.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Η θλίψη εργάζεται υπομονή

 Από Αργύρης Σιμώνης


"Και όχι μονάχα τούτο, αλλά και καυχόμαστε στις θλίψεις· γνωρίζοντας ότι η θλίψη εργάζεται υπομονή " Ρωμ. 5:3
Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη πάνω σε αυτό το εδάφιο. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Θεός είναι αυτός που φέρνει θλίψεις στη ζωή μας με σκοπό να μας διδάξει την υπομονή.
Οι θλίψεις υπάρχουν, όχι επειδή ο Θεός τις προκαλεί, αλλά εξαιτίας του ανοιχτού πολέμου που υπάρχει μεταξύ της βασιλείας του Θεού με τον διάβολο. Ομοίως, οι θλίψεις και οι αντιξοότητες δεν είναι ευλογίες από τον Θεό, αλλά επιθέσεις από τον εχθρό με σκοπό να κλέψουν τον Λόγο του Θεού από τη ζωή μας.
Στην παραβολή του σπορέα στο Μάρκο 4:16, βλέπουμε ότι ο σπόρος πέφτει στο πετρώδες έδαφος και αυτοί
"όταν ακούσουν τον λόγο, τον δέχονται αμέσως με χαρά, όμως, δεν έχουν μέσα τους ρίζα, αλλά είναι πρόσκαιροι· έπειτα, όταν γίνει ΘΛΙΨΗ Η ΔΙΩΓΜΟΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ, σκανδαλίζονται αμέσως" Μάρκος 4:16-17
Οι πειρασμοί δεν έρχονται ποτέ από τον Θεό, γιατί είναι "απείραστος κακού" Ιάκ. 1:13.
Γι' αυτό μας λέει ο Παύλος να καυχόμαστε στις θλίψεις μας, γιατί όταν βγούμε νικητές στη δοκιμασία αυτή θα απολαύσουμε και τα λάφυρα της μάχης που είναι η υπομονή και η ελπίδα που ενισχύεται μέσα μας.
Αν τα προβλήματα ήταν αυτά που μας τελειοποιούν, τότε οι περισσότεροι χριστιανοί θα είχαν τελειοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό και αυτοί που βιώνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα θα ήταν οι μεγαλύτεροι χριστιανοί, αλλά αυτό φυσικά δεν ισχύει. Η παιδεία του Θεού βασίζεται στο Λόγο Του και όχι στις θλίψεις. Ο Λόγος του Θεού έχει δοθεί για να μας κάνει τέλειους και πλήρως εξοπλισμένους για κάθε καλό έργο:
"Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη·
για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό." 2Τιμ. 3:17
Ο Λόγος του Θεού δεν χρειάζεται τα προβλήματα και τις θλίψεις σαν "συμπλήρωμα διατροφής" για να επιτελέσει το έργο του.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό! Η παρερμηνεία αυτής της αλήθειας κρύβει μεγάλους κινδύνους. Όσοι πιστεύουν ότι ο Θεός όρισε τα προβλήματα στη ζωή τους να λειτουργούν ως "λυτρωτική αρετή", θα υποταχθούν σε αυτά τα προβλήματα και επομένως στον σατανά, τον δημιουργό αυτών των προβλημάτων. Ο Ιάκωβος γράφει στην επιστολή του:
"Υποταχθείτε, λοιπόν, στον Θεό· αντισταθείτε στον διάβολο, και θα φύγει από σας." Ιακ. 4:7
Εάν ο σατανάς μπορεί να σε ξεγελάσει, να αντιστρέψει τη σκέψη σου σε αυτό το ζήτημα και να σε κάνει να υποταχθείς στα προβλήματα που φέρνει στη ζωή σου, σε έχει στο χέρι:
"Δεν ξέρετε ότι σε όποιον παριστάνετε τον εαυτό σας δούλους για υπακοή, είστε δούλοι εκείνου στον οποίο υπακούτε: Ή της αμαρτίας για θάνατο ή της υπακοής για δικαιοσύνη;" Ρωμαίους 6:16.
Ο Παύλος απλώς χάρηκε που ακόμη και στη θλίψη, είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει, και ως εκ τούτου να ενισχύσει, την υπομονή του που του είχε ήδη δοθεί ως καρπός του Πνεύματος (Γαλάτες 5:22-23) και μέσω του Λόγου του Θεού (Ρωμαίους 15:4). Και πίστευε ότι, μένοντας υπομονετικός, θα αποκτήσει εμπειρία που θα τον έκανε να ελπίζει ακόμη περισσότερο την επόμενη φορά που θα επιτεθεί ο διάβολος.
Το ίδιο κι εμείς, μπορούμε να χαρούμε στη θλίψη, γνωρίζοντας ότι ανεξάρτητα από το τι κάνει ο διάβολος, θα κερδίσουμε και θα θερίσουμε τα λάφυρα της νίκης!



Παραδόσεις. Καλό ή κακό;

 Από Αργύρης Σιμώνης


---- ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ---- Καλό ή κακό; Να τις ακολουθούμε ή όχι;
Β' Θεσ. 2:15 έναντι Ματ. 15:2-9
Έχω σκοπό να εμβαθύνω στο "ξεσκέπασμα" του επικίνδυνου αυτού πνεύματος της θρησκοληψίας που έρχεται ύπουλα από τα έσω της εκκλησίας, ή αλλιώς του "θρησκευτικού" πνεύματος που σταύρωσε τον Χριστό μας. Το σημερινό μήνυμα είναι απλά μια εισαγωγή αυτού που θα ακολουθήσει.
Από τη μία πλευρά έχουμε τον απόστολο Παύλο να μας λέει:
"Λοιπόν, αδελφοί, να μένετε σταθεροί, και να κρατάτε τις παραδόσεις, που διδαχθήκατε, είτε με λόγο είτε με επιστολή μας."
ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Β 2:15
Από την άλλη, στο κατά Ματθαίου διαβάζουμε τα λόγια του Ιησού μας:
"Kαι εκείνος, απαντώντας, είπε σ’ αυτούς: Γιατί και εσείς παραβαίνετε την εντολή τού Θεού εξαιτίας τής παράδοσής σας;"
ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 15:3
"Yποκριτές, καλά προφήτευσε για σας ο Hσαΐας, λέγοντας: «Aυτός ο λαός με πλησιάζει με το στόμα τους και με τιμά με τα χείλη· η καρδιά τους, όμως, απέχει μακριά από μένα·
μάταια, βέβαια, με σέβονται, διδάσκοντας διδασκαλίες, εντάλματα ανθρώπων»."
ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 15:7‭-‬9
Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το παρακάτω κείμενο που βρήκα αναρτημένο σε μία σελίδα:
"Με τον όρο Μυστήρια αναφερόμαστε γενικά στις θεοσύστατες τελετές που είναι απαραίτητες για τη σωτηρία του ανθρώπου, οι οποίες έχουν σκοπό τον αγιασμό των μελών της εκκλησίας, την ένωση τους με τη θεότητα και την δυνατότητα να κληρονομήσουν την αιώνια ζωή."
Αν η σωτηρία του ανθρώπου βασίζεται σε τελετές, δεν απορώ για την κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία μας σήμερα.
Ο ίδιος ο Παύλος που προτρέπει τους Θεσσαλονικείς να τηρούν τις παραδόσεις που διδαχθήκανε, ο ίδιος Παύλος λέει και στους Γαλάτες:
"Ω, ANOHTOI, Γαλάτες, ποιος σας βάσκανε, ώστε να μη πείθεστε στην αλήθεια, εσείς, μπροστά στα μάτια των οποίων ο Iησούς Xριστός σκιαγραφήθηκε ανάμεσά σας σταυρωμένος; Mονάχα τούτο θέλω να μάθω από σας: Aπό έργα τού νόμου λάβατε το Πνεύμα ή από ακοή τής πίστης; Tόσο ανόητοι είστε; Aφού αρχίσατε με το Πνεύμα, τώρα τελειώνετε με τη σάρκα;"
ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ 3:1-3
Έπεται συνέχεια...

Προς ζωή και ευσέβεια

Από Αργύρης Σιμώνης


"Kαθώς η Θεία δύναμή Του χάρισε σε μας όλα τα απαραίτητα προς ζωή και ευσέβεια, διαμέσου τής επίγνωσης Εκείνου που μας κάλεσε με τη δόξα Του και την αρετή·"
Β΄ ΠΕΤΡΟΥ 1:3
Στα λόγια του Πέτρου εδώ φαίνεται καθαρά ότι δεν έχεις πρόβλημα πίστης, αλλά γνώσης. Ό,τι χρειάζεσαι "προς ζωή και ευσέβεια" μπορείς να το αποκτήσεις μέσω της "επίγνωσης", δηλ. βαθιάς γνώσης του προσώπου Του και προσωπικής σχέσης μαζί Του:
"O λαός μου αφανίστηκε για έλλειψη γνώσης"· ΩΣΗΕ 4:6
"Eπομένως, η πίστη είναι διαμέσου τής ακοής· η δε ακοή διαμέσου τού λόγου τού Θεού."
ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ 10:17

Tο Πνεύμα να μη το σβήνετε

 Από Αργύρης Σιμώνης


"Tο Πνεύμα να μη το σβήνετε· προφητείες να μη τις εξουθενείτε. Όλα να τα εξετάζετε, το καλό να κατέχετε." Α' Θεσ. 5:19-22
Το πνεύμα της θρησκοληψίας ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά προσπαθεί να "σβήσει" το Πνεύμα του Θεού. Οι ανθρώπινες παραδόσεις εμπνευσμένες από το πονηρό αυτό πνεύμα, χρησιμοποιούν το Λόγο του Θεού, όπως ακριβώς ο σατανάς προσπάθησε να πειράξει τον Χριστό μας χρησιμοποιώντας εναντίον Του λόγια από τις Γραφές. Εδώ λοιπόν ακολουθεί την ίδια τακτική πατώντας στο εξής:

" H αγάπη δεν καταργείται ποτέ· τα άλλα, όμως, είτε προφητείες είναι, θα καταργηθούν· είτε γλώσσες, θα σταματήσουν· είτε γνώση, θα καταργηθεί· επειδή, κατά μέρος γνωρίζουμε, και κατά μέρος προφητεύουμε· όταν, όμως, έρθει το τέλειο, τότε το κατά μέρος θα καταργηθεί."
ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α΄ 13:8‭-‬10
Όταν έρθει το τέλειο, 3 πράγματα θα καταργηθούν: Προφητείες, γλώσσες και γνώση. Η γνώση σίγουρα δεν έχει καταργηθεί ακόμα. Μάλιστα ζούμε σε εποχές που η γνώση είναι στο αποκορύφωμά της. Τι γίνεται όμως με τις προφητείες και τις γλώσσες;

Λανθασμένα διδάσκεται ότι το "τέλειο που θα έρθει" είναι ο Λόγος του Θεού. Δηλ. από τη στιγμή που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ολόκληρη τη Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, ήρθε το τέλειο, δηλ. ο αλάνθαστος και τέλειος Λόγος του Θεού, το οποίο βεβαίως ισχύει, αλλά δεν είναι το τέλειο για το οποίο ο Παύλος μιλάει εδώ. Αυτό που εννοεί σαν τέλειο είναι η δεύτερη έλευση του Κυρίου μας, όταν Αυτός παραλάβει την εκκλησία Του και αποκτήσουμε τα ένδοξα σώματά μας που πλέον δεν θα γνωρίζουμε θάνατο ή φθορά και θα γνωρίσουμε τα πάντα όταν έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κύριό μας, τον Ιησού, τον μόνο ζωντανό Θεό. Δοξασμένο ας είναι το Όνομά Του!
"Eπειδή, τώρα βλέπουμε σαν μέσα από ένα θαμπό κάτοπτρο, με τρόπο αινιγματώδη, τότε όμως θα βλέπουμε πρόσωπο προς πρόσωπο· τώρα γνωρίζω κατά μέρος, τότε όμως θα γνωρίσω καθώς και γνωρίστηκα."
ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α΄ 13:12
Τότε φυσικά οι προφητείες και οι γλώσσες θα καταργηθούν επειδή δε θα χρειάζονται πλέον. Προσοχή μεγάλη στην αποφυγή πλάνης. Ο προφήτης Ιωήλ προφητεύει :

"KAI ύστερα απ’ αυτά θα ξεχύνω το πνεύμα μου επάνω σε κάθε σάρκα· και θα προφητεύσουν οι γιοι σας, και οι θυγατέρες σας· οι πρεσβύτεροί σας θα ονειρευτούν όνειρα, οι νέοι σας θα δουν οράσεις. Kαι ακόμα, επάνω στους δούλους μου και επάνω στις δούλες μου κατά τις ημέρες εκείνες θα ξεχύνω το Πνεύμα Μου."
ΙΩΗΛ 2:28‭-‬29

Και σίγουρα η προφητεία αυτή ΔΕΝ αναφέρεται στη μέρα της Πεντηκοστής, επειδή ο Παύλος το επιβεβαιώνει αργότερα στην επιστολή του προς Α' Κορινθίους:

"Nα ακολουθείτε την αγάπη· και να ζητάτε με ζήλο τα πνευματικά χαρίσματα, περισσότερο όμως το να προφητεύετε."
ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α΄ 14:1

Οι ανθρώπινες παραδόσεις ακυρώνουν το Λόγο του Θεού

 Από Αργύρης Σιμώνης


"Ακυρώνοντας τον λόγο τού Θεού εξαιτίας τής παράδοσής σας, που παραδώσατε· και κάνετε πολλά τέτοια παρόμοια." Μάρ. 7:13
Η λατρεία και η προσκύνηση οποιουδήποτε άλλου προσώπου ή αντικειμένου εκτός του ζωντανού Θεού, οι Γραφές το ονομάζουν ειδωλολατρία. Όσοι το πράττουν με το πρόσχημα ότι αποδίδουν "τιμητική" και όχι "λατρευτική" προσκύνηση , πέφτουν στη παγίδα αυτού του πνεύματος της θρησκοληψίας που περιγράφει ο Παύλος στη προς Ρωμαίους 1:22-23:
"Eνώ έλεγαν ότι είναι σοφοί, έγιναν μωροί. Kαι άλλαξαν τη δόξα τού άφθαρτου Θεού σε ομοίωμα εικόνας φθαρτού ανθρώπου, και πουλιών και τετράποδων και ερπετών."
Και συνεχίζει στο εδ. 25:
"Oι οποίοι αντικατέστησαν την αλήθεια τού Θεού με το ψέμα, και απέδωσαν σεβασμό και λάτρευσαν την κτίση, παρά Εκείνον που την έκτισε, Ο Οποίος είναι άξιος ευλογίας στους αιώνες. Aμήν." ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ 1:25
Ούτε ο απόστολος Πέτρος δέχτηκε "τιμητική" προσκύνηση όταν ο Κορνήλιος έσπευσε να πέσει στα πόδια του (Πράξεις 10:25), ούτε ο ίδιος ο άγγελος που παρουσιάστηκε στον Ιωάννη δέχτηκε προσκύνηση:
"Kαι μου λέει: Πρόσεχε, να μη το κάνεις αυτό· επειδή, εγώ είμαι σύνδουλός σου, και των αδελφών σου των προφητών, και αυτών που τηρούν τα λόγια αυτού τού βιβλίου· τον Θεό να προσκυνήσεις."
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΙΩΑΝΝΟΥ 22:9

Aπαριθμεί τα πλήθη των άστρων

 Από Αργύρης Σιμώνης


"Aπαριθμεί τα πλήθη των άστρων· καλεί τα πάντα με τo όνoμά τoυς." Ψαλμοί 147:4

Αυτό προφανώς κατάλαβε και ο βασιλιάς Σολομώντας όταν ο Θεός του είπε να του ζητήσει ό,τι θέλει και εκείνος επέλεξε σοφία (Β' Χρονικό 1:7-12). Αυτός που δημιούργησε και γνωρίζει όλα τα τρισεκατομμύρια άστρα του ουρανού με το όνομά τους, Αυτός είναι ικανός να φέρει λύση και στο πρόβλημά σου.
Η απάντηση που περιμένεις, ότι κι αν είναι αυτό που αντιμετωπίζεις, είναι μία: Ζήτα σοφία από την πηγή της σοφίας, τον ζωντανό Θεό! Με τη σοφία Του θα δεις τον κόσμο μέσα από τα δικά Του μάτια. Θα σου δώσει μια έμπνευση ή μια ιδέα που θα απογειώσει τα οικονομικά σου ή την επαγγελματική σου καριέρα και θα βγεις από τη μιζέρια της φτώχιας. Θα καταλάβεις την εξουσία που έχεις στο όνομά Του πάνω στο φόβο και σε κάθε ασθένεια και θα απολαύσεις ελευθερία και υγεία.
Αλλά πάνω απ' όλα θα απολαύσεις την αιώνια ζωή, μια πραγματική και παντοτινή σχέση μαζί Του (Ιωάν. 17:3)

Mή πιστεύετε εἰς πᾶν πνεῦμα

  Από Αργύρης Σιμώνης


"Ἀγαπητοί, μή πιστεύετε εἰς πᾶν πνεῦμα, ἀλλὰ δοκιμάζετε τὰ πνεύματα ἄν ἦναι ἐκ τοῦ Θεοῦ·"
Α' Ιωάν. 4:1
Το πνεύμα της θρησκοληψίας είναι από τα πιο ισχυρά και επικίνδυνα πνεύματα. Είναι αυτό που σταύρωσε τον Χριστό μας. Είναι πολύ ύπουλο και δεν έρχεται σε άμεση εναντίωση με το Θεό. Δεν προσπαθεί να Τον αρνηθεί, αλλά να Τον αντικαταστήσει. Δεν έρχεται μέσα από τον κόσμο, αλλά μέσα από την ίδια την εκκλησία του Θεού. Γι' αυτό και ο Χριστός μας το πολέμησε με τόσο σθένος.
"Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές, γιατί κλείνετε στους ανθρώπους το δρόμο για τη βασιλεία των ουρανών. Ούτε εσείς μπαίνετε ούτε το επιτρέπετε σ’ όσους θέλουν να μπουν."
Ματθ. 23:14

Ὀργίζεσθε καὶ μή ἁμαρτάνετε

 Από Αργύρης Σιμώνης

"Ὀργίζεσθε καὶ μή ἁμαρτάνετε· ὁ ἥλιος ἄς μή δύῃ ἐπὶ τὸν παροργισμὸν σας". Εφεσίους 4:26
Κάποιες μεταφράσεις αποδίδουν λανθασμένα την ερμηνεία αυτού του εδαφίου. Είναι εντολή Κυρίου να οργιζόμαστε και να μην αμαρτάνουμε. Να οργιζόμαστε στην αμαρτία αλλά να αγαπάμε τον αμαρτωλό, όπως ο Χριστός μας.
Αν ο Ιησούς ερχόταν σήμερα με το μαστίγιο στο ναό για να διώξει τους αργυραμοιβούς και τους εμπόρους επειδή μετέτρεψαν τον οίκο του Πατέρα Του σε οίκο εμπορίου, είμαι σίγουρος ότι η αστυνομία θα Τον συλλάμβανε για βανδαλισμό.

Ο Κύριος έχει θέσει μέσα σου Θεία οργή!

Χρησιμοποίησέ την ενάντια στην αμαρτία, ενάντια στην ασθένεια και όχι ενάντια στον αδερφό σου που έχει πλαστεί κατ' εικόνα και ομοίωσή Του και που τον εξαγόρασε (όπως και εσένα) με το αίμα Του!