.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Όχι κάτω από Νόμο αλλά κάτω από Χάρη

  Από Αργύρης Σιμώνης

"Επειδή, η αμαρτία δεν θα σας κυριεύσει· για τον λόγο ότι, δεν είστε κάτω από νόμο, αλλά κάτω από χάρη." Ρωμ. 6:14

O Νόμος δόθηκε για να ενισχύσει την αμαρτία, δημιουργώντας ενοχή, η οποία μας καταδίκαζε και έφερνε οργή Θεού εναντίον μας:

"Επειδή, ο νόμος επιφέρει οργή· για τον λόγο ότι, όπου δεν υπάρχει νόμος ούτε παράβαση υπάρχει".  Ρωμ. 4:15 

Μόλις όμως δεχτούμε την εξιλέωση του Χριστού για τις αμαρτίες μας, δεν χρειάζεται πλέον να φοβόμαστε την οργή του Θεού. Γιατί όλη αυτή η οργή κατευνάστηκε πάνω στον Ιησού. Δεν χρειαζόμαστε επίσης τον Νόμο για να μας καταδικάσει. Έχουμε ήδη έρθει στον Χριστό για σωτηρία, και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που δημιουργήθηκε ο Νόμος:

"Ώστε, ο νόμος έγινε παιδαγωγός μας στον Χριστό, για να ανακηρυχθούμε δίκαιοι διαμέσου τής πίστης" Γαλ. 3:24 

Ο Νόμος κηρύχθηκε ως ο "παιδαγωγός" μας, φέρνοντάς μας στον Χριστό για να δικαιωθούμε από την πίστη σε Αυτόν. Παιδαγωγός είναι αυτός που επιβλέπει τη ζωή και την ηθική του παιδιού μέχρι να ωριμάσει, διαμέσου αυστηρής επιβολής κανόνων και περιορισμών.

Έτσι, μέχρι να έρθει ο Χριστός, ο Νόμος ήταν ένας παιδαγωγός που προσπαθούσε να μας κάνει να συμπεριφερθούμε σωστά. Ο Νόμος μας παρουσίασε την πραγματική αγιότητα, για να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνοι μας. Αυτό μας προετοίμασε για το μήνυμα του Χριστού που φέρνει τη σωτηρία ως δώρο. Η σχέση μας με το Θεό βασίζεται πλέον σε αυτό που έκανε ο Χριστός για εμάς και την πίστη μας σε Αυτόν:

"Τώρα, όμως, που ήρθε η πίστη, δεν είμαστε πλέον κάτω από παιδαγωγό."  
Γαλ. 3:25 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου