.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Θαυμάσια Χάρη

 Από Αργύρης Σιμώνης


"Ω, ΑΝΟΗΤΟΙ, Γαλάτες, ποιος σας βάσκανε, ώστε να μη πείθεστε στην αλήθεια, εσείς, μπροστά στα μάτια των οποίων ο Ιησούς Χριστός σκιαγραφήθηκε ανάμεσά σας σταυρωμένος;" Γαλ. 3:1

Ο Παύλος εδώ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα στους Γαλάτες. Δεν αφήνει περιθώρια για οποιουδήποτε είδους συμβιβασμό. Μιλάει για βασκανία, ένα είδος μαγείας που το ύπουλο πνεύμα της θρησκοληψίας έχει επιφέρει μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο "γράμμα του Νόμου":

"Μονάχα τούτο θέλω να μάθω από σας: Από έργα τού νόμου λάβατε το Πνεύμα ή από ακοή τής πίστης;" Γαλ. 3:2 

Με λίγα λόγια αυτό που ο Παύλος επισημαίνει εδώ είναι ότι όποιος έχει ξεκαθαρισμένο μέσα του το μήνυμα του ευαγγελίου του Χριστού και μετά στρέφεται από τη Χάρη του Θεού στα έργα του Νόμου, είναι ανόητος και έχει πλανηθεί από τον διάβολο.

"Τόσο ανόητοι είστε; Αφού αρχίσατε με το Πνεύμα, τώρα τελειώνετε με τη σάρκα;" Γαλ. 3:3 

Εάν κατανοούμε πραγματικά το μήνυμα του σταυρού, τότε καταλαβαίνουμε και τη Θεία Χάρη. Η θυσία του Ιησού μας δεν ήταν απλά μια συμβολική πράξη. Τα πλήρωσε όλα! Δεν υπάρχει καμία θυσία που μπορούμε να κάνουμε που θα προσθέσει ή θα αντικαταστήσει τη θυσία του Χριστού. Το κήρυγμα ότι η δική μας αγιότητα απαιτείται για να λάβουμε από τον Θεό, ακυρώνει τη θυσία του Χριστού:

"Δεν αθετώ τη χάρη τού Θεού· επειδή, αν η δικαίωση γίνεται διαμέσου τού νόμου, άρα ο Χριστός μάταια πέθανε." Γαλ. 2:21 

Ωστόσο, είναι ένα συνηθισμένο λάθος για τον άνθρωπο που έρχεται στον Κύριο 
" έτσι όπως είμαι επειδή ο Θεός με αγαπά και με συγχωρεί " 
να πέσει πίσω στην εξαπάτηση ότι πρέπει να είναι αρκετά άγιοι για να ανταποκρίνεται ο Κύριος στις προσευχές τους. Αυτό ακριβώς επισημαίνει και ο Παύλος εδώ. 

Συχνά επεκτείνουμε τη χάρη στους μέθυσους ή τις ιερόδουλες που δεν είναι αναγεννημένοι. Τους λέμε για την αγάπη του Θεού και πώς θέλει να τους βοηθήσει. Αλλά ας αναγεννηθούν και μετά αμαρτήσουν ξανά,  οι ίδιοι οι άνθρωποι που τους είπαν πόσο πολύ τους αγαπούσε ο Θεός πριν σωθούν, είναι έτοιμοι να τους "πετροβολήσουν" για την παραμικρή παράβαση που θα κάνουν. Αυτό δεν είναι το αληθινό ευαγγέλιο. Δεν σωζόμαστε κατά χάρη και στη συνέχεια διατηρούμαστε από τα έργα. 
"Αλλά, και αν εμείς ή άγγελος από τον ουρανό κηρύττει σε σας ένα άλλο ευαγγέλιο, παρά εκείνο που σας κηρύξαμε, ας είναι ανάθεμα." Γαλ. 1:8 

Προσοχή πολύ σε αυτό το ύπουλο και δαιμονικό πνεύμα της θρησκοληψίας! Ο μόνος τρόπος για να το αναγνωρίσεις και να το αντιμετωπίσεις είναι η επίγνωση του Λόγου του Θεού:

" και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει." Ιωάν. 8:32 
Αμήν!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου