.............................................................................

.............................................................................

Translate

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ζήτημα Ζωής και Θανάτου

 Από Αργύρης Σιμώνης


Σήμερα θα ήθελα να επικεντρωθώ σε δύο μεγάλες προσωπικότητες της Βίβλου. Τον απόστολο Παύλο και τον απόστολο Ιωάννη. 

Ο Παύλος, άλλοτε Σαύλος, ξεκίνησε σαν φαρισαίος, φανατικός διώκτης των χριστιανών, επειδή έτσι πίστευε ότι επιτελεί το θέλημα του Θεού: 
"Ο δε Σαύλος, πνέοντας ακόμα από απειλή και φόνο ενάντια στους μαθητές τού Κυρίου, ήρθε στον αρχιερέα,
και ζήτησε απ' αυτόν επιστολές για τις συναγωγές στη Δαμασκό, προκειμένου, αν βρει μερικούς από τούτο τον δρόμο, και άνδρες και γυναίκες, να τους φέρει δεμένους στην Ιερουσαλήμ." Πράξ. 9:1-2

Στην πορεία βλέπουμε πώς ο Θεός με θαυμαστό τρόπο τον μετατρέπει στον απόστολο Παύλο, τον απόστολο των εθνών. Η μετατροπή αυτή ξεκινά όταν ο Παύλος ξεκινά την αποστολή του σταλμένος από τους φαρισαίους να φυλακίσει και να εκτελέσει χριστιανούς και στο δρόμο για τη Δαμασκό του παρουσιάζεται ο Ιησούς:
"Και καθώς πορευόταν, πλησίαζε στη Δαμασκό, και ξαφνικά άστραψε γύρω του φως από τον ουρανό·
και πέφτοντας κάτω στη γη, άκουσε μια φωνή να του λέει: Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;
Και είπε: Ποιος είσαι, Κύριε; Και ο Κύριος είπε: Εγώ είμαι ο Ιησούς, τον οποίο εσύ καταδιώκεις· είναι σκληρό σε σένα να κλοτσάς σε καρφιά." Πράξ. 9:3-5 

Από εκεί και μετά βλέπουμε την πορεία του Παύλου και την πνευματική του ωριμότητα να "χτυπάει" κόκκινο, όταν ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του στη Β' Κορ. 12:7 για την "υπερβολή των αποκαλύψεων" που είχε λάβει από τον Κύριο. Συστήνεται στην εκκλησία των Κορινθίων ως εξής: 
"Αλλά, στοχάζομαι ότι, δεν είμαι σε τίποτε κατώτερος από τους πρώτιστους αποστόλους." 2Κορ. 11:5 

αλλά με ταπεινότητα δηλώνει και αυτό:

"έπειτα, (ο Ιησούς) φάνηκε στον Ιάκωβο, ύστερα σε όλους τούς αποστόλους·
και τελευταίον απ' όλους, φάνηκε και σε μένα, σαν σε έκτρωμα." 1Κορ. 15:7-8

Πραγματικά η πνευματική ωριμότητα του Παύλου ήταν πολύ υψηλή, αλλά ξέρετε ποιά, κατά τη γνώμη μου, ήταν η κορυφή των αποκαλύψεων αυτών; Διαβάζουμε τα λόγια του:

"επειδή, σε μένα το να ζω είναι ο Χριστός, και το να πεθάνω είναι κέρδος.
Αλλά, αν το να ζω μέσα στη σάρκα, αυτό συμβάλλει σε καρποφορία του έργου μου, και τι να εκλέξω δεν γνωρίζω·
επειδή, στενοχωρούμαι από τα δύο, έχοντας μεν την επιθυμία να αναχωρήσω, και να είμαι με τον Χριστό· δεδομένου ότι, είναι πολύ πλέον καλύτερα·
το να μένω, όμως, μέσα στο σώμα είναι για σας αναγκαιότερο." Φιλ. 1:21-24 

Με λίγα λόγια εδώ ο Παύλος μας λέει πως δεν είναι σίγουρος τι να επιλέξει: Τον θάνατο για να "αναχωρήσει" και να είναι με τον Χριστό ή να παραμείνει για την οικοδομή της εκκλησίας; Τελικά και τα δύο εκπληρώθηκαν, αλλά για σκεφτείτε λίγο βαθύτερα. Ποιός είναι αυτός που προτιμάει το θάνατο, ώστε να "αναχωρήσει" και να ζει με τον Χριστό, από τη ζωή εδώ στη γη; Μόνον κάποιος που του έχει αποκαλυφθεί ο θησαυρός της αγάπης του Θεού. Πώς είναι δυνατόν να εξαναγκάσεις ή να εκφοβίσεις έναν τέτοιον άνθρωπο; Αυτή η αποκάλυψη της αγάπης του Θεού και της ουράνιας βασιλείας έκανε τον Παύλο να γράψει τη μισή Καινή Διαθήκη και να αποκαλεστεί ο "απόστολος των εθνών". 

Μια που μιλάμε για αγάπη, ας εξετάσουμε και τον απόστολο Ιωάννη, τον μαθητή της αγάπης. Ο Ιωάννης είχε παρόμοιες αποκαλύψεις με αυτές του Παύλου.  

"Κράξε σε μένα, και θα σου απαντήσω, και θα σου δείξω μεγάλα και απόκρυφα πράγματα, που δεν γνωρίζεις." Ιερ. 33:3 

Ξέρετε ποιά κατά τη γνώμη μου ήταν η μεγαλύτερη αποκάλυψη του Ιωάννη; 

"Καθόταν δε γερμένος στον κόρφο τού Ιησού ένας από τους μαθητές του, τον οποίο αγαπούσε ο Ιησούς." Ιωάν. 13:23 

Αυτό αναφέρεται στον Απόστολο Ιωάννη. Μιλάει άλλες 5 φορές για το ίδιο (Ιωάννης 19:26, 20:2, 21:7, 20 και 24). Αυτό αποκαλύπτει πολλά για τον ίδιο, να αναφέρεται πάντα στον εαυτό Του ως τον μαθητή που αγαπούσε ο Ιησούς. Είμαι σίγουρος ότι ο Ιησούς αγαπούσε το ίδιο όλους τους μαθητές, αλλά ο Ιωάννης έλαβε αυτήν την αποκάλυψη με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Με αυτήν την αποκάλυψη έγινε ο συγγραφέας του ενός από τα 4 ευαγγέλια. Έγραψε επίσης και 3 επιστολές (Α', Β' και Γ' Ιωάννου), καθώς και το βιβλίο της Αποκάλυψης, όταν ο ίδιος ο Κύριος τον επισκέφτηκε στο νησί της Πάτμου όπου ήταν εξόριστος και του φανέρωσε τα μέλλοντα. Eίναι ο μαθητής που ο Κύριος του εμπιστεύτηκα τη μητέρα Του: 

"Ο Ιησούς, λοιπόν, καθώς είδε τη μητέρα του και τον μαθητή, που αγαπούσε, να στέκεται δίπλα, λέει στη μητέρα του: Γυναίκα, να! ο γιος σου.
Έπειτα, λέει στον μαθητή: Να! η μητέρα σου. Και από την ώρα εκείνη ο μαθητής την πήρε στο σπίτι του." Ιωάν. 19:26-27

Πόσο πραγματικά αλλάζει η ζωή μας όταν γνωρίσουμε την αγάπη του Θεού! 
"αλλά, η τέλεια αγάπη βγάζει έξω τον φόβο· επειδή, ο φόβος έχει κόλαση· και εκείνος που φοβάται δεν έχει φτάσει σε τέλειο βαθμό μέσα στην αγάπη." 1Ιωάν. 4:18 

Είναι  ζήτημα ζωής και θανάτου να γνωρίσουμε την πραγματική αγάπη του Θεού σε όλη της τη διάσταση. Μελετάμε τις Γραφές ώστε να γνωρίσουμε το Θεό μέσα από τον Λόγο Του και αφήνουμε το Πνεύμα Tου να μας Τον αποκαλύψει στην καρδιά μας. Θα κλείσω αυτό το μήνυμα με κάτι αγαπημένο από τη Γραφή:

"Και αν διανείμω όλα τα υπάρχοντά μου, και αν παραδώσω το σώμα μου για να καώ, αλλά δεν έχω αγάπη, τίποτε δεν ωφελούμαι.
Η αγάπη μακροθυμεί, αγαθοποιεί· η αγάπη δεν φθονεί· η αγάπη δεν αυθαδιάζει, δεν υπερηφανεύεται,
δεν φέρεται με απρέπεια, δεν ζητάει τα δικά της, δεν εξάπτεται, δεν συλλογίζεται το κακό·
δεν χαίρεται στην αδικία, συγχαίρει όμως στην αλήθεια.
Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει." 1Κορ. 13:3-7

Αμήν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου