.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Πως τα δαιμόνια εισέρχονται σε ανθρώπους; (Μέρος 2ο)

  Από Αργύρης Σιμώνης

Η αλήθεια είναι όπως το σαπούνι. Μπορείς να έχεις στο σπίτι σου ένα κάρο σαπούνι, αλλά αν δεν το χρησιμοποιήσεις επάνω σου, θα συνεχίζεις να βρωμάς. Δε σε καθαρίζει η παρουσία του, αλλά η χρήση του. Δεν είναι η παρουσία της αλήθειας που γκρεμίζει οχυρά, αλλά η χρήση της. 

Ο λαός Ισραήλ είχε τον Νόμο και τις εντολές του Θεού. Το πρόβλημά τους δεν ήταν ότι δεν είχαν το Θεό, αλλά το ότι  ο Θεός δεν τους είχε. Πώς λοιπόν καθαιρείς αυτά τα οχυρά; 
Με τον ίδιο τρόπο που κατεδαφίζεις ένα σπίτι. Χρονοβόρα διαδικασία και βρώμικη δουλειά. 

Σου έχει τύχει ποτέ να κάνεις έξωση σε έναν ενοικιαστή; Μπορεί να μη σου πληρώνει τα ενοίκια, να προκαλεί προβλήματα και να κάνει ζημιές στο σπίτι σου. Μπορεί αυτό να συμβαίνει σε ένα μαγαζί που του νοικιάζεις και μπορεί να του κάνεις έξωση με νόμιμα μέσα να φύγει μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κτίριο γκρεμίστηκε, και η ταμπέλα που είχε με την δική του επωνυμία συνεχίζει να κρέμεται πάνω από την είσοδο του μαγαζιού σου. Όταν λοιπόν ο ενοικιαστής φύγει, δε σημαίνει ότι αυτόματα το μαγαζί σου ανακαινίστηκε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνεις εσύ:

"Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου τής ανακαίνισης του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο." Ρωμ. 12:2

Όσο κάποιο δαιμόνιο κατοικεί μέσα σου, όχι μόνο σου επιτίθεται, αλλά παράλληλα σε χτίζει. Έτσι, όταν φύγει συνεχίζεις να υποφέρεις, εκτός και αν αρχίσεις να πηγαίνεις στην τοπική σου εκκλησία, αρχίζεις να μελετάς το λόγο του Θεού και να συμμετέχεις σε μια ομάδα βιβλικής μελέτης όπου θα εφαρμόζεις την αλήθεια του λόγου του Θεού ώστε να ανακαινίσεις το νου σου και τις σκέψεις σου. Αν δεν το κάνεις αυτό, μπορεί να μην είσαι δαιμονισμένος, αλλά θα συνεχίσεις να βασανίζεσαι και να νοιώθεις σαν δαιμονισμένος. 

Γι' αυτό αν το μόνο μας μέλημα είναι να εκβάλουμε δαιμόνια από ανθρώπους χωρίς να τους οδηγούμε στο Χριστό και στη μελέτη της Γραφής, χωρίς να τους οδηγούμε σε μια τοπική εκκλησία όπου θα καθίσουν και θα μαθητεύσουν σε ένα ασφαλές πνευματικό περιβάλλον με σωστή διδασκαλία, με ώριμους πνευματικούς ανθρώπους γύρω τους που θα μπορούν να τους συμβουλεύουν, αν δεν  τους ενθαρρύνουμε να απομνημονεύουν εδάφια και να ενταχθούν σε κάποια βιβλική μαθητεία, τότε θα συμβεί αυτό που συνέβη και στον λαό Ισραήλ. Βγήκαν από την Αίγυπτο, αλλά η Αίγυπτος δεν βγήκε από αυτούς. Ο Φαραώ είχε φύγει από τη ζωή τους, αλλά συνέχισαν να υποφέρουν και να συμπεριφέρονται σαν σκλάβοι, να μιλούν σαν σκλάβοι και να κουβαλούν την ίδια ταμπέλα της σκλαβιάς που είχαν και στην Αίγυπτο. Όλα παραμείναν ίδια. Ο Φαραώ έφυγε, αλλά εμείς είμαστε ακόμα εδώ!

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο να ελευθερωθεί κάποιος από ένα δαιμόνιο. Όσο γρήγορα μπαίνουν, άλλο τόσο γρήγορα φεύγουν, και στο προηγούμενο μήνυμα είδαμε μέσα από το λόγο του Θεού παραδείγματα εκβολής δαιμονίων που έφευγαν με πολλές έντονες εκδηλώσεις.  

Αυτό όμως που τελικά έχει σημασία είναι τί γίνεται μετά την απελευθέρωση όταν πας στο σπίτι σου; Τι είδους σκέψεις έχεις; Είπα ήδη ότι το να κάνεις έξωση σε έναν κακό ενοικιαστή δεν είναι δύσκολο αν έχεις έναν καλό δικηγόρο. Ξέρεις όμως πόσα σκουπίδια πρέπει να πετάξεις για να ανακαινίσεις τον χώρο που έμενε αυτός ο ενοικιαστής; Δεν πας να ρίξεις μια χειροβομβίδα και να τα γκρεμίσεις όλα. Πρέπει να καθαρίσεις, να συμμαζέψεις και να ξαναχτίσεις κάτι καινούριο. 

ΑΥΤΟ σημαίνει καθαίρεση οχυρωμάτων. Κατεδαφίζεις όλες αυτές τις λάθος σκέψεις που τα δαιμόνια έχτισαν μέσα στο νου σου όσο αυτά ήταν εκεί. 

Τα δαιμόνια λοιπόν εκβάλλονται, τα οχυρά καθαιρούνται, και αυτή η καθαίρεση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, πειθαρχεία και επιμέλεια. 

--------------------------------------------

-  Οι ψυχολογικές ασθένειες δεν είναι πάντα δαιμόνια. 

Πιστεύω ότι μια ψυχική ασθένεια μπορεί κάποιες φορές να είναι το αποτέλεσμα αμαρτίας. Βλέπουμε τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα εξ' αιτίας της υπερηφάνειας που έδειξε να αναπτύσσει πνευματική νόσο:

"Στο τέλος των 12 μηνών, ενώ περπατούσε επάνω σε έναν ψηλό τόπο στο βασιλικό παλάτι τής Βαβυλώνας,
ο βασιλιάς μίλησε, και είπε: Δεν είναι αυτή η μεγάλη Βαβυλώνα, που εγώ έκτισα για καθέδρα τού βασιλείου με ισχύ τής δύναμής μου, και για τιμή τής δόξας μου;
Ο λόγος ήταν ακόμα στο στόμα τού βασιλιά, και έγινε φωνή από τον ουρανό, λέγοντας: Σε σένα αναγγέλλεται, βασιλιά Ναβουχοδονόσορα: Η βασιλεία σου παρήλθε από σένα·
και θα εκδιωχθείς από τους ανθρώπους, και η κατοικία σου θα είναι μαζί με τα θηρία τού χωραφιού· χορτάρι θα τρως όπως τα βόδια, και θα περάσουν επάνω σου επτά καιροί, μέχρις ότου γνωρίσεις ότι ο Ύψιστος είναι ο Κύριος της βασιλείας των ανθρώπων, και σε όποιον θέλει, τη δίνει.
Και κατά την ώρα αυτή εκτελέστηκε ο λόγος επάνω στον Ναβουχοδονόσορα· και εκδιώχθηκε από τους ανθρώπους, και έτρωγε χορτάρι όπως τα βόδια, και το σώμα του βρεχόταν από τη δρόσο τού ουρανού, μέχρις ότου αυξήθηκαν οι τρίχες του σαν φτερά αετών, και τα νύχια του σαν των ορνέων." Δαν. 4:29-33

Βλέπουμε τον βασιλιά Σαούλ να έχει έναν συνδυασμό ψυχικής ασθένειας με ένα πονηρό πνεύμα που του επιτίθονταν. ( Α'Σαμ. 16:14).

Βλέπουμε επίσης τους δαιμονισμένους στα Γάδαρα.  Από την περιγραφή που διαβάζουμε στο Ματθ. 8:28-32, πιστεύω ότι έπασχαν από κάποιου είδους σχιζοφρένεια που συνοδευόταν από σοβαρό δαιμονισμό. Δεν ήταν μόνο ψυχική ασθένεια και δεν ήταν μόνο δαιμονισμός. Θα το εξηγήσω:

Αν αυτούς τους δύο ανθρώπους τους εξέταζε γιατρός σήμερα, πιστεύω ότι θα τους έδιναν τη διάγνωση της σχιζοφρένειας. Άκουγαν φωνές, φώναζαν σαν τρελοί και ζούσαν γυμνοί στα μνήματα. 

Κι όμως, βλέπουμε ότι ήταν δαιμονισμένοι, και όταν ο Ιησούς εξέβαλε τον δαίμονα που ονομαζόταν λεγεώνα επειδή ήταν πολλοί, στην περιγραφή της ίδιας ιστορίας στο κατά Μάρκο διαβάζουμε ότι θεραπεύτηκε και ο νους: 

"Και έρχονται στον Ιησού, και βλέπουν τον δαιμονιζόμενο, που είχε τη λεγεώνα, να κάθεται, και να είναι ντυμένος, και λογικευμένος· και φοβήθηκαν ·" Μάρκ. 5:15

Ο νους σου είναι όπως ένας πιανίστας και ο εγκέφαλός σου όπως το πιάνο. Ο νους σου κάνει τις σκέψεις, αλλά χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο σαν όργανο εκτέλεσης. Υπάρχει περίπτωση να χαλάσει το πιάνο (ο εγκέφαλος); Φυσικά. Αν ξεκουρδιστεί ή σπάσει μια χορδή, το πιάνο δεν μπορεί να βγάλει σωστό ήχο. Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι με τον πιανίστα, αλλά με το πιάνο. Όταν ο εγκέφαλος υποστεί ζημιά, δεν μπορεί να εκτελέσει τις εντολές που του δίνεις. 

Η αντίληψη που κυριαρχεί ιδιαίτερα στους χαρισματικούς χριστιανικούς κύκλους, είναι ότι όλα μπορούν να αρρωστήσουν, εκτός από τον εγκέφαλο. Στον κόσμο από την άλλη πλευρά, αγνοούν εντελώς τον πνευματικό κόσμο και υπάρχει η αντίληψη ότι τα πάντα, (κατάθλιψη, αυτοκτονίες, κτλ.) οφείλονται αποκλειστικά σε εγκεφαλικά προβλήματα. Δεν αντιλέγω ότι οι ψυχικές ασθένειες έχουν το μερίδιο ευθύνης τους σε αυτό, αλλά ΔΕΝ είναι μόνο αυτό. 
Ειδικά για τις αυτοκτονίες, στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι έχουν αφαιρέσει τη ζωή τους, είχαν δαιμόνιο ΜΑΖΙ με ψυχική ασθένεια. 

Πώς καταλαβαίνεις λοιπόν τη διαφορά; 
Επειδή δεν είμαι γιατρός ή ειδικός, θα παραθέσω τη γνώμη κάποιου που εξειδικεύεται πάνω σε αυτό το θέμα. Το όνομά του είναι dr. Steven Waterhouse και είναι ποιμένας και δάσκαλος του λόγου του Θεού, κάτοχος διδακτορικού στη θεολογία, με πτυχία στις κοινωνικές επιστήμες και κεντρικός ομιλητής στον οργανισμό "Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια" στην Αμερική.

Όντας στη διακονία της απελευθέρωσης, η διάγνωση του αδερφού του Μάρκ με σχιζοφρένεια στα 17 του, ενέπνευσε τον dr. Waterhouse να γράψει το έργο "Strength for His people" (Δύναμη για το Λαό Του), για να παρηγορήσει τις οικογένειες όσων πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Όλες αυτές τις πληροφορίες είναι πολύ εύκολο να τις βρείτε στο google. 

Μεταξύ άλλων παρατηρήσεών του, ο dr. Waterhouse αναφέρει ορισμένα γνωρίσματα που μπορείς να διαχωρίσεις τη σχιζοφρένεια από ένα δαιμόνιο. Παραθέτω μερικά από αυτά:

- Αποστροφή από τη θρησκεία. 

Οι ψυχικά άρρωστοι άνθρωποι ελκύονται στην χριστιανική πίστη, ενώ οι δαίμονες την απεχθάνονται. Έτσι, όταν βλέπεις για παράδειγμα έναν σχιζοφρενή, συνήθως αυτό το άτομο αγαπά τον Θεό. Τα δαιμόνια από την άλλη, πάντα έχουν θέμα με τον Θεό:

"Εσύ πιστεύεις ότι ο Θεός είναι ένας· καλά κάνεις· και τα δαιμόνια πιστεύουν, και φρίττουν." Ιακ. 2:19
 
- Παράλογη ομιλία έναντι του ορθού λόγου. 

Ένα ψυχικά ασθενές άτομο συνήθως μιλάει παράλογα. Δε βγαίνει νόημα από αυτά που λέει. Οι δαίμονες μιλούν με τρόπο κατανοητό. Όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια και δεν χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή, μιλούν ανοησίες και πηδούν απότομα από το ένα θέμα σε άλλο άσχετο θέμα, κάτι που ένας δαίμονας δεν το κάνει. Τις περισσότερες φορές μιλάει καθαρά, αλλά θα προσπαθήσει να σε αποπροσανατολίσει και να χάσεις το χρόνο σου σε ανούσια πράγματα.    
 
- Φυσιολογική γνώση και υπερφυσική γνώση. 

Τα δαιμόνια κατέχουν γνώσεις που δεν θα μπορούσε να έχει κάποιος που είναι δαιμονισμένος. Ο ψυχικά ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει πράγματα που δεν έχει αποκτήσει με φυσιολογικό τρόπο. 

- Φυσιολογικές και παραφυσικές εκδηλώσεις. 

Στη σχιζοφρένεια, οι εκδηλώσεις που υπάρχουν περιορίζονται μόνο στο πάσχων άτομο, ενώ αν δεις ένα κοριτσάκι να δέρνει 5 μποντιμπιλντεράδες, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Κάτι παρόμοιο βλέπουμε στο βιβλίο των πράξεων με τους επτά γιους του Σκευά:

"Και πηδώντας επάνω τους ο άνθρωπος, στον οποίο ήταν το πονηρό πνεύμα, και αφού τους κατανίκησε, υπερίσχυσε εναντίον τους, ώστε γυμνοί και τραυματισμένοι έφυγαν από το σπίτι εκείνο." Πράξ. 19:16

Αυτό δεν θα το δείτε να συμβαίνει σε άτομα που πάσχουν μόνο από ψυχική ασθένεια. 

- Ισχυρίζονται ότι είναι δαιμονισμένοι. 

Πολλοί άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες ισχυρίζονται ότι είναι δαιμονισμένοι. Ένας από τους λόγους που το κάνουν είναι ότι υποφέρουν τόσο πολύ εξ αιτίας της ασθένειάς τους, που προσπαθούν να βρουν ένα είδος ανακούφισης. 

Μπορεί κάποιοι από αυτούς να έχουν ΚΑΙ δαιμόνια; Φυσικά, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι δαίμονες προσπαθούν να κρύβονται και να δρουν παρασκηνιακά. Δεν τους αρέσει να φανερώνουν τα χαρτιά τους. Δε συνηθίζουν να βγουν από μόνοι τους να σου πουν ότι είναι εκεί. Όπως είπα, είναι κλέφτες, και ένας κλέφτης πάντα προσπαθεί να δουλέψει κρυφά, πίσω από τα παρασκήνια. 

Γι' αυτό όταν κάποιος έρθει και μου πει "έχω δαιμόνιο", ξεκινάω πάντα με τις ερωτήσεις που ανέφερα προηγουμένως στο μήνυμα. 

- Τι σε κάνει να νομίζεις ότι έχεις δαιμόνιο;
-- Έχω περίεργες σκέψεις

- Έχεις πάει στο γιατρό; 
- Τι σου έχει πει; Έχεις πάρει κάποια ιατρική διάγνωση; Κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Ξέρετε, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι έχουν υποστεί τραύματα στο παρελθόν. Εγκεφαλικά τραύματα. Και επειδή κυριολεκτικά λείπουν κάποια χημικά από τον εγκέφαλό τους, αυτό προξενεί κάποιες συγκεκριμένες αντιδράσεις. 
 
Υπάρχουν για παράδειγμα άνθρωποι που πριν έρθουν στον Κύριο ήταν χρήστες ναρκωτικών και κάποιες από αυτές τις ουσίες που χρησιμοποιούσαν έκαψαν τον "εγκέφαλό" τους και υπάρχει μόνιμη βλάβη. Αυτό που χρειάζονται είναι ιατρική βοήθεια και συστηματική συμβουλευτική ώστε να παραμείνουν λογικοί.  
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε κάποιον που έχασε το πόδι του στον πόλεμο. Όταν αργότερα ήρθε στον Χριστό, πήρε και το πόδι του πίσω;   
Κάποιες φορές μένεις με ένα πόδι ή με ένα χέρι μέχρι τον ερχομό του Κυρίου.

Ο εγκέφαλος δεν διαφέρει από τα άλλα όργανα του σώματός μας και όταν τον αντιμετωπίζουμε διαφορετικά από ότι αντιμετωπίζουμε τα υπόλοιπα μέλη του σώματός μας, μας περιορίζει στο να βοηθήσουμε κάποιον αποτελεσματικά.  

Κάθε άνθρωπος είναι μια ολοκληρωμένη οντότητα, δεν είναι απλά ένα άτομο με δαιμόνιο. Κάθε άνθρωπος έχει εγκέφαλο που μπορεί να πληγωθεί και να πάθει ζημιά.  

Έχω τονίσει ότι πρέπει να προσέχουμε, επειδή αν η απελευθέρωση είναι το μόνο που σκεφτόμαστε ή κάνουμε, πίσω από κάθε γωνία θα βλέπουμε δαίμονες. Ζούμε σε ένα περιβάλλον που υπόκειται και σε φυσικούς αλλά και σε πνευματικούς νόμους και πρέπει να τους γνωρίζουμε ώστε να ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε σε κάθε περίσταση. 

Και αυτό γίνεται μόνο μέσα από τη μελέτη του λόγου του Θεού. Εκεί θα γνωρίσουμε όλη την αλήθεια και θα βρούμε όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. 

Μια σημαντική συμβουλή:
Πολλοί άνθρωποι όταν μέσα στην απόγνωσή τους ψάχνουν να βρουν μια παρηγοριά, ένα στήριγμα, προσκολλούνται σε άλλους ανθρώπους με τρόπο που ο Θεός δεν θέλει. Είναι καλό να έχουμε γύρω μας πνευματικούς ανθρώπους από τους οποίους θα λάβουμε παρηγοριά ή θα πάρουμε μια συμβουλή όταν τη χρειαστούμε, αλλά όταν αυτοί οι άνθρωποι αποκτήσουν τη θέση του Θεού στην καρδιά σου, άθελά σου μπορείς να βάλεις τον εαυτό σου κάτω από κατάρα: 

"Έτσι λέει ο Κύριος: Επικατάρατος ο άνθρωπος, που ελπίζει σε άνθρωπο, και κάνει τη σάρκα βραχίονά του, και του οποίου η καρδιά απομακρύνεται από τον Κύριο." Ιερ. 17:5

------------------------------

- Ψυχικοί δεσμοί.

Από ανθρώπους που έχουμε διακονήσει, έχουμε δει και το εξής πρόβλημα: Οι ψυχικοί δεσμοί. Αυτοί οι δεσμοί είναι σαν αόρατες αλυσίδες που σε κρατούν δεμένο με ένα άτομο. Δεν είναι ακριβώς δαιμονικά πνεύματα και θα το εξετάσουμε υπό το φως της Γραφής:

"Τώρα, λοιπόν, όταν πάω στον δούλο σου τον πατέρα μου, και το παιδί δεν είναι μαζί μας, (επειδή, η ψυχή του κρέμεται από την ψυχή εκείνου)," Γέν. 44:30

Βλέπουμε την ψυχή του Ιακώβ να κρέμεται, δηλαδή να είναι δεμένη με τον γιο του τον Βενιαμίν. Αυτό πιθανόν να δημιουργήθηκε επειδή η Ραχήλ, η μητέρα του Ιωσήφ και του Βενιαμίν, είχε πεθάνει στην γέννα του Βενιαμίν. 

Βλέπουμε τον Δαυίδ και τον Ιωνάθαν:

"Και καθώς τελείωσε να μιλάει στον Σαούλ, η ψυχή τού Ιωνάθαν συνδέθηκε με την ψυχή τού Δαβίδ, και ο Ιωνάθαν τον αγάπησε σαν τη δική του ψυχή." 1Σαμ. 18:1

O ψυχικός δεσμός είναι όταν η ψυχή σου (όχι το πνεύμα σου και έχω εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ ψυχής και πνεύματος) συνδέεται με την ψυχή ενός άλλου ανθρώπου. 

Ας δούμε και ένα παράδειγμα από τον λαό Ισραήλ:

"Και ανέβηκε κάθε άνδρας τού Ισραήλ, που ήταν πίσω από τον Δαβίδ, και ακολούθησε τον Σεβά τον γιο τού Βιχρεί· και οι άνδρες τού Ιούδα έμειναν προσκολλημένοι στον βασιλιά τους, από τον Ιορδάνη μέχρι την Ιερουσαλήμ." Β'Σαμ. 20:2

Η λέξη "προσκολλημένοι" εδώ έχει την ίδια έννοια με αυτό που διαβάσαμε για τον βασιλιά Δαυίδ και τον Ιωνάθαν. 

Οι γονείς μπορεί να έχουν ισχυρούς δεσμούς με τα παιδιά τους. Οι φίλοι μεταξύ τους μπορεί να έχουν τέτοιους δεσμούς (ψυχικούς και συναισθηματικούς). Και οι άνθρωποι μπορούν να έχουν παρόμοιους δεσμούς με τους ηγέτες τους, με ανθρώπους σε εξουσία, δασκάλους, ποιμένες, προφήτες κτλ. 

Ας δούμε και ένα άλλο παράδειγμα:
  
"ΚΑΙ η Δείνα, η θυγατέρα τής Λείας, την οποία γέννησε στον Ιακώβ, βγήκε για να δει τις θυγατέρες τού τόπου.
Και βλέποντάς την ο Συχέμ, ο γιος τού Εμμώρ τού Ευαίου, άρχοντα του τόπου, την πήρε, και κοιμήθηκε μαζί της, και την ταπείνωσε.
Και η ψυχή του προσκολλήθηκε στη Δείνα, τη θυγατέρα τού Ιακώβ· και αγάπησε την κόρη, και μίλησε σύμφωνα με την καρδιά τής κόρης." Γέν. 34:1-3

Εδώ βλέπουμε ότι υπήρξε βιασμός (κοιμήθηκε μαζί της, και την ταπείνωσε). Είχαν δηλαδή σεξουαλική επαφή και κάτι συνέβη.   
Εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή.
 
Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής δημιουργούνται ψυχικοί δεσμοί. -

Δεν δημιουργούνται απαραίτητα μόνο από το σεξ, αλλά και από μια αρρωστημένη εμμονή που μπορεί να έχεις για κάποιο άτομο, ή κάτι που βιώνεις με ένα άτομο, όπως ο Δαυίδ με τον Ιωνάθαν.
Το ίδιο και με τον Ιακώβ και τον Βενιαμίν που ανέφερα πιο πάνω. Αυτού του είδους ο δεσμός πατέρα και γιου δεν ήταν υγιής, γιατί τα υπόλοιπα παιδιά του Ιακώβ είδαν ότι αν ο Βενιαμίν φύγει, ο πατέρας τους θα πεθάνει. 
   
Ο λόγος του Θεού μιλάει επίσης για τον άντρα και τη σύζηγό του, που έχουν αυτήν την ιδιαίτερη σχέση. 

"Γι' αυτό, ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα του και τη μητέρα του, και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του· και θα είναι οι δύο σε μία σάρκα." Γέν. 2:24

Βλέπετε το δεσμό εδώ; Οι δύο σε μία σάρκα. Και στο μήνυμα "Σαρκικός και πνευματικός άνθρωπος" έχω εξηγήσει ότι η σάρκα μας δεν είναι μόνο το σώμα μας, αλλά και η ψυχή μας. Αυτός είναι ένας υγιής ψυχικός δεσμός, μόνο όμως μέσα στον γάμο, που είναι ο ιερότερος θεσμός που θέσπισε ο ίδιος ο Κύριος. 

Γι' αυτό, όταν ερχόμαστε στους ψυχικούς δεσμούς, υπάρχουν καλοί (υγιείς) αλλά και κακοί (αρρωστημένοι), όπου υπάρχει δέσιμο, επιβολή και χειρισμός. Μπορεί το παρελθόν σου να σε δένει και να σε εμποδίζει να προχωρήσεις στη ζωή σου, μπορεί να είσαι κολλημένος με μια παλιά σχέση που σε κρατάει αιχμάλωτο από το να βρεις σύζυγο και να παντρευτείς ας πούμε.  

Δείτε κι αυτό:

"για να παρηγορηθούν οι καρδιές τους, καθώς θα ενωθούν μαζί, με αγάπη, και σε κάθε πλούτο τής πληροφορίας τής σύνεσης, ώστε να γνωρίσουν το μυστήριο του Θεού και Πατέρα και του Χριστού·" Κολ. 2:2

Αυτός είναι ο ψυχικός δεσμός που πρέπει να έχουμε όλοι σαν χριστιανοί μεταξύ μας. Δεσμός αγάπης εν Χριστώ. Όχι χειρισμού, τύψεων ή επιβολής ή κατάκρισης. 
Αν με οποιοδήποτε τρόπο έπεσες στην παγίδα ενός αρρωστημένου ψυχικού δεσμού, ο Θεός μπορεί να σε θεραπεύσει και να φέρει αποκατάσταση στην ψυχή σου.

"Δάσκαλε, ποια εντολή είναι μεγάλη μέσα στον νόμο;
Και ο Ιησούς τού είπε: «Θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου από όλη την καρδιά σου, και από όλη την ψυχή σου, και από όλη τη διάνοιά σου».
Αυτή είναι πρώτη και μεγάλη εντολή.
Δεύτερη, όμως, όμοια μ' αυτή είναι: «Θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου».
Σ' αυτές τις δύο εντολές κρέμονται ολόκληρος ο νόμος και οι προφήτες." Ματθ. 22:36-40

Θα κλείσω το μήνυμα με τα λόγια του Κυρίου μας:

"Αν, λοιπόν, ο Υιός σάς ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι." Ιωάν. 8:36

"και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει." Ιωάν. 8:32

Αμήν!

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου