.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Φύλακες άγγελοι

 Από Αργύρης Σιμώνης 


"Προσέχετε, μη καταφρονήσετε ένα από τούτα τα μικρά· επειδή, σας λέω, ότι οι άγγελοί τους στους ουρανούς βλέπουν ακατάπαυστα το πρόσωπο του Πατέρα μου, που είναι στους ουρανούς." Ματθ. 18:10

Έχουμε αγγέλους που μας έχουν οριστεί για την προστασία μας. 
Στην προς Εβραίους διαβάζουμε ότι ο σκοπός τους είναι να μας διακονούν:

"Δεν είναι όλοι λειτουργικά πνεύματα, που αποστέλλονται προς υπηρεσία, για εκείνους που πρόκειται να κληρονομήσουν σωτηρία;" Εβρ. 1:14

Όλοι οι άγγελοι έχουν ανατεθεί από τον Θεό να διακονούν αυτούς που ΘΑ ΕΙΝΑΙ κληρονόμοι της σωτηρίας. Αυτό σημαίνει ότι η ανάθεση των αγγέλων σε εμάς δεν ξεκινά αφού σωθούμε. Μας διακονούν ακόμη και όταν είμαστε χαμένοι στον κόσμο, γιατί ο Κύριος ξέρει ότι ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ακόλουθοι του Κυρίου Ιησού Χριστού. Δόξα στο Θεό!

Ο Δαυίδ δίνει μια πολύ ωραία περιγραφή στον ψαλμό του:

"Επειδή, εσύ, τον Κύριο, την ελπίδα μου, τον Ύψιστο, έκανες καταφύγιό σου,
κακό δεν θα συμβαίνει σε σένα, και μάστιγα δεν θα πλησιάζει στη σκηνή σου.
Επειδή, τους αγγέλους του θα προστάξει για σένα, για να σε διαφυλάττουν σε όλους τούς δρόμους σου.
Θα σε σηκώνουν επάνω στα χέρια τους, για να μη προσκόψεις το πόδι σου σε πέτρα.
Θα πατήσεις επάνω σε λιοντάρι και επάνω σε οχιά· θα καταπατήσεις λιονταράκι και δράκοντα." Ψαλ. 91:9-13

Κάποιοι που έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια  το έχουν πάει ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι υποτίθεται ότι μιλάμε στους αγγέλους μας και θα υπακούουν στις εντολές μας, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία αναφορά ή οδηγία στη Γραφή για κάτι τέτοιο.  
Πολλά από τα προστατευτικά καθήκοντα των αγγέλων που περιγράφονται στον Ψαλμό 91 είναι προληπτικά, και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να διατάξουμε αποτελεσματικά αυτές τις δραστηριότητες, επειδή παντογνωσία και πανσοφία έχει μόνο ο Κύριος.

Αυτό που πραγματικά οι άγγελοι κάνουν, είναι ότι αποστέλλονται ακριβώς όπως περιγράφει αυτό το εδάφιο στο Ματ. 18:10. Κοιτάζοντας το πρόσωπο του Πατέρα. Ο Παντοδύναμος Θεός τους ελέγχει για εμάς. Ο ψαλμός 91 είναι το κλειδί που μας φανερώνει το δικό μας ρόλο που έχουμε στην ιστορία και ποιοί τελικά επωφελούνται αυτής της αγγελικής δραστηριότητας:

"ΑΥΤΟΣ που κατοικεί κάτω από τη σκέπη τού Υψίστου, κάτω από τη σκιά τού Παντοκράτορα θα διαμένει." Ψαλ. 91:1

Και ο Δαυίδ συνεχίζει:
"Θα λέω στον Κύριο: Εσύ είσαι καταφυγή μου, και φρούριό μου· Θεός μου· σ' αυτόν θα ελπίζω." Ψαλ. 91:2

Είναι ο συνδυασμός της πίστης μας στον Θεό και της πιστότητάς Του που αποστέλλει τους αγγέλους για λογαριασμό μας. Πρέπει να λάβουμε τη χάρη του Θεού με πίστη:

"Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου τής πίστης· κι αυτό δεν είναι από σας· είναι δώρο τού Θεού·" Εφεσ. 2:8

Όσο περισσότερο αναζητούμε τον Κύριο, ευαισθητοποιούμαστε περισσότερο στην αναγνώριση των αγγελικών Του πνευμάτων που δημιουργήθηκαν για να μας υπηρετήσουν και όσο εκφράζουμε την πίστη μας σε αυτόν τον τομέα, Αυτός θα στείλει τους αγγέλους Του για λογαριασμό μας.

"Άγγελος του Κυρίου στρατοπεδεύει ολόγυρα σ' εκείνους που τον φοβούνται, και τους ελευθερώνει." Ψαλ. 34:7

Αμήν!



Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Προφητεία για τη Ρωσία και τους έσχατους καιρούς

  Από Αργύρης Σιμώνης 


Τα τελευταία γεγονότα και εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανησυχούν και προβληματίζουν ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στην υπόθεση μέσα από τον Λόγο του Θεού, για να αποφύγουμε την αποφυγή παρερμηνεύσεων και παρεξηγήσεων όσον αφορά προφητείες για τη Ρωσία και τους έσχατους καιρούς. Ας δούμε τι μας περιγράφει ο Ιεζεκιήλ: 

"και πες: Έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός: Δες, εγώ είμαι εναντίον σου, Γωγ, ηγεμόνα τής Ρως, Μεσέχ και Θουβάλ·
και θα σε περιστρέψω, και θα βάλω αγκίστρια στα σαγόνια σου, και θα σε βγάλω έξω, και ολόκληρη τη δύναμή σου, άλογα και καβαλάρηδες, όλους αυτούς εντελώς οπλισμένους, ένα μεγάλο σύναγμα μαζί με θυρεούς και ασπίδες, όλους αυτούς που μεταχειρίζονται μάχαιρες·" Ιεζ. 38:3-4

Ο Μαγώγ, ο Μεσέχ και ο Θουβάλ ήταν όλοι γιοι του Ιάφεθ (Γένεση 10:2)
Αν και δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των μελετητών, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Γωγ (Μαγώγ), ο Μεσέχ και ο Θουβάλ είναι οι πρόγονοι των Ρώσων και άλλων ομάδων που κατοικούν εκεί όπου κυριαρχούσε η παλιά Σοβιετική Ένωση.

"και θα πεις: Θα ανέβω σε γη ατείχιστων πόλεων· θάρθω σε ανθρώπους που ησυχάζουν, που κατοικούν με ασφάλεια, όλους αυτούς που κατοικούν ατείχιστες πόλεις, και που δεν έχουν μοχλούς και πύλες·
για να λεηλατήσεις λεηλασία, και να λαφυραγωγήσεις λάφυρο, για να ξαναφέρεις το χέρι σου ενάντια σε ερημώσεις που κατοικίστηκαν, και ενάντια σε λαό συγκεντρωμένον από τα έθνη, που απέκτησε κτήνη και αγαθά, που κατοικεί στο μέσον τής γης." Ιεζ. 38:11-12

θα έχει σχέδια να «επιτεθεί σε έναν ειρηνικό και ανυποψίαστο λαό», δηλαδή στο Ισραήλ (στίχοι 11, 14 και 18). Όμως, ανεξάρτητα από τα σχέδια του Γωγ, ο Κύριος ο Θεός είναι εναντίον του και θα τον νικήσει (Ιεζεκιήλ 38:4, 19-23· 39:3-5).

Η περιοχή Μεσέχ συχνά προσδιορίζεται ως βόρεια της Μαύρης Θάλασσας (νότια Ρωσία και Ουκρανία και πιθανώς η Δημοκρατία της Γεωργίας) και Θουβάλ ως περιοχή στην κεντρική Τουρκία.

"Αλλοίμονο σε μένα, επειδή παροικώ στη Μεσέχ, κατοικώ στις σκηνές τού Κηδάρ!
Πολύ καιρό κατοίκησε η ψυχή μου μαζί μ' εκείνους που μισούν την ειρήνη." Ψαλ. 120:5-6

Στην προφητεία του Ιεζεκιήλ 38 (εδ.1-3), ο Μεσέχ και ο Θουβάλ κυβερνώνται από τον Γωγ, έναν πρίγκιπα σε αυτές τις περιοχές.

Ο Ιεζεκιήλ επαναλαμβάνει τα λόγια κρίσης του Θεού εναντίον των απογόνων των δύο γιων του Ιάφεθ όταν προφητεύει ότι ο Θεός θα τους νικήσει σε έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ (Ιεζεκιήλ 39:1–5).

Πολλοί βιβλικοί μελετητές εξισώνουν τη γη του Γωγ στις προφητείες του Ιεζεκιήλ με τη Ρωσία, η οποία θα επιτεθεί στο Ισραήλ «από τον μακρινό βορρά» (Ιεζεκιήλ 38:15). Ο Μεσέχ και ο Θουβάλ θα μπορούσαν να είναι δύο από τα «πολλά έθνη» που ενώνονται με τη Ρωσία στην εισβολή της στο Ισραήλ.

"Πέρσες, Αιθίοπες, και Λίβυους μαζί τους· όλους αυτούς μαζί με ασπίδες και περικεφαλαίες·
τον Γομέρ, και όλα τα τάγματά του· τον οίκο Θωγαρμά από τα έσχατα του βορρά, και όλα τα τάγματά του· και μαζί σου πολλούς λαούς." Ιεζ. 38:5-6

Αυτή είναι μια παράξενη συμμαχία που μάλλον φαινόταν αδύνατη στον Ιεζεκιήλ και σε οποιονδήποτε της εποχής του. Αλλά σήμερα, η Ρωσία, η Περσία (τώρα το Ιράκ και το Ιράν), η Αιθιοπία και η Λιβύη έχουν όλες τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις. Δεν είναι απίθανο να τους δεις σε συμμαχία.

Στην προφητεία του Ιεζεκιήλ, ο Γωγ θα είναι ο αρχηγός ενός μεγάλου στρατού που επιτίθεται στη γη του Ισραήλ. Ο Γωγ περιγράφεται ως «από τη γη του Μαγώγ, του πρίγκιπα του Ρος, του Μεσέχ και του Θουβάλ» (Ιεζεκιήλ 38:2-3). Η μάχη του Ιεζεκιήλ του Γωγ και του Μαγώγ συμβαίνει στην περίοδο της θλίψης, πιο συγκεκριμένα στα πρώτα 3 1/2 χρόνια. Η πιο ισχυρή απόδειξη για αυτήν την άποψη είναι ότι η επίθεση θα έρθει όταν το Ισραήλ είναι σε ειρήνη (Ιεζεκιήλ 38:8, 11).

Ο Ιεζεκιήλ μας περιγράφει ένα έθνος που έχει ασφάλεια και έχει κατεβάσει τις άμυνες του. Το Ισραήλ σίγουρα δεν είναι σε ειρήνη τώρα, και είναι αδιανόητο το έθνος να εγκαταλείψει τις άμυνές του εκτός και αν συμβεί κάτι πολύ σημαντικό. Όταν η διαθήκη του Ισραήλ με το θηρίο (αντίχριστο) είναι σε ισχύ στην αρχή της 70ης Εβδομάδας του Δανιήλ (γνωστή και ως 7ετής θλίψη, Δανιήλ 9:27α), το Ισραήλ θα είναι σε ειρήνη. Πιθανώς η μάχη να γίνει λίγο πριν από το μέσο της επταετίας. 

"Και όταν συμπληρωθούν τα 1.000 χρόνια, ο σατανάς θα λυθεί από τη φυλακή του.
Και θα βγει για να πλανήσει τα έθνη που βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες τής γης, τον Γωγ και τον Μαγώγ, για να τους συγκεντρώσει σε πόλεμο, των οποίων ο αριθμός τους είναι σαν την άμμο τής θάλασσας." Αποκ. 20:7-8

Υπάρχει εξήγηση γιατί ο διάβολος λύνεται για ένα διάστημα. Για να διαχωριστούν τα ζιζάνια από το σιτάρι:

"Τους παρέθεσε μια άλλη παραβολή, λέγοντας: Η βασιλεία των ουρανών ομοιώθηκε με έναν άνθρωπο, που έσπειρε στο χωράφι του καλόν σπόρο·
αλλά, ενώ οι άνθρωποι κοιμόνταν, ήρθε ο εχθρός του, και έσπειρε ζιζάνια ανάμεσα στο σιτάρι, και αναχώρησε.
Και όταν βλάστησε το χορτάρι, και έκανε καρπό, φάνηκαν τότε και τα ζιζάνια.
Και καθώς ήρθαν κοντά του οι δούλοι τού οικοδεσπότη είπαν σ' αυτόν: Κύριε, καλόν σπόρο δεν έσπειρες στο χωράφι σου; Από πού, λοιπόν, έχει τα ζιζάνια;
Και εκείνος είπε σ' αυτούς: Ένας εχθρός άνθρωπος το έκανε. Και οι δούλοι τού είπαν: Θέλεις να πάμε και να τα μαζέψουμε;
Και εκείνος είπε: Όχι, μήπως και, μαζεύοντας τα ζιζάνια, ξεριζώσετε μαζί τους και το σιτάρι·
αφήστε να αυξάνονται και τα δύο μαζί μέχρι τον θερισμό· και κατά τον καιρό τού θερισμού θα πω στους θεριστές: Μαζέψτε πρώτα τα ζιζάνια, και να τα δέσετε σε δέσμες, για να τα κατακάψετε· το σιτάρι, όμως, συγκεντρώστε το στην αποθήκη μου." Ματθ. 13:24-30

Ο σατανάς θα εξαπατήσει ξανά όλους εκείνους που δεν δέχτηκαν αγάπη για την αλήθεια:
"και με κάθε απάτη τής αδικίας, ανάμεσα σ' αυτούς που χάνονται· επειδή, δεν δέχθηκαν την αγάπη τής αλήθειας για να σωθούν.
Και γι' αυτό, ο Θεός θα στείλει επάνω τους ενέργεια πλάνης, ώστε να πιστέψουν στο ψέμα·
για να κατακριθούν όλοι αυτοί που δεν πίστεψαν στην αλήθεια, αλλά οι οποίοι βρήκαν ευχαρίστηση στην αδικία." 2Θεσ. 2:10-12

και θα επαναστατήσουν σε αυτή την τέλεια βασιλεία του Χριστού και θα χαθούν στη μάχη που περιγράφεται στην Αποκάλυψη 20:8-9.

Σύμφωνα με τον Ιεζεκιήλ, ο Γωγ θα νικηθεί από τον ίδιο τον Θεό στα βουνά του Ισραήλ. Η σφαγή θα είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστούν επτά μήνες για να ταφούν όλοι οι νεκροί (Ιεζεκιήλ 39:11-12).

Έτσι, ναι, η Βίβλος αναφέρει τη Ρωσία, αν και όχι κατ' όνομα, σε σχέση με τους έσχατους καιρούς. Ο Ιεζεκιήλ 38-39 αναφέρεται σε ένα έθνος που έρχεται από τη βόρεια Ασία για να επιτεθεί στο Ισραήλ. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία έχασε έδαφος σαν υπερδύναμη, κάνοντας την εκπλήρωση της προφητείας του Ιεζεκιήλ να φαίνεται απίθανη στα μάτια ορισμένων ανθρώπων. 

Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι η Ρωσία δυναμώνει και πολλοί πιστεύουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία είναι απλώς ένα πρώτο βήμα στο σχέδιο της Ρωσίας να αποκαταστήσει την κυριαρχία της σε αυτό το ημισφαίριο. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, στη σοβιετική εποχή, η Μόσχα ήταν σταθερά ευθυγραμμισμένη με πολλές μουσουλμανικές χώρες σε αντίθεση με το Ισραήλ. Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία συνέχισε να κάνει προσεγγίσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο Γωγ και ο Μαγώγ του Ιεζεκιήλ 38-39 είναι αρκετά διαφορετικός από εκείνον στην Αποκάλυψη 20:7-8. Παρακάτω είναι μερικοί από τους πιο προφανείς λόγους για τους οποίους αναφέρονται σε διαφορετικούς ανθρώπους και μάχες.

1. Στη μάχη του Ιεζεκιήλ 38-39, οι στρατοί προέρχονται κυρίως από τον βορρά και εμπλέκουν μόνο λίγα έθνη της γης (Ιεζεκιήλ 38:6, 15· 39:2). Η μάχη στην Αποκάλυψη 20:7-9 θα περιλαμβάνει όλα τα έθνη, έτσι στρατοί θα έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις, όχι μόνο από τον βορρά.

2. Δεν αναφέρεται ο σατανάς στην περιγραφή του Ιεζεκιήλ 38-39. Στην Αποκάλυψη 20:7 τοποθετείται ξεκάθαρα η μάχη στο τέλος της χιλιετίας με τον σατανά ως πρωταγωνιστή. H περίοδος της χιλιετίας είναι μια βασιλεία χωρίς ο διάβολος να εξαπατά τους ανθρώπους και είμαι σίγουρος ότι θα είναι τα καλύτερα χρόνια που έχει δει ποτέ αυτός ο κόσμος. 

3. Τα εδάφια Ιεζεκιήλ 39:11-12 δηλώνουν ότι οι νεκροί θα ταφούν για επτά μήνες. Δεν θα χρειαζόταν να ταφούν οι νεκροί αν η μάχη στο Ιεζεκιήλ 38-39 είναι αυτή που περιγράφεται στην Αποκάλυψη 20:8-9, γιατί αμέσως μετά την Αποκάλυψη 20:8-9 είναι η κρίση του Μεγάλου Λευκού Θρόνου (20:11-15 ) και στη συνέχεια ο σημερινός ουρανός και η γη καταστρέφονται, αντικαθίστανται από έναν νέο ουρανό και γη (Αποκάλυψη 21:1). 
Προφανώς θα χρειαστεί να ταφούν οι νεκροί αν η μάχη γίνει στο πρώτο μέρος της θλίψης, γιατί η γη του Ισραήλ θα είναι υπό κατοχή για άλλα 1.000 χρόνια, όσο διαρκεί η χιλιετής βασιλεία (Αποκάλυψη 20:4-6) .

4. Η μάχη στο Ιεζεκιήλ 38-39 χρησιμοποιείται από τον Θεό για να φέρει τον Ισραήλ πίσω σε Αυτόν (Ιεζεκιήλ 39:21-29). Στην Αποκάλυψη 20, ο Ισραήλ είναι πιστός στον Θεό για 1.000 χρόνια (η χιλιετής βασιλεία). Όσοι στην Αποκάλυψη 20:7-10 επαναστατούν ενάντια στον Θεό, καταστρέφονται χωρίς άλλη ευκαιρία για μετάνοια.

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα για την προφητεία του Ιεζεκιήλ, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αυτών των γεγονότων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Ρωσία θα εμπλακεί και στην πραγματικότητα θα ηγηθεί μιας ένωσης εθνών για την κατάληψη της γης του Ισραήλ. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ παρηγορεί τον Ισραήλ με τον ίδιο σχεδόν τρόπο όπως ο Μωυσής πριν από αιώνες: 

"επειδή, ο Κύριος ο Θεός σας είναι αυτός που προπορεύεται μαζί σας, για να πολεμήσει για σας ενάντια στους εχθρούς σας, για να σας σώσει." Δευτ. 20:4

Αμήν!





Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Απέβαλλε τον φόβο από πάνω σου

 Από Αργύρης Σιμώνης 

"Και θα ακούσετε πολέμους και φήμες πολέμων· προσέχετε, μη ταραχτείτε· επειδή, όλα αυτά πρέπει να γίνουν· αλλά, δεν είναι ακόμα το τέλος.
Επειδή, θα εγερθεί έθνος ενάντια σε έθνος, και βασιλεία ενάντια σε βασιλεία· και θα γίνουν πείνες και μεταδοτικές αρρώστιες, και σεισμοί κατά τόπους." Ματθ. 24:6-7

Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν και ο φόβος του θανάτου έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πόλεμοι και φήμες πολέμων έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα μεγάλης ανησυχίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ο Κύριος όμως μας προειδοποίησε να μην ταραζόμαστε από όλα αυτά. Με τη λογική μας σίγουρα κάτι τέτοιο φαίνεται παράλογο. Πώς είναι δυνατόν να μην ανησυχείς με όλα αυτά τα κακά που συμβαίνουν γύρω μας;

Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι γνωρίζουμε την αλήθεια και το τέλος της ιστορίας. Ο Θεός έχει τον απόλυτο έλεγχο στις υποθέσεις των ανθρώπων (Έξοδος 9:16· Ψαλμοί 75:6-7· Παροιμίες 16:9, 21:1· Ιερεμίας 10:23· Ρωμαίους 9: 15-24, και 13:1), και μας έχει διαβεβαιώνει για την πλήρη και τελική Του νίκη και θρίαμβο και τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί. 

Η γη δεν θα καταστραφεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από κάποιον τρελό ή από έναν πυρηνικό πόλεμο. Ο ίδιος ο Κύριος θα καταστρέψει αυτή τη γη με φωτιά: 

"οι δε σημερινοί ουρανοί και η γη, είναι αποταμιευμένοι διαμέσου τού ίδιου λόγου, καθώς φυλάγονται για τη φωτιά κατά την ημέρα τής κρίσης και της απώλειας των ασεβών ανθρώπων." 2Πέτ. 3:7
"Θάρθει, όμως, η ημέρα τού Κυρίου, σαν κλέφτης μέσα στη νύχτα· κατά την οποία οι ουρανοί θα παρέλθουν με ορμητικόν συριστό ήχο, και τα στοιχεία, καθώς θα καίγονται, θα διαλυθούν, και η γη, και τα έργα που βρίσκονται σ' αυτή, θα κατακαούν." 2Πέτ. 3:10

Κατόπιν θα δημιουργήσει έναν νέο ουρανό και γη:

"ΚΑΙ είδα έναν καινούργιο ουρανό και μια καινούργια γη· επειδή, ο πρώτος ουρανός και η πρώτη γη παρήλθε· και η θάλασσα δεν υπάρχει πλέον." Αποκ. 21:1

και θα διορθώσει όλα τα λάθη καθώς κρίνει τον κόσμο:

"ΚΑΙ είδα έναν μεγάλο λευκό θρόνο, κι αυτόν που κάθεται επάνω σ' αυτόν, από το πρόσωπο του οποίου έφυγε η γη και ο ουρανός· και δεν βρέθηκε τόπος γι' αυτά·
και είδα τούς νεκρούς, μικρούς και μεγάλους, να στέκονται μπροστά στον Θεό, και ανοίχθηκαν τα βιβλία· και ανοίχθηκε ένα άλλο βιβλίο, που είναι τής ζωής· και κρίθηκαν οι νεκροί από τα γραμμένα μέσα στα βιβλία, σύμφωνα με τα έργα τους.
Και η θάλασσα έδωσε τους νεκρούς που ήσαν μέσα σ' αυτή, και ο θάνατος και ο άδης έδωσαν τους νεκρούς, που ήσαν μέσα σ' αυτούς· και κρίθηκαν κάθε ένας σύμφωνα με τα έργα τους.
Και ο θάνατος και ο άδης ρίχθηκαν στη λίμνη τής φωτιάς· αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος.
Και όποιος δεν βρέθηκε γραμμένος στο βιβλίο τής ζωής, ρίχθηκε στη λίμνη τής φωτιάς." Αποκ. 20:11-15

Ο φόβος αυτός του θανάτου στην πραγματικότητα υποδουλώνει την ανθρωπότητα και οδηγεί τους ανθρώπους να ζουν πραγματικά εφιαλτικές καταστάσεις. Μόνο οι Χριστιανοί, που καταλαβαίνουν αληθινά ότι το κεντρί του θανάτου έχει αφαιρεθεί (1Κορ. 15:55), είναι ελεύθεροι από το μαρτύριο που φέρνει ο φόβος του θανάτου. Ένα άτομο που δεν φοβάται πλέον τον θάνατο δεν μπορεί ούτε να εκφοβιστεί ούτε να χειραγωγηθεί.

Όσοι από εμάς πιστεύουμε αυτές τις υποσχέσεις του Θεού μπορούμε να γελάσουμε μαζί με τον Κύριο με όλους αυτούς τους άπιστους που ξεσηκώνονται εναντίον Του:

"Εκείνος που κάθεται στους ουρανούς, θα γελάσει· ο Κύριος θα τους μυκτηρίσει." Ψαλ. 2:4

Αμήν!