.............................................................................

.............................................................................

Translate

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Η δύναμη της Ελπίδας

 Από Αργύρης Σιμώνης


Η αγάπη και η πίστη έχουν συνήθως υψηλότερη θέση από αυτήν της ελπίδας. Θα έλεγα ότι η έννοια της ελπίδας έχει παρεξηγηθεί. Η ελπίδα είναι σημαντικότερη της πίστης, διότι πίστη χωρίς ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει. 

"ΕΙΝΑΙ δε η πίστη, πεποίθηση γι' αυτά που ελπίζονται..." Εβρ. 11:1 
 
"Επειδή, σωθήκαμε με την ελπίδα· ελπίδα, όμως, που κάποιος τη βλέπει, δεν είναι ελπίδα· επειδή, εκείνο που κανείς βλέπει, γιατί και το ελπίζει;
Αν, όμως, ελπίζουμε εκείνο που δεν βλέπουμε, το περιμένουμε με υπομονή." Ρωμ. 8:24-25 

Eλπίδα δηλαδή με λίγα λόγια σημαίνει ότι κοιτάζεις κάτι που δεν μπορείς να το δεις. Πώς γίνεται αυτό; Ο Θεός μας έχει δώσει την ικανότητα της φαντασίας, την ικανότητα δηλαδή να βλέπουμε με την καρδιά μας πράγματα που δεν μπορούν να δουν τα μάτια μας. 

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι χωρίς την ικανότητα του να μπορείς να φαντάζεσαι δεν θα μπορούσες ούτε στο σπίτι σου να πας; Αυτό γίνεται γιατί πριν ξεκινήσεις "βλέπεις" στο νου σου τη διαδρομή σε μορφή εικόνων. 

Βασικά, σκεφτόμαστε με εικόνες. Αν σου πω τη λέξη "μήλο" δεν θα δεις τα γράμματα μ-ή-λ-ο, αλλά θα "δεις" κυριολεκτικά ένα μήλο. Όσο καλύτερη περιγραφή σου δώσω για το μήλο αυτό (κόκκινο, μεγάλο, γυαλιστερό κτλ.) τόσο καλύτερα θα διαμορφωθεί η εικόνα αυτή μέσα σου. Δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι αν πρώτα δεν το φανταστείς. 

Ο επίσημος ορισμός της φαντασίας ορίζεται ως η ικανότητα της εικονοπλασίας. Θέλω να τονίσω εδώ ότι η ελπίδα είναι πολύ διαφορετική από ονειροπόληση ή αισιοδοξία ή φαντασίωση. Η ελπίδα δεν είναι απλά θετική σκέψη. Κάθε φορά που η Γραφή μιλάει για φαντασία, ή διαλογισμούς της καρδιάς με θετικό τρόπο, χρησιμοποιεί τη λέξη "ελπίδα".  

Όταν ο Παύλος μιλούσε για την ελπίδα, έβλεπε τα πράγματα με την καρδιά του. Έπαιρνε τις υποσχέσεις του Θεού, και μέσα από αυτές τις υποσχέσεις, έβλεπε τον εαυτό του να πετυχαίνει σε ό,τι έκανε. 

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι επειδή δεν καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικό είναι αυτό, επιτρέπουν στη φαντασία τους να ελέγχεται από άλλα πράγματα και βλέπουν τον εαυτό τους να αποτυγχάνει. Βλέπουν τον εαυτό τους φτωχό ή άρρωστο.

Όταν όμως "βλέπεις" και οραματίζεσαι μέσα σου αυτό που ο Θεός σου έχει υποσχεθεί, θα το περιμένεις με υπομονή (Ρωμ. 8:25). 

Όσοι έχουν αρνητική φαντασία είναι αυτοί που τα παρατούν και παραδίνονται στα προβλήματά τους. Βλέπουν πάντα την αρνητική πλευρά επειδή δεν έχουν ελπίδα. Η ζωή σου καθορίζεται από τον τρόπο που σκέφτεσαι:

"Επειδή, όπως σκέφτεται στην ψυχή του, τέτοιος είναι..." Παρ. 23:7

Η φαντασία μας δουλεύει όπως το έδαφος. Ό,τι σπόρο του ρίξεις, αυτό και θα φυτρώσει. Έτσι και η φαντασία συλλαμβάνει κάτι και το πραγματοποιεί, είτε είναι θετικό, είτε αρνητικό. Είναι κάτι σαν πνευματική μήτρα.

Αν δεν αφήσουμε το Λόγο του Θεού να μορφώσει την φαντασία μας, η απιστία του κόσμου θα την εξοντώσει. 
Υπάρχει μεγάλη δύναμη στην ελπίδα. Είναι μάλιστα σημαντικότερη από την πίστη και το αμέσως επόμενο μετά την αγάπη:

"Ώστε, τώρα, μένει πίστη, ελπίδα, αγάπη, αυτά τα τρία· όμως, απ' αυτά, μεγαλύτερη είναι η αγάπη." 1Κορ. 13:13

Αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι μέσα σε απελπισία, βλέπεις μόνο προβλήματα που έρχονται και σε πνίγουν καθημερινά, προσεύχομαι ο Κύριος να σε βοηθήσει να εστιάσεις σε όλα τα καλά που έχει για σένα. Προσεύχομαι η ελπίδα να αναζωπυρωθεί μέσα σου. Ελπίδα σε Αυτόν "που είναι ο Χριστός μέσα σας, η ελπίδα τής δόξας"! Κολ. 1:27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου