.............................................................................

.............................................................................

Translate

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Επισημάνσεις από τον Πέτρο - Χρήσιμα μαθήματα για εμάς.

Επισημάνσεις από τον Πέτρο-Χρήσιμα μαθήματα για εμάς.

Από  Αργύρης Σιμώνης  


Στην προηγούμενη ανάρτησή μου μοιράστηκα από το Ματ. 14:22-32 όπου οι μαθητές βρίσκονταν με τη βάρκα εν τω μέσω καταιγίδας και ο Ιησούς περπατώντας επάνω στη θάλασσα ήρθε και τους έσωσε. Ακολουθεί μια σύνοψη και κάποιες επισημάνσεις από αυτήν την ιστορία:

- Τοποθετήσου για ένα θαύμα. Κάνε αυτό που ο Θεός σε κάλεσε να κάνεις και σε καμία περίπτωση μη τα παρατάς.

- Κράξε στον Κύριο και θέσε σε Αυτόν το αίτημά σου. Εκζήτησέ τον με όλη σου την καρδιά.

- Άρχισε να προσδοκείς και να αναμένεις το υπερφυσικό. Στο Μαρκ. 6:52 η καρδιά τους είχε σκληρυνθεί και συγκλονίστηκαν από το θαύμα αντί να το περιμένουν.

- Πρέπει να υπάρχει πίστη ενός βαθμού από μέρους μας προκειμένου να δούμε την θαυμαστή δύναμη του Θεού. Άρχισε να κάνεις βήματα πίστης. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζεις μια οικονομική κρίση και τα χρήματά σου δεν φτάνουν ούτως ή άλλως για να σε σώσουν, χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα σαν σπόρο στην ουράνια βασιλεία αν θέλεις να δεις το υπερφυσικό στη ζωή σου. Πίστη είναι να βλέπεις με την καρδιά σου πράγματα που δεν μπορείς να τα δεις με τα μάτια. Θυμάστε τον λαό Ισραήλ όταν πέρασε από την ερυθρά θάλασσα; Είναι εύκολο να δοξάζεις το Θεό όταν είσαι ασφαλής στην άλλη μεριά της θάλασσας και όλοι σου οι εχθροί έχουν καταστραφεί, αλλά πίστη σημαίνει να Τον δοξάζεις προτού δεις αποτελέσματα. 

- Ο τρόπος που ο Πέτρος ζήτησε από τον Ιησού να τον καλέσει κοντά Του και να περπατήσει στο νερό, δεν άφησε στον Ιησού και πολλά περιθώρια επιλογής για να του το αρνηθεί. Ο Πέτρος δε Του το ζήτησε σε στυλ "αν θέλεις ή αν είναι στο θέλημά Σου κάλεσέ με να έρθω κοντά σου", αλλά είπε "αν είσαι εσύ πρόσταξέ με να έλθω". Αυτό που θέλω να τονίσω εδώ είναι ότι πολλές φορές κάνουμε στο Θεό ανόητες ερωτήσεις. Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε μια σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρεις για τη ζωή σου και  ζητάς από το Θεό οδηγία ή απαντήσεις σύμφωνα με τις επιλογές που Του δίνεις κατά τη δική σου αντίληψη, φρόντισε εκτός από την επιλογή Α ή Β να συμπεριλαμβάνεις πάντα και μια τρίτη επιλογή Γ->Τίποτα από τα παραπάνω. Ο Κύριος μπορεί να σε οδηγήσει σε μια κατεύθυνση που ούτε καν τη σκέφτηκες!

Πριν ο Πέτρος περπατήσει στο νερό, έπρεπε πρώτα να βγει από τη βάρκα. Η βάρκα εδώ απεικονίζει το φυσικό και σχετικά "ασφαλές" περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να κάνουν οτιδήποτε  διαφορετικό από τους άλλους. Φοβούνται να αποκοπούν από την "αγέλη". Οι υπόλοιποι των μαθητών αρνήθηκαν να αφήσουν την φαινομενική ασφάλεια της βάρκας. Αν πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό που ζεις τώρα, γιατί δεν κάνεις ένα βήμα πίστης έξω από την βόλεψη και την φαινομενική σου ασφάλεια; Αν αυτό που κάνεις μέχρι σήμερα δεν δουλεύει, γιατί αντιστέκεσαι τόσο πολύ αν κάποιος έρθει και σου παρουσιάσει κάτι καινούριο;

Αν πραγματικά πιστεύεις στο Θεό και προσπαθείς να κάνεις κάτι, ακόμα και αν δεν το καταφέρεις 100%, θα πετύχεις έστω κάτι. Πολλοί φοβούνται να κάνουν αυτό το βήμα και σπαταλούν τη ζωή τους κάνοντας κάτι που δεν τους αρέσει. Μη μένεις στη βάρκα. Χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει ανταμοιβή!

Στο Α'Βασ. 17:1 βλέπουμε τον Ηλία να πηγαίνει στον βασιλιά Άχαβ και να ανακηρύσσει ξηρασία. Χρειάζεται θάρρος για να κάνεις κάτι τέτοιο. Έβαλε τη ζωή του σε κίνδυνο. Ο Κύριος έπειτα  έστειλε την προμήθειά Του στο χείμαρρο Χερίθ, εκεί δηλαδή που Του είπε να πάει και όχι εκεί που ήδη βρισκόταν. Αν ο Ηλίας δεν ακολουθούσε την οδηγία του Θεού θα πέθαινε από πείνα.

Μπορεί να προσεύχεσαι να περπατήσεις επάνω στο νερό, αλλά φοβάσαι να ξεμυτήσεις έξω από τη βάρκα. Πολλοί προσεύχονται για υπερφυσικές θεραπείες, αλλά φοβούνται να κάνουν το βήμα να βγουν έξω  να προσευχηθούν για ανθρώπους και να μιλήσουν πίστη στην καρδιά τους. Θέλεις να δεις το αποτέλεσμα αλλά φοβάσαι την απόρριψη από τους ανθρώπους. 

To να εμπιστεύεσαι το Θεό απαιτεί ρίσκο. 
"Χωρίς, μάλιστα, πίστη είναι αδύνατον κάποιος να Τον ευαρεστήσει· επειδή, αυτός που προσέρχεται στον Θεό, πρέπει να πιστέψει, ότι είναι, και γίνεται μισθαποδότης σ' αυτούς που τον εκζητούν." (Εβρ. 11:6)

Είναι πιο ασφαλές να περπατάς στο νερό εμπιστευόμενος το Θεό από το να μένεις στη φαινομενική ασφάλεια μιας βάρκας που πρόκειται να βουλιάξει!

Τι σχέση είχαν οι άνεμοι και τα κύματα με το ότι ο Πέτρος περπάτησε στο νερό; Αν προσπαθείς να ζεις στο φυσικό, είσαι απλά  ένα ωραίο, καλό, χαριτωμένο άτομο χωρίς όμως δύναμη και ζωή.

Προσέξτε ότι όταν η προσοχή του Πέτρου έφυγε από τον Ιησού, δεν βούλιαξε αμέσως, αλλά άρχισε να βουλιάζει. Έτσι κι εμείς δεν βγαίνουμε αμέσως από την πίστη, αλλά ούτε και την αποκτούμε στο λεπτό. Πρέπει να την οικοδομήσουμε, να την καλλιεργήσουμε και αυτό παίρνει χρόνο. Υπάρχουν κάποια σημάδια όταν αρχίζουμε να χάνουμε την πίστη μας και μόλις αρχίζουμε να τα αναγνωρίζουμε μπορούμε να γλυτώσουμε πριν βουλιάξουμε ολοκληρωτικά. Μόλις δεις αυτά τα σημάδια, πρέπει να το αντιμετωπίσεις και να βγεις ξανά στην επιφάνεια.

Η αμαρτία δεν μας καταλαμβάνει αμέσως. Πρώτα συλλαμβάνεται και μετά εκτελείται:
"Έπειτα, η επιθυμία, αφού συλλάβει, γεννάει την αμαρτία· και η αμαρτία, μόλις εκτελεστεί, γεννάει τον θάνατο." (Ιακ. 1:15)

Η πιο πιθανή στιγμή που επιτρέπουμε την απιστία και την αμφιβολία να εισχωρήσει στην καρδιά μας δεν είναι στον καιρό κρίσης, αλλά όταν τα πράγματα φαίνονται καλά. Όταν όλα φαντάζουν σχετικά καλά και όμορφα, καμία καταιγίδα στον ορίζοντα, εκεί είναι που πολλοί παίρνουν τα μάτια τους από τον Ιησού. Όπως με τον Πέτρο, ο Ιησούς δεν χρειάστηκε να τρέξει για να τον πιάσει. Απλά άπλωσε το χέρι Του. Αυτό σημαίνει ότι ο Πέτρος είχε ήδη διανύσει μια απόσταση μέχρι τον Ιησού και μόλις ήρθε κοντά Του και ένοιωσε ασφαλής πήρε τα μάτια του από πάνω Του και άρχισε να βουλιάζει. 

Μπορείς να καταλάβεις πώς είναι κάποιος από τον τρόπο που αντιδράει βρισκόμενος υπό πίεση, αλλά μπορείς επίσης να τον καταλάβεις και από όταν όλα φαίνονται καλά, επειδή τότε είναι που οι περισσότεροι έχουν την τάση να σταματούν να αναζητούν το Θεό όπως πριν. Η ιστορία μας διδάσκει ότι όταν η εκκλησία ευημερούσε, τότε είχε και τις μεγαλύτερες αποτυχίες της.

Παρ' όλο που ο Πέτρος περπάτησε στο νερό, ο Ιησούς τον αποκάλεσε "ολιγόπιστο". Δεν χρειάζεσαι "μεγάλη" πίστη για να δεις θαύματα!

"... επειδή, σας διαβεβαιώνω: Αν έχετε πίστη σαν κόκκον σιναπιού, θα πείτε σ' αυτό το βουνό: Πήγαινε από εδώ εκεί, και θα πάει, και δεν θα είναι σε σας τίποτε αδύνατο." (Ματθ. 17:20)


Το πρόβλημα με τον Πέτρο δεν ήταν η μικρή του πίστη, αλλά
"...σε τι δίστασες;" (Ματθ. 14:31)

Ο λόγος που οι μαθητές του Ιησού δεν μπόρεσαν να εκβάλουν το δαιμόνιο στο Ματ. 17:18-20 δεν ήταν η μικρή τους πίστη αλλά η απιστία τους. Στη Ρωμ. 12:3 βλέπουμε ότι ο Θεός έδωσε σε όλους μας ΤΟ μέτρο πίστης. Η λογική μας εναντιώνεται σε αυτό.

Υπάρχουν δύο προβλήματα εδώ. Το ένα είναι πρόβλημα αναγνώρισης-επίγνωσης:

"... για να γίνει η κοινωνία τής πίστης σου ενεργός με τη φανέρωση κάθε καλού, που υπάρχει ανάμεσά σας, σε σχέση με τον Ιησού Χριστό." (Φιλ. 1:6)

Το άλλο είναι η απιστία:

"Τότε, καθώς οι μαθητές πλησίασαν ιδιαιτέρως τον Ιησού, είπαν: Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε; 
Και ο Ιησούς είπε σ' αυτούς: Εξαιτίας της απιστίας σας..." (Ματθ. 17:19-20)

Η απιστία έρχεται δια της ιδίας οδούς με την πίστη:

"Επομένως, η πίστη είναι διαμέσου τής ακοής· η δε ακοή διαμέσου τού λόγου τού Θεού." (Ρωμ. 10:17)

Ομοίως και η απιστία έρχεται ακούγοντας κάθε τι που έρχεται σε αντίθεση με τον Λόγο του Θεού. Πολλοί άνθρωποι είναι κυριολεκτικά "πριζωμένοι" στον κόσμο. Δεν έχουμε την ανάγκη περισσότερης πίστης από αυτή που ήδη έχουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λιγότερη απιστία και αμφιβολία. Η σημερινή μας γενιά είναι εκτεθειμένη στην απιστία όσο καμία άλλοτε στο παρελθόν της ιστορίας του πλανήτη μας και αυτό ακριβώς εμποδίζει την πίστη μας. Ο λόγος που αποτυγχάνουμε είναι επειδή παίρνουμε τα μάτια μας από τον Ιησού. Αν πραγματικά θέλεις να περπατάς επάνω στο νερό και να εμπειρίζεσαι το υπερφυσικό στη ζωή σου, πρέπει να κάνεις αυτό που ο Πέτρος δεν έκανε: Κράτησε τα μάτια σου στον Ιησού και μην επιτρέψεις σε κανένα σκουπίδι γύρω σου  να κλέψει την προσοχή σου από Αυτόν.

Ο Κύριος να ευλογεί!