.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Ο Λόγος έγινε σάρκα

 Από Αργύρης Σιμώνης


Ο Φίλιππος είχε μια απορία:

"Λέει σ' αυτόν ο Φίλιππος: Κύριε, δείξε σε μας τον Πατέρα, και μας αρκεί.
Ο Ιησούς λέει σ' αυτόν: Τόσον καιρό είμαι μαζί σας, και δεν με γνώρισες, Φίλιππε; Όποιος είδε εμένα, είδε τον Πατέρα· και πώς εσύ λες: Δείξε σε μας τον Πατέρα;"
Ιωάν. 14:8-9

Κοιτάξτε τι γίνεται εδώ! Ο Φίλιππος κοίταζε τον ενσαρκωμένο Θεό (1 Τιμ. 3:16) και δεν ήταν ικανοποιημένος. Εάν ο Ιησούς δεν σε ικανοποιεί, τότε τι ή ποιος θα το κάνει; Ο Φίλιππος πίστευε ότι το να βλέπεις τους ουρανούς ανοιχτούς και να μπορείς να κοιτάξεις τον Θεό που καθόταν στο θρόνο θα ήταν αρκετό, αλλά ο Ιησούς του απαντά ότι το να Τον βλέπει κανείς είναι τόσο καλό όσο το να βλέπει τον Πατέρα. Φοβερό!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον Θεό μόνο στη φυσική σφαίρα. Πρέπει να Τον γνωρίζουμε και μέσω του Πνεύματος.

"Ο Θεός είναι Πνεύμα και όσοι Τον λατρεύουν πρέπει να Τον λατρεύουν με πνεύμα και αλήθεια" 
 Ιωάννης 4:24. 

Αν γνώριζαν τον Ιησού στο πνεύμα, δεν θα χρειαζόταν τίποτα περισσότερο. Τον είχαν μπροστά τους και απλά δεν καταλάβαιναν τι είχαν.

Ο Φίλιππος ρώτησε βασικά το ίδιο πράγμα που είχε ρωτήσει και ο Μωυσής στην Έξοδο από το 33:18 έως 34: 8. Η διαφορά ήταν ότι ο Μωυσής δεν είχε τον Ιησού να στέκεται μπροστά του όπως ο Φίλιππος. Ο Ιησούς είναι η ενσαρκωμένη εικόνα του Πατέρα (Εβραίους 1:3). Δεν υπάρχει καλύτερη εκδήλωση του Θεού από αυτό που μας έδωσε ο ίδιος ο Ιησούς. Το να έχεις ανοιχτούς ουρανούς και να βλέπεις τον Ιησού να κάθεται στα δεξιά του Πατέρα είναι ακριβώς το ίδιο με το να κοιτάς τον Θεό μέσω του Ιησού.

Και δεν είναι η φυσική σάρκα του Ιησού που αποκάλυψε την ενσαρκωμένη εικόνα του Θεού. Ο Ιησούς ήταν απλώς το σώμα στο οποίο κατοικούσε ο Θεός. Αυτό που αποκάλυψε τον Πατέρα Θεό ήταν οι πράξεις και τα λόγια του Ιησού.
Την ίδια αποκάλυψη παίρνουμε γνωρίζοντας τον Ιησού μέσα από τον Λόγο Του, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος.

"Και ο Θωμάς αποκρίθηκε, και είπε σ' αυτόν: Ο Κύριός μου, και ο Θεός μου. 
Ο Ιησούς λέει σ' αυτόν: Θωμά, επειδή με είδες, πίστεψες· μακάριοι όσοι δεν είδαν, και πίστεψαν." Ιωάν. 20:29 

Ο Κύριος και Θεός μας είναι ένας. Αν ο Πατέρας και ο Υιός δεν είναι το ίδιο, τότε δε θα λατρεύαμε έναν μόνο Θεό.

Το λέει και ο προφήτης Ησαϊας:

"Επειδή, παιδί γεννήθηκε σε μας, γιος δόθηκε σε μας· και η εξουσία θα είναι επάνω στον ώμο του· και το όνομά του θα αποκληθεί: Θαυμαστός, Σύμβουλος, Ισχυρός Θεός, Πατέρας τού Μέλλοντα Αιώνα, Άρχοντας Ειρήνης." Ησ. 9:6 

Όλες αυτές οι προσωνυμίες που χρησιμοποιεί ο Ησαΐας, ανήκουν μόνο στον έναν και αληθινό Θεό. Τί πιο ξεκάθαρο από αυτό για να καταλάβουμε ότι ο Υιός και ο Πατέρας είναι το ένα και το αυτό; Υπάρχουν πολλές αναφορές στη Γραφή που το υποστηρίζουν αυτό. Εγώ απλά παρέθεσα τις πιο αντιπροσωπευτικές.

Είμαστε πλασμένοι καθ' εικόνα και ομοίωση Θεού. Έχουμε πνεύμα, σώμα και ψυχή αλλά είμαστε μία οντότητα. Έτσι είναι και ο Θεός.
Ο Θεός είναι ένας. Είναι Πνεύμα και ντύθηκε και με ανθρώπινο σώμα, έγινε σάρκα για να μας αποκαλυφθεί. Ας μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Εύχομαι το μυστήριο της θεότητας όπως το γράφει ο Παύλος στην Α' Τιμ. 3:16 να αποκαλυφθεί σε όλους, επειδή το θέμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και διαχωρισμό στο σώμα του Χριστού και δεν δίνει δόξα στον Κύριο.

Προσοχή γιατί πρέπει "να τιμούν όλοι τον Υιό, όπως τιμούν τον Πατέρα. Εκείνος που δεν τιμάει τον Υιό, δεν τιμάει τον Πατέρα που τον απέστειλε." Ιωάν. 5:23


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου