.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Χαρίσματα θεραπειών και ενέργειες θαυμάτων

 Από Αργύρης Σιμώνης

Κάτι που παρατηρούμε στο χωρίο Α' Κορ. 12:9 είναι ότι μιλάει σε πληθυντικό αριθμό για χαρίσματα θεραπειών:

"... σε άλλον δε χαρίσματα θεραπειών, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος·" Α'Κορ. 12:9

Τα χαρίσματα θεραπειών είναι υπερφυσικές δυνάμεις που απελευθερώνονται μέσω ενός ατόμου με σκοπό να φέρουν θεραπεία σε αυτούς που ασθενούν. Όλοι οι πιστοί μπορούν να επιθέσουν τα χέρια τους σε αρρώστους και να τους δουν να αναρρώνουν (Μάρκος 16:17-18 και Ιωάννης 14:12), αλλά υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν κάλεσμα σε διακονία θεραπείας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι προικισμένοι με τα χαρίσματα της θεραπείας, και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει έντονα τη διακονία τους. Τα χαρίσματα θεραπείας εκφράζονται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον τρόπο που ο Κύριος τα διανέμει. 

Το ίδιο συμβαίνει και με το χάρισμα των θαυμάτων. 
Τα θαύματα είναι ο τρόπος του Θεού για να καλύψει τις ανάγκες όσων Τον αναζητούν με πίστη. Τα θαύματα μερικές φορές θα χρησιμοποιηθούν για να δείξουν την ικανότητα του Θεού, ώστε οι άνθρωποι να πιστέψουν (Μάρκ. 2:10-11), αλλά δεν θα συμβούν σε σκεπτικιστές που βάζουν σε πειρασμό τον Θεό (Λουκ. 4:3-4, 9-12).

Ποιός είναι λοιπόν ο ορισμός του θαύματος;
To θαύμα είναι μια υπερφυσική παρέμβαση της δύναμης του Θεού πάνω στον φυσικό νόμο.

Υπάρχει ένας ουσιώδης διαχωρισμός μεταξύ θαύματος και θεραπείας. Οι θεραπείες συμβαίνουν εντός των ορίων των φυσικών νόμων, ενώ τα θαύματα δεν περιορίζονται στους φυσικούς νόμους. Ένα άτομο με υψηλό πυρετό που δέχεται προσευχή και μετά αρχίζει να αναρρώνει, βιώνει μια θεραπεία. Ο Κύριος επενέβη εδώ, αλλά με φυσικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα στην πεθερά του Πέτρου:

"Και καθώς στάθηκε επάνω της, επιτίμησε τον πυρετό, και την άφησε· κι αμέσως, αφού σηκώθηκε, τους υπηρετούσε." Λουκ. 4:39

Ιωάν. 4:47-53 (Θεραπεία του γιου)
Ματ. 8:5-13 (Ο δούλος του εκατόνταρχου)

Ο ιός, η μόλυνση ή οτιδήποτε προκαλούσε τον πυρετό και επιτιμήθηκε, έφυγε από το σώμα και στη συνέχεια το ανοσοποιητικό σύστημα ανέλαβε τη φυσική διαδικασία θεραπείας (όπως έχει σχεδιαστεί να κάνει σε όλους μας). 
Όταν συμβαίνει κάτι εντελώς υπερφυσικό, αυτό είναι θαύμα:

"Και ένας απ' αυτούς χτύπησε τον δούλο τού Αρχιερέα, και του απέκοψε το δεξί αυτί.
Και ο Ιησούς, αποκρινόμενος, είπε: Αφήστε μέχρις εδώ· και πιάνοντας το αυτί του, τον γιάτρεψε." Λουκ. 22:50-51

Όταν ο Ιησούς επανακόλλησε το αυτί του Μάλχου  αφού ο Πέτρος προηγουμένως το έκοψε (Ιωάν. 18:10), ήταν ένα θαύμα. Ήταν επίσης μια θεραπεία, αλλά ήταν μια θαυματουργή θεραπεία.

Ο ταϊσμός των πέντε χιλιάδων (Ματθ. 14:19-20), το περπάτημα πάνω στο νερό (Ματθ. 14:25), η μεταφορά του πλοίου και όλων των επιβατών από τη μία άκρη της θάλασσας στην άλλη  (Ιωάν. 6:21), όλα αυτά είναι θαύματα. Τα θαύματα είναι συνήθως στιγμιαία, ενώ οι θεραπείες μερικές φορές είναι σταδιακές.

Γίνονται θαύματα σήμερα;

"Και εκείνοι, αφού βγήκαν έξω, κήρυξαν παντού, ενώ ο Κύριος συνεργούσε, και βεβαίωνε το κήρυγμα με τα θαύματα που επακολουθούσαν. Αμήν." Μάρκ. 16:20

Ο Κύριος επιβεβαίωνε το κήρυγμα του Λόγου Του με θαύματα. Εάν ο Ιησούς και οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα χρειάζονταν τον Λόγο που επιβεβαιωνόταν με θαύματα, πόσο μάλλον το χρειαζόμαστε και εμείς:

"και ο Θεός έδινε επιπρόσθετη μαρτυρία με σημεία και τέρατα, και με διάφορα θαύματα, και με διανομές τού Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τη θέλησή του." Εβρ. 2:4