.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Επιτρέπει ο Θεός το κακό; - Μέρος 1ο

  Από Αργύρης Σιμώνης


Ζούμε σε πονηρούς καιρούς. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν ακόμα και σε καλούς ανθρώπους και έχω δει πολλές φορές να αποδίδεται στο Θεό η ευθύνη, ότι δηλαδή είτε είναι ο δημιουργός αυτών των προβλημάτων, είτε "επέτρεψε" να έρθουν αυτά τα προβλήματα με σκοπό να μας διδάξει κάποιο μάθημα ή να φέρει εις πέρας κάποιο σχέδιό Του.

Πιστεύω ότι αυτή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες διδασκαλίες μέσα στο Σώμα του Χριστού. Ο τρόπος που διδάσκεται η κυριαρχία του Θεού στις περισσότερες εκκλησίες σήμερα, σκοτώνει πραγματικά την πίστη. Η αντίληψη ότι ο Θεός ελέγχει τα πάντα ή επιτρέπει όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που κατάφερε ο πονηρός να σπείρει στον κόσμο. Εάν πραγματικά ίσχυε αυτό, τότε είναι εντελώς άσκοπο να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, αφού όλα είναι προγραμματισμένα να γίνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Αν πιστεύουμε ότι είναι στο θέλημα του Θεού να μας συμβαίνουν όλα, καλά ή κακά, μπορεί προσωρινά να μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας και να μας παρηγορεί από ενοχές ή τύψεις, αλλά μακροπρόθεσμα παραμορφώνει τη εικόνα και τον χαρακτήρα του Θεού, μας εμποδίζει να Τον εμπιστευτούμε και μας οδηγεί σε παθητικότητα.

- Για παράδειγμα, η θρησκεία παρουσιάζει έναν Θεό παιδοκτόνο, που παίρνει μωρά και μικρά παιδάκια στον Ουρανό επειδή εκεί τα "χρειάζεται" περισσότερο από ότι η φυσική τους οικογένεια εδώ στη γη.
 - Η θρησκεία παρουσιάζει έναν Θεό που στέλνει ασθένειες και θλίψεις στα παιδιά Του για να τα "διδάξει" ταπεινότητα και υπακοή.
 - Η θρησκεία παρουσιάζει έναν Θεό που είναι υπεύθυνος για κάθε πόλεμο, πείνα, σεισμό, καταστροφή και κάθε κακό που συμβαίνει επάνω στον κόσμο, επειδή τίποτα δεν συμβαίνει εάν Εκείνος δεν το "επιτρέψει".

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να αγαπήσεις και να εμπιστευτείς κάποιον που σου φέρεται έτσι; Με τη σημερινή νομοθεσία αν στο δικαστήριο ένας τέτοιος Θεός ανέβει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ή ακόμα και σε θάνατο σαν ένας κοινός εγκληματίας! 

Η θρησκεία (το θρησκευτικό πνεύμα) έχει εφεύρει μια νέα σημασία της λέξης "κυριαρχία" και όταν την αποδίδει στο Θεό βασικά σημαίνει ότι ο Θεός ελέγχει τα πάντα και ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο αυτό που Αυτός θέλει ή επιτρέπει.

Το λεξικό ορίζει την έννοια της λέξης "κυρίαρχος" ως εξής:

- Ανώτατος.
- Αυτός που έχει τον υπέρτατο βαθμό, δύναμη και εξουσία.
- Ανεξάρτητος, που δεν υπόκειται στην εξουσία άλλου (π.χ. κυρίαρχο κράτος).
- Εξαιρετικός, αυτός που επικρατεί σε σύγκριση με κάποιον άλλον.

Ας δούμε ένα πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μέσα από τη Γραφή:

"Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσή του, όπως μερικοί το θεωρούν αυτό βραδύτητα· αλλά μακροθυμεί σε μας, μη θέλοντας μερικοί να απολεστούν, αλλά όλοι νάρθουν σε μετάνοια." 2Πέτ. 3:9

Εδώ ξεκάθαρα βλέπουμε ότι δεν είναι στο θέλημα του Κυρίου να χαθεί κανείς. Συμβαίνει όμως στην πράξη κάτι τέτοιο; Ας δούμε τι μας λέει ο Ιησούς:

"Μπείτε μέσα από τη στενή πύλη· επειδή, πλατιά είναι η πύλη, και ευρύχωρος ο δρόμος που φέρνει στην απώλεια, και πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα απ' αυτή.
Επειδή, στενή είναι η πύλη, και θλιμμένος ο δρόμος που φέρνει στη ζωή, και λίγοι είναι αυτοί που τη βρίσκουν." Ματθ. 7:13-14

Παρ' όλο δηλαδή που είναι στο θέλημα του Θεού να σωθούν όλοι, τελικά λίγοι είναι αυτοί που το πετυχαίνουν. Πώς γίνεται λοιπόν το θέλημα του Θεού να μην εκπληρώνεται;
Αυτό συμβαίνει επειδή ο Κύριος μας έδωσε την ελευθερία της επιλογής. Ο Κύριος όχι απλά δεν στέλνει κανέναν στην κόλαση, αλλά με τη θυσία Του πλήρωσε για τις αμαρτίες όλου του κόσμου: 

"Κι αυτός είναι μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας· και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου τού κόσμου." 1Ιωάν. 2:2

"Επειδή, γι' αυτό και κοπιάζουμε και χλευαζόμαστε, επειδή ελπίζουμε στον ζωντανό Θεό, που είναι Σωτήρας όλων των ανθρώπων, μάλιστα των πιστών." 1Τιμ. 4:10

Ο Κύριος πλήρωσε για τις αμαρτίες όλου του κόσμου αλλά πρέπει να επιλέξουμε να πιστέψουμε στον Χριστό και να λάβουμε τη σωτηρία Του.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που επιλέγει την κόλαση όταν απορρίπτει τον Ιησού σαν Σωτήρα του. Είναι δηλαδή η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου που τον καταδικάζει και όχι ο Θεός.

Κανένας δεν θα μπορέσει να σταθεί ποτέ στο βήμα του Θεού και να Τον κατηγορήσει ότι δεν τους έδωσε ποτέ την ευκαιρία να σωθούν. Ο Κύριος με το Πνεύμα Του ελκύει κάθε άνθρωπο σε Αυτόν, αλλά πρέπει και εμείς να συνεργαστούμε.
Ο κόσμος διέπεται από φυσικούς και πνευματικούς νόμους που έχει θεσπίσει ο Θεός. Βάσει αυτών των νόμων κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή μας έχει κάποιες συνέπειες και ο Κύριος απλά επικυρώνει και εφαρμόζει τις συνέπειες των επιλογών μας.

Ο Θεός έχει ένα τέλειο σχέδιο για τη ζωή κάθε ανθρώπου αλλά δεν μας αναγκάζει να περπατήσουμε μέσα σε αυτό το μονοπάτι: 

"Επειδή, εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος." Ιερ. 29:11

Είμαστε ελεύθεροι να το επιλέξουμε ή να το απορρίψουμε. Ο Κύριος μας έχει πεί ποιες είναι οι σωστές επιλογές που πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν θα τις κάνει Αυτός για εμάς. Ο Θεός μας έδωσε τη δύναμη να ελέγχουμε τη μοίρα μας.

"Επικαλούμαι σήμερα σε σας μάρτυρες τον ουρανό και τη γη, ότι έβαλα μπροστά σας τη ζωή και τον θάνατο, την ευλογία και την κατάρα· γι' αυτό, διαλέξτε τη ζωή, για να ζείτε, εσύ και το σπέρμα σου·" Δευτ. 30:19

Η τυπική διδασκαλία για την κυριαρχία του Θεού έχει τον Ιησού στη θέση του οδηγού και εμάς ως επιβάτες. Επιφανειακά ίσως αυτό φαίνεται καλό και παρηγορητικό, αλλά η Γραφή μας διδάσκει ότι πίσω από το τιμόνι της ζωής μας είμαστε εμείς οι ίδιοι και ο Ιησούς σαν συνοδηγός μας δίνει οδηγίες. Έχουμε δηλαδή εξουσία επάνω στη ζωή μας, αλλά χρειαζόμαστε την καθοδήγηση του Κυρίου για να έχουμε επιτυχία: 

"Κύριε, γνωρίζω ότι ο δρόμος τού ανθρώπου δεν εξαρτάται απ' αυτόν· του ανθρώπου που περπατάει δεν είναι το να κατευθύνει τα διαβήματά του." Ιερ. 10:23

Ο Θεός μας δημιούργησε για να εξαρτόμαστε από Αυτόν και η ρίζα όλων των προβλημάτων μας είναι στο γεγονός ότι προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ανεξάρτητα από Αυτόν. Και πάνω σε αυτό έρχεται η θρησκεία λέγοντας ότι όλα τα προβλήματά μας είναι στην πραγματικότητα κρυφές ευλογίες από τον Θεό που έχουν ως απώτερο σκοπό να φέρουν εις πέρας το θέλημά Του. Αυτό πραγματικά σκοτώνει την πίστη και δημιουργεί ανθρώπους εντελώς παθητικούς.

--------- Τέλος 1ου μέρους. Συνεχίζεται...

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:



1 σχόλιο: