.............................................................................

.............................................................................

Translate

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Υποταγή & Υπακοή.

 Από Αργύρης Σιμώνης

Η αδυναμία κατανόησης της διαφοράς μεταξύ υποταγής και υπακοής έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση και έχει γεννήσει πολλές ψευδείς διδασκαλίες που οδήγησαν κάποιους ανθρώπους να υπακούσουν σε εντολές άλλων και να πέσουν σε αμαρτία. Υπάρχει μια χαρακτηριστική διαφορά μεταξύ τους και αυτό θα εξετάσουμε εδώ.

Η έννοια της υποταγής ορίζεται ως εξής:
Υποταγή είναι η αποδοχή ή υποχώρηση σε ανώτερη δύναμη ή στη θέληση ή εξουσία άλλου προσώπου. 
Η υπακοή από την άλλη πλευρά είναι η εκτέλεση μιας εντολής.

Αν και φαίνονται συνώνυμες οι δύο αυτές λέξεις, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους: 
Η υποταγή είναι στάση καρδιάς, ενώ η υπακοή είναι πράξη, η εκτέλεση δηλαδή μιας εντολής. 
Η υποταγή στις ανώτερες εξουσίες είναι όχι απλά υποχρέωση, αλλά και εντολή του Θεού. Μας το εξηγεί ο απόστολος Παύλος παρακάτω:

"Κάθε ψυχή ας υποτάσσεται στις ανώτερες εξουσίες· επειδή, δεν υπάρχει εξουσία, παρά μονάχα από τον Θεό· και οι υπάρχουσες εξουσίες, είναι ταγμένες από τον Θεό. Ώστε, εκείνος που εναντιώνεται στην εξουσία, εναντιώνεται στη διαταγή τού Θεού· κι αυτοί που εναντιώνονται θα πάρουν επάνω τους καταδίκη. Επειδή, οι άρχοντες δεν είναι φόβος για τα αγαθά έργα, αλλά για τα κακά. Θέλεις, όμως, να μη φοβάσαι την εξουσία; Κάνε το καλό, και θα έχεις έπαινο απ' αυτή· επειδή, ο άρχοντας είναι υπηρέτης τού Θεού σε σένα για το καλό. Αν, όμως, κάνεις το κακό, να φοβάσαι· για τον λόγο ότι, δεν φοράει μάταια τη μάχαιρα· επειδή, είναι υπηρέτης τού Θεού, εκδικητής, για να εκτελεί την οργή ενάντια σ' εκείνον που κάνει το κακό. Γι' αυτό, είναι ανάγκη να υποτάσσεστε, όχι μονάχα για την οργή, αλλά και για τη συνείδηση." Ρωμ. 13:1-5 

Το θέμα της υποταγής στην εξουσία είναι μία πολύ βασική διδασκαλία της Βίβλου. Μερικοί από τους σημαντικότερους τομείς υποταγής που αναφέρονται στις Γραφές είναι 
(1) υποταγή στον Θεό (Εφεσίους 5:24 και Ιακώβου 4:7), 
(2) υποταγή στην αστική ή κυβερνητική εξουσία (Ρωμαίους 13:1-7)
(3 ) υποταγή στην εκκλησία ή τη θρησκευτική αρχή (Εβραίους 13:17)
(4) γυναίκες που υποτάσσονται στους συζύγους τους (Εφεσίους 5:22-24 και Κολοσσαείς 3:18)
(5) παιδιά υποτάσσονται στους γονείς τους (Εφεσίους 6:1 και Κολοσσαείς 3:20), (6) σκλάβοι που υποτάσσονται στους κυρίους τους (το σημερινό ισοδύναμο θα ήταν οι υπάλληλοι που υποτάσσονται στους εργοδότες), (Α' Πέτρου 2:18), (7) οι νεότεροι υποτάσσονται στους μεγαλύτερους (Α' Πέτρου 5:5), και 
(8) όλοι υποτάσσονται με αγάπη ο ένας στον άλλον. (Εφεσίους 5:21 και Α' Πέτρου 5:5). 

Παρόμοια μας το εξηγεί και ο απόστολος Πέτρος. Στην Α' Πέτρου 2:13-15 διαβάζουμε:
"Υποταχθείτε, λοιπόν, σε κάθε ανθρώπινη διάταξη για τον Κύριο· είτε σε βασιλιά, ως υπερέχοντα,
είτε σε ηγεμόνες, ως αποστελλόμενους απ' αυτόν για εκδίκηση μεν των κακοποιών, προς έπαινο όμως των αγαθοποιών·
επειδή, έτσι είναι το θέλημα του Θεού, αγαθοποιώντας να αποστομώνετε την αγνωσία των άφρονων ανθρώπων". 

Στο αμέσως προηγούμενο εδάφιο, στο εδ. 12, ο Πέτρος λέει στους πιστούς να ζουν έντιμα και "να έχετε καλή τη διαγωγή σας ανάμεσα στα έθνη". Συνεχίζει, εξηγώντας πώς γίνεται πρακτικά η εφαρμογή του: "Υποταχθείτε, λοιπόν, σε κάθε ανθρώπινη διάταξη για τον Κύριο". 
Μην ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν κάτω από διεφθαρμένη ρωμαϊκή εξουσία. Ο αυτοκράτορας διακήρυττε τον εαυτό του θεό και απαιτούσε να τον προσκυνούν και να τον λατρεύουν σαν θεό. 

Ο ίδιος απόστολος Πέτρος, όταν απευθύνθηκε στους θρησκευτικούς ηγέτες της εποχής εκείνης, οι οποίοι τους απαγόρευσαν να μιλάνε για τον Χριστό, είπε τα εξής:
"Αν είναι δίκαιο μπροστά στον Θεό, να ακούμε εσάς μάλλον παρά τον Θεό, κρίνετέ το εσείς. Επειδή, εμείς δεν μπορούμε να μη λέμε όσα είδαμε και ακούσαμε." Πράξεις 4:19-20

Εδώ φυσικά δεν υπάρχει ασυμφωνία στα λόγια του Πέτρου και στις πράξεις του, και θα το εξηγήσω. Το κλειδί για την κατανόηση αυτού είναι να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ υποταγής και υπακοής. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η υποταγή, όπως φαίνεται και από τον ορισμό που ανέφερα στην αρχή του μηνύματος είναι στάση καρδιάς. Η υπακοή είναι μια πράξη. Η στάση της υποταγής επηρεάζει τις πράξεις μας, αλλά μπορείτε να μην υπακούτε σε άτομα με εξουσία και να εξακολουθείτε να υποτάσσεστε σε αυτά. 

Πώς γίνεται αυτό;
Όταν ο Πέτρος δεν υπάκουσε στην εντολή των ηγεμόνων να μην διδάξουν άλλο στο όνομα του Ιησού (Πράξεις 4:18), δεν επαναστάτησε στην εξουσία τους. Δεν επέστρεψε στους πιστούς για να υποκινήσει εξέγερση ούτε επέκρινε τις πράξεις τους. Αντίθετα, οι πιστοί προσευχήθηκαν για τόλμη ανεξάρτητα από το τι έκαναν οι ηγεμόνες (Πράξεις 4: 23-30). Αυτό είναι υποταγή χωρίς υπακοή. Δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζουμε τους νόμους του Θεού λόγω των νόμων του ανθρώπου. Αλλά στη διαδικασία του να πράττουμε το σωστό, πρέπει να παραμείνουμε υποταγμένοι στην αρχή. Κάθε μορφή διακυβέρνησης είναι ανώτερη από την αναρχία. 

Το ίδιο βλέπουμε και στην περίπτωση που ο Φαραώ της Αιγύπτου διέταξε να θανατώσουν όλα τα αρσενικά βρέφη: 

"Όταν μαιεύετε τις Εβραίες, και τις δείτε επάνω στη γέννα, αν μεν είναι αρσενικό, να το θανατώνετε· αν, όμως, είναι θηλυκό, τότε ας ζήσει.
Και οι μαμές φοβήθηκαν τον Θεό, και δεν έκαναν όπως είχε πει σ' αυτές ο βασιλιάς τής Αιγύπτου, αλλά άφηναν τα αρσενικά να ζουν." Έξοδος 1:16-17 

Ποιά στάση λοιπόν πρέπει να κρατήσουμε σαν χριστιανοί; Ακολουθούμε αυτό που ο Θεός μας καλεί να κάνουμε: Υποταγή στην εξουσία και υπακοή στις εντολές του Θεού. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που τονίζει ο απόστολος Παύλος:

"Παρακαλώ, λοιπόν, πρώτα απ' όλα να κάνετε δεήσεις, προσευχές, παρακλήσεις, ευχαριστίες, για όλους τούς ανθρώπους,
για βασιλιάδες, και όλους εκείνους που είναι σε αξιώματα, ώστε να ζούμε βίο ατάραχο και ήσυχο με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα.
Επειδή, αυτό είναι καλό και ευπρόσδεκτο μπροστά στον Σωτήρα μας Θεό." 1Τιμ. 2:1-3 

Αμήν!  

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου