.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πως να περπατάω πάνω στο νερό;

Πως να περπατάω πάνω στο νερό;

Από  Αργύρης Σιμώνης  




Ένα από τα πράγματα που πραγματικά με συναρπάζουν με την Γραφή είναι πως όταν  διαβάζω τα 4 ευαγγέλια νοιώθω σαν να βλέπω τη ζωή του Ιησού να καταγράφεται από 4 κάμερες σε διαφορετικές γωνίες λήψης! Σε αυτό το μήνυμα θα μοιραστώ από το κατά Ματθαίο 14:22-32, όπου ο Ιησούς ήρθε περπατώντας επάνω στο νερό για να τους σώσει εν τω μέσω της καταιγίδας.

Πριν πάω βαθύτερα στο θέμα, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια σημαντικά σημεία. Η ίδια ιστορία βλέπουμε να αναφέρεται  στο κατά Μάρκο κεφ. 6 καθώς επίσης και στο κατά Ιωάννη κεφ.6, αλλά προσέξτε ότι μόνο ο Ματθαίος καταγράφει τον Πέτρο να περπατάει επάνω στο νερό προς τον Ιησού (Ματθ. 14:29), μόνο ο Μάρκος αναφέρει ότι ο Ιησούς θα τους προσπερνούσε αν οι ίδιοι δεν του έκραζαν για βοήθεια (Μάρκ. 6:45-51) και μόνο ο Ιωάννης καταγράφει ότι όταν ο Ιησούς ανέβηκε στη βάρκα μεταφέρθηκαν αμέσως στην άλλη μεριά της ακτής (Ιωάν. 6:16-21). Βάζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες μαζί, μπορούμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της ιστορίας.

Στο Ματ. 14:22-32 βλέπουμε τον Πέτρο να πηγαίνει στον Ιησού περπατώντας  επάνω στο νερό! Σήμερα ίσως να μην χρειάζεται να περπατήσουμε κυριολεκτικά επάνω στο νερό, αλλά αυτό το θαυμαστό γεγονός επιδεικνύει το πως πιστεύουμε στο Θεό για πράγματα και κατά πόσο του ανταποκρινόμαστε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Ιησούς ανάγκασε τους μαθητές Του να μπουν στη βάρκα (Ματ. 14:22). Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε κάποιου είδους αντίστασης από μέρους τους. Βλέπετε, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ψαράδες και μπορούσαν να διαβάσουν τον καιρό. Προφανώς είδαν την καταιγίδα να έρχεται και δεν ήθελαν να μπουν στη βάρκα.

"Και κατά την τέταρτη φυλακή της νύχτας, ο Ιησούς πήγε προς αυτούς, περπατώντας επάνω στη θάλασσα." (Ματθ. 14:25)

Η τέταρτη φυλακή της νύχτας (όσοι έχουν φυλάξει σκοπιά στο στρατό ξέρουν καλύτερα) είναι μεταξύ 03:00 και 06:00 το πρωί. Αυτοί είχαν σαλπάρει με τη δύση του ήλιου γύρω στις 18:00 το απόγευμα, που σημαίνει ότι τουλάχιστον μετά από 9 ώρες βρίσκονταν μόλις στη μέση της διαδρομής. 
Με μια έρευνα που έκανα, βρήκα ότι η απόσταση για να πλεύσεις από τη μια μεριά της θάλασσας της Γαλιλαίας έως την άλλη είναι περίπου 2 μίλια και παίρνει περίπου 2 ώρες ταξίδι με ήπιες καιρικές συνθήκες. Προς τιμή τους λοιπόν, αντί να γυρίσουν τη βάρκα πίσω και να γυρίσουν στη στεριά, συνέχισαν να υπακούουν στον Κύριο. 

Αν θέλεις να περπατήσεις επάνω στο νερό, αν θέλεις πραγματικά να εμπειριστείς το υπερφυσικό στη ζωή σου, να υπερβείς εμπόδια και να δεις το Θεό να κινείται μέσα από εσένα, πρέπει να πάρεις θέση για αυτό. Οι μαθητές θα μπορούσαν να βασιστούν στην δική τους κατανόηση και να παρατήσουν το σκοπό τους τη στιγμή που η ζωή τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Ο λόγος που πολλοί δεν εμπειρίζονται το υπερφυσικό στη ζωή τους, είναι επειδή ανησυχούν για τον εαυτό τους, βασίζονται στη δική τους κατανόηση των πραγμάτων και δεν ακολουθούν αυτό που ο Θεός τους λέει να κάνουν. 

Αν πραγματικά θέλεις να δεις θαύματα στη ζωή σου, πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που ο Θεός σου είπε, ακόμα και εν τω μέσω καταιγίδας όταν τα πράγματα φαίνονται πολύ άσχημα. 

Φαντάσου ένα σκύλο που κρατάει στο στόμα του ένα κόκκαλο. Το δαγκώνει και δεν το αφήνει με τίποτα! Ακόμα και να φαίνεται παράλογο και όλοι σου λένε να τα παρατήσεις, πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που ο Θεός σου είπε να κάνεις. Έτσι απλά!
Είναι η μοναδική φορά που αναφέρεται στη Βίβλο ότι κάποιος (εκτός από τον Ιησού) περπατάει επάνω στο νερό. Δε θα ήθελες να έχεις κι εσύ μια τέτοια μαρτυρία στον τομέα των οικονομικών, της υγείας ή της δουλειά σου; Άρχισε να ρισκάρεις τότε, κάνε το βήμα και υπάκουσε στο Θεό. Πάρε τη θέση σου για το θαύμα που χρειάζεσαι!

Υπάρχει λόγος που ο Ιησούς ήρθε περπατώντας επάνω στο νερό. Υπάρχει λόγος που ο Πέτρος περπάτησε επάνω στο νερό. Ο Θεός ποτέ δεν αργεί. Μπορεί να μην εμφανίζεται όποτε και όπως τον θέλουμε, αλλά πάντα έρχεται.

"Επειδή, τα χαρίσματα και η πρόσκληση του Θεού δεν επιδέχονται μεταμέλεια." (Ρωμ. 11:29)

Μη τα παρατάς! Αν ο Κύριος σε κάλεσε να κάνεις κάτι , υπάρχει πάντα ένας τρόπος για να σε βγάλει από εκεί που βρίσκεσαι τώρα και να σε φέρει πίσω στο αρχικό Του σχέδιο που έχει για τη ζωή σου. Είναι όπως το GPS (ηλεκτρονικός πλοηγός) του αυτοκινήτου. Κάνει πάντα επαναϋπολογισμό της πορείας σου όταν πάρεις μια λάθος στροφή και σε επαναφέρει στη σωστή πορεία. Αν το έχεις χάσει, μετανόησε και ζήτα από το Θεό να σε επαναφέρει στο σωστό δρόμο. Και όταν το κάνει μείνε εκεί και συνέχισε να κινείσαι προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε τρόπο.

Στο κατά Μάρκο 6:45-51 βλέπουμε ότι ο Ιησούς θα τους είχε προσπεράσει αν αυτοί δεν Του έκραζαν για βοήθεια. Κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημά τους είναι τόσο μεγάλο που ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Χάνουν το θαύμα τους επειδή δεν κράζουν στο Θεό να επέμβει.

"... δεν έχετε, επειδή δεν ζητάτε." (Ιακ. 4:2)

Ο Θεός γνωρίζει τις ανάγκες μας, αλλά δεν τις καλύπτει αυτομάτως. Μπορεί να μην καταλαβαίνω όλους τους λόγους που κάποιος δεν λαμβάνει, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ο Θεός θέλει να έχει σχέση μαζί μας. Θέλει να Του ζητάμε, να ανταποκρινόμαστε και να είμαστε σε σχέση μαζί Του.

Στην 1 Πέτρου 2:24 διαβάζουμε ότι δια των πληγών Του θεραπευτήκαμε, αλλά πρέπει να το πιστέψουμε, να ανοίξουμε την καρδιά μας και να το λάβουμε προκειμένου να το δούμε να εκδηλώνεται στη ζωή μας.

Στην Εφεσίους 1:3 διαβάζουμε ότι ο Θεός μας έχει ήδη ευλογήσει κατά πάντα , αλλά χρειάζεται να τα ζητήσουμε για να τα λάβουμε όλα αυτά.

"Το καθημερινό μας ψωμί δώσε μας σήμερα" (Ματθ. 6:11)

Ο Κύριος θέλει να είναι σε σχέση μαζί μας. Αν δεν κυνηγήσεις τα πράγματα του Θεού, δεν πρόκειται να τα λάβεις. Δε θα συμβούν απλά από μόνα τους.

"Ζητάτε, και θα σας δοθεί· ψάχνετε, και θα βρείτε· κρούετε, και θα σας ανοιχτεί. Επειδή, καθένας που ζητάει, παίρνει, κι αυτός που ψάχνει, βρίσκει, και σ' αυτόν που κρούει, θα ανοιχτεί. (Ματθ. 7:7-8)

Χρειάζεται μια προσπάθεια από μέρους μας. Πρέπει να πιστέψουμε σε Αυτόν για την απάντηση που χρειαζόμαστε, αλλά δυστυχώς πολλοί σήμερα όταν βρίσκονται εν τω μέσω κρίσης, ο πρώτος που αναζητούν είναι ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο τραπεζίτης τους, ή ακόμα αναζητούν άλλες πνευματικές οδούς που υποκαθιστούν το Θεό.

Αν θέλεις να δεις θαύματα στη ζωή σου, πρέπει να εμπιστευτείς το θεό και να θέσεις το αίτημά σου σε Αυτόν!

Στο βιβλίο της Εξόδου 3:2-4 διαβάζουμε για τον Μωυσή και τη φλεγόμενη βάτο. Όταν ο Κύριος είδε τον Μωυσή να στρέφεται προς τη βάτο, τότε και μόνο τότε του μίλησε με κανονική φωνή. Αν ο Θεός ήθελε να του τραβήξει την προσοχή, γιατί απλά δεν του φώναξε να έρθει; Ο Θεός αποκαλύπτεται με  διακριτικούς τρόπους, αλλά αν δεν είσαι άτομο που πραγματικά Τον αναζητάς και πιστεύεις σε Αυτόν, μπορεί να Τον προσπεράσεις χωρίς να Τον δεις. Αν οι μαθητές ήταν ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στον εαυτό τους, θα είχαν χάσει τη σωτηρία τους!

Σε κάποια προηγούμενη ανάρτησή μου όπου είχα αναφερθεί στη  σκληροκαρδία (και το οποίο σας ενθαρρύνω να το διαβάσετε), εμβαθύνω στο Μαρκ. 6:52: 

"Επειδή, από τα ψωμιά δεν κατάλαβαν, για τον λόγο ότι η καρδιά τους ήταν πωρωμένη." 

Δε θα έπρεπε να είχαν συγκλονιστεί. Θα έπρεπε μάλιστα να περιμένουν τον Ιησού να εμφανιστεί. Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο προσηλωμένοι και συνηθισμένοι να ζουν στο φυσικό, που δεν έχουν έχουν καμία προσδοκία για το υπερφυσικό στη ζωή τους. Αν η ζωή σου δεν είναι υπερφυσική, είναι απλά επιφανειακή.   

Πάμε τώρα σε ένα άλλο ερώτημα: Γιατί ο Ιησούς δεν διέταξε  απλά την καταιγίδα να πάψει και να εξαλείψει έτσι και το πρόβλημά τους;

Πριν δεις την σωτηρία σου, πρέπει πρώτα να κάνεις ένα βήμα πίστης. 

Τους ζήτησε να έχουν θάρρος πριν η καταιγίδα κοπάσει. Τους ζήτησε να μη φοβούνται τη στιγμή που είχαν κάθε λόγο να φοβούνται (Ματ. 14:27). Μπορούμε να δούμε το ίδιο παράδειγμα στο Λουκ. 7:12-15 όπου ο Ιησούς ανασταίνει τον γιο της χήρας. Πρώτα της λέει να μην κλαίει. Γιατί δεν πήγε απ' ευθείας να αναστήσει το γιο της; Πρέπει πάντα να υπάρχει ανταπόκριση πίστης. Πρέπει να υπάρχει κάτι ήδη μέσα μας το οποίο ο Κύριος θα το χρησιμοποιήσει για να κινηθεί μέσα από εμάς.

"Και σ' αυτόν που μπορεί με υπερπερίσσιο τρόπο να κάνει παραπάνω από όλα όσα ζητάμε ή αντιλαμβανόμαστε με τον νου, σύμφωνα με τη δύναμη που ενεργείται μέσα μας" (Εφεσ. 3:20)

Πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση πίστης: 
"Χωρίς, μάλιστα, πίστη είναι αδύνατον κάποιος να Τον ευαρεστήσει· επειδή, αυτός που προσέρχεται στον Θεό, πρέπει να πιστέψει, ότι είναι, και γίνεται μισθαποδότης σ' αυτούς που Τον εκζητούν." (Εβρ. 11:6)

Αν ο θεός αυτομάτως έλυνε όλα μας τα προβλήματα, όλοι οι άνθρωποι σήμερα θα ευημερούσαν και θα είχαν σωθεί. Αν αισθάνεσαι να πνίγεσαι, είναι ώρα να εφαρμόσεις πίστη και να αρχίσεις να Τον δοξάζεις!

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνω μια περίληψη των όσων έχω πει και θα αναφέρω κάποια μαθήματα από τη συμπεριφορά του Πέτρου τα οποία θα είναι πολύ χρήσιμο να τα εφαρμόζουμε καθημερινά. Μη το χάσετε.

Ο Κύριος να σας ευλογεί!