.............................................................................

.............................................................................

Translate

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Τα οικονομικά του Θεού (Μέρος 1ο)

 Από Αργύρης Σιμώνης 



Ξέρατε ότι ο Ιησούς στις διδασκαλίες Του μίλησε  για τα χρήματα και τα οικονομικά περισσότερο από ότι για τον Παράδεισο και την Κόλαση μαζί;
Οι παραβολές Του παρουσιάζονται στα ευαγγέλια, κυρίως του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, με τον Λουκά να κατέχει τα πρωτεία. Οι πιο γνωστές από αυτές:

- Η παραβολή των ταλάντων (Ματθ. 25:14-30, Λουκ. 19:22-27)
- Η παραβολή του άφρονα πλουσίου (Λουκ. 12:16-21)
- Η παραβολή του άδικου διαχειριστή (Λουκ. 16:1-9)
- Η παραβολή του αγνώμονα υπηρέτη (Ματθ. 18:23-31)
- Η παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου (Λουκ. 16:19-31)

Ποιός είναι ο λόγος λοιπόν που ο Ιησούς έδωσε τόσο μεγάλη βαρύτητα στα χρήματα; Το κλειδί βρίσκεται στα λόγια Του εδώ:

"Ο πιστός στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι πιστός· και ο άδικος στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι άδικος.
Αν, λοιπόν, στον άδικο μαμωνά δεν φανήκατε πιστοί, ποιος θα σας εμπιστευθεί τον αληθινό πλούτο;" Λουκ. 16:10-11

Εδώ ο Κύριος μιλάει για χρήματα, τα οποία τα αναφέρει ως το ελάχιστο. Ο Θεός εκτιμά τους ανθρώπους και οι άνθρωποι εκτιμούν τα χρήματα. Όταν υιοθετούμε τις αξίες του Θεού, τότε οι άνθρωποι παίρνουν την πραγματική τους θέση και τους βλέπουμε στην καρδιά μας με τα μάτια του Κυρίου, ως πολύτιμους και σημαντικούς δηλαδή.  

Θα παραθέσω κάποιες θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες όταν τις εφαρμόσουμε θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας και θα φέρουν ευλογία και ελευθερία στη ζωή μας. 

Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την οικονομική ευλογία είναι να αναγνωρίσεις ότι ο Θεός είναι η πηγή σου. Όσο πιστεύεις ότι η ικανότητα και τα ταλέντα που έχεις είναι αυτό που σε κάνει να ευημερείς, τότε θα δυσκολευτείς πολύ να είσαι πιστός σε αυτό το ελάχιστο που ο Κύριος μιλάει στην παραβολή Του. Αν σκέφτεσαι ότι είσαι αυτοδημιούργητος και ότι ο Θεός δε σου έδωσε πλούτη αλλά τα απέκτησες με σκληρή δουλειά και θυσίες, έχω να σου πω το εξής:

"κάθε αγαθή δόση, και κάθε τέλειο δώρημα, είναι από πάνω, το οποίο κατεβαίνει από τον Πατέρα των φώτων, στον οποίο δεν υπάρχει αλλοίωση ή σκιά μεταβολής." Ιακ. 1:17

Ο Κύριος είναι η πηγή των όσων έχεις. Αυτός είναι ο Δημιουργός σου που σου έδωσε ζωή, Αυτός σου έδωσε όλη τη σοφία και τις ικανότητες που έχεις, και Αυτός είναι ο λόγος που έχεις γεννηθεί στην πιο ευημερούσα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας.  

Ο Ιάκωβος μας λέει στην επιστολή του:

"Θέλεις, όμως, ω μάταιε άνθρωπε, να γνωρίσεις ότι η πίστη χωρίς τα έργα είναι νεκρή;" Ιακ. 2:20

Όπως η πίστη είναι νεκρή χωρίς έργα, έτσι και η πίστη για οικονομική ευημερία δίχως την γνώση στη διαχείριση των οικονομικών και τους πνευματικούς νόμους που τη διέπουν, θα είναι άκαρπη. 

"Είναι, όμως, δυνατός ο Θεός να σας δώσει με περίσσεια κάθε χάρη, ώστε έχοντας πάντοτε κάθε αυτάρκεια, σε κάθε τι, να περισσεύετε σε κάθε έργο αγαθό·" 2Κορ. 9:8

O Παύλος εδώ τονίζει ότι όταν είμαστε καλοί διαχειριστές, όταν δηλαδή βοηθούμε στην κάλυψη αναγκών των άλλων, ο Κύριος θα φροντίσει να κάνει χάρη και να μας προμηθεύσει με αφθονία ώστε "να περισσεύουμε σε κάθε έργο αγαθό". 
Η Εκκλησία έχει διδάξει επάνω στην αρχή της προσφοράς και τις υποσχόμενες ευλογίες του Θεού που βασίζονται στο νόμο της σποράς και του θερισμού, αλλά πιστεύω ότι αυτό απλώς αγγίζει μόνο την επιφάνεια των όσων διδάσκει ο Λόγος του Θεού επάνω στα οικονομικά. Η πνευματική πλευρά της διαχείρισης πρέπει να συμπληρώνεται από την πρακτική πλευρά. 

Να γίνω πιο συγκεκριμένος εδώ και να μιλήσω με ένα παράδειγμα. Για να είμαστε καλοί διαχειριστές, πρέπει να είμαστε σε συμφωνία με τον Θεό όσον αφορά  τον σκοπό των χρημάτων:

"Αλλά, θα θυμάσαι τον Κύριο τον Θεό σου· επειδή, αυτός είναι που σου δίνει δύναμη να αποκτάς πλούτη, για να στερεώσει τη διαθήκη του, που ορκίστηκε στους πατέρες σου, όπως είναι τη σημερινή ημέρα." Δευτ. 8:18

To πρώτο πράγμα που βλέπουμε εδώ είναι ότι ο Θεός δεν βρέχει λεφτά επάνω μας, αλλά μας δίνει τη δύναμη να δημιουργήσουμε πλούτο. Αυτό φυσικά απαιτεί κινήσεις από την πλευρά μας. Υπάρχουν κάποια πρακτικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε εδώ, στο τώρα, αν θέλουμε να δούμε οικονομική επιτυχία.

Ο Θεός θέλει να ευημερείς περισσότερο από ότι εσύ το θέλεις. Όσο τιμάς τον Θεό με τα οικονομικά σου και εφαρμόζεις τις δικές Του αρχές, η ζωή σου θα αλλάζει, θα αποκτήσεις οικονομική ελευθερία και θα μπορείς να είσαι ευλογία και για πολλούς άλλους.   

Είναι σημαντικό το πνευματικό και το πρακτικό κομμάτι να συνεργάζονται για να βιώσουμε αληθινή αφθονία.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι τα χρήματα που έχεις δεν σου ανήκουν: 

"ΤΟΥ Κυρίου είναι η γη, και το πλήρωμά της· η οικουμένη, και όσοι κατοικούν σ' αυτή." Ψαλ. 24:1

Είσαι ένας διαχειριστής σε αυτά που ο Κύριος σου εμπιστεύτηκε. Αυτός σε προίκισε με ταλέντα και ικανότητες. Σε ευλόγησε με μια δουλειά, σου χάρισε υγεία και δύναμη, έκανε να βρεις χάρη μπροστά σε άλλους ανθρώπους, έφερε συνεργάτες, πελάτες και βοηθούς στο δρόμο σου. Ο Κύριος σου έδωσε όλα όσα χρειάζεσαι για να ευημερήσεις και εξαρτάται από εσένα πώς θα διαχειριστείς τα οικονομικά που σου εμπιστεύτηκε. 

Η νοοτροπία του ιδιοκτήτη, ότι δηλαδή ό,τι έχω μου ανήκει, οδηγεί τον άνθρωπο να προσπαθεί να κάνει τα πάντα με τις δικές του δυνάμεις και προσθέτει άγχος και μέριμνες στην καθημερινότητά του. Η νοοτροπία του διαχειριστή όμως, ελευθερώνει και βοηθάει στο να λάβουμε τις ευλογίες του Θεού. Οι ευλογίες αυτές είναι ανεξάρτητες από τις επιδόσεις μας ή κατά πόσο τις "αξίζουμε". 
Ο Αβραάμ δεν ευλογήθηκε για τις επιχειρηματικές του ικανότητες, ούτε για την ακεραιότητά του, αλλά επειδή ο Κύριος το υποσχέθηκε: 
  
"και θα σε κάνω να γίνεις ένα μεγάλο έθνος· και θα σε ευλογήσω, και θα μεγαλύνω το όνομά σου· και θα είσαι για ευλογία·" Γέν. 12:2

H ευλογία δεν βασιζόταν στις επιδόσεις του, αλλά στη χάρη του Κυρίου που τον έκανε πλούσιο. Ο Κύριος είναι η πηγή σου και όπως έκανε ο Αβραάμ, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι τα χρήματα που έχεις ανήκουν στον Κύριο. Τότε μόνο θα αρχίσουν να δουλεύουν στη ζωή σου όλα όσα λέει η Γραφή για τα χρήματα και τα οικονομικά. Αυτό θα σε ελευθερώσει από την παγίδα του να είσαι δούλος των χρημάτων και θα ανοίξει τους ορίζοντες μπροστά σου να εμπειριστείς μια ευημερία που ποτέ πριν δεν είδες.

Αναγνωρίζοντας το Θεό σαν την πηγή σου, δε σημαίνει ότι κάθεσαι σπίτι και δεν κάνεις τίποτα. Ο Κύριος έχει κάνει το μέρος Του, μας έχει ήδη ευλογήσει με κάθε πνευματική ευλογία στα επουράνια (Εφ. 1:3), αλλά κι εμείς πρέπει να κάνουμε το μέρος μας. Πρέπει να εργαστούμε και ο Κύριος είναι αυτός που θα φέρει την αύξηση. Εδώ μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος της σποράς και του θερισμού. Όπως ο Κύριος έχει δώσει τη γη στον γεωργό για να τη σπέρνει, του δίνει βροχή και κάνει τη σοδειά του να αυξάνει, του  δίνει υγεία και δύναμη για να μπορεί να δουλεύει, έτσι ακριβώς η ευλογία Του μας ευημερεί και το θεμέλιο αυτής της ευημερίας είναι να δεις τον εαυτό σου ως διαχειριστή της περιουσίας του Κυρίου!

Τα οικονομικά σου λοιπόν είναι το ελάχιστο που μπορείς να θέσεις την πίστη σου στον Κύριο. Αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον Θεό με τα οικονομικά σου, πώς θα μπορέσεις να Τον εμπιστευτείς με τη ζωή σου;

Εύχομαι να ευλογήθηκες με αυτή την εργασία, που αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου. Θα ακολουθήσει και συνέχεια, με μεγαλύτερη εμβάθυνση στο θέμα, καθώς και τις πρακτικές εφαρμογές που το συνοδεύουν.