.............................................................................

.............................................................................

Translate

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Νεκρές εκκλησίες

  Από Αργύρης Σιμώνης

Ο Παύλος όταν γράφει τη δεύτερη επιστολή του στον Τιμόθεο αναφέρεται στις έσχατες μέρες και μιλάει για ανθρώπους  
"φίλαυτους, φιλάργυρους, αλαζόνες, υπερήφανους, βλάσφημους, απειθείς στους γονείς, αχάριστους, ανόσιους, άσπλαχνους, ασυμφιλίωτους, συκοφάντες, ακρατείς, άγριους, αφιλάγαθους, προδότες, προπετείς, τυφλωμένους από εγωισμό, περισσότερο φιλήδονους παρά φιλόθεους,"... Β' Τιμ. 3:2-4

Παρατηρώντας τη σημερινή κοινωνία, βλέπουμε πόσο διαχρονικά είναι τα λόγια αυτά του αποστόλου Παύλου. Το λυπηρό είναι ότι ούτε η σημερινή εκκλησία εξαιρείται από αυτήν την εικόνα και εδώ είναι που θα ήθελα να επικεντρωθώ. Καταλαβαίνω πόσο εύκολο είναι σε έναν άνθρωπο χωρίς Χριστό να πέσει σε αυτές τις παγίδες, αλλά να συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και μέσα στην ίδια την εκκλησία Του,  προκαλεί μεγάλη ανησυχία. 

Το κλειδί της κατανόησης του προβλήματος είναι στο επόμενο εδάφιο:

"ενώ μεν έχουν μορφή ευσέβειας, όμως έχουν αρνηθεί τη δύναμή της· κι αυτούς, απόφευγέ τους." 2Τιμ. 3:5 

Ο Παύλος εδώ αναφέρεται σε αυτούς τους "θρησκευόμενους" ανθρώπους, των οποίων η θρησκεία είναι απλά μια "μορφή ευσέβειας". Δεν υπάρχει πραγματικότητα ή αλήθεια σε αυτό. 

Τέτοιους υποκριτές ο Παύλος συμβουλεύει να τους αποφεύγουμε. Το ερώτημα είναι τί κάνουμε εμείς σαν πιστοί; Θα πρέπει να αποφεύγουμε αυτούς που αρνούνται τη δύναμη του Ευαγγελίου; Υπάρχουν εκατομμύρια χριστιανών που μένουν σε "νεκρές" εκκλησίες με την ελπίδα να τις αλλάξουν. 

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν τέλειες εκκλησίες ή τέλειοι άνθρωποι. Οπωσδήποτε υπάρχει χώρος να επεκτείνουμε χάρη στους αδερφούς και αδερφές εν Χριστώ, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το "αποδεκτό" από το "μή ανεκτό", εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει πλέον περιθώριο συμβιβασμού. Σε αυτό το "μη ανεκτό"  αναφέρεται ο Παύλος όταν συμβουλεύει τον Τιμόθεο "αυτούς, απόφευγέ τους." 

Στο βιβλίο των Πράξεων διαβάζουμε:

"Και μπαίνοντας μέσα στη συναγωγή μιλούσε με παρρησία, συζητώντας τρεις μήνες, και πείθοντας για τα ζητήματα της βασιλείας τού Θεού.
Επειδή, όμως, μερικοί σκληρύνονταν και δεν πείθονταν, κακολογώντας τόν δρόμο τού Κυρίου μπροστά στο πλήθος, αφού απομακρύνθηκε απ' αυτούς, αποχώρισε τους μαθητές, συζητώντας καθημερινά στη σχολή κάποιου που λεγόταν Τύραννος." Πράξ. 19:8-9 

Εδώ βλέπουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από τη ζωή του Παύλου, που ενώ ήταν στην Έφεσο, "αποχώρισε τους μαθητές" από αυτούς που πεισματικά αντιστεκόταν στο Ευαγγέλιο. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που ο Παύλος ζήτησε από τους μαθητές του να απομακρυνθούν από τέτοιους ανθρώπους:

"Σας παρακαλώ, μάλιστα, αδελφοί, προσέχετε αυτούς που κάνουν τις διχοστασίες και τα σκάνδαλα ενάντια στη διδασκαλία που μάθατε, και απομακρύνεστε απ' αυτούς". Ρωμ. 16:17 

"Αλλά, τώρα σας έγραψα, να μη συναναστρέφεστε, αν κάποιος, που ονομάζεται αδελφός, είναι πόρνος ή πλεονέκτης ή ειδωλολάτρης ή κακολόγος ή μέθυσος ή άρπαγας· με τον άνθρωπο αυτής τής κατηγορίας ούτε να συντρώγετε". 1Κορ. 5:11 

"Σας παραγγέλλουμε μάλιστα, αδελφοί, στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να απομακρύνεστε από κάθε έναν αδελφό, που περπατάει άτακτα, και όχι σύμφωνα με την παράδοση που παρέλαβε από μας." 2Θεσ. 3:6 

"μάταιες συζητήσεις ανθρώπων με διεφθαρμένον τον νου, και οι οποίοι έχουν αποστερηθεί την αλήθεια, νομίζουν δε την ευσέβεια ότι είναι μέσον για πλουτισμό. Από τέτοιου είδους ανθρώπους να απομακρύνεσαι." 1Τιμ. 6:5 

Για όσο καιρό οι άνθρωποι της συναγωγής ήταν ανοιχτοί διδαχής, ο Παύλος παρέμενε και μοιραζόταν το Ευαγγέλιο. Όταν όμως άρχισαν να του εναντιώνονται και να τον κακολογούν, αυτός έφυγε παίρνοντας μαζί του και τους μαθητές του. 

Ποιό είναι λοιπόν το μήνυμα του Παύλου όσον αφορά εμάς;

Οι συναγωγές στις μέρες του Παύλου, επέτρεπαν τόσο σε μέλη, όσο και σε επισκέπτες να διακονήσουν (Πράξεις 13:5).  
Στις περισσότερες εκκλησίες σήμερα μόνο ο ποιμένας και σε κάποιες ο "ειδικός ιερέας" έχει αυτό το προνόμιο, οπότε τα μέλη της εκκλησίας δεν έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν ή να επηρεάσουν στο βαθμό που ο Παύλος μπορούσε τότε να κάνει. Από αυτό που βλέπω μέχρι σήμερα, χρειάζεται πραγματικά ένα θαύμα για να έρθει αλλαγή σε μια τέτοια εκκλησία. Και αυτή η αλλαγή έρχεται μόνο από τον εκάστοτε ποιμένα ή υπεύθυνο και όχι από τα απλά μέλη. 

Αν νοιώθεις ότι είσαι μέλος μιας τέτοιας "νεκρής" εκκλησίας ο Παύλος συμβουλεύει να φύγεις και να πας εκεί που θα μπορέσεις να τραφείς και να αυξηθείς από το Λόγο του Θεού και που θα μπορέσεις και με τη σειρά σου να συμβάλλεις στην πνευματική αύξηση άλλων ανθρώπων και να φέρεις καρπό.

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου