.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Η εξουσία του πιστού - Μέρος 1ο: Η ευθύνη που φέρουμε σαν πιστοί

 Από Αργύρης Σιμώνης 



Η Εκκλησία έχει αποδώσει στο διάβολο πολύ περισσότερη δύναμη από αυτή που πραγματικά έχει. Και αυτό επειδή συνήθως είναι ο εύκολος τρόπος να δικαιολογηθεί η αναποτελεσματικότητά της ενάντια στην ασθένεια, στα προβλήματα και σε όλες τις μεθοδείες του διαβόλου. 

Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που ο κύριος έχει αναθέσει σε εμάς τους πιστούς να κάνουμε. 

"Υποταχθείτε, λοιπόν, στον Θεό· αντισταθείτε στον διάβολο, και θα φύγει από σας." Ιακ. 4:7

Το "αντισταθείτε στον διάβολο" που μας γράφει ο Ιάκωβος εδώ δεν είναι προτροπή, αλλά εντολή. Ο Κύριος μας προστάζει να αντισταθούμε εμείς στον διάβολο με την δύναμη και την εξουσία που μας έχει δώσει. Πρέπει να μάθουμε ποιά είναι αυτή η εξουσία και η δύναμη που μας έχει δοθεί και να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε:

"ώστε να φωτιστούν τα μάτια τού νου σας, στο να γνωρίσετε ποια είναι η ελπίδα τής πρόσκλησής του, και ποιος ο πλούτος τής δόξας τής κληρονομιάς του στους αγίους·
και ποιο είναι το υπερβολικό μέγεθος της δύναμής του σε μας που πιστεύουμε, σύμφωνα με την ενέργεια της κυρίαρχης εξουσίας τής δύναμής του·" Εφεσ. 1:18-19

Κυκλοφορεί μια πολύ λανθασμένη διδασκαλία που υποστηρίζει ότι τίποτα δεν γίνεται στον κόσμο δίχως να είναι στο θέλημα του Θεού. Ο Θεός δεν μας μεταχειρίζεται σαν μαριονέτες. Μας έχει δώσει το προνόμιο της ελεύθερης βούλησης. Ακόμα και αν εμείς πάρουμε την λάθος απόφαση, ο Κύριος θα τιμήσει το Λόγο Του, επειδή δεν μπορεί να τον πάρει πίσω:

"Δεν θα παραβώ τη διαθήκη μου ούτε θα αθετήσω ό,τι βγήκε από τα χείλη μου." Ψαλ. 89:34
  
Όπως έχω τονίσει και σε προηγούμενα μηνύματα, ο διάβολος και τα δαιμόνια είναι πνεύματα που από μόνα τους δεν έχουν καμία εξουσία να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους στο φυσικό (εδώ συμπεριλαμβάνεται το σώμα, ο νους και τα συναισθήματά μας). Μπορούν να το κάνουν μόνο μέσω κάποιου ατόμου που είτε εις γνώσιν του, αλλά είτε και εν αγνοία του θα συνεργαστεί μαζί τους. 

Να σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Όταν θεωρείς τη γνώμη του κόσμου σημαντικότερη από αυτό που λέει ο Θεός και αγνοείς το Λόγο Του, έχεις ήδη συνεργαστεί με τον διάβολο. Όταν ας πούμε πιστεύεις τον  κόσμο που σου λέει ότι έχεις μείνει μόνος και κανένας δε νοιάζεται για σένα και δε σε αγαπά, o Κύριος σου λέει:

"...Δεν θα σε αφήσω ούτε θα σε εγκαταλείψω" Εβρ. 13:5

"Ποιος θα μας χωρίσει από την αγάπη τού Χριστού; Θλίψη ή στενοχώρια ή διωγμός ή πείνα ή γυμνότητα ή κίνδυνος ή μάχαιρα;" Ρωμ. 8:35

Αν αγνοήσεις αυτό που ο Κύριος σου λέει μέσα από τον Λόγο Του και πιστέψεις τον κόσμο, έχεις ήδη πέσει στην παγίδα του πονηρού και συνεργάζεσαι μαζί του.

Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο Ιησούς με τον σταυρικό θάνατο και την Ανάστασή Του πήρε πίσω από τον διάβολο την εξουσία που του είχε παραδοθεί από τον Αδάμ και την Εύα εξ' αιτίας της παρακοής τους:
 
"Και καθώς ο Ιησούς τους πλησίασε, τους μίλησε, λέγοντας: Δόθηκε σε μένα κάθε εξουσία στον ουρανό και επάνω στη γη." Ματθ. 28:18

Την εξουσία αυτή την παρέδωσε και σε εμάς:

"Δέστε, σας δίνω εξουσία στο να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς, κι επάνω σε όλη τη δύναμη του εχθρού· και τίποτε δεν θα σας βλάψει." Λουκ. 10:19

Η δύναμη που χρειάζεται για την εφαρμογή αυτής της εξουσίας μας δόθηκε με το Άγιο Πνεύμα:

"αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης." Πράξ. 1:8

Η χρήση εξουσίας και δύναμης όμως απαιτούν ευθύνη. Στο προηγούμενο εδάφιο βλέπουμε ότι μας δίνεται η δύναμη του Πνεύματος ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε μάρτυρες του Ιησού "μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης."
Το υπογραμμίζω αυτό επειδή στην προσευχή έχει δοθεί μια πολύ λανθασμένη εικόνα. Οι άνθρωποι δεν αναγεννούνται από την προσευχή, αλλά όταν γνωρίσουν την αλήθεια (Ιωάν. 8:32), και για να γίνει αυτό κάποιος πρέπει να τους την πει:

"Επειδή, «καθένας που θα επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου, θα σωθεί».
Πώς, λοιπόν, θα επικαλεστούν εκείνον στον οποίο δεν πίστεψαν; Και πώς θα πιστέψουν σ' εκείνον, για τον οποίο δεν άκουσαν; Και πώς θα ακούσουν, χωρίς να υπάρχει εκείνος που κηρύττει;" Ρωμ. 10:13-14 

Αν προσεύχεσαι για κάποιον να αναγεννηθεί χωρίς ποτέ να του κυρήξεις το ευαγγέλιο, δε θα έχεις αποτέλεσμα. Αν κάποιος λόγος δεν σου επιτρέπει να το κάνεις (λόγω αποστάσεως για παράδειγμα) μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό:

"Τότε, λέει στους μαθητές του: Ο μεν θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμως είναι λίγοι·
παρακαλέστε, λοιπόν, τον κύριο του θερισμού να βγάλει εργάτες στον θερισμό του." Ματθ. 9:37-38

Η ευθύνη της διάδοσης του ευαγγελίου έχει δοθεί στους ανθρώπους και όχι στους αγγέλους. Οι άγγελοι είναι πνεύματα χωρίς φυσικά σώματα και δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Δείτε το παράδειγμα του Κορνήλιου στο κεφ. 10 των Πράξεων. Ο άγγελος του Κυρίου ήρθε και του είπε να πάει στον Πέτρο για να του κηρύξει το ευαγγέλιο. 

Ο Πέτρος επίσης μας γράφει στην επιστολή του:

"επειδή, αναγεννηθήκατε όχι από φθαρτό σπέρμα, αλλά από άφθαρτο, διαμέσου τού λόγου τού ζωντανού Θεού και ο οποίος μένει στον αιώνα." 1Πέτ. 1:23

Όπως δεν μπορεί να συλληφθεί ένα μωρό στη μήτρα δίχως σπέρμα, το ίδιο συμβαίνει και με το Λόγο του Θεού. Πρέπει να σπαρθεί στην καρδιά κάποιου πριν μπορέσει να φέρει καρπό.

Δύο παρατηρήσεις μέχρι εδώ:

1. η προσευχή δίχως τις ανάλογες ενέργειες δεν φέρνει αποτελέσματα. 

2. Θα υπάρξει φυσικά και στιγμή που θα επιτιμήσουμε τον διάβολο, πρωταρχικά όμως η προσευχή  δεν προορίζεται για πνευματικό πόλεμο, αλλά περισσότερο για να έχουμε κοινωνία με το Κύριο και να αφιερώνουμε χρόνο μαζί Του. 

Ο Παύλος γράφει στους Εφεσίους:

"Και σ' αυτόν που μπορεί με υπερπερίσσιο τρόπο να κάνει παραπάνω από όλα όσα ζητάμε ή αντιλαμβανόμαστε με τον νου, σύμφωνα με τη δύναμη που ενεργείται μέσα μας," Εφεσ. 3:20

Πολλοί σταματούν στη μέση και αφήνουν απ' έξω το τελευταίο σκέλος του εδαφίου "σύμφωνα με τη δύναμη που ενεργείται μέσα μας". Αν δεν υπάρχει ενεργούμενη δύναμη μέσα σου, αν δηλαδή δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη της εξουσίας που ο Κύριος σου έχει δώσει και δεν κάνεις αυτό που σου λέει, κατά κάποιο τρόπο του "δένεις" τα χέρια και περιορίζεις αυτό που ο Κύριος μπορεί να κάνει στη ζωή σου, επειδή δεν συνεργάζεσαι μαζί Του. 

"Έτσι λέει ο Κύριος, ο Άγιος του Ισραήλ, και ο Πλάστης του: Ρωτάτε με για τα μέλλοντα, για τους γιους μου, και προστάξτε με για το έργο των χεριών μου." Ησ. 45:11

Ο Θεός έχει δώσει σε εμάς τους πιστούς δύναμη και εξουσία να είμαστε η προέκταση των χεριών Του εδώ στη Γη, και είναι πολύ σημαντικό να το αναγνωρίσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας!

Θα ακολουθήσουν μηνύματα όπου θα εμβαθύνω περισσότερο στο θέμα της εξουσίας που έχουμε ως πιστά παιδιά του Θεού. 

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:







O πόλεμος του πιστού-Σχέσεις

 Από Αργύρης Σιμώνης 



Ανεξάρτητα από το τί κάνουμε στην καθημερινότητά μας, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα μας εκνευρίζει, κάποιος που θα μας εναντιώνεται ή θα μας προκαλεί εμπόδια και δυσκολίες. Μπορεί να είναι στο χώρο εργασίας μας, στο φιλικό ή ακόμα και στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Πίσω από όλα αυτά τα "ενοχλητικά" άτομα, υπάρχει κάποιος άλλος, ο πραγματικός μας εχθρός, που τα υποκινεί εναντίον μας. Υπάρχει ένας πνευματικός πόλεμος που υφίσταται καθημερινά και εμείς σαν πιστοί πρέπει να τον γνωρίζουμε. 

Πολλοί Χριστιανοί έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι όλα τα προβλήματα και οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή, είναι καθαρά στη φυσική σφαίρα και δεν συνειδητοποιούν την πνευματική υπόσταση που υπάρχει πίσω από αυτά. Βλέπουν δηλαδή τα πράγματα μόνο σε επιφανειακό επίπεδο και τα θεωρούν ως φυσιολογικά ή φυσικά. 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια μάχη που μαίνεται κάθε μέρα στον πνευματικό κόσμο. 
Αυτή η μάχη είναι για την καρδιά σου και για την καρδιά κάθε άλλου ανθρώπου στη γη. 
Ο Θεός με την αγάπη Του προσπαθεί να επηρεάσει τους ανθρώπους και να τους ελκύσει προς τη δικαιοσύνη Του και προς τον εαυτό Του, για να ζήσουν ολοκληρωμένοι μαζί Του, ώστε οι ευλογίες Του να μπορούν να εκδηλωθούν στη ζωή τους.

Ο διάβολος από την άλλη πλευρά, μάχεται προσπαθώντας να κλέψει τις καρδιές των ανθρώπων μακριά από τον Θεό. Θέλει να γεμίσει τις καρδιές τους με τα σκουπίδια και τη διαφθορά του. Και παρόλο που οι περισσότεροι Χριστιανοί το αναγνωρίζουν ως ένα βαθμό, δεν συνειδητοποιούν πόσο έντονος είναι πραγματικά ο πόλεμος και πόσο πολύ συμβάλλουν με τις πράξεις τους σε αυτόν.

Όταν λοιπόν αγνοείς την πνευματική αυτή πραγματικότητα, αποδέχεσαι παθητικά αυτά που σου έρχονται. Οι επιλογές που κάνεις, τα πράγματα που λες, οι ενέργειες που κάνεις και το τι πιστεύεις για το τι συμβαίνει γύρω σου καθορίζουν αν ο Θεός ή ο διάβολος κυριαρχούν στη ζωή σου. Ο σατανάς δεν μπορεί να κάνει τίποτα που δεν είναι στη θέληση σου. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη συνεργασία και τη συγκατάθεσή σου. Πρέπει όμως να αναγνωρίσεις ότι είσαι σε μια μάχη.

Κάποιοι επιλέγουν να μην το πιστεύουν αυτό, αλλά είτε το πιστεύουν είτε όχι, η μάχη αυτή υφίσταται καθημερινά. Μόνον όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό θα μπορέσεις να αντισταθείς και να αντιμετωπίσεις τον διάβολο και τις μεθοδείες του. Στο Λόγο του Θεού διαβάζουμε:

"Υποταχθείτε, λοιπόν, στον Θεό· αντισταθείτε στον διάβολο, και θα φύγει από σας." Ιακ. 4:7

Επίσης ο Παύλος γράφει:

"Τέλος, αδελφοί μου, ενδυναμώνεστε στον Κύριο, και στην κυριαρχική εξουσία τής δύναμής του·
ντυθείτε την πανοπλία τού Θεού, για να μπορέσετε να σταθείτε ενάντια στις μεθοδείες τού διαβόλου· 
επειδή, η πάλη μας δεν είναι ενάντια σε αίμα και σάρκα, αλλά ενάντια στις αρχές, ενάντια στις εξουσίες, ενάντια στους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου τού αιώνα, ενάντια στα πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια." Εφεσ. 6:10-12

Αυτό αναφέρεται σε δαιμονικές δυνάμεις. Υπάρχει μια αλυσίδα διοίκησης, μια δομή εξουσίας στο δαιμονικό βασίλειο, και εδώ απαριθμούνται αυτά τα διαφορετικά επίπεδα. Αλλά προσέξτε ότι λέει ότι δεν παλεύετε ενάντια σε σάρκα και αίμα. Πολλά από όσα συμβαίνουν στη ζωή σας δεν είναι απλά "φυσικά" ή "φυσιολογικά".

Δεν είναι ο συνεργάτης σου στη δουλειά, δεν είναι ο γείτονάς σου και σίγουρα δεν είναι ο σύζυγός σου ή η γυναίκα σου που είναι το πρόβλημα. Αν δεν προσέξεις μπορεί να επηρεαστείς αρνητικά και ο διάβολος να έρθει και να το χρησιμοποιήσει εναντίον σου. Αν αυτό μπορέσεις να το αναγνωρίσεις, θα γλυτώσεις από πολλά δεινά, ταλαιπωρίες και διαλυμένες σχέσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το άτομο που χρησιμοποίησε ο διάβολος για να έρθει εναντίον σου αποποιείται από κάθε ευθύνη. Σίγουρα φέρει ευθύνη που επέτρεψε τον πονηρό να τον χρησιμοποιήσει, αλλά η κατανόηση αυτής της πραγματικότητας θα σε βοηθήσει στο να συγχωρείς πολύ πιο εύκολα. Θα σε βοηθήσει να μη θυμώνεις ή να πικραίνεσαι με το άτομο και να είσαι σε θέση να πορευτείς με συγχώρεση. Με αυτόν τον τρόπο η σχέση μπορεί να αποκατασταθεί πολύ πιο ανώδυνα.

Κάποιες φορές θα πρέπει να εμπλακούμε απ' ευθείας με τον εχθρό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ιησού που επέπληξε τον Πέτρο. Διαβάζουμε την ιστορία:

"Λέει σ' αυτούς: Εσείς, όμως, για ποιον με λέτε ότι είμαι; Και αποκρινόμενος ο Σίμωνας Πέτρος, είπε: Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός τού ζωντανού Θεού.
Και αποκρινόμενος ο Ιησούς είπε σ' αυτόν: Μακάριος είσαι, Σίμωνα, γιε τού Ιωνά, επειδή αυτό δεν σου το αποκάλυψε σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου, που είναι στους ουρανούς." Ματθ. 16:15-17

Μετά από αυτό, ο Ιησούς άρχισε να μιλάει για το τι επρόκειτο να Του συνέβαινε: 

"Από τότε ο Ιησούς άρχισε να δείχνει στους μαθητές του, ότι πρέπει να πάει στα Ιεροσόλυμα, και να πάθει πολλά από τους πρεσβύτερους και τους αρχιερείς και τους γραμματείς, και να θανατωθεί, και την τρίτη ημέρα να αναστηθεί.
Και ο Πέτρος, παίρνοντάς τον κατά μέρος, άρχισε να τον επιτιμάει, λέγοντας: Κύριε, γίνε ευμενής στον εαυτό σου· δεν θα γίνει αυτό σε σένα.
Και εκείνος, αφού στράφηκε, είπε στον Πέτρο: Πήγαινε πίσω μου, σατανά, μου είσαι σκάνδαλο· επειδή, δεν φρονείς τα πράγματα του Θεού, αλλά εκείνα των ανθρώπων." Ματθ. 16:21-23

Είναι ο ίδιος ο Πέτρος, που πριν λίγο με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος αναγνώρισε τον Ιησού ως Υιό του ζωντανού Θεού, προσπαθεί να Τον αποτρέψει από το δρόμο του σταυρού. Σίγουρα ο Πέτρος σοκαρίστηκε πολύ από την επίπληξη αυτή, αλλά ο Ιησούς δεν απευθυνόταν στον Πέτρο, αλλά στον διάβολο που τον επηρέασε να μιλήσει αυτά τα λόγια, που στην ουσία εναντιώνονταν στο θέλημα του Θεού.

Αυτός ο τρόπος επίπληξης ίσως φαίνεται σκληρός, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα έρθει κάποια στιγμή που αυτή η τακτική θα πρέπει να εφαρμοστεί. Είτε το αναγνωρίζεις είτε όχι, ο διάβολος μπορεί να σου μιλάει απ' ευθείας μέσω άλλων ανθρώπων. Από τη μία έχουμε τον  διάβολο που προσπαθεί να δυσφημίσει τον Θεό και να σε αποτρέψει να περπατήσεις στο κάλεσμά σου και από την άλλη το Άγιο Πνεύμα δίνει μαρτυρία στην καρδιά σου και προσπαθεί να σε κάνει να ανοιχτείς και να λάβεις το Λόγο Του. Είναι ένας πνευματικός πόλεμος και για να μπορέσεις να σταθείς νικηφόρα, πρέπει να γνωρίζεις ποιός είσαι και την εξουσία που έχεις σαν πιστός. 

"Δέστε, σας δίνω εξουσία στο να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς, κι επάνω σε όλη τη δύναμη του εχθρού· και τίποτε δεν θα σας βλάψει." Λουκ. 10:19

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: