.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025

Η εξουσία των χριστιανών στα πολιτικά.

 Από Αργύρης Σιμώνης 

Τον τελευταίο καιρό, τα μάτια όλου του κόσμου ήταν στραμένα στις αμερικανικες εκλογές. Ο Τραμπ πλέον επίσημα, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής για τα επόμενα 4 χρόνια. 
Είναι κάτι που πολλοί δεν το περίμεναν, και υπήρχαν πολύ ακραίες αντιδράσεις στο άκουσμα της νίκης του Τραμπ (βίντεο)-κατάντια. 

Πιστεύω ότι ο λόγος που βγήκε ο Τραμπ πρόεδρος, και μάλιστα με συντρηπτική νίκη, είναι επειδή οι χριστιανοί πήγαν στις κάλπες. Ποια είναι λοιπόν η θέση μας σαν χριστιανοί, όσον αφορά την πολιτική;

-----------------------

" επειδή, ο άρχοντας είναι υπηρέτης τού Θεού σε σένα για το καλό. Αν, όμως, κάνεις το κακό, να φοβάσαι· για τον λόγο ότι, δεν φοράει μάταια τη μάχαιρα· επειδή, είναι υπηρέτης τού Θεού, εκδικητής, για να εκτελεί την οργή ενάντια σ' εκείνον που κάνει το κακό." (Ρωμαίους 13:4)

Η διάκριση των εξουσιών είναι θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου, όπως και της δημοκρατίας.
Τρεις εξουσίες, η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική, διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος.
Σαν χριστιανοί, ποια πρέπει να είναι η θέση μας  όσον αφορά την πολιτική;

--------------------------

---- ΤΟ ΑΛΑΤΙ ----

" Εσείς είστε το αλάτι τής γης· αν, όμως, το αλάτι διαφθαρεί, με τι θα αλατιστεί; Δεν χρησιμεύει πλέον σε τίποτε, παρά να ριχτεί έξω, και να καταπατιέται από τους ανθρώπους." (Ματθαίος 5:13)

Σαν χριστιανοί είμαστε καλεσμένοι να είμαστε το αλάτι αυτού του κόσμου και όχι η ζάχαρη.

1. Το αλάτι εμποδίζει τη γρήγορη αποσύνθεση από κάτι που σαπίζει.

Ψηφίζουμε με γνώμονα ποιος υποψήφιος θα καθυστερήσει την αποσύνθεση σε μια κοινωνία που παρακμάζει.

Για τη κυβέρνηση του κράτους δεν ψηφίζεις ούτε για γόηδες, ούτε για ποιμένες. Ψηφίζεις για την πολιτική γραμμή. Η προσωπικότητα του Κυβερνήτη θα κρατήσει για 4 ή 8 χρόνια, ανάλογα με το εκλογικό σύστημα κάθε κράτους. Η πολιτική γραμμή όμως που θα θέσει η εκάστοτε κυβέρνηση, θα κρατήσει για τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Γι αυτό είναι σημαντικό να πούμε όχι στη δολοφονία με τις εκτρώσεις, και στον ακρωτηριασμό και στην στείρωση των παιδιών που προσπαθεί να επιβάλει η woke κουλτούρα.

Η ψήφος μας έχει δύναμη όπως και η  προσευχή μας.

------------------------------------

-- 2. Το αλάτι δεν κάνει τίποτα όταν μένει στην αλατιέρα.

Δεν είμαστε το αλάτι τής Εκκλησίας, αλλά τού κόσμου, γι αυτό δεν αφήνουμε την ηθική και τη συνείδησή σας έξω από την πολιτική.

Ο Ιωσήφ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Αίγυπτο με τον Φαραώ, Δανιήλ με τον βασιλιά Ναβουχοδονόσωρα, η Εσθήρ εμπόδισε την γεννοκτονία του λαού Ισραήλ, και θεοσεβείς πολιτικοί ήταν αυτοί που συνέργησαν στην κατάργηση της δουλείας.

" Η δικαιοσύνη υψώνει έθνος· ενώ η αμαρτία είναι όνειδος λαών." (Παροιμίες 14:34)

" Όταν οι δίκαιοι μεγαλυνθούν, ευφραίνεται ο λαός· όταν, όμως, ο ασεβής εξουσιάζει, στενάζει ο λαός." (Παροιμίες 29:2)

Ακόμα και οι άθεοι παραδέχονται ότι οι χριστιανικές αρχές κάνουν την κοινωνία καλύτερη (Richard Dawkins, caltural christians).

Αν δεν γίνουμε αλάτι, η woke κουλτούρα και το Ισλάμ θα μας καταπιεί, όπως έγινε και στην Αγγλία, όπου με πρόσφατη νομοθεσία μπορείς να φυλακιστείς αν τολμήσεις έστω και να προσευχηθείς έξω από ένα κέντρο εκτρώσεων, και όποιος καταδικάζει την αμαρτία και μιλάει για μετάνοια και επιστροφή στον Θεό, θεωρείται ότι ασκεί ρητορική μίσους και συλλαμβάνεται.

Η αγάπη συγχαίρει την αλήθεια. Ακόμα και η ενότητα που όλοι θέλουν, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αλήθεια, που είναι ο Χριστός: 

"Ο Ιησούς λέει σ' αυτόν: Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού·" (Ιωάν. 14:6)

~~ Η Εκκλησία δεν πρέπει να μένει έξω από την πολιτική, αλλά η πολιτική πρέπει να μένει έξω από την Εκκλησία. 
Ο διαχωρισμός Εκκλησίας και πολιτικής σημαίνει με απλά λόγια ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και Πρωθυπουργός. ~~

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Εκκλησία έχει πολιτικοποιηθεί, αλλά ότι η πολιτεία έχει πνευματοποιηθεί. Αν η Εκκλησία φιμωθεί και χάσει τον προφητικό της λόγο, η κοινωνία θα χάσει και το νου,  και τη συνείδησή της. 

-- Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος κάλεσε τον Ηρώδη για μετάνοια.

Όποιος πιστεύει ότι οι χριστιανοί είναι καλοί και ήσυχοι άνθρωποι που δεν ανακατεύονται πουθενά, τότε γιατί νομίζετε ότι σταύρωσαν τον Ιησού; Ο Κύριος στάθηκε μπροστά σε δίκη, όπως και οι απόστολοι. 

---- Οι απόστολοι μάλιστα ξυλοκοπήθηκαν από την "κυβέρνηση":

"Και πείστηκαν σ' αυτόν· και αφού προσκάλεσαν τους αποστόλους, τους έδειραν και τους παρήγγειλαν να μη μιλούν στο όνομα του Ιησού, και τους απέλυσαν." (Πράξ. 5:40)

---- Τους απαγόρευσαν να μιλάνε για τον Χριστό:

"Και αφού τους κάλεσαν, τους παρήγγειλαν να μη μιλούν καθόλου ούτε να διδάσκουν στο όνομα του Ιησού." (Πράξ. 4:18)
"Ο δε Πέτρος και ο Ιωάννης, αποκρινόμενοι σ' αυτούς, είπαν: Αν είναι δίκαιο μπροστά στον Θεό, να ακούμε εσάς μάλλον παρά τον Θεό, κρίνετέ το εσείς." (Πράξ. 4:19)


---- Ο Πέτρος φυλακίστηκε:

"Και βλέποντας ότι ήταν αρεστό στους Ιουδαίους, πρόσθεσε να συλλάβει και τον Πέτρο· (ήσαν, μάλιστα, οι ημέρες των αζύμων)·" (Πράξ. 12:3)
"τον οποίο και, αφού τον έπιασε, τον έβαλε σε φυλακή, παραδίνοντάς τον σε τέσσερις τετράδες στρατιωτών για να τον φυλάττουν, θέλοντας μετά το Πάσχα να τον παραστήσει στον λαό." (Πράξ. 12:4)

Σας θυμίζουν όλα αυτά σημερινές καταστάσεις;

Η Βασιλεία του Θεού δεν είναι από αυτόν τον κόσμο, γι αυτό ακριβώς και εμείς, σαν χριστιανοί, πρέπει να μετέχουμε ενεργά σε αυτόν τον κόσμο:

"ας έρθει η βασιλεία σου· ας γίνει το θέλημά σου, όπως στον ουρανό, έτσι και επάνω στη γη·" (Ματθ. 6:10)

-------------------------

-- 3. Όταν το αλάτι χάσει τη γεύση του, δεν χρησιμεύει άλλο.

Είπαμε:

-- Το αλάτι εμποδίζει τη γρήγορη αποσύνθεση από κάτι που σαπίζει.

-- Το αλάτι δεν κάνει τίποτα όταν μένει στην αλατιέρα.

-----------------

Ας δούμε τι συμβαίνει όταν το αλάτι βγει από την αλατιέρα και δεν είναι αλμυρό. 

Χάνει την αλμύρα του όταν:

α) εκτεθεί σε υγρασία
β) εκτεθεί σε μεταλικά ιόντα

Εξατμίζεται και μένει μόνο ένα υπόλειμμα (κατάλοιπο) που μοιάζει με αλάτι, αλλά δεν έχει καθόλου γεύση.  

Για παράδειγμα:
Έχουν εφεύρει τον όρο αναπαραγωγικά δικαιώματα για να δικαιολογήσουν τις εκτρώσεις. Οι εκτρώσεις σκοτώνουν μωρά, δεν τα αναπαράγουν. 
Όταν ψηφίζεις κάποιον που προωθεί αυτά τα "αναπαραγωγικά δικαιώματα", στην ουσία συμφωνείς ότι η κόρη σου έχει το δικαίωμα να σκοτώσει το αγέννητο εγγόνι σου.

--------------------------

---- ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ---- 

Ο Ιησούς προειδοποίησε ότι υπάρχουν κίνδυνοι έξω στον κόσμο. Μπορεί σαν χριστιανός να είσαι αλάτι, αλλά μπορείς να χάσεις την αλμύρα σου. 
Μοιάζεις με αλάτι, ομολογείς ότι είσαι αλάτι, αλλά όταν ανοίξεις το στόμα σου και φανερώσεις αυτό που έχεις στην καρδιά σου, οι αξίες σου δεν ακολουθούν τον Ουρανό, αλλά τον κόσμο.   

"Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου τής ανακαίνισης του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο." (Ρωμ. 12:2)

Το να ξεχωρίζεις τον εαυτό σου από τον κόσμο, δε σημαίνει ότι μισείς τους ανθρώπους ή αυτούς που διαφωνούν μαζί σου.  Απομακρύνεσαι όμως από το κοσμικό φρόνημα. Σε μετάφραση: Δεν αφήνεις τη νοοτροπία του κόσμου να επηρρεάσει τη ζωή σου, τις σκέψεις σου και την συμπεριφορά σου. 

Είμαστε διαφορετικοί από τον κόσμο. Έχουμε καλεστεί να αλλάξουμε τον κόσμο και όχι να συμμορφωθούμε μαζί του. 
Είμαστε καλεσμένοι να λατρεύουμε τον Κύριο Ιησού, και όχι πολιτικούς ή θρησκευτικούς ηγέτες. 
Καθοδήγηση παίρνουμε από τον Κύριο και από τον λόγο Του, όχι από τον κινηματογράφο και τους αστέρες του Hollywood. 

----------------


---- Η ΔΕΙΛΙΑ ΞΕΑΛΜΥΡΙΖΕΙ 

Λυγίζουμε στην πίεση της κοινής γνώμης. 
Ξέρω την αλήθεια, αλλά φοβάμαι ότι αν μιλήσω θα με απορρίψουν ή θα με λογοκρίνουν.
Θα τους αφήσω να με τσιμπήσουν με ό,τι θέλουν, επειδή φοβάμαι ότι θα χάσω τη δουλειά μου. Ακόμα και αν αυτό το σκεύασμα δεν έχει δοκιμαστεί, ακόμα και αν έχει παρενέργειες, και ακόμα και αν μέσα μου αντιδρώ και αισθάνομαι ότι κάτι δεν είναι σωστό.  


Τι συνέβη στο σλόγλαν My body, my choice? Οι ίδιοι που με τον εξαναγκασμό και την φοβέρα τσίπησαν τον κόσμο, είναι και αυτοί που για τις εκτρώσεις λένε ότι το σώμα μου είναι δική μου επιλογή. 

Ο φόβος των ανθρώπων είναι αυτό που ασκεί πίεση επάνω σου για να σε λυγίσει. Αν ο διάβολος δεν μπορέσει να σε ξεγελάσει ή να σε αποπλανήσει, θα προσπαθήσει να σε εκφοβίσει και να σε απειλήσει. 
Άφοβος δε σημαίνει υπερήφανος ή αλαζόνας. Το να είσαι άφοβος σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι τον Θεό και όχι τον εαυτό σου. Δεν έχει καμία σημασία αν σε απορρίψουν ή αν σε γελοιοποιήσει ο κόσμος για την πίστη σου. Και τον Κύριο τον απέρριψαν και τον γελοιοποίησαν. Και συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα. Με τη ζωή μας θέλουμε να ευχαριστούμε τον Θεό και όχι τους ανθρώπους. 

------------------

---- Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΞΕΑΛΜΥΡΙΖΕΙ

"Και ο Ιησούς είπε σ' αυτούς: Βλέπετε και προσέχετε από τη ζύμη των Φαρισαίων και των Σαδδουκαίων." (Ματθ. 16:6)

Ο Ιησούς αναφερόταν στα πνευματικά, αλλά ως συνήθως, οι μαθητές Του σκέφτονταν μόνο στο φυσικό.

"Πώς δεν καταλαβαίνετε ότι δεν σας είπα για ψωμί, όταν είπα να προσέχετε από τη ζύμη των Φαρισαίων και των Σαδδουκαίων;" (Ματθ. 16:11)
"Τότε, κατάλαβαν ότι δεν είπε να προσέχουν από τη ζύμη του ψωμιού, αλλά από τη διδασκαλία των Φαρισαίων και των Σαδδουκαίων." (Ματθ. 16:12)

Παρομοίως, συχνά χάνουμε το νόημα επειδή έχουμε σαρκική σκέψη  

"Ο φυσικός άνθρωπος, όμως, δεν δέχεται αυτά που ανήκουν στο Πνεύμα τού Θεού· επειδή είναι σ' αυτόν μωρία, και δεν μπορεί να τα γνωρίσει· για τον λόγο ότι, ανακρίνονται με πνευματικό τρόπο." (1Κορ. 2:14)

"Για τον λόγο ότι, το φρόνημα της σάρκας είναι θάνατος· ενώ, το φρόνημα του Πνεύματος, ζωή και ειρήνη." (Ρωμ. 8:6)
"Επειδή, το φρόνημα της σάρκας είναι έχθρα στον Θεό· για τον λόγο ότι, στον νόμο τού Θεού δεν υποτάσσεται, αλλά ούτε μπορεί." (Ρωμ. 8:7)

Μια σοβαρή προειδοποίηση: Αν πιστεύεις ότι οι απόψεις και τα δόγματα των άλλων δεν μπορούν να σε βλάψουν ή να σε επηρρεάσουν, εξαπατάς το εαυτό σου

"Μη πλανιέστε· «τα καλά ήθη τα φθείρουν οι κακές συναναστροφές»." (1Κορ. 15:33)

"Και τους παράγγελνε, λέγοντας: Βλέπετε, προσέχετε από το προζύμι των Φαρισαίων και το προζύμι τού Ηρώδη." (Μάρκ. 8:15)

Το Φαρισσαϊκό πνεύμα είναι το πνεύμα της θρησκοληψίας. 

Το προζύμι του Ηρώδη αναφέρεται στους Ηρωδιανούς, και είναι ένα πολιτικό πνεύμα. Δείτε τι πληροφορίες παίρνουμε στη Βικιπέδια:

~~ Στην αρχαία Ιουδαία κατά τους χρόνους της Βίβλου οι λεγόμενοι Ηρωδιανοί αποτελούσαν την ισχυρή πολιτική παράταξη περί τον Ηρώδη τον Μέγα, εξ ου και η ονομασία τους. Η παράταξη αυτή ήταν ρωμαιόφιλη και είχε προσεταιριστεί κυρίως τους ξένους που κατοικούσαν την τότε Ιουδαία. Ηγέτης των Ηρωδιανών ήταν ο Αντίπας, άτομο σκοτεινό που απέβλεπε ίσως στη κατάληψη της εξουσίας.
Οι Ηρωδιανοί αντιτίθονταν ριζικά προς κάθε άλλη θρησκευτική μερίδα της Ιουδαίας και κυρίως εναντίον της Μεσσιανικής ιδεολογίας του Ισραήλ. ~~

~ Πηγή: Βικιπέδια

Το πολιτικό πνεύμα θεωρεί την πολιτεία πάνω από τον Θεό, και τα πολιτικά κόμματα πάνω από την πνευματική οικογένεια. Αντιμετωπίζει τους πολιτικούς σαν Μεσσίες, θεωρεί το κήρυγμα του ευαγγελίου ότι είναι προσυλητισμός και επικίνδυνο για την κοινωνία, και την κατάδειξη της αμαρτίας σαν ρητορική μίσους. Αυτό το πνεύμα κρύβεται πίσω από την woke κουλτούρα. 

Δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε σε αυτό το πνεύμα να μας μολύνει. Είμαστε πολίτες του Ουρανού και πρέσβεις του Χριστού. 
Ο κόσμος δεν είναι το καταφύγιό μας, αλλά ο αγρός της διακονίας μας, και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Τα πολιτικά κόματα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η πνευματικήμας οικογένεια, και το άτομο που κάθεται στην καρέκλα της εξουσίας της πατρίδας μας δεν είναι το ίδιο σημαντικό με Αυτόν που κάθεται στον Λευκό Θρόνο. Και όσοι διαφωνούν μαζί μας δεν είναι εχθροί μας, αλλά η αποστολή μας: 

"Αφού, λοιπόν, πορευτείτε, κάντε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος," (Ματθ. 28:19)
"διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα παρήγγειλα σε σας· και δέστε, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα. Αμήν." (Ματθ. 28:20)

Ο Κύριος δεν μας καλεί μόνο να κηρύξουμε το ευαγγέλιο, να κάνουμε δηλαδή προσύλητους, αλλά να μαθητεύσουμε τα έθνη. Μαθητής είναι αυτός που μπορεί να κάνει και αυτός με τη σειρά του άλλους μαθητές. Ο αγρός μάλιστα που μας αποστέλει ο Κύριος είναι δύσκολος και επικίνδυνος:

"Δέστε, εγώ σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους· γίνεστε, λοιπόν, φρόνιμοι σαν τα φίδια, και απλοί σαν τα περιστέρια." (Ματθ. 10:16)

Ένα πρόβατο ανάμεσα σε λύκους είναι αβοήθητο, αλλά ο Ιησούς συνέχισε να τους λέει να είναι σοφοί όπως τα φίδια. Αυτό σημαίνει ότι έξω στον κόσμο δεν είμαστε εντελώς ανυπεράσπιστοι. Η σοφία είναι μια ισχυρή δύναμη που μας δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα:

"επειδή, εγώ θα σας δώσω στόμα και σοφία, στην οποία δεν θα μπορέσουν να αντιλογήσουν ούτε να αντισταθούν όλοι οι εναντίοι σας." (Λουκ. 21:15)

Η μάχη μας δεν είναι ενάντια σε κόματα ή πολιτικά πρόσωπα:
  
"επειδή, η πάλη μας δεν είναι ενάντια σε αίμα και σάρκα, αλλά ενάντια στις αρχές, ενάντια στις εξουσίες, ενάντια στους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου τού αιώνα, ενάντια στα πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια." (Εφεσ. 6:12)

Σαν Χριστιανοί, πρέπει να ακούγεται η φωνή μας μέσα στην κοινωνία. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι με το τι συμβαίνει στον κόσμο, να μην παραμελούμε το δικαίωμα της ψήφου που κερδίθηκε με πολλές θυσίες και αίμα, και, γιατί όχι, όσοι έχουν κληθεί από τον Θεό να γίνονται πολιτικοί. Όταν οι αρχές του ευαγγελίου εφαρμοστούν στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ και στην πολιτική, μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την κοινωνία.

Αγαπούμε την πατρίδα μας, αλλά τα μάτια μας και η ελπίδα μας είναι στραμμένα στον Ιησού Χριστό, τον Μεσσία, τον Σωτήρα όλου του κόσμου. Η αποστολή μας δεν είναι να περιμένουμε την αρπαγή, αλλά να κερδίσουμε ψυχές για την Ουράνια Βασιλεία και να κάνουμε μαθητές, 

"...βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος," (Ματθ. 28:19)
"διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα παρήγγειλα σε σας..."
(Ματθ. 28:20)

Δε συμμορφωνόμαστε λοιπόν με τον κόσμο και την ιδεολογία του, δεν δειλιάζουμε να ομολογήσουμε την πίστη μας και τις αξίες μας, δεν διστάζουμε να καταδικάσουμε την αμαρτία, και δεν μολυνόμαστε με σκέψεις του στυλ Έλληνας σημαίνει αυτόματα και χριστιανός, ή αν ανήκεις σε μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη σε κάνει αυτόματα και χριστιανό. Αυτά τα πράγματα είναι ξεχωριστά μεταξύ τους. 

Μένουμε πιστοί στον Χριστό μας, το Λιοντάρι του Ιούδα που δεν αργεί να έρθει, και όταν έρθει

"... στο όνομα του Ιησού θα λυγίσει κάθε γόνατο επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων·" (Φιλ. 2:10)
"και κάθε γλώσσα θα ομολογήσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος, σε δόξα τού Πατέρα Θεού." (Φιλ. 2:11)

--------------------

Δείτε τι γράφει ο Παύλος στον Τιμόθεο:

"ΠΑΡΑΚΑΛΩ, λοιπόν, πρώτα απ' όλα να κάνετε δεήσεις, προσευχές, παρακλήσεις, ευχαριστίες, για όλους τούς ανθρώπους," (1Τιμ. 2:1)
"για βασιλιάδες, και όλους εκείνους που είναι σε αξιώματα, ώστε να ζούμε βίο ατάραχο και ήσυχο με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα." (1Τιμ. 2:2)
"Επειδή, αυτό είναι καλό και ευπρόσδεκτο μπροστά στον Σωτήρα μας Θεό·" (1Τιμ. 2:3)
"ο οποίος θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, και νάρθουν στην επίγνωση της αλήθειας." (1Τιμ. 2:4)

Οι πρώτοι χριστιανοί, εξ' αιτίας του Ρωμαϊκού διωγμού, είχαν αποκλειστεί από τα πολιτικά δρώμενα. Ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος του Βυζαντίου, που ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό, το 313 μ.Χ εξέδωσε το διάταγμα των Μεδιολάνων, όπου θεσπίστηκε η ανεξιθρησκία στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, και έτσι σταμάτησαν οι διωγμοί των χριστιανών. Έτσι οι χριστιανοί σταμάτησαν να κρύβονται στις κατακόμβες, άρχισαν να τελούν ελεύθερα τις θρησκευτικές τους τελετές και να παίρνουν μέρος στα πολιτικά δρώμενα. 
Συνεκάλεσε επίσης την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο κατά την οποία θεσπίστηκε το Σύμβολο της Πίστεως

-------

Όταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεοδόσιος ο Μέγας, στις 27 Φεβρουαρίου του 380 μ.Χ. αναγνώρισε τον Χριστιανισμό ως την επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας δηλώνοντας 

«επιθυμούμε όλα τα διάφορα υπήκοα έθνη [...] να ακολουθούν την Θρησκεία που παραδόθηκε στους Ρωμαίους από τον άγιο απόστολο Πέτρο» 




και στις 8 Νοεμβρίου του 392 μ.Χ έθεσε εκτός νόμου τις αρχαίες θρησκείες. Στις 2 Μαΐου του 381 εξέδωσε το λεγόμενο «έδικτο κατά των αποστατών» με το οποίο τιμωρούσε με πλήρη στέρηση δικαιωμάτων δικαιοπραξίας όλους τους πρώην χριστιανούς που επέστρεφαν στην Εθνική Θρησκεία. Στις 21 Δεκεμβρίου του 382 απαγόρευσε με ποινή θανάτου και δήμευση της περιουσίας όσων ασχολούταν με κάθε μορφή θυσίας, μαντικής, ψαλμωδιών προς τιμή των Θεών ή τις απλές επισκέψεις σε αρχαίους Ναούς.

Το 384 διέταξε την κατεδάφιση ή το σφράγισμα ειδωλολατρικών Ιερών και υπέγραψε νέα απαγόρευση των θυσιών, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου του 391 ανανέωσε την πλήρη απαγόρευση των θυσιών, των επισκέψεων σε ειδωλολατρικούς ναούς: 

«Κανείς δεν θα μολυνθεί με θυσίες και σφάγια, κανείς δεν θα πλησιάσει ή θα εισέλθει σε Ναούς, ούτε θα σηκώσει τα μάτια σε εικόνες φτιαγμένες από ανθρώπινο χέρι, διαφορετικά θα είναι ένοχος μπροστά στους ανθρώπινους και τους θεϊκούς νόμους». 

Η αλατιέρα άρχισε να κουνιέται, και ο Χριστιανισμός επηρρέασε δυναμικά την κυβέρνηση, αλλά σιγά σιγά το χρήμα και η εξουσία έφερε διαφθορά. Το αλάτι έμοιαζε με αλάτι, αλλά δεν είχε γεύση. Δεν υπήρχε πλέον το υπερφυσικό. Δεν υπήρχε αγιασμός, ούτε δικαιοσύνη. Ο Πάππας της Ρώμης έγινε ταυτόχρονα και ο Βασιλιάς της χώρας, και έτσι το αλάτι έχασε την αλμύρα του.   

------------------

Δεν είμαστε εδώ για να αποδράσουμε από τον κόσμο, ούτε για να συμμορφωθούμε με το φρόνημα του κόσμου. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί εξ'αιτίας της πίεσης και του εκφοβισμού που μας ασκεί ο κόσμος.  

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε την αλήθεια με αγάπη, να προσευχόμαστε για την πατρίδα μας, για τις πόλεις μας, και για τους πολιτικούς που μας κυβερνούν, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Και όσον αφορά την ψήφο μας, δεν ψηφίζουμε τους ωραίους ή τους κόλακες, αλλά αυτούς που θα αντισταθούν στην αποσύνθεση και τη σαπίλα που προσπαθεί να φέρει ο διάβολος στην κοινωνία.    

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: