.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ευλογίες και θαύματα

  Από Αργύρης Σιμώνης 

Πιστεύουμε σε έναν παντοδύναμο Θεό θαυμάτων, αλλά ξέρατε ότι το αρχικό σχέδιο του Θεού δεν ήταν να καλύπτει τις ανάγκες μας μέσω θαυμάτων;

Να εξηγηθώ, προτού παρεξηγηθώ:
Ως θαύμα ορίζεται η αναστολή ή η υπέρβαση των φυσικών νόμων και προσωπικά εγώ και η γυναίκα μου έχουμε λάβει πολλά θαύματα από τον Κύριο. Πιστεύω ότι ο Κύριος κάνει θαύματα και τα χρησιμοποιεί σαν μαγνήτη για να τραβήξει τους ανθρώπους κοντά Του. 

Για σκεφτείτε λίγο το εξής: Θα προτιμούσατε να λάβετε ένα θαύμα θεραπείας ή να ζείτε συνεχώς μέσα στην ευλογία καλής υγείας; Θα προτιμούσατε να κάνει ο Κύριος ένα θαύμα για να σας βγάλει από τη χρεοκοπία ή να είστε τόσο ευλογημένοι οικονομικά που δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη επέμβασης;

Είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγεις τα προβλήματα, που είναι το αποτέλεσμα του να ζεις μέσα στην ευλογία του Κυρίου, παρά να ελευθερώνεσαι από αυτά μέσω ενός θαύματος!

Κοιτάξτε ποιες είναι οι τρεις βασικές διαφορές μεταξύ ευλογίας και θαύματος:

- Οι ευλογίες δρουν προληπτικά και προστατευτικά. Αποτρέπουν τις κρίσεις, ενώ τα θαύματα ελευθερώνουν από τις κρίσεις.

- Δεύτερον, η ευλογία είναι πάντα μεγαλύτερη σε αφθονία από ένα θαύμα. 

- Και τρίτον, τα θαύματα προσφέρουν προσωρινή λύση, ενώ οι ευλογίες είναι μόνιμες. Επομένως, εάν ζεις από θαύμα σε θαύμα, πιθανότατα σημαίνει ότι ζεις από κρίση σε κρίση!

Το αρχικό σχέδιο του Θεού ήταν η δημιουργία Του να λειτουργήσει υπό μια συνεχή ευλογία. Αν η αμαρτία δεν είχε διαφθείρει τον κόσμο, δεν θα χρειάζονταν τα θαύματα. Όλοι θα ήταν υγιείς, όλοι θα ευημερούσαν και δε θα υπήρχαν ούτε πόλεμοι ούτε διαμάχες. Δυστυχώς, υπάρχει διαφθορά στη γη, οπότε θα υπάρχει και η ανάγκη για θαύματα.

Δόξα στο Θεό που ο Χριστός μας όχι μόνο μας συγχώρησε τις αμαρτίες, αλλά πήρε πάνω Του κάθε κατάρα και μας ευλόγησε με κάθε ουράνια ευλογία:

"Άξιος ευλογίας είναι ο Θεός και Πατέρας τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αυτός που μας ευλόγησε με κάθε πνευματική ευλογία στα επουράνια διαμέσου τού Χριστού·" Εφεσ. 1:3

"... ας είναι ο Θεός αληθής, και κάθε άνθρωπος ψεύτης." Ρωμ. 3:4


Εάν λοιπόν πιστέψουμε αυτό που λέει ο Θεός για εμάς, ότι δηλαδή είμαστε ευλογημένοι, και βαδίσουμε επάνω σε αυτήν την αποκάλυψη, μπορούμε να αποφύγουμε πολλά από τα προβλήματα που μας κάνουν υποψήφιους για θαύματα.

Για να προχωρήσουμε πέρα της θεωρίας, ας δούμε ένα πρακτικό παράδειγμα:
Μπορεί να γνωρίζεις ότι ο Θεός σε αγαπά και προσεύχεσαι για ένα οικονομικό θαύμα. Το θαύμα είπαμε ότι υπερβαίνει τους φυσικούς νόμους, αλλά αν έχεις άγνοια για τους πνευματικούς νόμους που έχει ορίσει ο Θεός, δε θα δεις το αποτέλεσμα που ευελπιστείς.

Στο Λόγο του Θεού διαβάζουμε:
"Επειδή, και όταν ήμασταν κοντά σας, αυτό σας παραγγέλλαμε, ότι, αν κάποιος δεν θέλει να εργάζεται, δεν πρέπει ούτε και να τρώει·" 2Θεσ. 3:10

"Ο Κύριος θα ανοίξει για σένα τον αγαθό θησαυρό του, τον ουρανό, για να δίνει βροχή στη γη σου, στην εποχή της, για να ευλογεί όλα τα έργα των χεριών σου· και θα δανείζεις σε πολλά έθνη, εσύ όμως δεν θα δανείζεσαι." Δευτ. 28:12

"Δίνετε, και θα σας δοθεί· καλό μέτρο, πιεσμένο, και συγκαθισμένο και υπερξεχειλιζόμενο θα δώσουν στον κόρφο σας· επειδή, με το ίδιο μέτρο με το οποίο μετράτε, θα αντιμετρηθεί σε σας." Λουκ. 6:38

Με λίγα λόγια, τα τρία παραπάνω εδάφια μας λένε ότι αν είσαι άνεργος και δεν ψάχνεις για δουλειά, αν τεμπελιάζεις και δεν βάζεις τα χέρια σου πάνω σε κάτι για να το ευλογήσει ο Κύριος και αν δεν έχεις μάθει να δίνεις ώστε να σου δοθεί, τί είδους θαύμα περιμένεις να δεις; Όταν δεν υπακούμε στις εντολές Του είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω μη εμπιστοσύνης στις υποσχέσεις Του, αυτό αποτελεί εμπόδιο στο να λάβουμε τις ευλογίες που έχει μιλήσει ο Κύριος στη ζωή μας. 

Επειδή τα θαύματα υπερβαίνουν το φυσικό, δεν είναι ποτέ μόνιμα. Ο Κύριος δημιούργησε φυσικούς νόμους που διέπουν τη λειτουργία της δημιουργίας Του. Μερικές φορές, προσωρινά, τους υπερβαίνει, αλλά πάντα επιστρέφει την κατάσταση στη φυσική λειτουργία αυτών των νόμων.
Για παράδειγμα, αν δεν προσέχουμε την υγεία του σώματός μας, αν τρώμε ανθυγιεινά ή δεν αθλούμαστε και αρρωστήσουμε, μπορούμε να λάβουμε ένα θαύμα θεραπείας. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος, η ασθένεια ή η αναπηρία θα επιστρέψουν και θα χρειαστούμε ένα άλλο θαύμα.

Αλλά όταν πιστεύουμε στο Λόγο του Θεού και ακολουθούμε τις οδηγίες του, θα μας διδάξει πώς να τρώμε, να ασκούμαστε και να απολαμβάνουμε συναισθηματική υγεία που λειτουργεί σαν φάρμακο: 

"Η καρδιά που ευφραίνεται, δίνει ευεξία σαν γιατρικό· ενώ το πνεύμα τού καταθλιμμένου ξεραίνει τα κόκαλα." Παρ. 17:22

Ο Κύριος πάντα προτιμά να μας κρατάει υγιείς μέσω της ευλογίας Του παρά να μας θεραπεύσει με ένα θαύμα. Και, σε αντίθεση με τα θαύματα, μόλις ληφθεί μια ευλογία, τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει:

"Ο Θεός δεν είναι άνθρωπος για να ψευστεί, ούτε γιος ανθρώπου για να μεταμεληθεί. Αυτός είπε, και δεν θα εκτελέσει; Ή, μίλησε, και δεν θα το τηρήσει;
Δες, παρέλαβα ευλογία· και ευλόγησε· και δεν μπορώ να τη μεταστρέψω." Αρ. 23:19-20

Το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει την ευλογία του Θεού στη ζωή μας είναι η απιστία μας! Η κατάρα του Βαλαάμ δεν μπορούσε να σταματήσει την ευλογία που υπήρχε στο έθνος του Ισραήλ. Η ευλογία που λαμβάνεται με πίστη θα υπερισχύει πάντα της κατάρας.

Ποια είναι λοιπόν η ευλογία του Θεού και πώς τη λαμβάνουμε; 

Πρώτα απ' όλα η ευλογία δεν είναι κάτι χειροπιαστό. Η ευλογία του Θεού παράγει πράγματα, αλλά δεν είναι πράγματα:

"Για νάρθει στα έθνη η ευλογία τού Αβραάμ διαμέσου τού Ιησού Χριστού, ώστε να λάβουμε την υπόσχεση του Πνεύματος διαμέσου τής πίστης." Γαλ. 3:14

Η ευλογία του Αβραάμ ήρθε επάνω μας μέσω της πίστης στον Χριστό, και η ευλογία δεν είναι τα πράγματα που κατείχε ο Αβραάμ. Ποιος θέλει τα ζώα του Αβραάμ που έχουν πεθάνει εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια; Ή τις σκηνές και τα ρούχα του; Αυτό που θέλεις είναι η εύνοια του Θεού  πάνω του, η οποία παρήγαγε όλη αυτή τη φυσική και πνευματική αφθονία στη ζωή του. 
Αυτή είναι η ευλογία του Θεού. Είναι η θεϊκή Του Χάρη που έχει μιληθεί επάνω μας. Και όταν σε αυτήν την ευλογία εφαρμόσουμε πίστη, τότε θα εμπειριστούμε την αφθονία αυτή που επιφέρει σε όλους τους τομείς στη ζωή μας. 

Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε ήδη ευλογημένοι. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη δύναμη αυτής της ευλογίας. Εύχομαι αυτό το μήνυμα να σε ευλόγησε και να σε βοηθήσει να αλλάξεις την προσευχή σου, ώστε από το να ζητάς ένα θαύμα από τον Κύριο να αρχίσεις να του ζητάς να σου δείξει πώς να βαδίζεις μέσα σε μια συνεχή ευλογία.