.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Οι Δέκα Εντολές στα οικονομικά μας.

  Από Αργύρης Σιμώνης

Υπάρχουν άνθρωποι που δε βγάζουν πολλά χρήματα και κάνουν κακή διαχείρηση των οικονομικών τους, και υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν πολλά χρήματα και είναι κι αυτοί κακοί διαχειριστές. 
Στο μήνυμα αυτό δεν θα εξετάσουμε πόσα λεφτά βγάζει κάποιος, αλλά το πώς αντιλαμβανόμαστε τις λέξεις "ιδιοκτησία" και "διαχείρηση"

Θα δούμε πώς ο Θεός μας συμβουλεύει να είμαστε σωστοί διαχειριστές όλων όσων μας δίνει και θα δούμε πώς οι Δέκα Εντολές που ο Κύριος έδωσε στον Μωϋσή, βρίσκουν εφαρμογή στη σωστή διαχείρηση των οικονομικών μας. 

---------------------------------

1. ΒΑΛΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ.

"ΜΗ έχεις άλλους θεούς εκτός από μένα." (Έξ. 20:3)

Ας δούμε μια γνωστή ιστορία από τις Γραφές. Την ιστορία του προφήτη Ηλία, που κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πείνας που κράτησε 3μιση χρόνια, ο Θεός τον προστάζει να πάει σε μια χήρα: 

"Και ήρθε σ' αυτόν ο λόγος τού Κυρίου, λέγοντας:" (Α'Βασ. 17:8)
"Αφού σηκωθείς, πήγαινε στα Σαρεπτά τής Σιδώνας, και κάθησε εκεί· δες, έχω προστάξει εκεί μια χήρα γυναίκα να σε τρέφει." (Α'Βασ. 17:9)
"Και αφού σηκώθηκε, πήγε στα Σαρεπτά. Και καθώς ήρθε στην πύλη τής πόλης, να, ήταν εκεί μια χήρα που μάζευε ξυλαράκια· και της φώναξε, και είπε: Φέρε μου, παρακαλώ, σε δοχείο λίγο νερό να πιω." (Α'Βασ. 17:10)
"Κι ενώ πήγε για να φέρει, της φώναξε, και είπε: Φέρε μου, παρακαλώ, και ένα κομμάτι ψωμί στο χέρι σου." (Α'Βασ. 17:11)
"Κι εκείνη είπε: Ζει ο Κύριος ο Θεός σου, δεν έχω ψωμί, αλλά μόνον μια χεριά αλεύρι στο πιθάρι, και λίγο λάδι στο ρωγί· και δες , μαζεύω δύο ξυλαράκια, για να πάω και να το φτιάξω για τον εαυτό μου, και για τον γιο μου, και να το φάμε, και να πεθάνουμε." (Α'Βασ. 17:12)
"Και ο Ηλίας τής είπε: ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ· πήγαινε, κάνε όπως είπες· αλλά, απ' αυτό κάνε ΠΡΩΤΑ σε μένα μια μικρή πίτα, και φέρ' την σε μένα, και έπειτα κάνε για τον εαυτό σου, και για τον γιο σου·" (Α'Βασ. 17:13)
"επειδή, έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός τού Ισραήλ: Το πιθάρι με το αλεύρι δεν θα αδειάσει ούτε το ρωγί με το λάδι θα ελαττωθεί, μέχρι την ημέρα κατά την οποία ο Κύριος θα δώσει βροχή επάνω στο πρόσωπο της γης." (Α'Βασ. 17:14)

Υπήρξε μια υπερφυσική προμήθεια όταν αυτή η γυναίκα έβαλε τον Θεό ΠΡΩΤΟΝ. Σκεφτείτε και αυτό: Γιατί ο Θεός εν τω μέσω αυτής της μεγάλης πείνας έστειλε τον Ηλία σε αυτήν την φτωχή χήρα και όχι σε κάποιον πλούσιο; 

~~ Πολλοί πιστεύουν ότι ο Θεός έστειλε τον Ηλία στην χήρα ώστε αυτή να του προμηθεύσει φαγητό. Ισχύει όμως ακριβώς το αντίθετο. Ο Θεός της έστειλε τον Ηλία, έτσι ώστε ο Θεός να προμηθεύσει για αυτήν! ~~

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Θεός μας ζητάει να δεκατίζουμε για να καλύπτονται οι ανάγκες της εκκλησίας. Κι όμως, στην πραγματικότητα ο Θεός θέλει να δεκατίζουμε για να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.  
Ο Θεός δεν χρειάζεται τα χρήματά μας. Βλέπουμε την χήρα που της έχει μείνει ένα τελευταίο γεύμα και μάλιστα ο γιος της είναι άρρωστος και πεθαίνει μερικούς μήνες μετά και ο Ηλίας τον ανασταίνει. 
Ο Κύριος όχι μόνο προμήθευσε για τις ανάγκες της σε τροφή και χρήματα, αλλά ήξερε ότι ο γιος της θα πέθαινε και φρόντησε και για αυτό! 

~~ Όταν βάζεις τον Κύριο ΠΡΩΤΟ στη ζωή σου, Αυτός δεν θα φροντίσει μόνο για τα οικονομικά σου, αλλά για όλη σου την οικογένεια. ~~

--------------------

2. ΜΗΝ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ ΥΛΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

"ΜΗ κάνεις για τον εαυτό σου είδωλο .... 
μήτε ομοίωμα κάποιου, από όσα είναι στον ουρανό επάνω ή όσα είναι στη γη κάτω ή όσα είναι στα νερά κάτω από τη γη·" (Έξ. 20:4)

Ο,τιδήποτε βάζεις πάνω από τον Θεό είναι είδωλο. Και σας ρωτάω: Έχετε βάλει ποτέ κάποιο υλικό πράγμα πάνω από τον Θεό; 

Έχετε αγοράσει ποτέ κάτι για το οποίο μετανοιώσατε που το αγοράσατε; Και για ποιο λόγο σας το ρωτάω αυτό:
Στο μήνυμα αυτό θα εξετάσουμε τι σημαίνει σωστή διαχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι πριν αγοράσουμε κάτι πρώτα προσευχόμαστε, και δεν ξοδεύουμε χρήματα χωρίς πρώτα να ρωτήσουμε τον ιδιοκτήτη των χρημάτων αυτών αν μπορούμε να τα ξοδέψουμε. 

Αν νομίζετε ότι τα χρήματα που έχετε είναι δικά σας, δείτε τι λέει ο Παύλος:

"Επειδή, ποιος σε ξεχωρίζει από τον άλλον; Και τι έχεις που δεν το πήρες; Αν, όμως, πραγματικά το πήρες, γιατί καυχάσαι σαν να μη το πήρες;" (A'Κορ. 4:7)

Ναι, τα χρήματα είναι ο μισθός της εργασίας μας και του μόχθου μας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο Θεός είναι Αυτός που μας δίνει δύναμη και υγεία για να δουλεύουμε, Αυτός μας έδωσε μια δουλειά για να δουλεύουμε, και ζούμε σε μια χώρα που πληρωνόμαστε ικανοποιητικά για την εργασία μας. Στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν χώρες στον κόσμο που είναι σε πολύ χειρότερη θέση από εμάς. Θα σας πω μερικά χρακτηριστικά δείγματα ΕΤΗΣΙΩΝ εισοδημάτων ανά χώρα, ξεκινώντας από την πλουσιότερη:


- Μονακό: 186.000 €
- Ελβετία: 95.000 
- Αυστραλία: 61.000 
- Γερμανία: 54.000 
- Ιταλία: 38.000 
- Πολωνία: 19.000 
- Ρωσία: 13.000 
- Ουκρανία: 4.500 
- Ινδία: 2.400 
- Πακιστάν: 1500 
- Σουδάν: 760 
- Σομαλία: 600 
- Αφγανιστάν: 380 

Έτσι λοιπόν ένα υλικό πράγμα μπορεί να γίνει είδωλο στη ζωή μας. 

-------------------------

3. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ.

"ΜΗ πάρεις το όνομα του Κυρίου τού Θεού σου μάταια·... 
επειδή, δεν θα αθωώσει ο Κύριος εκείνον που παίρνει μάταια το όνομά του." (Έξ. 20:7)

Τι σημαίνει ματιότητα;

"Η κενότητα, το ανάξιο, πρόσκαιρο, το ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα ανώφελο του πράγματος, της ζωής, της ύπαρξης, που δεν οδηγεί πουθενά."

Όταν σκέφτεστε ένα κενό άτομο, τι έρχεται στο μυαλό σας; Ένα άτομο υπερήφανο, αλαζονικό και εγωκεντρικό. Σίγουρα δεν πρέπει να βρίζουμε ή να μιλούμε προσβλητικά, αλλά αυτό που ουσιαστικά εννοεί αυτό το εδάφιο είναι να μην χρησιμοποιούμε το όνομα του Κυρίου εγωϊστικά.  

"Ζητάτε, και δεν παίρνετε, επειδή ζητάτε με κακή πρόθεση, για να δαπανήσετε στις ηδονές σας." (Ιακ. 4:3)

Αυτό το εδάφιο φέρνει ισορροπία σε πολλά αποσπάσματα μέσα στις Γραφές που υπόσχονται απαντήσεις στις προσευχές μας. 
Εάν οι προσευχές μας είναι εγωιστικές, δεν θα απαντηθούν. Ο Θεός δεν είναι το τζίνι μας που είναι υποχρεωμένο να εκπληρώσει κάθε μας επιθυμία. 
Όπως ακριβώς οι καλοί γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους δεν θα τα έδιναν κάτι που θα τα έβλαπτε, έτσι και ο Θεός δεν θα μας δώσει πράγματα που θα μας κάνουν κακό. Πρέπει να ζητάμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού: 

"Κι αυτή είναι η παρρησία που έχουμε προς αυτόν, ότι: Αν ζητάμε κάτι ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ, μας εισακούει." (Α'Ιωάν. 5:14)
"Και αν γνωρίζουμε ότι μας εισακούει, ό,τι αν ζητήσουμε, γνωρίζουμε ότι παίρνουμε τα αιτήματα που ζητήσαμε απ' αυτόν." (Α'Ιωάν. 5:15)

Είναι καλό να προσευχόμαστε στον Θεό για τις ανάγκες μας. Ο ίδιος ο Ιησούς το δίδαξε αυτό, 

"τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον·" (Ματθ. 6:11)

Είναι καλό να προσευχόμαστε στον Θεό για τα όνειρα και τις επιθυμίες που έχουμε στη ζωή μας, επειδή πολλά από αυτά δεν είναι δικές μας, αλλά δικές Του επιθυμίες:

"και ευφραίνου στον Κύριο, και θα σου δώσει τα ζητήματα της καρδιάς σου." (Ψαλ. 37:4)

Πρέπει όμως να προσέχουμε, επειδή είναι πολύ εύκολο να υπερβούμε την οριακή γραμμή που διαχωρίζει την αγαθή επιθυμία από την λαγνεία, όπως επίσης είναι πολύ εύκολο να υπερβούμε την οριακή γραμμή που διαχωρίζει μια πραγματική μας ανάγκη, από τον εγωϊσμό και την αυτοπροβολή. 

------------------------

4. ΓΙΝΕ ΚΑΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. 

"ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ την ημέρα του σαββάτου, για να την αγιάζεις·" (Έξ. 20:8)
"έξι ημέρες να εργάζεσαι, και να κάνεις όλα τα έργα σου·" (Έξ. 20:9)
"η ημέρα, όμως, η έβδομη είναι σάββατο του Κυρίου τού Θεού σου· μη κάνεις σ' αυτή κανένα έργο,......... 
......ούτε εσύ ούτε ο γιος σου ούτε η θυγατέρα σου ούτε ο δούλος σου ούτε η δούλη σου ούτε το κτήνος σου ούτε ο ξένος σου, που βρίσκεται μέσα στις πύλες σου·" (Έξ. 20:10)

Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει αυτό με την διαχείρηση, θα σας το εξηγήσω:
Ο Κύριος μας λέει εδώ ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο και τις δυνάμεις μας. Να δουλεύουμε έξι ημέρες την εβδομάδα και να ξεκουραζόμαστε τη μία. Με άλλα λόγια, αυτό που μας λέει εδώ ο Κύριος είναι ότι Αυτός μπορεί να κάνει περισσότερα σε έξι ημέρες, από ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς σε εφτά. Και αν θέλετε να δείτε τι μπορεί να κάνει ο Θεός σε έξι μέρες, διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης. 

~~ Όταν δεκατίζουμε, σημαίνει ότι πιστεύουμε πως ο Θεός μπορεί να κάνει περισσότερα με το 90% που μας απομένει, από ότι μπορούμε να κάνουμε εμείς με το 100% αν δεν δεκατίζαμε.  ~~

Καλή διαχείρηση σημαίνει:

- Να ξοδεύεις χρήματα με σοφία,
- Να αποταμιεύεις με σοφία,
και
- Να δίνεις γεννεόδωρα. 

Αν δεν εφαρμόζεις τις τρεις αυτές αρχές, τότε δεν διαχειρίζεσαι σωστά αυτά αυτά που ο Θεός σου δίνει. 

------------------------------------

5. ΔΙΔΑΞΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ.

Δίδαξε στα παιδιά σου για την Βασιλεία του Θεού. Τι λέει ο Κύριος για τα χρήματα, την ιδιοκτησία και την σωστή διαχείρησή τους. 

"ΤΙΜΑ τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, για να γίνεις μακροχρόνιος επάνω στη γη, που σου δίνει ο Κύριος ο Θεός σου." (Έξ. 20:12)
   
Γιατί ο Θεός ζητάει από τα παιδιά να τιμούν τους γονείς τους; Επειδή από αυτούς θα μάθουν για τον Θεό. Να ξέρετε ότι τα παιδιά σας μαθαίνουν για τον Θεό και για τα χρήματα πρώτα από εσάς τους ίδιους. Ο τρόπος που μιλάτε, ο τρόπος που τα διαχειρίζεστε, που δίνετε, πώς δίνετε, δίνετε στην εκκλησία; Κάνετε ελεημοσύνες; 
 
Αν το μόνο που ακούνε τα παιδιά σας να λέτε είναι 

- Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα,
- Με περισσότερα χρήματα θα λύσουμε τα προβλήματά μας,

Ξέρετε τι κάνετε με αυτό; Διδάσκετε στα παιδιά σας να υπηρετούν τα χρήματα. Ο Ιησούς όμως θυμάστε τι είπε;

"Κανένας δούλος δεν μπορεί να δουλεύει δύο κυρίους· επειδή, ή τον έναν θα μισήσει, και τον άλλον θα αγαπήσει· ή στον έναν θα προσκολληθεί, και τον άλλον θα καταφρονήσει. Δεν μπορείτε να δουλεύετε τον Θεό και τον μαμωνά." (Λουκ. 16:13)

Άθελά σας μπορεί να διδάσκετε στα παιδιά σας να καταφρονούν τον Θεό. Αυτό λέει ο Ιησούς εδώ. 

------------------------------

6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ.

"ΜΗ φονεύσεις." (Έξ. 20:13)

Αν δεν προγραμματίζεις τα οικονομικά σου, και τον εαυτό σου σκοτώνεις, αλλά και θέλεις να πεθάνεις. Η έλλειψη προγραμματισμού είναι εγγυημένα συνταγή αποτυχίας. Αυτό είναι που λέμε ο προϋπολογισμός, που στην ουσία είναι ένας οικονομικός προγραμματισμός. Κάθε χώρα μάλιστα είναι υποχρεωμένη να κάνει έναν κρατικό προϋπολογισμό. 

~~ Αυτό που πετυχαίνει ο οικονομικός προγραμματισμός είναι ότι σε κάνει ικανό να μπορείς να παίρνεις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά σου, χωρίς να μεσολαβεί το συναίσθημα. ~~

Όπως μαθαίνουμε να μιλάμε, να συμπεριφερόμαστε, να οδηγούμε και να δουλεύουμε, έτσι μπορούμε να μάθουμε και για την διαχείρηση των οικονομικών μας. 
ΚΑΙ εργαλεία υπάρχουν γι αυτό (στο διαδίκτυο βρίσκεις τα πάντα, αρκεί να ψάξεις στο σωστό μέρος), αλλά ΚΑΙ βοήθεια μπορούμε να ζητήσουμε από άτομα που γνωρίζουν καλύτερα το θέμα αυτό. 

Ποτέ μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια. 

------------------------------

7. ΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥ. 

Αυτό έχει να κάνει με την έβδομη εντολή:

"ΜΗ μοιχεύσεις." (Έξ. 20:14)

Όταν διαπράτεις μοιχεία, ζεις έξω από τα όρια της προμήθειας που έχει ο Θεός για τη ζωή σου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν κάνεις μια ζωή πάνω από αυτό που σου επιτρέπουν τα οικονομικά σου. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που κάποιοι το κάνουν αυτό.

1. ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΙ, 

Δεν αρκούνται με αυτά που έχουν. 
Όταν ζεις έτσι και αγοράζεις πράγματα που δεν τα σηκώνει η τσέπη σου, στην ουσία ξέρεις τι κάνεις; Λες στον Θεό κατάμουτρα ότι ούτε μαζί Του είσαι ικανοποιημένος, ούτε με αυτό που σου προσφέρει

"Όχι ότι το λέω, επειδή βρίσκομαι σε στέρηση· δεδομένου ότι, εγώ ΕΜΑΘΑ να είμαι αυτάρκης σε όσα έχω." (Φιλ. 4:11)
"Ξέρω να περνώ με στέρηση, ξέρω και να έχω περίσσευμα· σε κάθε τι, και σε όλα, ΕΙΜΑΙ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟΣ, και να χορταίνω και να πεινάω, και να έχω περίσσευμα και να στερούμαι." (Φιλ. 4:12)

Η επιστολή αυτή γράφτηκε από τη φυλακή. Δεν ήταν τα φυσικά πράγματα (δώρα και χρήματα) που είχαν στείλει οι Φιλίππιοι στον Παύλο που τον ευλόγησαν. Η αγάπη τους πίσω από τα δώρα τους ήταν αυτό που άγγιξε την καρδιά του Παύλου. 
Προσέξτε επίσης ότι ο Παύλος, ο άνθρωπος που έγραψε ένα μεγάλο μέρος από την Καινή Διαθήκη, ΕΜΑΘΕ να είναι αυτάρκης. 
Δεν είναι κάτι που ήρθε από μόνο του. Τα παιδιά δεν διαβάζουν ενστικτωδώς - ΠΡΕΠΕΙ να διδαχθούν - το ίδιο και εμείς ΠΡΕΠΕΙ να διδαχτούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε. 


---- ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ: Η πληρότητα σχετικά με όλα τα αναγκαία, η έλλειψη ανάγκης για εξωτερική βοήθεια.

~~ Η αυτάρκεια είναι μια επιλογή, μια απόφαση, και είναι κάτι που μπορούμε να το διδαχθούμε. Ένας τρόπος για να το μάθουμε είναι να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε και να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε αυτά που δεν έχουμε. ~~

Ο απόστολος Παύλος ήταν στη φυλακή της Ρώμης και αντιμετώπιζε πιθανή εκτέλεση, αλλά ήταν ικανοποιημένος. Τα καλά νέα εδώ είναι ότι ακόμα και αν δεν έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα, (όχι για εκτέλεση, αλλά να είσαι ικανοποιημένος με αυτά που έχεις) μπορείς να το κάνεις, επειδή μπορείς να το διδαχθείς. 
H αυτάρκεια δεν εξαρτάται από αυτά που έχουμε, λίγα ή πολλά, αλλά από τον Θεό. 

-----------------

Ο δεύτερος λόγος που κάποιοι κάνουν μια ζωή πάνω από αυτό που τους επιτρέπουν τα οικονομικά τους: 

2. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ.

"Επειδή, ποιος από σας, θέλοντας να κτίσει έναν πύργο, δεν κάθεται πρώτα και ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΑΠΑΝΗ, αν έχει τα αναγκαία για να τον αποτελειώσει;" (Λουκ. 14:28)

Για κάποιους από εσάς είμαι σίγουρος ότι τα μαθηματικά δεν ήταν το αγαπημένο σας μάθημα στο σχολείο, αλλά μας αρέσει-δε μας αρέσει, τα μαθηματικά μας είναι απαραίτητα. Έτσι μπορούμε να δούμε τι έσοδα και τί έξοδα έχουμε και να κάνουμε τους λογαριασμούς μας. Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε αυτούς τους λογαριασμούς για να μη ζούμε ακριβότερα από αυτό που σηκώνει η τσέπη μας αν δεν γνωρίζουμε μαθηματικά; 
Ή θα πρέπει να τα μάθουμε, ή να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που γνωρίζουν από μαθηματικά.  

Μαθαίνουμε λοιπόν να είμαστε αυτάρκεις, και τα παιδιά μας βλέποντας εμάς, μαθαίνουν κι αυτά. 

----------------------------------------

8. ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ.

"ΜΗ κλέψεις." (Έξ. 20:15)

Είναι κλεψιά να ξοδεύεις χρήματα που δεν έχεις. 

"Επειδή, σωθήκαμε με την ελπίδα· ελπίδα, όμως, που κάποιος τη βλέπει, δεν είναι ελπίδα· επειδή, εκείνο που κανείς βλέπει, γιατί και το ελπίζει;" (Ρωμ. 8:24)
"Αν, όμως, ελπίζουμε εκείνο που δεν βλέπουμε, το περιμένουμε με υπομονή." (Ρωμ. 8:25)

Ο Θεός μας έχει πλάσει με την ικανότητα και την ανάγκη να οραματιζόμαστε και να ελπίζουμε για το μέλλον μας. Να θέτουμε στόχους, να τους επιδιώκουμε, και όταν με υπομονή πετύχουμε το στόχο μας, έρχεται αυτή η υπέροχη αίσθηση της πληρότητας, της χαράς και της ικανοποίησης. Κι αυτό επειδή έπρεπε να εργαστείς και να περιμένεις μέχρι να το πετύχεις.  

Σήμερα όμως ως επί τω πλείστον, όταν θέλουμε κάτι παίρνουμε μια πλαστική κάρτα και πηγαίνουμε και το αγοράζουμε. Και εκεί είναι που συνειδοτοποιούμε ότι δεν έχουμε αυτή τη χαρά που περιέγραψα πριν. 
Ο Θεός θέλει να απολαμβάνουμε καινούρια πράγματα, μια ωραία τηλεόραση για παράδειγμα, αλλά δεν θέλει να μας βλέπει να υποφέρουμε, όταν επί μήνες θα πρέπει να πληρώνουμε τις δόσεις που βάλαμε για αυτήν την τηλεόραση τη στιγμή που δεν το σήκωνε η τσέπη μας. 

Η κατάθλιψη είναι μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μάστιγες. Η πιο ευρέως αποδεκτή έννοια της κατάθλιψης είναι ένα άτομο που έχει χάσει την ελπίδα του. Στατιστικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης παρατηρούνται σε κοινωνίες με τα μεγαλύτερα χρέη. 
Γι αυτό ό,τι μας λέει ο Θεός στον λόγο Του είναι για το καλό μας. Ο Κύριος θέλει να έχουμε οραματισμό και ελπίδα στη ζωή μας, που όταν εκπληρωθεί θα μας φέρει χαρά και ικανοποίηση.  

~~ Μη χρεώνεσαι για να αγοράσεις κάτι τώρα αμέσως. Περίμενε λίγο και πλήρωσέ το με χρήματα που έχεις και όχι με χρήματα που δεν έχεις. 
Να ξέρεις ότι ο Κύριος θα προμηθεύσει με υπερφυσικό τρόπο όταν αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα με τον δικό Του τρόπο. ~~

--------------------------------

9. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ.

"ΜΗ ψευδομαρτυρήσεις ενάντια στον πλησίον σου με ψεύτικη μαρτυρία." (Έξ. 20:16)

Ο Θεός μας ζητάει να φέρνουμε ΑΛΗΘΙΝΗ μαρτυρία δική Του ακόμα και στον γείτονά μας. 
Αν μιλάς στον γείτονά σου για τον Θεό και αυτός αναρωτιέται γιατί ενώ έχεις ολοκαίνουριο και πανάκριβο αμάξι το σπίτι σου μοιάζει σαν ερείπιο, αυτή δεν είναι καλή μαρτυρία. 

~~ Ο τρόπος με τον οποίον  διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας μπορεί να είναι μια καλή ή μια κακή μαρτυρία για τον Κύριο. ~~

Ακόμα και αν στο παρελθόν είχες αναποδιές, οι δουλειές δεν πήγαν καλά και δυσκολεύτηκες με τα οικονομικά σου, αυτό που κάνει τη μαρτυρία σου δυνατή δεν είναι τα χρήματα, αλλά ο τρόπος που πέρασες αυτή τη δοκιμασία. Στη ζωή πάντα συναντούμε δυσκολίες και προβλήματα. Συνέχισες να ελπίζεις και να εμπιστεύεσαι τον Κύριο;  

Ο γείτονάς σου που γνωρίζει ότι είσαι πιστός, να είσαι σίγουρος ότι βλέπει τη ζωή σου και ένα από τα πράγματα που παρατηρεί είναι ο τρόπος που διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου. 

--------------------------------

10. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΑΡΚΗΣ.

"ΜΗ επιθυμήσεις το σπίτι τού πλησίον σου· μη επιθυμήσεις τη γυναίκα τού πλησίον σου· ούτε τον δούλο του ούτε τη δούλη του ούτε το βόδι του ούτε το γαϊδούρι του ούτε κάθε τι που είναι του πλησίον σου." (Έξ. 20:17)
 
Δεν είναι κακό να επιθυμούμε πράγματα, αλλά εδώ η επιθυμία αυτή έχει την έννοια της απληστίας και της πλεονεξίας. Όταν είμαστε αυτάρκεις, και όπως είπα πριν, αυτό είναι κάτι που το μαθαίνουμε, τότε δεν πέφτουμε στην παγίδα να "λιμπιζόμαστε" όπως λέμε τα πράγματα του πλησίον  μας.  

"Νεκρώσετε, λοιπόν, τα μέλη σας που είναι επάνω στη γη: Πορνεία, ακαθαρσία, πάθος, κακή επιθυμία, και την πλεονεξία, που είναι ειδωλολατρεία·" (Κολ. 3:5)

Δείτε ότι την κακή επιθυμία και την πλεονεξία ο Παύλος τις ονομάζει ειδωλολατρεία! Ο,τιδήποτε επιθυμείς με πάθος και πλεονεξία, γίνεται είδωλο στη ζωή σου. 
Και μάλιστα όταν επιθυμείς αυτό που έχει ο γείτονάς σου, στην ουσία κάνεις τον γείτονά σου Θεό. Ξέρεις γιατί; Επειδή δεν θα αγοράσεις καινούριο αυτοκίνητο όταν σου πει ο Θεός, αλλά όταν στο πει ο γείτονάς σου.
Θα πάρει καινούριες κουρτίνες, θα βάλεις κι εσύ καινούριες κουρτίνες. Θα βάλει καινούρια έπιπλα, θα πάρεις κι εσύ καινούρια έπιπλα.   

Σταματάς να κάνεις αυτό που σου λέει ο Θεός και κάνεις αυτό που σου λέει ο γείτονας. Και μάλιστα δεν χρειάζεται καν να στο πει με λόγια, αλλά να στο δείξει. 

Όταν λοιπόν επιθυμείς αυτό που έχει ο γείτονάς σου, τότε αυτό που επιθυμείς γίνεται είδωλο στη ζωή σου και ο γείτονάς σου γίνεται θεός.

~~ Να ζητάς από τον Θεό να σου δίνει σοφία και να μην επιτρέπεις σε άλλους να ξοδεύουν τα χρήματα που ο Θεός σου εμπιστεύτηκε. ~~

Ο Κύριος μας ευλογεί για να είμαστε ευλογία σε άλλους. 

"και θα σε κάνω να γίνεις ένα μεγάλο έθνος· και θα σε ευλογήσω, και θα μεγαλύνω το όνομά σου· και θα είσαι για ευλογία·" (Γέν. 12:2)

Ο Κύριος πάντα ευλογεί την καλή διαχείρηση και προμηθεύει με υπερφυσικό τρόπο όσους διαχειρίζονται σωστά αυτά που τους εμπιστεύεται. 

Αμήν!

Δείτε το βίντεο εδώ: