Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Tο κακό πνεύμα του Μαμμωνά.

  Από Αργύρης Σιμώνης

Η λέξη Μαμμωνάς αναφέρεται στις Γραφές 4 φορές. Μία αναφορά υπάρχει στο κατά Ματθαίον, και μία στο κατά Λουκά:

"ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους· επειδή, ή τον έναν θα μισήσει, και τον άλλον θα αγαπήσει· ή στον έναν θα προσκολληθεί, και τον άλλον θα καταφρονήσει. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να υπηρετείτε τον Θεό και τον Μαμμωνά." (Ματθ. 6:24)

"Και εγώ σας λέω: Κάντε για τον εαυτό σας φίλους από τον μαμωνά τής αδικίας, για να σας δεχθούν στις αιώνιες σκηνές, όταν εκλείψετε." (Λουκ. 16:9)
"Ο πιστός στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι πιστός· και ο άδικος στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι άδικος." (Λουκ. 16:10)
"Αν, λοιπόν, στον άδικο μαμωνά δεν φανήκατε πιστοί, ποιος θα σας εμπιστευθεί τον αληθινό πλούτο;" (Λουκ. 16:11)
"Και αν στο ξένο δεν φανήκατε πιστοί, ποιος θα σας δώσει το δικό σας;" (Λουκ. 16:12)
"ΚΑΝΕΝΑΣ δούλος δεν μπορεί να δουλεύει δύο κυρίους· επειδή, ή τον έναν θα μισήσει, και τον άλλον θα αγαπήσει· ή στον έναν θα προσκολληθεί, και τον άλλον θα καταφρονήσει. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δουλεύετε τον Θεό και τον μαμωνά." (Λουκ. 16:13)

-------------------------

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΜΜΩΝΑΣ;

Οι περισσότερο νομίζουν ότι ο Μαμμωνάς είναι τα λεφτά. Σε κάποιες πιο ελεύθερες μεταφράσεις της Γραφής, στη λέξη Μαμμωνάς χρησιμοποιούν τη λέξη χρήματα:

"ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δουλεύετε τον Θεό και τα χρήματα."

Κι όμως, δεν είναι έτσι και θα το εξηγήσω.
Τι είναι λοιπόν ο Μαμμωνάς; Η λέξη αυτή προέρχεται από τον θεό του πλούτου που λάτρευαν οι Σύριοι, τον Μαμμωνά. Όταν ο Ιησούς μιλάει για τον Μαμμωνά, στην ουσία αναφέρεται σε αυτό το δαιμονικό πνεύμα. Με άλλα λόγια, αυτό που ο Ιησούς λέει είναι:

"ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να υπηρετείτε τον Θεό και το δαιμονικό αυτό πνεύμα, τον (άδικο) Μαμμωνά." 

Το πνεύμα αυτό επίσης, ο Μαμμωνάς, ήταν μια από τις κεντρικές θεότητες που λάτρευαν στην Βαβυλώνα. Είχαν φτάσει στο σημείο να θυσιάζουν τα παιδιά τους σε αυτόν τον θεό του πλούτου για να ευλογήσει τα οικονομικά τους!
Ο λαός Ισραήλ ήταν υποδουλωμένος για 70 χρόνια στους Βαβυλώνιους, γι αυτό όταν ο Ιησούς αναφέρθηκε στον Μαμμωνά, οι Ιουδαίοι της εποχής καταλάβαιναν πολύ καλά τι τους έλεγε. 
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο Κύριος εδώ δεν αναφέρεται στα λεφτά, αλλά σε αυτό το δαιμονικό πνεύμα. 

~~ Επάνω σε όλα τα λεφτά του κόσμου υπάρχει ένα πνεύμα. Ακόμα και τα λεφτά που έχεις στην τράπεζα, έχουν ένα πνεύμα επάνω τους. Είτε είναι το Πνεύμα του Θεού, είτε το πνεύμα του Μαμμωνά. ~~

Ο τρόπος που επιτρέπεις το Πνεύμα του Θεού να είναι επάνω στα χρήματά σου είναι όταν δεκατίζεις από τους πρώτους καρπούς σου στον Κύριο, οπότε το υπόλοιπο 90% που κρατάς είναι εξαγνισμένο από το πνεύμα αυτού του έκπτωτου κόσμου, από το πνεύμα του Μαμμωνά. 

-------------------------

--- ΔΕΚΑΤΑ

Πολλοί υποστηρίζουν ότι στην οικονομία της Καινής Διαθήκης τα δέκατα έχουν καταργηθεί και ότι πουθενά δεν υπάρχει ο όρος δέκατα. Μένουν μόνο στα λόγια του Παύλου:

"Λέω, μάλιστα, τούτο, ότι αυτός που σπέρνει φειδωλά, φειδωλά και θα θερίσει· κι αυτός που σπέρνει με αφθονία, με αφθονία και θα θερίσει." (B'Κορ. 9:6)
"Κάθε ένας ανάλογα με την προαίρεση της καρδιάς του, όχι με λύπη ή από ανάγκη· επειδή, τον πρόσχαρο δότη αγαπάει ο Θεός." (B'Κορ. 9:7)

Ο Παύλος πολύ σωστά γράφει ότι ο Θεός αγαπά τον πρόσχαρο δότη. Δεν μένουμε όμως μόνο σε αυτό. Δείτε τι μας λέει ο ίδιος ο Ιησούς, και αυτό το διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη:

"Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΕΤΕ τον δυόσμο, και τον άνηθο και το κύμινο· αφήσατε, όμως, τα βαρύτερα του νόμου: Την ΚΡΙΣΗ και το ΕΛΕΟΣ και την ΠΙΣΤΗ· αυτά έπρεπε να κάνετε, και ΕΚΕΙΝΑ (δεκατισμός) ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΕ." (Ματθ. 23:23)

Οι εντολές του Θεού για την κλεψιά, τον φόνο και τη μοιχεία ισχύουν μόνο κάτω από το Νόμο του Μωϋσή; Ο δεκατισμός δεν εξαιρείται από αυτό.
Ο δεκατισμός στις Γραφές ξεκινάει 400-500 χρόνια πριν δοθεί σαν εντολή στον Νόμο του Μωϋσή.

"Και ο Μελχισεδέκ (Ιησούς), ο βασιλιάς τής Σαλήμ (Ειρήνης), έφερε έξω ψωμί και κρασί· και ήταν ιερέας τού Θεού τού υψίστου." (Γέν. 14:18)
"Και τον ευλόγησε, και είπε: Ευλογημένος ο Άβραμ από τον Θεό τον ύψιστο, που έκτισε τον ουρανό και τη γη·" (Γέν. 14:19)
"και ευλογημένος ο Θεός ο ύψιστος, που παρέδωσε τους εχθρούς σου στο χέρι σου. Και ο Άβραμ έδωσε σ' αυτόν ένα δέκατο από όλα." (Γέν. 14:20)

"κι αυτή η πέτρα, που έστησα για στήλη, θα είναι οίκος τού Θεού· και από όλα όσα μου δώσεις, το δέκατο θα το προσφέρω σε σένα." (Γέν. 28:22)

O Θεός δεν χρειάζεται τα λεφτά σου. Και να μην ξεχνάς ότι ούτε το δέκατο που δίνεις είναι δικό σου, ούτε το υπόλοιπο 90% που σου μένει:

"ΤΟΥ Κυρίου είναι η γη, και το πλήρωμά της· η οικουμένη, και όσοι κατοικούν σ' αυτή." (Ψαλ. 24:1)

"Επειδή, όλα τα θηρία τού δάσους ΔΙΚΑ ΜΟΥ είναι, και τα κτήνη που βρίσκονται επάνω σε χίλια βουνά." (Ψαλ. 50:10)
"Αν πεινάσω, δεν θα το πω σε σένα· επειδή, ΔΙΚΗ ΜΟΥ είναι η οικουμένη και το πλήρωμά της." (Ψαλ. 50:12)

~~ Ο Κύριος δεν αναζητά τα λεφτά σου, αλλά την καρδιά σου:

"Επειδή, όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θα είναι και η καρδιά σας." (Ματθ. 6:21) ~~

--------------------------

Ο Μαμμωνάς λατρεύεται από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια, και για χιλιάδες χρόνια υφίσταται ένας μεγάλος πνευματικός πόλεμος: 

Ποιον θα υπηρετήσεις; Τον Θεό ή τον Μαμμωνά; Ο Ιησούς ήταν απόλυτος σε αυτό:  

"... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να υπηρετείτε τον Θεό και τον Μαμμωνά." (Ματθ. 6:24)

---- ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Η λέξη "ευημερία" δεν είναι κακή λέξη. Έχει πάρει όμως μια κακή έννοια από το λεγόμενο "ευαγγέλιο της ευημερίας" που έχει κηρυχθεί από κάποιους, που λέει ότι όποιος είναι στον Κύριο πρέπει να μένει σε πολυτελή σπίτια, να κυκλοφορεί με ακριβά αυτοκίνητα και να ντύνεται με την τελευταία λέξη της μόδας. 

Ο Θεός θέλει να απολαμβάνουμε υλικές ευλογίες:

"Αλλοίμονο, αν δεν πίστευα να δω τα αγαθά τού Κυρίου μέσα σε γη ζωντανών ανθρώπων!" (Ψαλ. 27:13)

Προσοχή όμως, επειδή ο Ιησούς είπε ότι αν υπηρετήσεις τον Μαμμωνά, θα καταφρονήσεις τον Θεό. Δεν μπορείς να τους υπηρετείς και τους δύο. Θα αγαπήσεις τον έναν και θα μισήσεις τον άλλον. 

Ένα απλό παράδειγμα: Αν υπηρετείς τον Μαμμωνά, θα χαλάσει το πλυντήριό σου και θα θυμώσεις με τον Θεό. Και αυτό επειδή όταν αγόρασες το πλυντήριο έπεσες στην παγίδα αυτή του ευαγγελίου της ευημερίας, όπου τίποτα δεν θα πάει στραβά επειδή ο Θεός σε θέλει ευλογημένο. Ο Κύριος δεν μας υποσχέθηκε εύκολη ζωή, αλλά άφθονη: 

"Ο κλέφτης δεν έρχεται, παρά για να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρεύσει· εγώ ήρθα για να έχουν ζωή, και να την έχουν με αφθονία." (Ιωάν. 10:10)

Ο Μαμμωνάς ψάχνει για υπηρέτες. Αυτό που διαβάσαμε στο Λουκ. 16 και στο Ματθ. 6 είναι το μοναδικό σημείο στις Γραφές που ο Θεός αντιπαραθέτει τον ευτό Του με ένα άλλο πνεύμα. Ξέρετε γιατί; Επειδή ο Μαμμωνάς υπόσχεται να σου δώσει αυτό που μόνο ο Θεός μπορεί να σου δώσει:

- Ταυτότητα, 
- αξία, 
- ευτυχία, 
- χαρά, 
- ειρήνη. 

~~ Ο Μαμμωνάς σου δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Μόνον ο Θεός μπορεί να σου τα προσφέρει αυτά. Πήγαινε σε κάποιον που έκανε πολλά λεφτά και ρώτησέ τον αν τα λεφτά αυτά τον έκαναν ευτυχισμένο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών υπάρχουν στις πλούσιες ταξικές ομάδες. ~~ 

Ο Ιησούς δεν είπε ποτέ και σε κανέναν ότι η λύση στο πρόβλημά του ήταν τα χρήματα. Ούτε στον τυφλό, ούτε στον χωλό, ούτε στην αιμορροούσα είπε ότι χρειάζονταν περισσότερα χρήματα για να γίνει καλά. Και αυτό επειδή τα χρήματα δεν είναι η απάντηση. 

~~ Ο Ιησούς Χριστός είναι η απάντηση σε κάθε σου πρόβλημα! ~~

-------------------

-- ΔΥΟ ΨΕΜΑΤΑ:

---- Είχατε ποτέ αυτή τη σκέψη;
"Θα ήμουν πιο ευτυχισμένος αν είχα περισσότερα χρήματα". 

Αυτό είναι ένα ψέμα! Θα ήσουν πιο ευτυχισμένος αν είχες μια καλύτερη σχέση με τον Θεό. 

Βλέπετε εδώ την αντίθεση; 

---- Δείτε άλλο ένα ψέμα:
"Θα μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο κόσμο αν είχα περισσότερα χρήματα". 
 
~~ Όχι, δεν θα μπορούσες. Τα χρήματα δεν βοηθούν τους ανθρώπους, ο Θεός τους βοηθάει. Μεγάλη προσοχή λοιπόν, γιατί έξω στον κόσμο υπάρχει ο θεός του πλούτου που αναζητά υπηρέτες, και κανένας δεν μπορεί να υπηρετεί και τον Θεό και τον Μαμμωνά. ~~ 

-----------------------------------------

2. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΚΟ; 

Το χρήμα δεν είναι κακό. Είναι ουδέτερο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για καλό ή για κακό. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για προσωρινούς σκοπούς, μπορείς και για αιώνιους.  

"Επειδή, ρίζα ΟΛΩΝ των κακών είναι η ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ (η λατρεία, ο πόθος για τα χρήματα)· την οποία μερικοί, καθώς την ορέχθηκαν, αποπλανήθηκαν από την πίστη και πέρασαν τον εαυτό τους μέσα από πολλές οδύνες." (Α'Τιμ. 6:10)

Το χρήμα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η αγάπη για το χρήμα. Πάμε ξανά στα λόγια του Ιησού:

"Και Εγώ σας λέω: Κάντε για τον εαυτό σας φίλους από τον μαμωνά τής αδικίας, για να σας δεχθούν στις αιώνιες σκηνές, όταν εκλείψετε." (Λουκ. 16:9)

Πολλοί το μεταφράζουν αυτό ως εξής:

"Κάνε χάρες στους ανθρώπους του κόσμου, και όταν κάποια στιγμή έχεις εσύ προβλήματα, αυτοί θα σε βοηθήσουν." 

Ξέρετε, ο Λόγος του θεού πηγαίνει πολύ βαθύτερα από ότι νομίζουμε. Πριν εξήγησα ότι επάνω σε όλα τα χρήματα υπάρχει ένα πνεύμα. Είτε του Θεού, είτε του Μαμμωνά. Όταν δεκατίζουμε στον Κύριο, παίρνουμε τα χρήματά μας από τον άδικο Μαμμωνά, τα αφιερώνουμε στον Κύριο, και Αυτός ευλογεί το υπόλοιπο 90% που μας απομένει.   

~~ Ο Θεός είναι ο μόνος που μπορεί να πάρει τον άδικο Μαμμωνά και να τον μετατρέψει σε πραγματικά πλούτη! ~~

"Όμως, ο Κύριος ο Θεός σου δεν θέλησε να εισακούσει τον Βαλαάμ· αλλά, ο Κύριος ο Θεός σου μετέτρεψε σε σένα την κατάρα σε ευλογία, επειδή ο Κύριος ο Θεός σου σε αγάπησε." (Δευτ. 23:5)

Ό,τι υλικό υπάρχει επάνω στη γη και προκαλεί θαυμασμό (βίλες, κάστρα, κότερα, λιμουζίνες, χρυσάφι, διαμάντια) θα κατακαεί με φωτιά:

"Θάρθει, όμως, η ημέρα τού Κυρίου, σαν κλέφτης μέσα στη νύχτα· κατά την οποία οι ουρανοί θα παρέλθουν με ορμητικόν συριστό ήχο, και τα στοιχεία, (βίλες, κάστρα, κότερα, λιμουζίνες, χρυσάφι, διαμάντια) καθώς θα καίγονται, θα διαλυθούν, και η γη, και τα έργα που βρίσκονται σ' αυτή, θα κατακαούν." (B'Πέτ. 3:10)

"Όμως, σύμφωνα με την υπόσχεσή του, καινούργιους ουρανούς και καινούργια γη προσμένουμε, στους οποίους δικαιοσύνη κατοικεί." (B'Πέτ. 3:13)

Δείτε πώς δένουν αυτά τα εδάφια με την ερμηνεία της παραβολής του Ιησού:

"Κάντε για τον εαυτό σας φίλους από τον μαμωνά τής αδικίας, για να σας δεχθούν στις αιώνιες σκηνές, όταν εκλείψετε." (Λουκ. 16:9)

~~ Αυτό που ο Ιησούς εννοεί εδώ είναι να πάρουμε αυτό που ο εχθρός προόρισε για κακό και να το αφιερώσουμε στην Βασιλεία του Θεού. 
Και όταν εκλείψετε, (όταν πεθάνετε) αυτοί (δηλαδή όσοι ήρθαν στην Βασιλεία του Θεού εξ'αιτίας σας), θα σας υποδεχτούν στην αιώνια κατοικία σας. ~~

Όταν κάποια στιγμή φύγεις και πάς στον ουρανό, θα έρθουν άνθρωποι και θα σε ευχαριστήσουν, επειδή και αυτοί είναι εκεί με τον Κύριο εξ'αιτίας σου. Θα σε ευχαριστήσουν, επειδή όταν έσπειρες στην Βασιλεία του Θεού δίνοντας χρήματα σε μια διακονία που έστειλε κάποιον ιεραπόστολο στο χωριό τους, τους κήρυξε τον Χριστό και σώθηκαν. 

------------------------------------------

3. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ;

Η απάντηση είναι απλή: Γίνε ένας καλός διαχειριστής. Αν νομίζεις ότι δεν έχεις και πολύ Μαμμωνά στη ζωή σου για να ανησυχείς, θα σου πω το εξής: Αν δεν είσαι πιστός στο λίγο, δεν θα έχεις ποτέ περισσότερο. Δείτε πώς το θέτει ο Ιησούς:

"Ο πιστός στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι πιστός· και ο άδικος στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι άδικος." (Λουκ. 16:10)

Αν δεν δεκατίζεις όταν βγάζεις 1.000, δεν θα δεκατίζεις ούτε αν βγάζεις 10.000. Είπαμε ότι το δέκατο ΑΝΗΚΕΙ στον Κύριο, Δείτε τα επόμενα λόγια του Ιησού:

"Και αν στο ΞΕΝΟ δεν φανήκατε πιστοί, ποιος θα σας δώσει το δικό σας;" (Λουκ. 16:12)

Αν δεν είστε πιστοί στο 10% στο ξένο δηλαδή, που ανήκει στον Θεό, πώς θα είστε πιστοί στο 90% που είναι το δικό σας;
Με τέτοια συμπεριφορά, γιατί ο Θεός να αυξήσει το εισόδημά σου;  

Στο μήνυμα της Κυριακής θα εμβαθύνω στην παραβολή του άδικου διαχειριστή και στην παραβολή των ταλάντων. 

Δείτε το βίντεο από την ζωντανή μας μετάδοση εδώ:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου