.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Η δύναμη της Ανάστασης

 Από Αργύρης Σιμώνης


Η Ανάσταση του Κυρίου μας αποτελεί για πολλούς στον κόσμο θέμα αντιλεγόμενο, αλλά για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες στην χριστιανική μας πίστη: 

"Και αν δεν υπάρχει ανάσταση νεκρών, ούτε και ο Χριστός αναστήθηκε·
και αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε είναι μάταιο το κήρυγμά μας, αλλά και η πίστη σας είναι μάταιη·" 1Κορ. 15:13-14

Σε καμιά άλλη θρησκεία δεν προσφέρεται εξιλέωση αμαρτιών μέσω ενός Σωτήρα, ο οποίος μάλιστα αναστήθηκε από τους νεκρούς. Όλοι οι ηγέτες των υπόλοιπων θρησκειών εξακολουθούν να είναι στους τάφους τους. Ο τάφος του Ιησού μας όμως είναι άδειος επειδή νίκησε το θάνατο και αναστήθηκε από τους νεκρούς και αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που κρατά σε ύπαρξη όλη την πίστη μας. 

Η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι ένα ιστορικό γεγονός που έχει καταγραφεί ακόμα και από μη χριστιανούς. Κάποιοι προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να δικαιολογήσουν το λόγο της έλλειψης του σώματος του Ιησού από τον τάφο. Είπαν ότι κάποιοι το έκλεψαν, κάποιοι το έκρυψαν και διάφορα άλλα ανυπόστατα και αναπόδεικτα επιχειρήματα.

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες που φύλαγαν τον τάφο, ανέφεραν ότι ήρθαν άγγελοι και ότι ο Ιησούς αναστήθηκε (Ματ. 28:2-4). Αυτοί μάλιστα ήταν και από τους πρώτους αυτόπτες μάρτυρες της Ανάστασης! 
Ίσως ακόμα να μην μπορούμε να αντιληφθούμε τη δύναμη της ανάστασης σε όλη της την έκταση, αλλά ο Λόγος του Θεού μας υπόσχεται ότι θα είναι φανταστική:

"Επειδή, θεωρώ ότι τα παθήματα του παρόντα καιρού δεν είναι άξια να συγκριθούν με τη δόξα που πρόκειται να αποκαλυφθεί σε μας." Ρωμ. 8:18

Πολλά κακά και άσχημα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας, (πόλεμοι, θάνατοι, αρρώστιες, βάσανα) που μπορεί να φέρνουν απελπισία ή απογοήτευση, αλλά όταν κρατάμε στην καρδιά μας την εικόνα αυτή του ουρανού, ότι δηλαδή θα είμαστε στην παρουσία του Κυρίου, όλες αυτές οι θλίψεις του κόσμου δεν είναι καν άξιες αναφοράς! 

Αυτή είναι η δύναμη και η ελπίδα της Ανάστασης! Η Ανάσταση ακυρώνει τον φόβο του θανάτου. Όταν έρχεσαι στον Ιησού δεν αποδέχεσαι απλά μια θρησκεία, αλλά εξασφαλίζεις τη σωτηρία σου και την δική σου ανάσταση προς αιώνια ζωή μαζί Του: 

"Ο Ιησούς είπε σ' αυτήν: Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή· αυτός που πιστεύει σε μένα, και αν πεθάνει, θα ζήσει." Ιωάν. 11:25

"αν με το στόμα σου ομολογήσεις Κύριο, τον Ιησού, και μέσα στην καρδιά σου πιστέψεις ότι ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς, θα σωθείς·
επειδή, με την καρδιά πιστεύει κάποιος προς δικαιοσύνη, και με το στόμα γίνεται ομολογία προς σωτηρία·" Ρωμ. 10:9-10

Ο θάνατος υπήρχε από την αρχή της δημιουργίας, αλλά ήταν σε αδράνεια. Ο Θεός χρησιμοποιεί τη λέξη αυτή στο βιβλίο της Γένεσης:

"από το δέντρο τής γνώσης τού καλού και του κακού, όμως, δεν θα φας απ' αυτό· επειδή, την ίδια ημέρα που θα φας απ' αυτό, θα πεθάνεις οπωσδήποτε." Γέν. 2:17

Ο Ιησούς όμως ήρθε για να καταργήσει αυτόν που θέλει να σε σκοτώσει:

" Γι' αυτό φανερώθηκε ο Υιός τού Θεού, για να καταστρέψει τα έργα τού διαβόλου." 1Ιωάν. 3:8  

"Επειδή, ο μισθός τής αμαρτίας είναι θάνατος· το χάρισμα, όμως, του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου τού Ιησού Χριστού τού Κυρίου μας." Ρωμ. 6:23

Ο Ιησούς νίκησε το θάνατο με τον δικό Του θάνατο. Από τη στιγμή που ο μισθός πληρώθηκε, (μιλώντας πάντα με την προοπτική της αιωνιότητας και όχι με την πρόσκαιρη  ζωή μας εδώ στη γη) ο θάνατος δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα επάνω μας:

"Κι εσάς, που ήσασταν νεκροί στα αμαρτήματα και στην ακροβυστία τής σάρκας σας, σας ζωοποίησε μαζί του, καθώς σας συγχώρεσε όλα τα πταίσματα,
όταν εξάλειψε το χειρόγραφο με τα διατάγματα, που ήταν εναντίον σας, και το αφαίρεσε από το μέσον, καρφώνοντάς το επάνω στον σταυρό·
και αφού απογύμνωσε τις αρχές και τις εξουσίες, τις καταντρόπιασε δημόσια, όταν, επάνω του, θριάμβευσε εναντίον τους." Κολ. 2:13-15

Εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι πολύ σημαντικό: Ο Ιησούς δεν θυσιάστηκε για να αγνοούμε την αμαρτία. Ο Κύριος συνεχίζει να μισεί την αμαρτία και πέθανε για να καταργήσει την εξουσία της από επάνω μας.  Συνοπτικά, ο Κύριος ανέβηκε επάνω στο σταυρό για τρεις βασικούς λόγους:

- Πήρε τη δική μας θέση, δηλαδή τιμωρήθηκε για κάτι που κανονικά έπρεπε εμείς να τιμωρηθούμε,

- Κατάργησε την δύναμη της αμαρτίας,

- Αποκατέστησε την κατεστραμμένη μας σχέση με τον Πατέρα εξ' αιτίας της αμαρτίας και μας συμφιλίωσε μαζί Του.

Αυτή είναι και η ελπίδα που έχουμε χάρη στη θυσία του Ιησού μας. Η λέξη "ελπίδα" δε σημαίνει ότι απλά εύχομαι ή επιθυμώ να γίνει κάτι. Ο Βιβλικός ορισμός της ελπίδας είναι "η χαρούμενη προσδοκία για κάτι καλό που έρχεται". 
Το Σύμβολο της Πίστεως μάλιστα τελειώνει με αυτά τα λόγια:
"Προσδοκώ ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος. Αμήν!"

Όταν ο άγγελος του Κυρίου  μετακίνησε την πέτρα για να δουν ότι ο τάφος ήταν άδειος, κάθησε επάνω στην πέτρα για να απεικονίσει τον Θεό που βρίσκεται πάνω από κάθε μας πρόβλημα.
Ας μείνουμε λοιπόν με αυτή την εικόνα στην καρδιά μας και αν υπάρχει έλλειψη ελπίδας σε κάποιον τομέα στη ζωή σου προσεύχομαι ο Κύριος να σου αποκαλύψει:

"ποιος είναι ο πλούτος τής δόξας τούτου τού μυστηρίου στα έθνη, που είναι ο Χριστός μέσα σας, η ελπίδα τής δόξας·" Κολ. 1:27

Αμήν!




Τρίτη 19 Απριλίου 2022

H παραβολή των δέκα παρθένων

 Από Αργύρης Σιμώνης



Στην παραβολή των δέκα παρθένων (Ματ. 25:1-13) ο Ιησούς μας δίνει μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση. Για να καταλάβουμε όμως τη συγκεκριμένη παραβολή, πρέπει να μπούμε στο πνεύμα που ο Κύριος μιλάει και να δούμε τι είπε λίγο πριν (ο φρόνιμος δούλος) αλλά και μετά την παραβολή αυτή (τα τάλαντα).

Από το προηγούμενο κεφάλαιο (Ματ. 24:42-51) ο Ιησούς υποδεικνύει την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή Του. Όπως ο κλέφτης έρχεται σε ανύποπτο χρόνο όταν κανείς δεν είναι προετοιμασμένος, έτσι και ο Κύριος θα επιστρέψει σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν Τον αναζητούν. Γι' αυτό ο Θεός μας έδωσε στο Λόγο Του τα σημάδια των έσχατων καιρών για να μας βοηθήσει να είμαστε προετοιμασμένοι και μας προφήτευσε ότι τότε θα υπάρχει μια κατάσταση απάθειας: 

"Και επειδή η ανομία θα πληθύνει, η αγάπη των πολλών θα ψυχρανθεί." Ματθ. 24:12

Αυτή η απάθεια θα τείνει να αποκοιμίσει ακόμα και τους πιστούς αν δεν προσέχουμε τα λόγια Του. Έτσι έγινε και την εποχή του Νώε, όπου οι άνθρωποι αρνήθηκαν να προετοιμαστούν για τον επερχόμενο κατακλυσμό επειδή ήταν απορροφημένοι με τα δικά τους:

"Επειδή, όπως στις ημέρες πριν από τον κατακλυσμό έτρωγαν και έπιναν, νυμφεύονταν και νύμφευαν, ως την ημέρα κατά την οποία ο Νώε μπήκε μέσα στην κιβωτό·
και δεν κατάλαβαν, μέχρις ότου ήρθε ο κατακλυσμός, και τους σήκωσε όλους· έτσι θα είναι και η παρουσία τού Υιού τού ανθρώπου·" Ματθ. 24:38-39

Η παραβολή των δέκα παρθένων συνεχίζει ξεκάθαρα το μάθημα σχετικά με την ανάγκη να είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή του Κυρίου. Όπως και με τις πέντε ανόητες παρθένες, όσοι δεν είναι έτοιμοι δεν θα έχουν χρόνο να προετοιμαστούν αφού έρθει ο Κύριος. Δεν θα υπάρξουν δεύτερες ευκαιρίες. Αυτή η παραβολή, μαζί με τις άλλες τρεις σε αυτήν την ομιλία, διδάσκει επίσης ότι ο Κύριος θα κάνει έναν διαχωρισμό. Δεν θα εισέλθουν στη βασιλεία των ουρανών όλοι όσοι φωνάζουν σε Αυτόν, "Κύριε, Κύριε" (Ματθαίος 7:21).

Ας δούμε λίγο τους συμβολισμούς και το μάθημα που μας διδάσκει ο Κύριος μέσα από την παραβολή αυτή:

Εδώ απεικονίζεται ότι οι μισοί όσων αναζήτησαν τον Κύριο
δεν Τον βρήκαν, που σημαίνει ότι πολλοί είναι αυτοί που θα καταλήξουν στην απώλεια με την έλευση του Κυρίου:

"Μπείτε μέσα από τη στενή πύλη· επειδή, πλατιά είναι η πύλη, και ευρύχωρος ο δρόμος που φέρνει στην απώλεια, και πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα απ' αυτή." Ματθ. 7:13

Οι φρόνιμες παρθένες πήραν επιπλέον λάδι μαζί τους δείχνοντας ότι ήταν έτοιμες να περιμένουν όσο χρειαστεί για τον γαμπρό. Η εφαρμογή για εμάς είναι ότι πρέπει να σταθούμε όσο χρειαστεί χωρίς να βάζουμε όρια στο να υπηρετούμε τον Κύριο.

Σε κάποια στιγμή τις πήρε ο ύπνος. Ο ύπνος χρησιμοποιείται συχνά συμβολικά για τον θάνατο. Με τη λογική αυτή, αυτές οι παρθένες περιγράφουν όλη την ανθρωπότητα. Όλοι θα κοιμηθούμε ή θα πεθάνουμε και μετά θα εμφανιστούμε ενώπιον του Κυρίου:

"Και καθώς είναι αποφασισμένο στους ανθρώπους μια φορά να πεθάνουν, ύστερα δε από τούτο είναι κρίση·" Εβρ. 9:27

Το λάδι συμβολίζει τη ζωή. Όλες τους είχαν ζωή αλλά μόνο πέντε από αυτές είχαν αιώνια ζωή. Μόλις πέθαναν οι πέντε ανόητες παρθένες, οι μή αναγεννημένες, δεν είχαν την αιώνια ζωή:

"Αποκρίθηκε ο Ιησούς και του είπε: Σε διαβεβαιώνω απόλυτα, αν κάποιος δεν γεννηθεί από επάνω, δεν μπορεί να δει τη βασιλεία τού Θεού." Ιωάν. 3:3

Όταν ο Κύριος έρχεται τα μεσάνυχτα, αυτό συμβολίζει δύο πράγματα: 
- Θα έρθει σε ανύποπτη ώρα και 
- Τα μεσάνυχτα είναι το τέλος της ημέρας, ή αλλιώς ο θάνατος, όπως σχολίασα λίγο πιο πάνω.

Συνεχίζοντας τον συμβολισμό αυτών των παρθένων που κοιμούνται, ο Κύριος αναφέρεται στον θάνατο. Όλες τους πέθαναν και αναστήθηκαν, δείχνοντας ότι υπάρχει ανάσταση δικαίων και αδίκων: 
 
"έχοντας ελπίδα στον Θεό, την οποία κι αυτοί οι ίδιοι προσμένουν, ότι πρόκειται να γίνει ανάσταση των νεκρών, και δικαίων και αδίκων." Πράξ. 24:15

Το ότι οι μωρές παρθένες δεν μπορούσαν να πάρουν λάδι από τις φρόνιμες, συμβολίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία μετά το θάνατο να τακτοποιήσεις τη σχέση σου με το Θεό. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να σταθούμε ενώπιον του Κυρίου με βάση τις επιλογές που κάνουμε σε αυτή τη ζωή. Δεν μπορούμε να φέρουμε κανέναν στον παράδεισο μαζί μας βάσει αυτού που έχουμε εμείς. Καθένας  θα είναι υπόλογος των αποφάσεών του και θα πρέπει να έχει τη δική του προσωπική σχέση με τον Κύριο. 

Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που απορρίπτουν και γελοιοποιούν τον Κύριο, αλλά μετά τον θάνατο, όταν όλοι σταθούμε ενώπιον του Θεού, κάθε άνθρωπος που έχει ζήσει σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας θα ομολογήσει τον Ιησού ως Κύριο:

"ώστε στο όνομα του Ιησού να λυγίσει κάθε γόνατο επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων,
και κάθε γλώσσα να ομολογήσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος, σε δόξα τού Πατέρα Θεού." Φιλ. 2:10-11

Αυτές οι ανόητες παρθένες κάλεσαν τον Κύριο να τις αφήσει να μπουν, αλλά ο Κύριος τις απαντά:

"Σας διαβεβαιώνω, δεν σας γνωρίζω." Ματθ. 25:12

Κανείς από εμάς δεν γνωρίζει την ημέρα του θανάτου μας ή την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ώστε όταν ο Κύριός μας έρθει, να μας βρει με γεμάτα λυχνάρια:

"αν με το στόμα σου ομολογήσεις Κύριο, τον Ιησού, και μέσα στην καρδιά σου πιστέψεις ότι ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς, θα σωθείς·
επειδή, με την καρδιά πιστεύει κάποιος προς δικαιοσύνη, και με το στόμα γίνεται ομολογία προς σωτηρία·" Ρωμ. 10:9-10

Αμήν!