είναι απαραίτητο να σκληραίνουμε την καρδιά μας προς αποφυγή αρνητικών επιρροών, αλλά πρέπει να προσέχουμε πολύ ώστε να μην στρέψουμε εναντίον μας αυτό που ο Θεός προόρισε για δικό μας καλό.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα βλέπουμε στο βιβλίο της Εξόδου, όπου ο Φαραώ αρνήθηκε να επιτρέψει τον λαό Ισραήλ να φύγει από την Αίγυπτο, σύμφωνα με την προσταγή του Θεού. Γίνεται αναφορά ότι η καρδιά του σκλήρυνε 15 φορές. Έτσι εξηγείται και η επιμονή του να αντιστέκεται πεισματικά στον Θεό, τη στιγμή που ήταν τόσο προφανές ότι δεν μπορούσε καν να θεωρηθεί υπολογίσιμος αντίπαλος μπροστά Του.

Όταν οι άνθρωποι σκληραίνουν την καρδιά τους απέναντι στο Θεό, γίνονται πνευματικά κουφοί και τυφλοί. Δεν μπορούν να δουν πνευματικές αλήθειες, ούτε να ακούσουν τη φωνή του Θεού. Δεν μπορούν ούτε να θυμηθούν. Η έλλειψη μνήμης αποτελεί σοβαρή ένδειξη για την κατάσταση της καρδιάς τους:

"Και όταν ο Ιησούς κατάλαβε, τους λέει: Τι σκέφτεστε ότι δεν έχετε ψωμιά· δεν αντιλαμβάνεστε ακόμα ούτε καταλαβαίνετε; Πωρωμένη έχετε ακόμα την καρδιά σας; 
Έχοντας μάτια, δεν βλέπετε; Και έχοντας αυτιά, δεν ακούτε; Και δεν θυμάστε;" (Μάρκ. 8:17-18)

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι πρέπει να έχεις "φωτογραφική" μνήμη για να μπορείς να θυμάσαι όλα αυτά τα εδάφια, αλλά είμαι σίγουρος πως  οι περισσότεροι φίλοι μου εκεί έξω, και αναφέρομαι ειδικά στους λάτρεις του ποδοσφαίρου, θυμούνται μια χαρά τις τελευταίες μεταγραφές της Μπάγιερν, της Ρεάλ ή της Λίβερπουλ, αποτελέσματα και τοπ-σκόρερ των αγώνων της τελευταίας 5ετίας! Έτσι δεν είναι; Οτιδήποτε στο οποίο  επικεντρώνεις την προσοχή σου, εξετάζεις, μελετάς και το καταλαβαίνεις, μαλακώνεις την καρδιά σου απέναντί του. Αυτό μας αποκαλύπτεται στο Μάρκο 6:52:

"Επειδή, από τα ψωμιά δεν κατάλαβαν, για τον λόγο ότι η καρδιά τους ήταν πωρωμένη."

Ο λόγος που η καρδιά τους ήταν σε αυτήν την κατάσταση δεν ήταν η αμαρτία, αλλά το γεγονός ότι όλη τους η προσοχή ήταν στραμμένη σε κάτι άλλο και όχι στο θαύμα που πραγματοποίησε ο Ιησούς. Προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή τους στο μέσο μιας θύελλας. Αυτό δεν ήταν αμαρτία.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Αν είχα προγραμματίσει να πάω για ιστιοπλοΐα, θα φρόντιζα ανθρωπίνως να αποκτούσα κάποιες βασικές έστω γνώσεις επάνω στο σπορ. Όπως επίσης αν με πήγαινες βόλτα με το αυτοκίνητό σου, δε θα ήθελα να οδηγείς δια πίστεως! Θα ήθελα να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και το νου σου εν δράσει! Αυτό δεν είναι κακό. Αν όμως βρεθείς σε μια κατάσταση όπου η ανθρώπινη γνώση δε θα μπορεί να σώσει τη ζωή σου, θα πρέπει να υπερβείς το φυσικό και να αρχίσεις να κινείσαι στο υπερφυσικό. Ο Θεός δε μας έπλασε για να περιοριζόμαστε μόνο στη φυσική σφαίρα.

Αυτό έγινε και με τους μαθητές. Ο Ιησούς είχε ταΐσει τουλάχιστον 15.000 άτομα με πέντε μικρά ψωμιά και δύο ψαράκια. Φοβερό! Ήταν μάρτυρες σε ένα τόσο μεγαλειώδες θαύμα και αντί να μείνουν προσηλωμένοι σε αυτό, έμειναν έκπληκτοι και θαύμασαν όταν είδαν τον Ιησού να περπατάει στο νερό.

Προσέξτε επίσης στο Μάρκο 6:45, αναφέρεται ότι ο Ιησούς ανάγκασε τους μαθητές Του να μπουν στο πλοίο και να παν στην απέναντι όχθη. Με λίγα λόγια τους έβαλε στο πλοίο με το ζόρι! Υποθέτω ότι ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν επειδή οι μαθητές όντας ψαράδες, γνώριζαν να "διαβάζουν" τον καιρό και προφανώς βλέποντας τη θύελλα που ερχόταν δεν ήθελαν να μπουν. Παρ' όλα αυτά, αποφάσισαν να υπακούσουν τον Κύριό τους, γεγονός που θέτει τον Ιησού υπεύθυνο για το τι θα τους συνέβαινε από εκεί και πέρα. Αν είχαν επικεντρωθεί σε αυτήν την πνευματική αλήθεια αντί να σκέφτονται σαρκικά, όχι μόνο δε θα είχαν εκπλαγεί βλέποντας τον Ιησού να περπατάει στο νερό, αλλά θα το περίμεναν κιόλας.

Παρόμοια κι εμείς, αν δεν εστιάζαμε στο φυσικό όλη μας την προσοχή, το υπερφυσικό θα γινόταν κανόνας! Θα περιμέναμε την υπερφυσική εκδήλωση της δύναμης του Θεού καθημερινά στη ζωή μας! Αν πραγματικά θέλεις να εμπειριστείς κάτι τέτοιο, μπορείς να αντιστρέψεις την διαδικασία και να την χρησιμοποιήσεις ώστε να σκληρύνεις την καρδιά σου ενάντια στον διάβολο. Εσύ είσαι αυτός που θα αποφασίσει το τί η καρδιά σου δέχεται και τί απορρίπτει.

Άρχισε να ελέγχεις τις σκέψεις σου και θα ελέγξεις και τις πράξεις σου.

Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου