.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Η αγαθότητα του Θεού σε φέρνει σε μετάνοια

 Από Αργύρης Σιμώνης


"Ή καταφρονείς τον πλούτο τής αγαθότητάς του και της υπομονής και της μακροθυμίας, αγνοώντας ότι η αγαθότητα του Θεού σε φέρνει σε μετάνοια;" Ρωμ. 2:4 

Η δήλωση αυτή του Παύλου έφερε μεγάλη αντίδραση στους Φαρισαίους και τους θρησκευτικούς ηγέτες της τότε εποχής αλλά συνεχίζει να το κάνει και στους σημερινούς "Φαρισαίους", ανθρώπους θρησκόληπτους δηλαδή που συνεχίζουν να είναι υποταγμένοι στο γράμμα του Νόμου. Πιστεύουν ότι η καλοσύνη και η αγάπη του Θεού δεν αρκεί για να οδηγήσει κάποιον στην μετάνοια και ότι ο φόβος της τιμωρίας υπερτερεί σαν κίνητρο.

Είναι αλήθεια ότι όλοι ανταποκρινόμαστε στο φόβο. Αυτό ισχύει ακόμα και για κάποιον που δεν είναι χριστιανός, αλλά ο Ιωάννης στην επιστολή του μας γράφει ότι "ο φόβος έχει κόλαση":

"αλλά, η τέλεια αγάπη βγάζει έξω τον φόβο· επειδή, ο φόβος έχει κόλαση· και εκείνος που φοβάται δεν έχει φτάσει σε τέλειο βαθμό μέσα στην αγάπη." Α΄ Ιωάννου 4:18

Όταν ανταποκρίνεσαι στο Θεό από φόβο, τότε υποβάλεις τον εαυτό σου σε ένα καθημερινό μαρτύριο από σκέψεις αμφιβολίας, κατάκρισης, και ενοχής για το αν τελικά έχεις κάνει αρκετά ώστε να είσαι αρεστός μπροστά Του. Ίσως ο φόβος μπορεί να σε σπρώξει να πλησιάσεις το Θεό, αλλά η αγάπη Του πάντα υπερέχει και φέρνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς τις "παρενέργειες" του μαρτυρίου και της κόλασης που κρύβει ο φόβος.  

Όταν από φόβο αναζητάς το Θεό ξέρεις τι θα συμβεί; Θα προσεύχεσαι μόνο στα δύσκολα και μόλις η καταιγίδα περάσει ο Θεός ξαφνικά από πρώτος πάει τελευταίος στη λίστα προτεραιοτήτων σου. Όταν όμως πλησιάζεις τον Θεό εξ΄ αιτίας της καλοσύνης Του, θα αναγνωρίσεις ότι Αυτός είναι η πηγή της επιτυχίας σου και θα συνεχίσεις να Τον αναζητάς και να Τον υπηρετείς και σε καλές αλλά και σε κακές μέρες.

Γι' αυτό ο Παύλος τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ανανεώνουμε το νου μας και να τον ευθυγραμμίζουμε με το Λόγο του Θεού: 

"Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου τής ανακαίνισης του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο." Ρωμ. 12:2 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου