.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Η χαρά μου είναι στον Κύριο

 Από Αργύρης Σιμώνης


"Να χαίρεστε στον Κύριο πάντοτε· θα το πω ξανά: Να χαίρεστε." Φιλ. 4:4

Ξέρετε ότι ο Παύλος έγραφε αυτά τα λόγια από τη φυλακή; Κι όμως, αυτή η επιστολή αναφέρει τις λέξεις "χαίρομαι" και "χαρά" περισσότερο από κάθε άλλη επιστολή του. Η πραγματική χαρά δεν εξαρτάται από τις περιστάσεις.

Επίσης σημαντικό είναι ότι ο Παύλος εδώ δεν μας συστήνει απλά να χαιρόμαστε. Είναι μια εντολή. Το "χαίρομαι" είναι ρήμα, είναι κάτι που κάνουμε, ενώ η χαρά είναι ουσιαστικό, είναι μια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. 
Μπορεί να μην είμαστε πάντα χαρούμενοι, αλλά μπορούμε πάντα να χαιρόμαστε. Μπορούμε να χαιρόμαστε ανεξάρτητα από το τι μας συμβαίνει, αλλιώς ο Παύλος δεν θα μας είχε δώσει τέτοια εντολή.

Πώς μπορούμε λοιπόν να το κάνουμε αυτό; 

Οι λέξεις "χαρά" και "χαρείτε" χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές σε αυτή τη μικρή επιστολή, η οποία είναι μια από τις πιο χαρούμενες επιστολές του Παύλου, παρόλο που γράφτηκε ενώ ήταν στη φυλακή. Η Αγία Γραφή διδάσκει ξεκάθαρα ότι η χαρά μας βρίσκεται στο πρόσωπο του Χριστού και όχι στις περιστάσεις. 

Η χαρά είναι δράση που ενεργείται από μέρους μας και όχι η αντίδρασή μας στο περιβάλλον γύρω μας. Η χαρά είναι ένα δώρο από τον Θεό που μας δόθηκε στην σωτηρία μας. Είναι ένας από τους καρπούς του Πνεύματος του Θεού που ζει μέσα μας σαν αναγεννημένα παιδιά Του που είμαστε και δεν αυξάνεται ούτε μειώνεται. (Γαλ. 5:22)
Το δικό μας μέρος είναι να την "εργαστούμε", να τη βάλουμε δηλαδή σε εφαρμογή:

"Όχι ότι έλαβα κιόλας το βραβείο ή έγινα ήδη τέλειος· τρέχω, όμως, πίσω απ' αυτό, ίσως το αποκτήσω, για το οποίο και αποκτήθηκα από τον Ιησού Χριστό." Φιλ. 3:12

Προσέξτε τώρα ότι η εντολή αυτή "Να χαίρεστε στον Κύριο πάντοτε" είναι σε προστακτική ενεστώτα, το οποίο σημαίνει ότι ο Παύλος έδινε μια εντολή μακροπρόθεσμης εφαρμογής, δηλαδή να χαιρόμαστε από συνήθεια, να μας γίνει τρόπος ζωής. 
Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα συναισθήματα, όπως η χαρά, ως αντιδράσεις σε αυτό που τους συμβαίνει. Τα κατά Κύριο συναισθήματα όμως βασίζονται σε αυτό που έχει ήδη κάνει ο Χριστός μας, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον φυσικό κόσμο. Διαφορετικά, ο Παύλος θα ήταν παράλογο να μας διατάξει να χαιρόμαστε πάντα και μάλιστα να το επαναλαμβάνει ξανά στο ίδιο εδάφιο σε περίπτωση που δεν το καταλάβαμε με την πρώτη!

Καταλαβαίνω ότι ζούμε σε δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς και άσχημα πράγματα συμβαίνουν ακόμα και σε καλούς ανθρώπους. Εάν τα συναισθήματα ήταν απλώς χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου μας στο περιβάλλον γύρω μας, στα προβλήματα ή στην έλλειψη προβλημάτων, τότε σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσαμε να τηρήσουμε την εντολή αυτή.

Όμως τα συναισθήματα είναι ενέργειες που βασίζονται στις επιλογές μας. Αν επιλέξουμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχει κάνει ο Χριστός για εμάς, τότε μπορούμε να χαρούμε ανεξάρτητα του τι συμβαίνει γύρω μας. 

Κανείς δεν θέλει να είναι δυστυχισμένος, αλλά τα συναισθήματά μας ακολουθούν τις σκέψεις μας. Ξέρετε ότι μπορούμε να επιλέξουμε πώς νιώθουμε;
Αν σκεφτόμαστε αρνητικά πράγματα, είτε πραγματικά είτε φανταστικά, θα έχουμε αρνητικά συναισθήματα. Αν σκεφτούμε τα υπέροχα πράγματα που έχει κάνει ο Θεός για εμάς, θα έχουμε θετικά συναισθήματα, ανεξάρτητα από τις φυσικές συνθήκες που βιώνουμε: 

"Για τον λόγο ότι, το φρόνημα της σάρκας είναι θάνατος· ενώ, το φρόνημα του Πνεύματος, ζωή και ειρήνη." Ρωμ. 8:6

Το να χαιρόμαστε πάντα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή αλλά έχει να κάνει με την εστίαση σε αυτό που μας έχει ήδη συμβεί και σε αυτό που μας έχει δοθεί σαν υπόσχεση εν Χριστώ.

Προσέξτε ακόμη ότι έχουμε εντολή να χαιρόμαστε "εν Κυρίω". Πολλοί άνθρωποι δεν βιώνουν αληθινή χαρά, γιατί η χαρά τους βρίσκεται στις περιστάσεις τους. Δηλαδή, περιμένουν να χαρούν όταν τα πράγματα στη ζωή τους πάνε καλά, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει και πολύ συχνά.

Αυτό πρέπει να κάνουμε είναι χαιρόμαστε για το ποιος είναι ο Κύριος και για το τι έχει κάνει για εμάς. Δεν αλλάζει ποτέ (Εβραίους 13:8), και 

"Είναι έλεος του Κυρίου ότι, δεν συντελεστήκαμε, επειδή δεν έλειψαν οι οικτιρμοί του.
Ανανεώνονται κατά τα πρωινά· μεγάλη είναι η πιστότητά σου." Θρ. 3:22-23

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: