.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Λαμβάνοντας δύναμη εξ' ουρανού: Το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος - Πνευματικά χαρίσματα

Λαμβάνοντας δύναμη εξ' ουρανού: Το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος - Πνευματικά χαρίσματα

Από  Αργύρης Σιμώνης  

Σας ενθαρρύνω να διαβάσετε πρώτα  τις αναρτήσεις  για την αιώνια ζωή και την πνευματική αναγέννηση (γέννηση από άνωθεν)  για να έχετε μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του θέματος. Εδώ θα ασχοληθούμε με το Πράξεις 1:8:

"...αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης." 

Η δύναμη για να ζήσεις μια χριστιανική ζωή συνδέεται άμεσα με το Άγιο Πνεύμα. Το να ζεις χριστιανική ζωή δεν είναι απλά δύσκολο. Είναι αδύνατο! Ο Κύριος δεν μας έπλασε να ζούμε γι' Αυτόν με τη δική μας δύναμη, αλλά  να είμαστε εξαρτημένοι από Αυτόν. Όταν πληρωθείς με  Άγιο Πνεύμα, λαμβάνεις ένα ιδιαίτερο χρίσμα από το Θεό, μια δύναμη που σε καθιστά ικανό να ζεις με έναν τρόπο πάνω από τις δυνάμεις σου:

  •  να γυρνάς και το άλλο σου μάγουλο
  •  να ευλογείς αντί να καταριέσαι όσους σε διώκουν
  •  να ταΐζεις τον εχθρό σου

Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Δεν μπορείς να ζήσεις έτσι με τη δική σου δύναμη:

" Όχι με δύναμη ούτε με ισχύ, αλλά με το Πνεύμα μου, λέει ο Κύριος των δυνάμεων." (Ζαχ. 4:6)

Μόνο δια του Πνεύματος μπορούμε να κινούμαστε και να εμπειριζόμαστε νίκες. Αν δεν τα εμπειρίζεσαι όλα αυτά στη ζωή σου, σημαίνει ότι χρειάζεσαι να βαπτιστείς στο Άγιο Πνεύμα, μια ξεχωριστή εμπειρία από την πνευματική αναγέννηση, όπου δεν είναι απαραίτητο να απέχουν πολύ χρονικά η μία από την άλλη. 

Βλέπεις, υπάρχει διαφορά στο να έχεις το Άγιο Πνεύμα μαζί σου δια της πνευματικής σου αναγέννησης όπου λαμβάνεις και τη σωτηρία, από το να βαπτισθείς στο Άγιο Πνεύμα όπως ο Ιησούς το αναφέρει στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου των Πράξεων. 

Στο δεύτερο κεφάλαιο των Πράξεων έρχεται η εκπλήρωση της υπόσχεσης:

"Και καθώς συναναστρεφόταν μαζί τους, τους παρήγγειλε να μη απομακρυνθούν από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να περιμένουν την υπόσχεση του Πατέρα, που ακούσατε, τους είπε, από μένα. 
Επειδή, ο μεν Ιωάννης βάπτισε με νερό, εσείς όμως θα βαπτιστείτε με Άγιο Πνεύμα, όχι ύστερα από πολλές ημέρες." (Πράξ. 1:4-5)

Εδώ δεν σημαίνει "περιμένετε μέχρι ο Πατέρας να αποφασίσει πότε θα σας δώσει το Άγιο Πνεύμα". Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί μένουν μια ζωή σε αδράνεια, τη στιγμή που ο Κύριος είναι έτοιμος να τους το δώσει. Αν πάρουμε αυτό το εδάφιο κυριολεκτικά και κατά γράμμα, τότε θα πρέπει να πάμε και στην Ιερουσαλήμ να περιμένουμε!

Στις Πράξεις 2:39 διαβάζουμε:

"επειδή, η υπόσχεση είναι προς εσάς και προς τα παιδιά σας, και προς όλους εκείνους που είναι μακριά, όσους θα προσκαλέσει ο Κύριος ο Θεός μας." (Πράξ. 2:39)

Αυτό αναφέρεται σε σένα και μένα. Μετά την μέρα της Πεντηκοστής δεν χρειάζεται να περιμένουμε το Άγιο Πνεύμα για να έρθει. Ο Παράκλητος θέλει να σε γεμίσει περισσότερο από ότι εσύ θέλεις να γεμίσεις! Δεν χρειάζεται να παρακαλέσεις ούτε να περιμένεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το επιθυμείς! Αν έχεις αναγεννηθεί μπορείς να βαπτισθείς με το Άγιο Πνεύμα οποιαδήποτε στιγμή, επειδή ο Ιησούς είναι Αυτός που μας βαπτίζει:

"Εγώ μεν σας βαπτίζω με νερό προς μετάνοια· εκείνος, όμως, που έρχεται πίσω από μένα είναι ισχυρότερος από μένα, του οποίου δεν είμαι άξιος να κρατήσω τα υποδήματα· αυτός θα σας βαπτίσει με Άγιο Πνεύμα και φωτιά." (Ματθ. 3:11)

Ας δούμε μερικά πράγματα όσον αφορά τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος:

"Ακολουθείτε την αγάπη· και ζητάτε με ζήλο τα πνευματικά χαρίσματα, περισσότερο όμως το να προφητεύετε." (1Κορ. 14:1)

Αν ζητάτε θα τα λάβετε. Αν δε ζητάτε δε θα τα λάβετε. Και αν απλά περιμένετε, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει.

Μπορείς άραγες να κινείσαι στα πνευματικά χαρίσματα οποιαδήποτε στιγμή; Σα να ανοιγοκλείνεις το Άγιο Πνεύμα όπως έναν διακόπτη; 

Το Άγιο Πνεύμα βρίσκεται συνέχεια σε κατάσταση λειτουργίας.  Δεν κοιμάται ούτε χρειάζεται ξεκούραση. Εγώ είμαι αυτός που ανοίγω και κλείνω. Το Άγιο Πνεύμα σου δίνει συνεχώς την έμπνευση και την επιθυμία να κινηθείς στα πνευματικά χαρίσματα. Από σένα εξαρτάται το αν θα ανταποκριθείς ή όχι. Το Άγιο Πνεύμα είναι σα μια μηχανή, ένα δυναμό που λειτουργεί συνεχώς και το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθείς μαζί Του. Τότε το χρίσμα Του και τα χαρίσματά Του θα ρεύσουν. 

Στην 1Κορινθίους στο κεφ. 12 ο Παύλος μιλάει για τα πνευματικά χαρίσματα. Στο επόμενο κεφάλαιο μιλάει για "έναν δρόμο που σε υπερβολικό βαθμό υπερέχει."  
Η Γραφή εδώ δε μας λέει ότι η αγάπη υπερτερεί έναντι των πνευματικών χαρισμάτων, αλλά το να κινούμαστε στα πνευματικά χαρίσματα με κίνητρο την αγάπη είναι ανώτερο από το να το κάνουμε αυτό σαρκικά. Είναι δυνατόν δηλαδή να κινούμαστε στα πνευματικά χαρίσματα σαρκικά, π.χ. να προφητεύουμε και να κατακρίνουμε κάποιον στο όνομα του Κυρίου.

Μπορείς να κινείσαι στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και να μην το κάνεις με αγνά κίνητρα!

Μπορεί επίσης ο Κύριος να σου δώσει έναν λόγο αλλά μέχρι την ώρα που θα τον μιλήσεις αυτόν το λόγο τον έχεις μετατρέψει σε ολόκληρη παράγραφο! Είχες δηλαδή έναν λόγο από το Θεό και πρόσθεσες και κάτι δικό σου. Ο Θεός μιλάει μέσα από εμάς αλλά δε μεταφέρουμε πάντα αυτό το λόγο στην εντέλεια. Η έμπνευση έρχεται από το Θεό, αλλά αποδίδεται μέσω της προσωπικότητάς μας (το νου μας, το χαρακτήρα μας, τη φωνή μας).

Γι' αυτό στην Α΄Κορ. 14:29 βλέπουμε ότι πρέπει να διακρίνουμε τις προφητείες. Είναι πιθανόν να μην εκφράσεις τέλεια αυτό που ο Κύριος σου μιλάει, αλλά δε σημαίνει ότι το μήνυμα δεν είναι από το Θεό. Στο Ιωάν. 11:49-51 βλέπουμε τον Καϊάφα να προφητεύει ότι ο Ιησούς θα πέθαινε για χάρη του λαού:

"Ένας, μάλιστα, κάποιος απ' αυτούς, ο Καϊάφας, που ήταν αρχιερέας εκείνου τού χρόνου, τους είπε: Εσείς δεν ξέρετε τίποτε·
ούτε συλλογίζεστε ότι, μας συμφέρει να πεθάνει ένας άνθρωπος για χάρη τού λαού, και να μη χαθεί ολόκληρο το έθνος. 
Και τούτο δεν το είπε από τον εαυτό του, αλλά επειδή ήταν αρχιερέας εκείνου τού χρόνου, προφήτευσε ότι ο Ιησούς επρόκειτο να πεθάνει χάρη τού έθνους· (Ιωάν. 11:49-51)

Στους Αριθμούς 22:28-30 βλέπουμε ότι το γαϊδουράκι δεν ήταν πνευματικό, αλλά παρ' όλα αυτά ο Θεός μίλησε μέσα από αυτό. Στην Α' Κορ. 12:31 λοιπόν η αγάπη δεν είναι ανώτερη έναντι των πνευματικών χαρισμάτων.  Αυτό που μας λέει ο Λόγος του Θεού είναι ότι τα πνευματικά χαρίσματα εξασκούμενα με αγάπη είναι ανώτερο από όταν ασκούνται σαρκικά.

Θα ήθελα να επισημάνω και κάτι ακόμα όσον αφορά την Α' Κορ. 13:8:

"Η αγάπη δεν ξεπέφτει ποτέ· τα άλλα, όμως, είτε προφητείες είναι, θα καταργηθούν· είτε γλώσσες, θα σταματήσουν· είτε γνώση, θα καταργηθεί·" (1Κορ. 13:8)

Βασιζόμενοι σε αυτό, πολλοί πιστεύουν ότι οι προφητεία και οι γλώσσες έχουν ήδη πάψει, αλλά αν συνεχίσουμε την ανάγνωση  λέει ότι και η γνώση θα καταργηθεί. Αλήθεια, έχει καταργηθεί η γνώση;

"επειδή, κατά μέρος γνωρίζουμε, και κατά μέρος προφητεύουμε· 
όταν, όμως, έρθει το τέλειο, τότε το κατά μέρος θα καταργηθεί." (1Κορ. 13:9-10)

Λένε ότι αυτό το τέλειο που αναφέρεται εδώ είναι ο Λόγος του Θεού. Πράγματι, ο Λόγος του Θεού είναι τέλειος:

"Ο νόμος τού Κυρίου είναι άμωμος, επιστρέφει ψυχή· η μαρτυρία τού Κυρίου είναι πιστή, σοφίζει τον απλό·" (Ψαλ. 19:7)

Συνεχίζουμε την ανάγνωση και αφήνουμε τη Γραφή να μας εξηγήσει:

"Όταν ήμουν νήπιος, μιλούσα ως νήπιος, σκεφτόμουν ως νήπιος, είχα κρίση ως νήπιος· όταν, όμως, έγινα άνδρας, έβαλα κατά μέρος εκείνα που έχει το νήπιο. 
Επειδή, τώρα βλέπουμε σαν μέσα από ένα θαμπό κάτοπτρο, με τρόπο αινιγματώδη, τότε όμως θα βλέπουμε πρόσωπο προς πρόσωπο· τώρα γνωρίζω κατά μέρος, τότε όμως θα γνωρίσω καθώς και γνωρίστηκα." (1Κορ. 13:11-12)

 - Είδες ποτέ τον Θεό πρόσωπο με πρόσωπο; Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. 
 - Μήπως τα γνωρίζεις όλα; Μπορεί ο μικρός σου εγκέφαλος να τα καταλαβαίνει όλα; 
 - Μπορείς να γράφεις άριστα σε κάθε τεστ; 
 - Μπορείς να θυμάσαι τα πάντα; Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. 

Όταν όμως λάβουμε το ένδοξο σώμα μας, τότε θα τα γνωρίσουμε όλα. Θα τα γνωρίσουμε καθώς γνωριστήκαμε. Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί ακόμα. Θα γίνουν όμως όταν ο Ιησούς έρθει ξανά και θα λάβουμε τα ένδοξα σώματά μας:

"Και καθώς φορέσαμε την εικόνα του χωματένιου, θα φορέσουμε και την εικόνα του επουράνιου." (1Κορ. 15:49)

Οπότε το τέλειο για το οποίο γίνεται αναφορά εδώ είναι είτε η δεύτερη
έλευση του Ιησού είτε τα ένδοξα σώματά μας.
 

Και τα δυο θα γίνουν την ίδια στιγμή. Τότε δε θα χρειάζεται να μιλάμε σε γλώσσες ούτε θα χρειαζόμαστε την προφητεία επειδή θα τα καταλαβαίνουμε όλα. Όλη αυτή η ανθρώπινη γνώση θα πάψει και θα έχουμε την υπερφυσική γνώση του Θεού. Θα Τον βλέπουμε πρόσωπο με πρόσωπο.

"Παρόμοια, όμως, και το Πνεύμα συμβοηθάει στις ασθένειές μας· επειδή, το τι να προσευχηθούμε, καθώς πρέπει, δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το Πνεύμα ικετεύει για χάρη μας με στεναγμούς αλάλητους." (Ρωμ. 8:26)

Όταν αποκτήσεις το ένδοξο σώμα σου και γίνεις τέλειος, δε θα χρειάζεσαι πλέον τη μεσιτεία του Αγίου Πνεύματος. Σε αυτήν όμως τη ζωή, ακόμα και αν ο Λόγος του Θεού είναι τέλειος, συνεχίζεις να χρειάζεσαι τα πνευματικά χαρίσματα.

"...αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα·"  (Πράξ. 1:8)

Η Γραφή θα ζωντανέψει! Θα αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα του Θεού από μια εντελώς διαφορετική γωνία. 

Η έλλειψη του βαπτίσματος του Αγίου Πνεύματος είναι η αιτία αυτής της αδυναμίας που εμπειρίζεσαι στη ζωή σου. 

Ναι, θα πας στον ουρανό ακόμα και αν δεν έχεις βαπτιστεί με Άγιο Πνεύμα και πιθανόν πολύ πιο γρήγορα, επειδή δε θα έχεις τη δύναμη για την οποία μιλάει ο Ιησούς, και κατά πάσα πιθανότητα θα πεθάνεις χωρίς να προλάβεις να εκπληρώσεις το σχέδιο του Θεού στη ζωή σου, επειδή δε θα έχεις τη δύναμη να περπατήσεις με νίκη! Είναι σα να προσπαθείς να επιτεθείς στον διάβολο με νεροπίστολο!

Όσοι δεν πιστεύουν στα πνευματικά χαρίσματα δεν μπορούν και να κινηθούν μέσα σε αυτά. 

Δεν βλέπουν θαύματα και εμπειρίζονται τη υπερφυσική δύναμη του Θεού στη ζωή τους όχι σαν κανόνα αλλά μόνο σαν εξαίρεση.

"η δε ελπίδα δεν ντροπιάζει, δεδομένου ότι η αγάπη τού Θεού είναι ξεχυμένη μέσα στις καρδιές μας διαμέσου τού Αγίου Πνεύματος, που δόθηκε σε μας." (Ρωμ. 5:5)

Το Άγιο Πνεύμα σε βαπτίζει στην αγάπη. Θα σε κάνει να αγαπήσεις τον Ιησού περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Θα σε μεταμορφώσει και θα σε ενδυναμώσει!
Αμήν.