.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Θεός και Πεπρωμένο

Από Αργύρης Σιμώνης


"ο οποίος θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, και να έρθουν στην επίγνωση της αλήθειας." 1Τιμ. 2:4 

Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα ότι είναι στο θέλημα του Θεού να σωθούν όλοι οι άνθρωποι. Παρ' όλα αυτά όμως αυτό δεν συμβαίνει, επειδή είναι δική μας επιλογή για το αν το θέλημα του Θεού θα πραγματοποιηθεί στη ζωή μας. Ο Κύριος δεν ασκεί κυριαρχικό έλεγχο επάνω μας, αλλά έχει ένα σχέδιο για τη ζωή μας,

"Επειδή, εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος." Ιερ. 29:11

και είναι στο χέρι μας να το αποδεχτούμε ή όχι. Παρ' όλο που ο Κύριος θέλει όλοι να σωθούν, ο Ιησούς μας αποκαλύπτει ότι αυτό δε θα συμβεί:

"Μπείτε μέσα από τη στενή πύλη· επειδή, πλατιά είναι η πύλη, και ευρύχωρος ο δρόμος που φέρνει στην απώλεια, και πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα απ' αυτή.
Επειδή, στενή είναι η πύλη, και θλιμμένος ο δρόμος που φέρνει στη ζωή, και λίγοι είναι αυτοί που τη βρίσκουν." Ματθ. 7:13-14 

Το θέλημα του Θεού δεν πραγματοποιείται αυτόματα και αυτό γιατί υπάρχει ο παράγοντας "ελεύθερη βούληση" που έχει δώσει στον άνθρωπο. Ο Κύριος δε θα αποφασίσει για σένα, αλλά ούτε και ο διάβολος μπορεί να σε αναγκάσει να πας στην κόλαση. Είναι δική σου επιλογή:

"Επικαλούμαι σήμερα σε σας μάρτυρες τον ουρανό και τη γη, ότι έβαλα μπροστά σας τη ζωή και τον θάνατο, την ευλογία και την κατάρα· γι' αυτό, διαλέξτε τη ζωή, για να ζείτε, εσύ και το σπέρμα σου" Δευτ. 30:19 

Διδασκαλίες που υποστηρίζουν ότι ο Θεός προκαθορίζει ποιός θα σωθεί και ποιός θα απωλεσθεί είναι δαιμονικές και άκρως επικίνδυνες!

Το ίδιο μας λέει και ο Πέτρος:

"Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσή του, όπως μερικοί το θεωρούν αυτό βραδύτητα· αλλά μακροθυμεί σε μας, μη θέλοντας μερικοί να απολεστούν, αλλά όλοι νάρθουν σε μετάνοια." 2Πέτ. 3:9

Ο λόγος που ο Κύριος καθυστερεί τη Δευτέρα Παρουσία Του είναι να δώσει στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να μετανοήσει. Θέλει να σωθούν όλοι και να μη χαθεί κανένας, αλλά  δεν ελέγχει τα πάντα. Eίναι πανίσχυρος, αλλά δεν επιλέγει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή Του με τρόπο που καταργεί το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης που μας έχει δοθεί. Δεν είναι στο θέλημά Του να χαθεί κανένας, αλλά κάποιοι χάνονται. Γιατί; Λόγω της δικής τους επιλογής τους και όχι του Θεού.

Οι διδασκαλίες του τύπου "τίποτα δεν συμβαίνει παρά μόνο αυτό που θέλει, ή επιτρέπει ο Θεός" είναι τελείως λανθασμένες. Το ότι ο Θεός "επιτρέπει" να συμβαίνουν πράγματα στον κόσμο έχει την έννοια του ότι έδωσε στην ανθρωπότητα εξουσία πάνω σε αυτή τη γη και στη δική τους ζωή. Ο Θεός λοιπόν επιτρέπει αυτό που επιτρέπουμε εμείς.

Ζούμε σε έναν έκπτωτο κόσμο με έναν διάβολο, που μας μισεί θανάσιμα, να αλωνίζει.

"Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί." 
1Πέτ. 5:8 

Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιανού δακτυλικά αποτυπώματα βρίσκονται στον τόπο του κάθε εγκλήματος. Ο Κύριος έχει τον απόλυτο έλεγχο και θα πραγματοποιήσει όλες τις υποσχέσεις Του, αλλά δεν μπορούμε να Τον κατηγορούμε για ότι κακό συμβαίνει. 

Δεν είναι μόνο στο θέλημα Του να σωθούν όλοι, αλλά θέλει επίσης όλοι να έρθουν στη γνώση της αλήθειας. Η προσωπική σου σχέση με τον Κύριο είναι κάτι περισσότερο από το να σωθείς. Σαν πιστός πρέπει να ανανεώνεις το νου σου μέσω της αλήθειας του Λόγου του Θεού, έτσι ώστε η σωτηρία που υπάρχει μέσα σου να φανεί εξωτερικά και να φέρεις καρπό.

Αμήν!


1 σχόλιο: