.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Μάθε τον εχθρό σου πριν μπεις στη μάχη

 Από Αργύρης Σιμώνης 

Προφανώς όλο αυτό το μήνυμα αφορά τον εχθρό της ψυχής μας, τον διάβολο. Όπως έχω αναφέρει και σε άλλα μηνύματά μου, ο σατανάς είναι ένας νικημένος εχθρός που δυστυχώς υπερεκτιμάται από πολλούς λόγω άγνοιας. Είναι ένας απατεώνας, ο πατέρας του ψεύδους (Ιωάν. 8:44) και η μόνη εξουσία που έχει είναι αυτή που εμείς του δίνουμε. Δεν υπάρχει λόγος να επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα σε αυτόν, αλλά καλό είναι πριν μπούμε στη μάχη να γνωρίζουμε τον εχθρό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πρώτα με την προέλευσή του. 

Οι περισσότεροι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο  Θεός δημιούργησε τον σατανά. Κι όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Θεός δημιούργησε τον Εωσφόρο. Ελπίζω μετά την περιγραφή και την εξήγηση που θα σας δώσω, να αλλάξει  εντελώς η οπτική γωνία και ο τρόπος που τον βλέπετε. Θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι και τόσο φοβερός όσο νομίζετε, και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη συνεργασία ενός ανθρώπου. 
Ο Θεός δημιούργησε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του Εωσφόρου. Δημιούργησε τον Εωσφόρο ως έναν ισχυρό χρισμένο άγγελο. Παρ' όλα αυτά ο Εωσφόρος δεν ήταν ικανοποιημένος με αυτό και δεν παρέμεινε το χρισμένο χερουβείμ που δημιούργησε ο Θεός.

Δείτε την περιγραφή που κάνει ο Ιεζεκιήλ:

"Στάθηκες στην Εδέμ, στον παράδεισο του Θεού· Ήσουν περισκεπασμένος από κάθε πολύτιμη πέτρα, Από σάρδιο, τοπάζιο, και διαμάντι, βηρύλλιο, όνυχα, και ίασπη, σάπφειρο, σμάραγδο και άνθρακα, και χρυσάφι· Η υπηρεσία των τυμπάνων σου και των αυλών σου ήταν ετοιμασμένη για σένα, κατά την ημέρα που κτίστηκες.
Ήσουν χρισμένο χερούβ, για να επισκιάζεις· και εγώ σε έστησα· Ήσουν στο άγιο βουνό τού Θεού· περπατούσες ανάμεσα σε πύρινες πέτρες." Ιεζ. 28:13-14

Από την περιγραφή αυτή είναι πιθανόν ο Εωσφόρος να ήταν ο αρχηγός λατρείας της Ουράνιας στρατιάς των αγγέλων!

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Εωσφόρος πήρε το ένα τρίτο των αγγέλων και επαναστάτησε εναντίον του Θεού στον Ουρανό, όπου νικήθηκε και στη συνέχεια ρίχτηκε στη γη. Όλα αυτά λαμβάνονται από ένα μόνο εδάφιο, στην Αποκάλυψη 12:4:

"και η ουρά του έσυρε το ένα τρίτο των αστεριών τού ουρανού, και τα έρριξε στη γη..." 

Καλό είναι να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και να μην σπεύδουμε να βγάζουμε ολόκληρες διδασκαλίες βασισμένοι μόνο σε ένα εδάφιο χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση και σε άλλα σημεία στη Γραφή. 
Πιστεύω ότι ο σατανάς ήταν αρχικά σε αυτή τη γη στον Κήπο της Εδέμ ως Εωσφόρος. Ήταν ο υπ' αριθμόν ένα άγγελος του Θεού που στάλθηκε στη γη για να είναι ευλογία στον Αδάμ και την Εύα.

Υπάρχει αναφορά στη Γραφή για τους αγγέλους:

"Δεν είναι όλοι λειτουργικά πνεύματα, που αποστέλλονται προς υπηρεσία, για εκείνους που πρόκειται να κληρονομήσουν σωτηρία;" Εβρ. 1:14

Ο Εωσφόρος δεν στάλθηκε στη γη για να βάλει σε πειρασμό τον Αδάμ και την Εύα, αλλά για να τους ευλογήσει. Ήταν ένα αγγελικό ον σε μια θεϊκή αποστολή, που στάλθηκε για να είναι ο προστάτης τους και να τους υπηρετεί.  Εκεί στον Κήπο της Εδέμ λοιπόν ήταν που ο Εωσφόρος πραγματοποίησε την παράβασή του κατά του Θεού.

Ας συνεχίσουμε να διαβάζουμε από τον Ιεζεκιήλ:

"Ήσουν τέλειος στους δρόμους σου, από την ημέρα που κτίστηκες, μέχρις ότου βρέθηκε μέσα σε σένα αδικία." Ιεζ. 28:15

Σε αυτό το σημείο ας χρησιμοποιήσουμε και τη λογική μας. Είναι δυνατόν ο Θεός να έστειλε το σατανά στη Γη για να βάλει σε πειρασμό τον άνθρωπο για να δει πώς θα αντιδρούσε; 
Υπάρχει πατέρας που θα έριχνε το παιδί του στο κλουβί του λιονταριού για να δει αντίδραση; Αυτό θα ήταν εντελώς ανεύθυνο και εγκληματικό. Κανένας πατέρας δε θα το έκανε αυτό στο παιδί του και πολύ περισσότερο ο Θεός στον Αδάμ και στην Εύα!

Τί λοιπόν ήταν αυτό που έκανε τον Εωσφόρο να στραφεί ενάντια στο Θεό;

Ο Εωσφόρος είδε το Θεό να κάνει κάτι για τον άνθρωπο που δεν έκανε για κανένα άλλο δημιούργημά Του. Όταν ο Κύριος δημιούργησε τον άνθρωπο, όχι μόνο τον έπλασε κατ' εικόνα και ομοίωσή Του, αλλά του έδωσε στη συνέχεια την άνευ όρων και απόλυτη εξουσία στη Γη:

"Και είπε ο Θεός: Ας κάνουμε άνθρωπο σύμφωνα με τη δική μας εικόνα, σύμφωνα με τη δική μας ομοίωση· και ας εξουσιάζει επάνω στα ψάρια τής θάλασσας, κι επάνω στα πουλιά τού ουρανού, κι επάνω στα κτήνη, κι επάνω σε ολόκληρη τη γη, κι επάνω σε κάθε ερπετό, που σέρνεται επάνω στη γη." Γέν. 1:26

Η εξουσία αυτή δόθηκε χωρίς καμία προϋπόθεση. Ποτέ δεν τους είπε 
"όσο ακολουθείτε την υπόδειξή μου και όσο κάνετε ό,τι θέλω να κάνετε, θα σας αφήσω να κυριαρχήσετε στη γη"

Ο Θεός το μίλησε και ο Λόγος Του ήταν υπογραφή:

"Δεν θα παραβώ τη διαθήκη μου ούτε θα αθετήσω ό,τι βγήκε από τα χείλη μου." Ψαλ. 89:34

Ο Θεός δεν μπορεί να πει ψέματα. Η ακεραιότητα του Λόγου Του είναι αυτό που κρατά ολόκληρο το σύμπαν ενωμένο. Σε αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους που έχουμε το δικαίωμα να αλλάζουμε γνώμη, ο Θεός δεν θα παραβιάσει τον Λόγο Του. Όταν είπε στον Αδάμ και στην Εύα ότι είχαν την απόλυτη κυριαρχία, εξουσία και δύναμη να υποτάξουν και να κυβερνήσουν στη Γη, έτσι και έγινε.

"Aυτός, που είναι το απαύγασμα της δόξας και ο χαρακτήρας τής υπόστασής του, και βαστάζει τα πάντα με τον λόγο τής δύναμής του..." Εβρ. 1:3

Ο Εωσφόρος ήξερε πολύ καλά το βάρος και την ακεραιότητα των λόγων του Θεού και όταν το άκουσε αυτό, πιστεύω ότι κάτι μέσα του υψώθηκε. Είδε ότι ο Αδάμ και η Εύα είχαν κάτι που ήθελε αλλά δεν το είχε: Είχαν άνευ όρων εξουσία. Κατά κάποιο τρόπο, είχαν γίνει θεοί αυτού του κόσμου, μπορούσαν να τον υποτάξουν και να τον κυβερνήσουν.

Στους Ψαλμούς διαβάζουμε:

"Οι ουρανοί των ουρανών είναι τού Κυρίου, τη γη όμως την έδωσε στους γιους των ανθρώπων." Ψαλ. 115:16

Παρόλο που ο Εωσφόρος μπορεί να ήταν ο νούμερο ένα άγγελος του Θεού, ήθελε κι άλλα. Ήταν ανικανοποίητος, ζηλιάρης και πλεονέκτης. Στην πραγματικότητα ήθελε να πάρει τη θέση του Θεού.

Κοιτάξτε τι μας γράφει ο Ησαϊας: (Τα γνωστά 5 -Θα- που θυμίζουν πολιτικούς :) )

"Εσύ έλεγες στην καρδιά σου: «ΘΑ ανέβω στον ουρανό, ΘΑ υψώσω τον θρόνο μου πιο πάνω από τα αστέρια τού Θεού· και ΘΑ καθήσω επάνω στο βουνό τής σύναξης, προς τα μέρη τού βορρά·
ΘΑ ανέβω επάνω στα ύψη των σύννεφων· θα είμαι όμοιος με τον Ύψιστο»." Ησ. 14:13-14

Ο Εωσφόρος κατάλαβε ότι αν μπορούσε να εξαπατήσει τον Αδάμ και την Εύα ώστε να του παραχωρήσουν πρόθυμα την εξουσία τους, θα μπορούσε να γίνει ο θεός αυτού του κόσμου. Μπορούσε να πάρει την εξουσία που δόθηκε στην ανθρωπότητα, να τη χρησιμοποιήσει για να ανατρέψει τη βασιλεία του Θεού και να λάβει τη λατρεία και τη δόξα που ήθελε.

Ο Παύλος μας γράφει στην επιστολή προς Ρωμαίους:

"Δεν ξέρετε ότι σε όποιον παριστάνετε τον εαυτό σας δούλους για υπακοή, είστε δούλοι εκείνου στον οποίο υπακούτε: Ή της αμαρτίας για θάνατο ή της υπακοής για δικαιοσύνη;" Ρωμ. 6:16

Τη στιγμή που ο Αδάμ και η Εύα υπέκυψαν στον Εωσφόρο, έγινε ο σατανάς, ο θεός αυτού του κόσμου. Βέβαια η πρώτη ερώτηση που θα σκεφτείτε είναι: Ο σατανάς τους εξαπάτησε. Δεν έπρεπε να τον σταματήσει ο Θεός;

Δείτε τι γράφει ο Παύλος στον Τιμόθεο:

"Και ο Αδάμ δεν απατήθηκε· αλλά, η γυναίκα, αφού εξαπατήθηκε, διέπραξε παράβαση·" 1Τιμ. 2:14

Ο Αδάμ δεν εξαπατήθηκε. Ήξερε τι έκανε.
Πιστεύω ότι τη στιγμή που ο Εωσφόρος παραβίασε την εντολή του Θεού και εξαπάτησε την Εύα, έχασε την αγγελική του δύναμη. 
Ο σατανάς τώρα δεν έχει δική του δύναμη ή εξουσία, αλλά μόνον ό,τι ο άνθρωπος του έδωσε αφού τον εξαπάτησε. 
Αυτή είναι η πιο σημαντική δήλωση του μηνύματος αυτού και ελπίζω να ρίξει φως στο σκοτάδι πολλών. 


Σκέψου τι σημαίνει αυτό και την εφαρμογή που μπορεί να έχει σε εμάς ως πιστούς. Όταν αντιστεκόμαστε στον διάβολο και πολεμάμε εναντίον του, ο σατανάς δεν έχει δύναμη ή εξουσία πάνω σε εμάς. Έχει μόνο αυτήν που του παραχωρούμε εμείς λόγω της άγνοιας που έχουμε επάνω στο θέμα αυτό. Με λίγα λόγια εξ' αιτίας της άγνοιά μας συνεργαζόμαστε μαζί του και τον εξουσιοδοτούμε να έχει πρόσβαση στη ζωή μας.

Ο Σατανάς κυκλοφορεί σαν λιοντάρι που βρυχάται και αναζητά ποιον μπορεί να καταπιεί (Α' Πέτ. 5:8)
Ψάχνει για ανθρώπους που θα του ανοίξουν την πόρτα μέσα από πράγματα όπως η λαγνεία, η ανυπακοή, οι διαμάχες, η ασυγχωρησία, ο φόβος και άλλα. Όταν υποκύπτουμε σε αυτά τα πράγματα, του δίνουμε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στη ζωή μας με σκοπό να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρεύσει (Ιωάν. 10:10). 

Μέχρι να κατανοήσετε τη δύναμη και την εξουσία που σας έχει δώσει ο Θεός, δεν θα μπορέσετε ποτέ να νικήσετε τον διάβολο, να λάβετε θεραπεία, να ευημερήσετε και να ζήσετε ζωή νίκης. Το να γνωρίζετε την εξουσία σας είναι το κλειδί! 

Εύχομαι να ευλογηθήκατε με αυτό το μήνυμα. Σύντομα θα ασχοληθώ με την εξουσία που έχουμε σαν παιδιά του Θεού. Αυτή η διδασκαλία είναι απαραίτητη για κάθε πιστό.

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου