.............................................................................

.............................................................................

Translate

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Χαρίσματα αποκάλυψης

 Από Αργύρης Σιμώνης

Στο πρώτο μήνυμα της σειράς κάναμε μια εισαγωγή στα πνευματικά χαρίσματα και το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος, και στο προηγούμενο μήνυμα μιλήσαμε για τη μετάδοση των χαρισμάτων,  έτσι ώστε να θέσουμε μια βάση πριν μπούμε βαθύτερα στην εξήγηση των πνευματικών χαρισμάτων.
Τα χαρίσματα του Πνεύματος δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τη δική μας πίστη στον Κύριο. Δεν πρέπει να εξαρτόμαστε τόσο απόλυτα από κάποιο άτομο με πνευματικό χάρισμα ώστε να παραμελούμε τη δική μας πνευματική ανάπτυξη και ωριμότητα. 

Αν έχουμε την κατάλληλη πνευματική ωριμότητα και ξέρουμε πώς να πιστεύουμε, μπορούμε να λάβουμε οτιδήποτε χρειαζόμαστε από τον Κύριο χωρίς τη διαμεσολάβηση ενός ατόμου με κάποιο χάρισμα. 
Αν είναι έτσι λοιπόν, γιατί χρειαζόμαστε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος; Θα έπρεπε να λαμβάνουμε όλοι απευθείας από τον Θεό και να μην υπάρχει ανάγκη κάποιου διαμεσολαβητή. Αυτό θα ήταν το ιδανικό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι από την στιγμή που ερχόμαστε στον Κύριο, υπάρχει μια διαδικασία ωρίμανσης στη χριστιανική μας ζωή. 

Αν ο μόνος τρόπος να λάβεις από τον Κύριο ήταν μόνο μέσω της δικής σου πίστης, κάποιοι άνθρωποι για παράδειγμα διαγνωσμένοι με θανατηφόρες ασθένειες και με λίγο διάστημα ζωής, δεν θα είχαν το χρόνο να ωριμάσουν στην πίστη τους και θα ήταν καταδικασμένοι αν δεν υπήρχαν άνθρωποι με χαρίσματα θεραπειών για παράδειγμα. Ο Κύριος θέλει να λαμβάνουμε μέσω αυτών των χαρισμάτων, αλλά αν οι άνθρωποι αργότερα δεν ωριμάζουν στην προσωπική τους πίστη στον Κύριο και εξαρτώνται μόνο σε αυτά τα χαρίσματα είναι λάθος.

Ο λόγος γνώσης, ο λόγος σοφίας και η διάκριση πνευμάτων, κατατάσσονται από πολλούς στην ομάδα των χαρισμάτων αποκάλυψης.

Ας εξετάσουμε τι μας γράφει ο Παύλος:

"Επειδή, σε άλλον μεν δίνεται διαμέσου τού Πνεύματος λόγος σοφίας, σε άλλον δε λόγος γνώσης, σύμφωνα με το ίδιο Πνεύμα·" A'Κορ. 12:8

Λόγος γνώσης είναι η αποκάλυψη που δίνει ο Κύριος για ένα άτομο (π.χ. για κάτι που έχει συμβεί ή ήδη συμβαίνει στη ζωή του) ή μία συγκεκριμένη κατάσταση. Ο Ιησούς λειτούργησε σε αυτό το χάρισμα πολλές φορές, μέχρι και στο σημείο που έλεγε στους ανθρώπους τα ονόματά τους και πράγματα για αυτούς που δεν ήταν δυνατόν να μπορούσε να γνωρίζει στο φυσικό:

------- Η Σαμαρείτισσα στο πηγάδι

"Ο Ιησούς λέει σ' αυτήν: Πήγαινε, κάλεσε τον άνδρα σου κι έλα εδώ.
Η γυναίκα απάντησε και είπε: Δεν έχω άνδρα. Ο Ιησούς λέει σ' αυτήν: Σωστά είπες, ότι: Δεν έχω άνδρα·
επειδή, πέντε άνδρες πήρες, και εκείνον που έχεις τώρα, δεν είναι άνδρας σου· αυτό που είπες είναι αλήθεια." Ιωάν. 4:16-18


------ Είδε τον Ναθαναήλ

"Λέει σ' αυτόν ο Ναθαναήλ: Από πού με γνωρίζεις; Αποκρίθηκε ο Ιησούς, και του είπε: Πριν ο Φίλιππος σε φωνάξει, σε είδα όταν ήσουν κάτω από τη συκιά." Ιωάν. 1:48


------- Η προετοιμασία για τον τελευταίο Δείπνο

"Και στέλνει δύο από τους μαθητές του, και τους λέει: Πηγαίνετε στην πόλη· και θα σας συναντήσει ένας άνθρωπος βαστάζοντας ένα σταμνί με νερό· ακολουθήστε τον" Μάρκ. 14:13

Η σοφία περιλαμβάνει κατανόηση και εφαρμογή ορθής κρίσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που ο Κύριος κινήθηκε στο χάρισμα του λόγου σοφίας, είναι όταν οι Φαρισαίοι προσπαθούσαν να Τον παγιδεύσουν:

-------------  Επιτρέπεται να δώσουμε φόρο στον Καίσαρα;

""Και ο Ιησούς, επειδή γνώρισε την πονηρία τους, είπε: Υποκριτές, τι με πειράζετε; Δείξτε μου το νόμισμα του φόρου. Και εκείνοι τού έφεραν ένα δηνάριο.
Και τους λέει: Η εικόνα αυτή και η επιγραφή τίνος είναι;
Του λένε: Του Καίσαρα. Τότε, τους λέει: Αποδώστε, λοιπόν, στον Καίσαρα αυτά που ανήκουν στον Καίσαρα, και στον Θεό, αυτά που ανήκουν στον Θεό.
Και όταν το άκουσαν αυτό, θαύμασαν· κι αφήνοντάς τον, έφυγαν." Ματθ. 22:18-22

------------- Η μοιχαλίδα

"Και το έλεγαν αυτό δοκιμάζοντάς τον, για να έχουν να τον κατηγορούν. Ο δε Ιησούς, σκύβοντας κάτω, έγραφε με το δάχτυλό του στη γη.
Και επειδή επέμεναν ρωτώντας τον, σηκώνοντας το κεφάλι, είπε σ' αυτούς: Όποιος από σας είναι αναμάρτητος, ας ρίξει πρώτος την πέτρα εναντίον της.
Και πάλι, σκύβοντας κάτω, έγραφε στη γη.
Και εκείνοι, όταν το άκουσαν, και ελεγχόμενοι από τη συνείδηση, έβγαινε ένας-ένας, αρχίζοντας από τους πρεσβύτερους μέχρι τους τελευταίους· και ο Ιησούς έμεινε μόνος, και η γυναίκα που στεκόταν στο μέσον." Ιωάν. 8:7-9

--------------- Με ποιά εξουσία τα κάνεις αυτά;

"και του είπαν, λέγοντας: Πες μας, με ποια εξουσία τα κάνεις αυτά, και ποιος είναι που σου έδωσε αυτή την εξουσία;
Και αποκρινόμενος είπε σ' αυτούς: Θα σας ρωτήσω και εγώ έναν λόγο, και πείτε μου:
Το βάπτισμα του Ιωάννη ήταν από τον ουρανό ή από τους ανθρώπους;
Και αποκρίθηκαν ότι δεν ξέρουν από πού ήταν.
Και ο Ιησούς είπε σ' αυτούς: Ούτε εγώ σας λέω με ποια εξουσία τα κάνω αυτά." Λουκ. 20:2-4, 7-8

Ο λόγος σοφίας, ο λόγος γνώσης και το χάρισμα της προφητείας συχνά λειτουργούν χέρι-χέρι. Για παράδειγμα, ο λόγος γνώσης μπορεί να αποκαλύψει ένα πρόβλημα, ο λόγος  σοφίας μπορεί να εφαρμόσει τη σοφία του Θεού στην κατάσταση και το χάρισμα της προφητείας θα δώσει τα αποτελέσματα της υπακοής στην οδηγία του Θεού. Το ένα χάρισμα συμπληρώνει το άλλο.

Επίσης βλέπουμε ότι το Πνεύμα δίνει έναν λόγο σοφίας και έναν λόγο γνώσης. Είναι στον ενικό, δηλαδή το Άγιο Πνεύμα δεν μεταδίδει σε ένα άτομο όλη τη σοφία ή τη γνώση του Θεού για ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση. Μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν κατανοήσει αυτό το σημείο σκέφτονται ότι ένα άτομο που λειτουργεί με τον λόγο της σοφίας ή/και λόγο γνώσης γνωρίζει τα πάντα γι' αυτούς και φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν όλα. Κι όμως, δεν είναι έτσι. 

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι το Πνεύμα τους δίνει απλώς έναν "λόγο" σοφίας ή έναν "λόγο" γνώσης και μιλούν περισσότερα από αυτά που ο Κύριος τους έχει εμπνεύσει. Ο Κύριος τους δίνει έναν λόγο και αυτοί τον μετατρέπουν σε ολόκληρη ιστορία.  

Το χάρισμα της διάκρισης πνευμάτων που γράφει ο Παύλος στην Α'Κορ. 12:10, είναι η υπερφυσική ικανότητα να διακρίνουμε διαφορετικά είδη πνευματικών όντων (δηλαδή, αγγέλους ή δαίμονες), καθώς επίσης και συμπεριφορές ή συναισθήματα.

Στο επόμενο μήνυμα θα ασχοληθούμε με τα χαρίσματα έκφρασης (προφητεία, γλώσσες, διερμηνεία γλωσσών) και θα εξετάσουμε το κάθε ένα ξεχωριστά. 

Συνεχίζεται...