.............................................................................

.............................................................................

Translate

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Ο διάβολος και ο Ιώβ

 Από Αργύρης Σιμώνης 

Η ιστορία του Ιώβ έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι γεμάτη διδάγματα για εμάς. Ο Ιώβ ήταν ένας ευσεβής άνθρωπος και απολάμβανε τις ευλογίες του Θεού. Μέχρις ότου ο διάβολος μπήκε στη μέση:

"Και ο Κύριος είπε στον σατανά: Έβαλες τον νου σου επάνω στον δούλο μου τον Ιώβ, ότι δεν υπάρχει όμοιός του στη γη, άνθρωπος άμεμπτος και ευθύς, ο οποίος φοβάται τον Θεό, και απέχει από κακό;
Kαι o σατανάς απάντησε στoν Kύριo, και είπε: Mήπως o Iώβ δωρεάν φoβάται τoν Θεό; Δεν τoν περιέφραξες από παντού, και τo σπίτι τoυ, και όλα όσα έχει; Tα έργα των χεριών τoυ ευλόγησες, και τα κτήνη τoυ πλήθυναν επάνω στη γη· όμως, άπλωσε τώρα τo χέρι σoυ, και άγγιξε όλα όσα έχει, για να δεις αν δεν σε βλασφημήσει κατά πρόσωπo.
Kαι o Kύριoς είπε στoν σατανά: Δες, στo χέρι σoυ όλα όσα έχει· μόνoν επάνω σ’ αυτόν να μη βάλεις τo χέρι σoυ. Kαι o σατανάς βγήκε μπρoστά από τoν Kύριo."
ΙΩΒ 1:9-12 

Πολλοί πιστεύουν  ότι ο Κύριος ξεκίνησε όλη αυτή τη σύγκρουση. Νομίζουν ότι ο διάβολος δεν θα είχε καν προσέξει τον Ιώβ αν δεν του το είχε υποδείξει ο Θεός. Πιστεύω όμως ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο Κύριος ήξερε  ότι ο διάβολος αναζητούσε κάποιον να καταπιεί και ότι ο Ιώβ βρισκόταν στο στόχαστρό του. Το μόνο που έκανε ο Κύριος ήταν να το φανερώσει:

"Eγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί."
Α΄ ΠΕΤΡΟΥ 5:8 

Κι όμως οι πιο πολλοί ερμηνεύουν αυτό το εδάφιο ότι ο Κύριος έδωσε την άδεια στο διάβολο να ταλαιπωρήσει τον Ιώβ. Αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν ότι ο Κύριος φανέρωσε ότι όλα όσα είχε ο Ιώβ ήταν ήδη στην εξουσία του σατανά. Ο διάβολος ήταν ο θεός αυτού του κόσμου,  εξ' αιτίας της παρακοής των πρωτόπλαστων, και ο άρχοντας της δύναμης του αέρα :

"... ο θεός τούτου τού κόσμου τύφλωσε τον νου, για να μη λάμψει επάνω σ’ αυτούς ο φωτισμός τού ευαγγελίου τής δόξας τού Xριστού, που είναι εικόνα τού Θεού."
ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Β΄ 4:4 

"μέσα στις οποίες κάποτε περπατήσατε, σύμφωνα με το πολίτευμα του κόσμου τούτου, σύμφωνα με τον άρχοντα της εξουσίας τού αέρα, του πνεύματος, που σήμερα ενεργεί στους γιους τής απείθειας·"
ΠΡΟΣ ΕΦΕΣΙΟΥΣ 2:2 

Ο Ιώβ δεν ζούσε κάτω από το καθεστώς της Καινής Διαθήκης που ζούμε εμείς σήμερα και από τη φύση του ήταν δούλος του διαβόλου:

"... και ήμασταν από τη φύση μας τέκνα οργής, όπως και οι υπόλοιποι."
ΠΡΟΣ ΕΦΕΣΙΟΥΣ 2:3 

Το ότι ο διάβολος είχε ήδη κυριαρχία πάνω στον κόσμο εξ' αιτίας της αμαρτίας δεν ισχύει άμεσα για εμάς σήμερα. Όλα τα πιστά παιδιά του Θεού έχουμε ελευθερωθεί από τη δύναμη του βασιλείου του σατανά και έχουν μεταφερθεί στο βασίλειο του αγαπητού Υιού του Θεού:

"ευχαριστώντας τον Πατέρα, που μας έκανε άξιους της μερίδας τού κλήρου των αγίων μέσα στο φως· ο οποίος μάς ελευθέρωσε από την εξουσία τού σκότους, και μας μετέφερε στη βασιλεία τού αγαπητού Yιού του."
ΠΡΟΣ ΚΟΛΟΣΣΑΕΙΣ 1:12‭-‬13 

Ο Σατανάς δεν έχει επάνω μας την εξουσία που είχε επάνω στον Ιώβ. Και είμαστε κάτω από μια διαθήκη με τον Κύριο γεμάτη υποσχέσεις που ο Ιώβ δεν είχε:

"Tώρα, όμως, ο Xριστός έλαβε μία εξοχότερη υπηρεσία, καθόσον είναι και μεσίτης μιας ανώτερης διαθήκης, που νομοθετήθηκε με ανώτερες υποσχέσεις."
ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ 8:6 

Με άλλα λόγια, αυτό που έγινε στην ιστορία του Ιώβ είναι ότι ο διάβολος τον είχε ήδη στοχεύσει και προκάλεσε τον Θεό να αποτραβήξει την προστασία από επάνω του για να δει αν ο Ιώβ συνεχίζει να Τον υπηρετεί. Και αυτό, επειδή Ο Κύριος είχε μιλήσει ευλογία στον Ιώβ και ήταν μη αναστρέψιμη:

"Δεν θα παραβώ τη διαθήκη μου ούτε θα αθετήσω ό,τι βγήκε από τα χείλη μου." Ψαλ. 89:34

Χωρίς την παρέμβαση του διαβόλου κανένα κακό δε θα είχε συμβεί στον Ιώβ και το ίδιο ισχύει και σήμερα. Ο Κύριος δεν είναι η πηγή των προβλημάτων μας επειδή είναι απείραστος κακού:

"Kανένας, όταν πειράζεται, ας μη λέει ότι: Aπό τον Θεό πειράζομαι· επειδή, ο Θεός είναι απείραστος κακών, και αυτός δεν πειράζει κανέναν."
ΙΑΚΩΒΟΥ 1:13 

Κάτι επίσης που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο Ιώβ δεν ήταν κάτω από καμιά διαθήκη με τον Θεό. Η ιστορία αυτή διαδραματίζεται πριν δοθεί ο Μωσαϊκός νόμος. Ο Θεός απλά ήθελε να ευλογήσει τον Ιώβ, και το έκανε:

"Eπειδή, λέει στον Mωυσή: «Θα ελεήσω όποιον ελεώ, και θα σπλαχνιστώ όποιον σπλαχνίζομαι»."
ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ 9:15 

Αλλά όταν ο σατανάς διαμαρτυρήθηκε, ο Θεός έπρεπε να του τον παραδώσει, επειδή δεν υπήρχε αυτή η  νομική κατοχύρωση (διαθήκη) μεταξύ του Ιώβ και του Θεού που να προέβλεπε αυτό το είδος της ευλογίας. Βλέπετε ότι όπως υπάρχουν οι φυσικοί νόμοι, έτσι υπάρχουν και οι πνευματικοί.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Κύριος άρχισε να συνάπτει διαθήκες με τον άνθρωπο. Ήθελε να μας ευλογήσει, αλλά χρειαζόταν έναν νόμιμο τρόπο για να παρακάμψει το γεγονός ότι όλη η ανθρωπότητα είχε διαφθαρθεί και είχε κάνει τον σατανά κύριο της. Αυτές οι διαθήκες ήταν μόνο επί μέρους διαθήκες, επειδή ο αμαρτωλός άνθρωπος απέτυχε να ανταποκριθεί σε αυτές. 

Μέχρι που ήρθε ο Ιησούς. Τότε ο Θεός έκανε διαθήκη με τον Ιησού, την Καινή Διαθήκη με βάση το αίμα του Κυρίου μας, ώστε όλοι όσοι πιστεύουν και εμπιστεύονται Αυτόν ως Σωτήρα μπαίνουν στη διαθήκη του Θεού με τον Ιησού. Έτσι έχουμε την μεγαλύτερη ασφάλεια και βεβαίωση στη ζωή μας, επειδή ο Ιησούς δεν θα αλλάξει ποτέ:

"O Iησούς Xριστός είναι ο ίδιος χθες και σήμερα, και στους αιώνες."
ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ 13:8 

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: