.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Το δώρο της δικαιοσύνης.

   Από Αργύρης Σιμώνης

"Επειδή, κατά ΧΑΡΗ είστε σωσμένοι, διαμέσου τής πίστης· κι αυτό δεν είναι από σας· είναι ΔΩΡΟ τού Θεού·" (Εφεσ. 2:8)

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις που θα αλλάξει τη ζωή μας, είναι να καταλάβουμε ότι έχουμε σωθεί κατά ΧΑΡΗ. 

~~ Ο λόγος του Θεού μας ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν χρειάζεται να θέσουμε πίστη από την μεριά μας για να λάβουμε τη δωρεά της χάρης του Θεού, όμως η Χάρη αυτή από μόνη της είναι αρκετή για να μας σώσει και δεν χρειάζεται συμπληρώματα ή προσθήκες. ~~

Εδώ να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι ούτε στο νόμο της σποράς και του θερισμού, ούτε στις επιπτώσεις που έχει η αμαρτία στη ζωή μας. Αυτό που θέλω να εστιάσω είναι το πώς κάποιος μπορεί να πάει στον Παράδεισο. 
 
Είμαι σίγουρος ότι όσοι από εσάς δεχτήκατε τον Χριστό σαν τον Μεσσία και Σωτήρα στη ζωή σας, τη στιγμή που το κάνατε ξέρατε βαθιά μέσα στην καρδιά σας ότι λάβατε κάτι που ΔΕΝ το αξίζατε. 

5 χρόνια αργότερα όμως, ίσως 10, ίσως και 20, δεν ξέρω, μόλις φτάσατε σε ένα άλλο επίπεδο και 

-αποκτήσατε μεγαλύτερη γνώση επάνω στις Γραφές, 
- κόψατε κακές συνήθειες, 
- αρχίσατε να μιλάτε καλύτερα, 
- να συμπεριφέρεστε καλύτερα και 
- να αμαρτάνετε λιγότερο από ότι αμαρτάνατε πριν, 

τώρα δηλαδή που γίνατε λίγο, ίσως και πολύ καλύτεροι, έχετε αρχίσει να πιστεύετε ότι η Χάρη του Θεού ίσως τελικά να χρειάζεται συμπληρώματα, δηλαδή ΚΑΙ καλά έργα για να είναι ολοκληρωμένη. 

Αυτήν την πλάνη θα καταρρίψω, και αν υπάρχουν μέσα σας οποιαδήποτε κατάλοιπα της νοοτροπίας των έργων και του νομικισμού, να είστε σίγουροι ότι θα εκδηλωθούν και θα αντιδράσετε με αυτά που θα ακούσετε. Σας υπόσχομαι όμως ότι αν σας αποκαλυφθούν αυτές οι αλήθειες, θα απολαύσετε μια ζωή χαράς, ειρήνης, ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας όπως δεν την έχετε εμπειριστεί ποτέ!

--------------------------------------

Πόσες φορές σαν παιδιά κάναμε αταξίες και προσπαθούσαμε να το καλύψουμε με ένα "αθώο" ψέμα; Όταν οι γονείς μας το ανακάλυπταναν, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να μας διώξουν από το σπίτι ή να μας αποκυρήξουν από παιδιά τους; Και βέβαια όχι.

Ο Θεός πιστεύετε ότι έχει σχέση μαζί μας επειδή κάνουμε τα σωστά πράγματα; Η μήπως επειδή ακριβώς έχουμε ΗΔΗ σχέση με τον Θεό, μπορούμε και κάνουμε τα σωστά πράγματα;  

"Επειδή, αν ο Αβραάμ ανακηρύχθηκε δίκαιος από τα έργα, έχει καύχημα· όχι, όμως, μπροστά στον Θεό." (Ρωμ. 4:2)
"Επειδή, τι λέει η γραφή: «Και πίστεψε ο Αβραάμ στον Θεό, και λογαριάστηκε σ' αυτόν για δικαιοσύνη»." (Ρωμ. 4:3)

-- 1. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πολλοί πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη που αναφέρεται εδώ, είναι να κάνεις καλές πράξεις. Δείτε όμως ποιος είναι ο Βιβλικός όρος της δικαιοσύνης:

~~ Δικαιοσύνη είναι η κατάσταση ενός ατόμου που είναι όπως θα έπρεπε να είναι, ώστε να είναι αποδεκτός από τον Θεό.~~  

Με άλλα λόγια, η δικαιοσύνη είναι αυτό που θα ήθελες να είσαι αλλά δεν είσαι, και που ο Θεός σε έκανε να είσαι. Δεν δικαιώθηκες δηλαδή με την δική σου ικανότητα, αλλά ήταν έργο Θεού. Ο Κύριος δηλαδή μας δικαίωσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τη Χάρη Του. Γι αυτό στο εδάφιο που διαβάσαμε λέει ότι αν ο Αβραάμ μπορούσε να δικαιωθεί από τα έργα θα είχε καύχημα.   

~~ Τα σημάδια από τα καρφιά στο σώμα του Χριστού μαρτυρούν ότι τον Παράδεισο ούτε τον αξίζουμε, ούτε τον κερδίζουμε με τα καλά μας έργα! Γιαυτό δεν χωράει καμία καύχηση και καμία υπερηφάνεια.~~

"Επειδή, αν και για το αμάρτημα του ενός (Αδάμ) βασίλευσε ο θάνατος διαμέσου τού ενός, πολύ περισσότερο, αυτοί που παίρνουν την αφθονία τής ΧΑΡΗΣ και της δωρεάς τής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, θα βασιλεύσουν με ζωή διαμέσου τού ενός Ιησού Χριστού)." (Ρωμ. 5:17)

Είμαι σίγουρος ότι ΟΛΟΙ θα θέλαμε "να βασιλεύουμε με ζωή". Ξέρετε πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Μόλις το διαβάσαμε:

Λαμβάνουμε τη Χάρη και τη ΔΩΡΕΑ της δικαιοσύνης που είναι μάλιστα δοσμένα με αφθονία! Αυτοί δηλαδή που βασιλεύουν στη ζωή δεν είναι οι καλοί εκτελεστές, αλλά οι καλοί αποδέκτες. Φοβερό!
Αυτοί που βασιλεύουν στη ζωή δεν είναι αυτοί που κάνουν τα σωστά πράγματα, αλλά αυτοί που ξέρουν να λαμβάνουν τη Χάρη. 
Και αυτοί που λαμβάνουν τη Χάρη του Θεού, λαμβάνουν και το ΔΩΡΟ της δικαιοσύνης. 

-------------------------

Όταν λέμε ότι κάποιος είναι δίκαιος, σημαίνει ότι κατά κύριο λόγο κάνει τα σωστά πράγματα και παίρνει τις σωστές αποφάσεις. 

Το ερώτημα είναι: 
Το άτομο αυτό είναι δικαιωμένο επειδή είναι δίκαιο, ή είναι δίκαιο (δηλαδή κάνει τα σωστά πράγματα) επειδή έχει ήδη δικαιωθεί;

~~ Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα ανατρέψει κάθε λάθος θεολογία που έχετε διδαχτεί όλα αυτά τα χρόνια. ~~   

Δεν δικαιώνεσαι επειδή κάνεις δίκαια έργα, αλλά επειδή ο Θεός σε δικαιώνει ΔΩΡΕΑΝ. Υπάρχουν χριστιανοί που πιστεύουν στη Χάρη του Θεού, αλλά στο 99% της πίστης τους έρχεται το 1% που λέει: 

"Ναι, η Χάρη του Θεού, αλλά..."
"Ναι, πιστεύω ότι σώθηκα κατά Χάρη, αλλά..."

Να σας πω τι συμβαίνει εδώ; Το 1% της νοοτροπίας των έργων και του νομικισμού είναι 99% υπερηφάνεια, επειδή η σωτηρία σου συνεχίζει να εξαρτάται από εσένα. Αν η σωτηρία σου εξαρτιόταν από εσένα, να είσαι σίγουρος ότι θα την είχες χάσει εδώ και πολύ καιρό.  
Και αυτό ισχύει για όλους μας!

~~ Η σωτηρία ΔΕΝ χάνεται, επειδή βασίζεται στη δωρεά της Χάρης του Θεού ~~.

"Ο τρόπος σας ας είναι αφιλάργυρος· αρκείστε στα παρόντα· επειδή, αυτός είπε: «Δεν θα σε αφήσω ούτε θα σε εγκαταλείψω»·" (Εβρ. 13:5)

Αυτό γίνεται ακόμα καλύτερο, επειδή ακόμα και όταν αδυνατούμε στην πίστη μας, Αυτός είναι πιστός:

"... αν απιστούμε, Εκείνος μένει πιστός· να αρνηθεί τον εαυτό του δεν μπορεί." (B'Τιμ. 2:13)

"Επειδή, αν μερικοί δεν πίστεψαν, τι με τούτο; Μήπως η απιστία τους θα καταργήσει την πίστη τού Θεού;" (Ρωμ. 3:3)

~~ Την Παλαιά Διαθήκη την έκανε ο Θεός με τον Μωϋσή, που τότε ήταν ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι την Καινή (καινούρια) Διαθήκη δεν την έκανε ο Θεός μαζί μας, αλλά με τον αλλά με τον ίδιο Του τον εαυτό. 

"Επειδή, ένας Θεός υπάρχει, ένας είναι και ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ιησούς Χριστός," (Α'Τιμ. 2:5)
"ο οποίος έδωσε τον εαυτό του αντίλυτρο για χάρη όλων, μια μαρτυρία που έγινε σε ορισμένους καιρούς," (Α'Τιμ. 2:6)


Γι αυτό ακριβώς αυτή η καινούρια (Καινή) Διαθήκη ΔΕΝ μπορεί να ακυρωθεί. ~~
Από τη στιγμή που θα καταλάβεις ότι ο Χριστός είναι πολύ καλύτερος στο να συγχωρεί από ότι είσαι εσύ, και ότι αυτή η συγχώρεση είναι ΔΩΡΟ, θα αλλάξει η ζωή σου!  

--------------------------------------

-- 2. Ο ΑΒΡΑΑΜ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ;

Δείτε τι είναι αυτό που ΟΛΟΙ μας κερδίζουμε:

"Επειδή, ο ΜΙΣΘΟΣ τής αμαρτίας είναι ΘΑΝΑΤΟΣ· το ΧΑΡΙΣΜΑ, όμως, του Θεού ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ διαμέσου τού Ιησού Χριστού τού Κυρίου μας." (Ρωμ. 6:23)

Αυτό που ΟΛΟΙ μας έχουμε κερδίσει είναι ο θάνατος, επειδή ΟΛΟΙ μας έχουμε αμαρτήσει. Εδώ φυσικά δεν μιλάει για φυσικό θάνατο.

"Αν, όμως, είναι κατά χάρη, δεν είναι πλέον από έργα· επειδή, τότε η χάρη δεν γίνεται πλέον χάρη. Αν, όμως, είναι από έργα, δεν είναι πλέον χάρη· επειδή, το έργο δεν είναι πλέον έργο." (Ρωμ. 11:6)

Με άλλα λόγια, αυτό που λέει ο Παύλος εδώ είναι ότι αν η σωτηρία είναι μισθός, τότε δεν είναι δώρο. Και αν είναι δώρο, τότε δεν μπορεί να είναι μισθός, δεν μπορεί να κερδηθεί δηλαδή. 
Είναι ή το ένα, ή το άλλο. Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο μαζί. (Το μπάλωμα στο καινούριο ρούχο, το κρασί σε παλιά ασκιά).

"ΟΛΟΙ, πραγματικά, γίναμε σαν ένα ακάθαρτο πράγμα, και όλη η δικαιοσύνη μας είναι σαν ένα ρυπαρό ιμάτιο· ..." (Ησ. 64:6)

"Επειδή, Εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, Τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ τού Θεού διαμέσου Αυτού." (Β'Κορ. 5:21)

~~ Αυτός είναι ο ορισμός της Χάρης. Η σωτηρία δεν είναι ένας στόχος που προσπαθούμε να πετύχουμε, αλλά ένα ΔΩΡΟ που μας χαρίζεται για να το λάβουμε. ~~

------------------------------------

3. ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΒΡΑΑΜ; 

Έπρεπε να πιστέψει ώστε να λογαριαστεί σε αυτόν δικαιοσύνη. 

"Του είπαν, λοιπόν: Τι να κάνουμε για να εργαζόμαστε τα ΕΡΓΑ τού Θεού;" (Ιωάν. 6:28)
"Ο Ιησούς αποκρίθηκε και τους είπε: Τούτο είναι ΤΟ έργο τού Θεού, να πιστέψετε σ' Αυτόν (Χριστό) τον Οποίον Εκείνος απέστειλε." (Ιωάν. 6:29)

"Και όταν έρθει Εκείνος, θα ελέγξει τον κόσμο για αμαρτία, και για δικαιοσύνη, και για κρίση·" (Ιωάν. 16:8)
"για αμαρτία μεν, επειδή δεν πιστεύουν σε μένα·" (Ιωάν. 16:9)

Αυτή είναι και η μοναδική αμαρτία που θα στείλει κάποιον στην κόλαση. Το να απορρίψεις δηλαδή τον Σωτήρα που προσφέρει σωτηρία!

Διαβάζω ξανά Εφεσίους 2:8-10:

"Επειδή, κατά ΧΑΡΗ είστε (ΗΔΗ) σωσμένοι, ΔΙΑΜΕΣΟΥ τής πίστης· κι αυτό δεν είναι από σας· είναι ΔΩΡΟ τού Θεού·" (Εφεσ. 2:8)
"ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑ, ώστε να μη καυχηθεί κάποιος." (Εφεσ. 2:9)
"Επειδή, δικό Του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό ΓΙΑ καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ' αυτά." (Εφεσ. 2:10)

~~ Ο Θεός θέλει να κάνουμε καλά έργα και μας έπλασε για να κάνουμε καλά έργα. Με άλλα λόγια, ΔΕΝ σωζόμαστε ΑΠΟ τα καλά μας έργα, αλλά ΓΙΑ ΝΑ κάνουμε καλά έργα. Τα καλά μας έργα δεν είναι η πληρωμή για τη σωτηρία μας, αλλά ο ΚΑΡΠΟΣ της σωτηρίας μας. 
Δεν κάνουμε καλά έργα για να σωθούμε, αλλά ΘΕΛΟΥΜΕ να κάνουμε καλά έργα επειδή ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΜΕΝΟΙ. ~~

Είμαστε δικαιωμένοι μπροστά στον Θεό όχι επειδή εμείς κάναμε κάτι σωστό, αλλά επειδή ο Χριστός έκανε αυτό που ήταν σωστό, και εμείς πιστέψαμε σε Αυτόν. 

Ξέρετε γιατί όταν ερχόμαστε στον Χριστό αλλάζει η συμπεριφορά μας και οι τρόποι μας; Επειδή γίνεται μια μεταμόρφωση μέσα μας και πλέον δε θέλουμε να κάνουμε πράγματα που συνηθίζαμε να κάνουμε παλιά και δεν έπρεπε να τα κάνουμε:

"Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα· τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια." (Β'Κορ. 5:17)

Όταν ο Θεός μας δικαιώνει, παραμένουμε δικαιωμένοι ακόμα και όταν τα κάνουμε θάλασσα, επειδή η δικαίωσή μας δεν βασίζεται στις δικές μας επιδόσεις, αλλά σε αυτό που έκανε ο Χριστός για εμάς. 

Αμήν!

Δείτε το βίντεο εδώ:










Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ο Θεάνθρωπος Ιησούς

  Από Αργύρης Σιμώνης

Το βιβλίο του Ησαΐα έχει τις περισσότερες Μεσσιανικές προφητείες από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο της Αγίας Γραφής.

"Γι' αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει ένα σημάδι· Δέστε, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα αποκληθεί Εμμανουήλ." (Ησ. 7:14)

Από εδώ γνωρίζουμε την Θεότητα του Ιησού, επειδή η Παρθένος συνέλλαβε. 
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει Εμμανουήλ, μας το εξηγεί ο Ματθαίος:

"«Δέστε, η παρθένος θα συλλάβει, και θα γεννήσει έναν γιο, και θα αποκαλέσουν το όνομά του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ», που ερμηνευόμενο σημαίνει: Μαζί μας είναι ο Θεός." (Ματθ. 1:23)
 
--------------------

1. Ο ΘΕ-άνθρωπος.

Θα επικεντρωθώ πρώτα στο κομάτι ΘΕΟΣ.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο Ιησούς είναι ΘΕΟΣ. Όχι απλά ένας καλός άνθρωπος, ένας σοφός δάσκαλος ή ένας μεγάλος προφήτης. Ο Ιησούς είναι ΘΕΟΣ. Αυτός μάλιστα είναι ο λόγος που οι Φαρισσαίοι ζητούσαν να Τον θανατώσουν. Επειδή δήλωνε την θεότητά Του:

"Οι Ιουδαίοι, λοιπόν, του απάντησαν: Εμείς έχουμε νόμο, και σύμφωνα με τον νόμο μας πρέπει να πεθάνει, επειδή έκανε τον εαυτό του Υιόν τού Θεού." (Ιωάν. 19:7)

"Γι' αυτό, λοιπόν, οι Ιουδαίοι ζητούσαν περισσότερο να τον θανατώσουν, επειδή, όχι μόνον παρέβαινε το σάββατο, αλλά και δικό του πατέρα έλεγε τον Θεό, κάνοντας τον εαυτό του ίσον με τον Θεό." (Ιωάν. 5:18)
 
"Ο Ιησούς αποκρίθηκε σ' αυτούς: Πολλά καλά έργα από τον Πατέρα μου έδειξα σε σας· για ποιο έργο απ' αυτά με λιθοβολείτε;" (Ιωάν. 10:32)
"Οι Ιουδαίοι αποκρίθηκαν σ' αυτόν, λέγοντας: Για καλό έργο δεν σε λιθοβολούμε, αλλά για βλασφημία, και επειδή εσύ, ενώ είσαι άνθρωπος, κάνεις τον εαυτό σου Θεό." (Ιωάν. 10:33)

Όταν ο Ιησούς έλεγε ότι ήταν Υιός Θεού, οι Ιουδαίαοι καταλάβαιναν πολύ καλά τι έλεγε. Δυστυχώς κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν σήμερα. Ένας λόγος μάλιστα που υπάρχει στον κόσμο τόση μεγάλη εναντίωση ΚΑΙ στην παρθενική γέννηση του Ιησού, είναι επειδή από μόνο του το γεγονός αυτό αποδεικνύει την Θεϊκή φύση του Χριστού μας. 

----------------

"Και όταν ο Ιησούς ήρθε στα μέρη τής Καισάρειας του Φιλίππου, ρωτούσε τους μαθητές του, λέγοντας: Για ποιον με λένε οι άνθρωποι ότι είμαι εγώ ο Υιός τού ανθρώπου;" (Ματθ. 16:13)
"Και εκείνοι είπαν: Άλλοι μεν για τον Βαπτιστή Ιωάννη· άλλοι δε για τον Ηλία, και άλλοι για τον Ιερεμία ή για έναν από τους Προφήτες." (Ματθ. 16:14)

Ξέρετε ότι αυτή η συζήτηση με την ίδια ερώτηση συνεχίζεται μέχρι σήμερα; 
"Για ποιον με λένε οι άνθρωποι ότι είμαι εγώ, ο Υιός τού ανθρώπου;".

Δείτε τα επόμενα λόγια Του:

"Λέει σ' αυτούς: Εσείς, όμως, για ποιον με λέτε ότι είμαι;" (Ματθ. 16:15)
"Και αποκρινόμενος ο Σίμωνας Πέτρος, είπε: Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός τού ζωντανού Θεού." (Ματθ. 16:16)
"Και αποκρινόμενος ο Ιησούς είπε σ' αυτόν: Μακάριος είσαι, Σίμωνα, γιε τού Ιωνά, επειδή αυτό δεν σου το αποκάλυψε σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου, που είναι στους ουρανούς." (Ματθ. 16:17)

~~ Ο Ιησούς Χριστός ρωτάει κάθε άνθρωπο που πέρασε από το πρόσωπο της γης: 
"ΕΣΥ, ποιος λες ότι είμαι;" 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι ο Ιησούς Χριστός ΕΙΝΑΙ ο Υιός του Θεού, και να ξέρεις ότι η απάντηση που θα δώσεις θα καθορίσει και το που θα περάσεις το υπόλοιπο της αιωνιότητας.  ~~

Υπάρχει μεγάλος πόλεμος ενάντια στην Θεότητα του Χριστού, ότι δηλαδή ήταν κυριολεκτικά "ο Θεός μαζί μας". 

"ΚΑΙ η γέννηση του Ιησού Χριστού ήταν ως εξής: Αφού η μητέρα του Μαρία αρραβωνιάστηκε με τον Ιωσήφ, πριν βρεθούν μαζί, βρέθηκε έγκυος, από το Άγιο Πνεύμα." (Ματθ. 1:18)

"... επειδή, αυτό που γεννήθηκε μέσα της είναι από το Άγιο Πνεύμα·" (Ματθ. 1:20)

Ο Ιησούς Χριστός δεν συνελήφθη από άντρα, αλλά από το Άγιο Πνεύμα. Γεννήθηκε από γυναίκα, γι αυτό ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ, αλλά συνελήφθη από το Άγιο Πνεύμα, και γι αυτό ήταν ΘΕΟΣ. Το ωάριο ήταν από την γυναίκα, αλλά το σπέρμα προήλθε από τον ίδιο τον Θεό!    
Δείτε αυτό το εδάφιο:

"ο οποίος φυλάττω έλεος σε χιλιάδες, συγχωρώ ανομία και παράβαση και αμαρτία, και καθόλου δεν αθωώνω τον ένοχο· ανταποδίδοντας την ανομία των ΠΑΤΕΡΩΝ επάνω στα παιδιά, κι επάνω στα παιδιά των παιδιών, μέχρι τρίτης και τέταρτης γενεάς." (Έξ. 34:7)

Ο Πατέρας του Χριστού είναι ο άγιος Θεός.
~~ Γι' αυτό Ιησούς Χριστός γεννήθηκε ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ. ~~

----------------

Εμμανουήλ σημαίνει "ο Θεός μαζί μας". Παρ'όλο όμως που ο Ιησούς ήταν 100% Θεός, παρέδωσε τη Θεότητά Του, και όσο καιρό ήταν εδώ στη γη, περπάτησε 100% σαν άνθρωπος. 

"αλλά, κένωσε τον εαυτό Του, παίρνοντας μορφή δούλου, αφού έγινε όμοιος με τους ανθρώπους·" (Φιλ. 2:7)
"και, καθώς βρέθηκε κατά το σχήμα ως άνθρωπος, ταπείνωσε τον εαυτό Του, γινόμενος υπάκουος μέχρι θανάτου, θανάτου μάλιστα σταυρού." (Φιλ. 2:8) 

Αν αναρωτιέστε πώς έκανε όλα τα θαύματα που έκανε, οι Γραφές μας απαντούν ότι το έκανε με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και την προσωπική Του σχέση με τον Πατέρα.  

- Έτσι περπάτησε πάνω στο νερό. 
- Έτσι θεράπευσε ασθενείς
- Έτσι έδωσε φως στους τυφλούς. 
- Έτσι ανέστησε νεκρούς. 

Ξέρετε τι κάνει αυτό; Μου δίνει ελπίδα!

Κοιτάξτε τώρα πώς έκανε τα θαύματά Του:

"πώς ο Θεός, τον Ιησού, αυτόν από τη Ναζαρέτ, τον έχρισε με Πνεύμα Άγιο και με δύναμη, ο οποίος (αφού ο Θεός Τον έχρισε) πέρασε ευεργετώντας και θεραπεύοντας όλους εκείνους που καταδυναστεύονταν από τον διάβολο· επειδή, ο Θεός ήταν μαζί του." (Πράξ. 10:38)

~~ Αν ο ίδιος Χριστός χρειάζονταν τη δύναμη και το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος για να ολοκληρώσει την αποστολή Του σε αυτόν τον έκπτωτο κόσμο, πόσο μάλλον εμείς το χρειαζόμαστε! ~~

-------------------

Σκεφτείτε κι αυτό:

Σαν μαραγκός που ήταν ο Ιησούς, πριν ξεκινήσει τη διακονία Του, 

- έκανε ποτέ πατερίτσες για ένα ανάπηρο παιδάκι που αργότερα θα μπορούσε να θεραπεύσει;

- κατασκεύασε φέρετρο για κάποιον που αργότερα θα μπορούσε να αναστήσει από τους νεκρούς; 

Παρ'όλα αυτά ο Ιησούς περίμενε υπομονετικά να έρθει το πλήρωμα του χρόνου:

"όταν, όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός εξαπέστειλε τον Υιό Tου, ο οποίος γεννήθηκε από γυναίκα και υποτάχθηκε στον νόμο·" (Γαλ. 4:4)
"για να εξαγοράσει αυτούς που ήσαν κάτω από τον νόμο, ώστε να λάβουμε την υιοθεσία." (Γαλ. 4:5)
"Και επειδή είστε γιοι, ο Θεός έστειλε το Πνεύμα τού Υιού του στις καρδιές σας, το οποίο κράζει: Αββά, Πατέρα." (Γαλ. 4:6)

Δείτε πώς ο Ιησούς ανέστησε τον Λάζαρο:

"Σήκωσαν, λοιπόν, την πέτρα, όπου ήταν τοποθετημένος ο νεκρός. Και ο Ιησούς, αφού ύψωσε τα μάτια επάνω, είπε: Πατέρα, σε ευχαριστώ, ότι με άκουσες." (Ιωάν. 11:41)
"Και εγώ γνώριζα ότι πάντοτε με ακούς· αλλά, για το πλήθος, που στέκεται ολόγυρα, το είπα, για να πιστέψουν ότι Εσύ με απέστειλες." (Ιωάν. 11:42)

Δείτε εδώ μια μεγάλη αλήθεια:

~~ Ο Θεός ΔΕΝ έστειλε απλά κάποιον για να μας λυτρώσει. Ήρθε ο ΙΔΙΟΣ για να το κάνει αυτό. Ο Θεός ΔΕΝ έστειλε απλά ένα μήνυμα με έναν ταχυδρόμο, αλλά ήρθε ο ΙΔΙΟΣ για να μας φέρει το μήνυμα. Ο Ιησούς Χριστός λοιπόν ΕΠΡΕΠΕ να έρθει σαν άνθρωπος για δύο λόγους:

1. Για να ζήσει τη ζωή που ΔΕΝ μπορούσαμε να ζήσουμε,

και

2. Για να πεθάνει έναν θάνατο που κανονικά εμείς έπρεπε να πεθάνουμε.  ~~

Και να είστε σίγουροι ότι ο Ιησούς δεν κούνησε απλά ένα μαγικό ραβδάκι και πήρε τις αμαρτίες μας: 

"Επειδή, ο ΜΙΣΘΟΣ τής αμαρτίας είναι θάνατος· το χάρισμα, όμως, του Θεού αιώνια ζωή διαμέσου τού Ιησού Χριστού τού Κυρίου μας." (Ρωμ. 6:23)

Το βλέπετε; ΠΛΗΡΩΣΕ κυριολεκτικά για χάρη μας τον ΜΙΣΘΟ για τις αμαρτίες μας. 
Δεν τις έσβησε "μαγικά", αλλά τις πλήρωσε ο ίδιος με το αίμα Του. Ο Θεός ο ίδιος πλήρωσε τις αμαρτίες μας με το αίμα Του:

"Προσέχετε, λοιπόν, στον εαυτό σας, και σε ολόκληρο το ποίμνιο, στο οποίο το Πνεύμα το Άγιο σάς έβαλε επισκόπους, για να ποιμαίνετε την εκκλησία τού Θεού, ΠΟΥ (Ο ΘΕΟΣ) ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ." (Πράξ. 20:28)

--------------------------

2. Θε-ΑΝΘΡΩΠΟΣ. 

Εδώ θα εστιάσω στον ΑΝΘΡΩΠΟ Ιησού. 

Όπως ακριβώς υπάρχει αυτός ο πόλεμος ενάντια στην γέννηση του Χριστού από την παρθένο, με το ίδιο μένος πολλοί πολεμούν το ότι ο Χριστός ήταν 100% άνθρωπος και λένε ότι περπάτησε στη γη επί 33 χρόνια μόνο σαν Θεός. 

-- Και γι αυτό για παράδειγμα λένε ότι δεν μπορεί να νοιώσει αυτά που περνάω.  

Κι όμως δείτε αυτό:

"ΣΤΗΝ αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν προς τον Θεό, και Θεός ήταν ο Λόγος." (Ιωάν. 1:1)

"Και ο Λόγος ΕΓΙΝΕ ΣΑΡΚΑ, και κατοίκησε ανάμεσά μας, (και είδαμε τη δόξα Του, δόξαν ως μονογενή από τον Πατέρα), γεμάτος χάρη και αλήθεια." (Ιωάν. 1:14)

"Και είδα τον ουρανό ανοιγμένον, και ξάφνου, ένα λευκό άλογο, κι αυτός που καθόταν επάνω σ' αυτό ονομαζόταν Πιστός και Αληθινός, και κρίνει και πολεμάει με δικαιοσύνη." (Αποκ. 19:11)
"Και τα μάτια του ήσαν σαν φλόγα φωτιάς, κι επάνω στο κεφάλι του ήσαν πολλά διαδήματα· και είχε ένα όνομα γραμμένο, που κανένας δεν το γνωρίζει παρά μονάχα αυτός." (Αποκ. 19:12)
"Και ήταν ντυμένος με ιμάτιο βαμμένο σε αίμα· και το όνομά του αποκαλείται: Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ." (Αποκ. 19:13)

Όσο σημαντικό είναι να πιστέψουμε στην γέννηση του Χριστού μας από την παρθένο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να πιστέψουμε ότι ο Ιησούς ήρθε με σάρκα, σαν άνθρωπος δηλαδή. Και θα σας δείξω γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό. 

Υπογράμμισα προηγουμένως ότι η απάντησή σας στο ερώτημα του Ιησού 
"Εσύ ποιος πιστεύεις ότι είμαι;", 
θα καθορίσει το που θα περάσεις την αιωνιότητα.

Δείτε τώρα πόσο σημαντικό είναι να πιστέψουμε ότι ο Ιησούς ήρθε με σάρκα, έγινε δηλαδή άνθρωπος:

"Από ΤΟΥΤΟ γνωρίζεται το Πνεύμα τού Θεού· κάθε πνεύμα που ομολογεί τον Ιησού Χριστό ότι έχει έρθει με σάρκα (σαν άνθρωπος) προέρχεται από τον Θεό·" (1Ιωάν. 4:2)
"και κάθε πνεύμα που δεν ομολογεί ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε με σάρκα, δεν προέρχεται από τον Θεό · κι αυτό είναι το πνεύμα τού αντιχρίστου, που ακούσατε ότι έρχεται, και τώρα βρίσκεται ΚΙΟΛΑΣ μέσα στον κόσμο." (Α'Ιωάν. 4:3)
 
Ο Ιωάννης που γράφει την επιστολή του αυτή γύρω στο 90 μ.Χ, μας λέει ότι το πνεύμα του αντίχριστου ήδη είναι μέσα στον κόσμο και ο τρόπος που το διακρίνετε είναι όταν ΔΕΝ ομολογούν ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε με σάρκα, ότι ο Θεός δηλαδή έγινε άνθρωπος. 

"Επειδή, πολλοί πλάνοι μπήκαν μέσα στον κόσμο, αυτοί που δεν ομολογούν τον Ιησού Χριστό ότι ήρθε με σάρκα· αυτός είναι ο πλάνος και ο αντίχριστος." (Β'Ιωάν. 1:7)
 
Γιατί είναι λοιπόν τόσο σημαντικό να ομολογήσουμε ότι ο Θεός, ο Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος; Επειδή αν δεν γινόταν άνθρωπος δεν θα μπορούσε να πεθάνει. Και αν δεν πέθανε, τότε δεν πλήρωσε για τις αμαρτίες μας. Και αν δεν πέθανε, τότε και δεν αναστήθηκε από τους νεκρούς. 

Αυτό βασικά είναι και το επιχείρημα κάποιων ενάντιων. Αν ο Ιησούς ήταν Θεός και ταυτόχρονα ΚΑΙ άνθρωπος και αναστήθηκε από τους νεκρούς, πώς γίνεται αυτό, αφού ο Θεός δεν μπορεί να πεθάνει; Και όμως, γίνεται. Και μόλις το εξήγησα. Ο Ιησούς Χριστός ήταν 100% άνθρωπος και 100% Θεός. Ο Θεάνθρωπος!  

Θυμίζω τι διαβάσαμε από το βιβλίο των Πράξεων:

"Προσέχετε, λοιπόν, στον εαυτό σας, και σε ολόκληρο το ποίμνιο, στο οποίο το Πνεύμα το Άγιο σάς έβαλε επισκόπους, για να ποιμαίνετε την εκκλησία τού Θεού, ΠΟΥ (Ο ΘΕΟΣ) ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ." (Πράξ. 20:28)

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ιησούς: 

- Σαν άνθρωπος υπέφερε. 

- Σαν άνθρωπος μάτωσε, και 

- Σαν άνθρωπος πέθανε. 

Χτυπήθηκε τόσο άσχημα και σταυρώθηκε, ώστε το ανθρώπινο σώμα Του ΠΕΘΑΝΕ.   

"Όπως πολλοί έμειναν εκστατικοί επάνω σου, τόσο το πρόσωπό Του ήταν άδοξο, περισσότερο από κάθε άνθρωπο, και η μορφή Του περισσότερο από τους γιους των ανθρώπων!" Ησ. 52:14

Ο Ιησούς Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες σου και για τις αμαρτίες μου. Αλλά έπρεπε να γίνει άνθρωπος για να πεθάνει. Εμείς οι αναγεννημένοι πιστοί είμαστε 100% άνθρωποι επειδή η σάρκα μας (το φυσικό μας σώμα δηλαδή και η ψυχή μας) υπόκειται  σε φθορά, αλλά έχουμε εν μέρει θεϊκή φύση, επειδή το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα μας και είναι ΕΝΑ με το δικό μας πνεύμα. 

"Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΤΙΣΜΑ· τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια." (Β'Κορ. 5:17)

"Εσείς, όμως, δεν είστε τής σάρκας, αλλά του Πνεύματος, αν το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας. Αλλά, αν κάποιος δεν έχει το Πνεύμα τού Χριστού, αυτός δεν είναι δικός του." (Ρωμ. 8:9)

"Δεν ξέρετε ότι είστε ναός τού Θεού, και το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας;" (A'Κορ. 3:16)

"Όποιος, όμως, προσκολλάται με τον Κύριο είναι ένα πνεύμα." (A'Κορ. 6:17)

---------------------------

Ο Ιησούς όμως ήταν 100% Θεός και 100% άνθρωπος. 

"Επειδή, ένας Θεός υπάρχει, ένας είναι και ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ιησούς Χριστός," (A'Τιμ. 2:5)
"ο οποίος έδωσε τον εαυτό του αντίλυτρο για χάρη όλων, μια μαρτυρία που έγινε σε ορισμένους καιρούς," (Α'Τιμ. 2:6)

Αυτό ακριβώς μου δίνει ελπίδα και δύναμη, επειδή ο Ιησούς γνωρίζει αυτό που περνάω. 

Ξέρει τον πόνο που νοιώθω όταν για παράδειγμα χάσω κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο.
Ο Ιησούς έχασε τον πατέρα Του τον Ιωσήφ. Ο Ιωσήφ ήταν αρκετά μεγαλύτερος από την Μαρία όταν την παντρεύτηκε και πέθανε κάποια στιγμή πρίν ο Ιησούς ξεκινήσει τη διακονία Του. Γι αυτό ο Ιησούς ζήτησε από τον Ιωάννη να προσέχει τη μητέρα Του:

"Ο Ιησούς, λοιπόν, καθώς είδε τη μητέρα Tου και τον μαθητή, που αγαπούσε (τον Ιωάννη), να στέκεται δίπλα, λέει στη μητέρα Του: Γυναίκα, να! ο γιος σου." (Ιωάν. 19:26)
"Έπειτα, λέει στον μαθητή: Να! η μητέρα σου. Και από την ώρα εκείνη ο μαθητής την πήρε στο σπίτι του." (Ιωάν. 19:27)

Η Μαρία δεν θα πήγαινε να ζήσει με τον Ιωάννη αν ο άντρας της ο Ιωσήφ ζούσε. Ο Ιησούς λοιπόν έζησε την απώλεια του πατέρα Του Ιωσήφ. 

- Ο Ιησούς ξέρει τι σημαίνει να χάνεις τον πατέρα σου ή τον σύζηγό σου. 
Μπορείτε να δείτε αυτήν την εικόνα;
Τον Ιησού να απομακρύνεται αγκαλιά με την μητέρα Του από τον τάφο του πατέρα Του που πήγαν να τον επισκεφτούν. Και αυτό όπως είπα έγινε κάποια στιγμή πριν ο Ιησούς ξεκινήσει τη διακονία Του. 

- Ο Ιησούς γνωρίζει τι σημαίνει να χάνεις έναν φίλο. O αγαπημένος Του φίλος Λάζαρος πέθανε.
Ό,τι θλίψη και ό,τι πόνο περνάς αυτήν την στιγμή, ο Κύριος το γνωρίζει και σε νοιώθει. 

Κάθε φορά που ο πειρασμός έρχεται, ο Κύριος το γνωρίζει, επειδή και Αυτός πειράστηκε από τον διάβολο: 

"Επειδή, δεν έχουμε αρχιερέα, που δεν μπορεί να συμπαθήσει στις ασθένειές μας, αλλά ο οποίος πειράστηκε σε όλα, κατά τη δική μας ομοιότητα, χωρίς αμαρτία." (Εβρ. 4:15)

----------------------------

---- ΣΥΝΟΨΗ ----

1. ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

"Επειδή, λοιπόν, τα παιδιά έγιναν κοινωνοί σάρκας και αίματος, (όσοι δηλαδή ομολογούν ότι ο Ιησούς ήρθε με σάρκα, σαν άνθρωπος) κι Αυτός παρόμοια έγινε μέτοχος από τα ίδια, για να καταργήσει, διαμέσου τού θανάτου, αυτόν που έχει το κράτος τού θανάτου, δηλαδή, τον διάβολο," (Εβρ. 2:14)
"και να ελευθερώσει εκείνους, όσους εξαιτίας τού φόβου τού θανάτου ήσαν σε ολόκληρη τη ζωή υποκείμενοι στη δουλεία." (Εβρ. 2:15)

~~ Ο μόνος τρόπος για να καταργήσει ο Χριστός τη δύναμη του θανάτου από επάνω μας, ήταν να γίνει ο ίδιος άνθρωπος. Σαν άνθρωπος νίκησε και κατέκτησε τον θάνατο και την αμαρτία. Αυτό έκανε! ~~ 

Αυτό γιορτάζουμε το Πάσχα. Ο Θεός δεν έστειλε απλά κάποιον για να μας λυτρώσει και να πάρει τις αμαρτίες από επάνω μας, αλλά κατέβηκε ο ίδιος και μας λύτρωσε. 

Ξεκίνησα με Ησαΐα και τελειώνω με Ησαΐα. Δείτε πόσο όμορφα μας παρουσιάζει ο Ησαΐας τον Θεάνθρωπο:

"Επειδή, ΠΑΙΔΙ γεννήθηκε σε μας, ΓΙΟΣ δόθηκε σε μας· και η εξουσία θα είναι επάνω στον ώμο Του· και το όνομά Του θα αποκληθεί: Θαυμαστός, Σύμβουλος, Ισχυρός Θεός, Πατέρας τού Μέλλοντα Αιώνα, Άρχοντας Ειρήνης." (Ησ. 9:6)

Προσέξτε τα λόγια:

"Επειδή, ΑΝΘΡΩΠΟΣ γεννήθηκε σε μας, 

ΓΙΟΣ δόθηκε σε μας·: 

"Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό Του τον μονογενή, ... για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' Αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή." (Ιωάν. 3:16)

Υπήρχε ένα χάσμα μεταξύ ανθρώπου και Θεού που δεν μπορούσαμε να το διαβούμε. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να πάει στον Θεό, γι αυτό ο Θεός ήρθε στον άνθρωπο. 

-------------------------

---- ΕΠΙΛΟΓΟΣ ----

Ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να ζήσει τη ζωή που δεν μποροούσες να ζήσεις (ήταν ο μόνος αναμάρτητος που περπάτησε επάνω στη γη) 

και 

να πεθάνει εκεί που έπρεπε κανονικά να πεθάνεις εσύ, ώστε να μπορέσεις να έχεις ξανά σχέση με τον Πατέρα στους αιώνες των αιώνων.

Γι αυτό γιορτάζουμε το Πάσχα! 

Ο Χριστός λοιπόν σε ρωτάει αυτή τη στιγμή:

"Ποιος νομίζεις ότι είμαι;"

Αν η απάντησή σου είναι σαν του Πέτρου:

"... Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός τού ζωντανού Θεού." (Ματθ. 16:16)

τότε έκανες αυτό που ο Παύλος μας γράφει:

"ότι, αν με το στόμα σου ομολογήσεις Κύριο, τον Ιησού, και μέσα στην καρδιά σου πιστέψεις ότι ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς, θα σωθείς·" (Ρωμ. 10:9)
"επειδή, με την καρδιά πιστεύει κάποιος προς δικαιοσύνη, και με το στόμα γίνεται ομολογία προς σωτηρία·" (Ρωμ. 10:10)
"Επειδή, «ΚΑΘΕΝΑΣ που θα επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου, θα σωθεί»." (Ρωμ. 10:13)

ΑΜΗΝ! 





Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Γιατί ο Ιησούς έπρεπε να υποφέρει;

 Από Αργύρης Σιμώνης

Συνήθως λέμε ότι ο Ιησούς πέθανε επάνω στο σταυρό. Αλήθεια είναι, αλλά οι Γραφές αναφέρουν ότι ο Ιησούς ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΕ επάνω στο σταυρό. Ο ίδιος μάλιστα το είπε αρκετές φορές στους μαθητές Του:

"Από τότε ο Ιησούς άρχισε να δείχνει στους μαθητές του, ότι πρέπει να πάει στα Ιεροσόλυμα, και να πάθει πολλά από τους πρεσβύτερους και τους αρχιερείς και τους γραμματείς, και να ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ, και την τρίτη ημέρα να αναστηθεί." (Ματθ. 16:21)

Γιατί λοιπόν ο Ιησούς δεν έπρεπε απλά να πεθάνει,αλλά να ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ και μάλιστα μαρτυρικά; Γιατί έπρεπε να υποφέρει; 

---- Θα σας εξηγήσω τι σημαίνει ΕΞΙΛΑΣΜΟΣ. 
 
Η λέξη εξιλασμός εμπεριέχει τη βασική ιδέα του εξευμενισμού ή της ικανοποίησης, ιδιαιτέρως προς τον Θεό. Ο εξιλασμός είναι πράξη που περιλαμβάνει δύο μέρη, τον εξευμενισμό της οργής του προσβεβλημένου προσώπου και τη συμφιλίωση μαζί του.

"Κι Αυτός είναι μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας· και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου τού κόσμου." (Α'Ιωάν. 2:2)

Στην Καινή Διαθήκη, η πράξη του εξιλασμού αναφέρεται πάντοτε στο έργο του Θεού προς τον άνθρωπο και όχι στις θυσίες ή στα δώρα που προσφέρει ο άνθρωπος προς τον Θεό. 
Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι ο άνθρωπος είναι τελείως ανίκανος να ικανοποιήσει τη δικαιοσύνη του Θεού. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια υπηρεσία, θυσία ή δώρο που μπορεί να προσφέρει ο άνθρωπος για να εξευμενίσει την άγια οργή του Θεού ή να ικανοποιήσει την τέλεια δικαιοσύνη Του. 

~~ Γι' αυτόν τον λόγο ο Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο με ανθρώπινο σώμα για να καταστεί η τέλεια θυσία για την αμαρτία:

"Γι' αυτό, έπρεπε να ομοιωθεί σε όλα με τους αδελφούς, για να γίνει ελεήμονας και πιστός Αρχιερέας σ' αυτά που αφορούν τον Θεό, για να κάνει εξιλέωση χάρη των αμαρτιών τού λαού." (Εβρ. 2:17) ~~

Η λέξη εξιλασμός χρησιμοποιείται σε πολλά εδάφια για να εξηγήσει τι πραγματοποίησε ο Χριστός δια του θανάτου Του στον σταυρό. 

"δεδομένου ότι, ΟΛΟΙ αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα τού Θεού·" (Ρωμ. 3:23)
"ανακηρύσσονται, όμως, δίκαιοι, δωρεάν, με τη χάρη του, διαμέσου τής απολύτρωσης που έγινε με τον Ιησού Χριστό·" (Ρωμ. 3:24)
"τον οποίο ο Θεός προκαθόρισε ως μέσον ΕΞΙΛΕΩΣΗΣ διαμέσου τής πίστης, με βάση το αίμα Του, προς φανέρωση της δικαιοσύνης του, για την άφεση των αμαρτημάτων, που έγιναν στο παρελθόν, μέσα στη μακροθυμία τού Θεού·" (Ρωμ. 3:25)

~~ Τα εδάφια αυτά αποτελούν κλειδί στην επιχειρηματολογία του Παύλου στην επιστολή προς Ρωμαίους, και βρίσκονται πραγματικά στην καρδιά του μηνύματος όλου του ευαγγελίου (=τα καλά νέα). ~~

Αυτό που άξιζε σε όλους μας ήταν η κόλαση. Ο μόνος τρόπος που ένας χαμένος αμαρτωλός (ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ) μπορεί να συμφιλιωθεί με τον άγιο Θεό είναι ΜΟΝΟ διαμέσου του θανάτου του Χριστού πάνω στον σταυρό και της ανάστασής Του την τρίτη μέρα. 

Η θαυμάσια αλήθεια του ευαγγελίου είναι ότι οι χριστιανοί σώζονται από την οργή του Θεού και συμφιλιώνονται με τον Θεό, όχι διότι 

"εμείς αγαπήσαμε τον Θεό, αλλά ότι αυτός μας αγάπησε και απέστειλε τον Υιό του ως μέσον ΕΞΙΛΑΣΜΟΥ για τις αμαρτίες μας" (Α'Ιωάν. 4:10)

~~ Είναι πολύ σημαντικο να το καταλάβουμε αυτό. Ο Χριστός έκανε 2 πράγματα:

1. Μας εξιλέωσε, δηλαδή μέσω της θυσία Του ικανοποιήθηκε επάνω Του ΟΛΗ η οργή του Θεού για την αμαρτία ΟΛΗΣ της ανθρωπότητας 

ΚΑΙ 

2. Αποδόθηκε ΤΕΛΕΙΑ δικαιοσύνη ! ~~

"Κι Αυτός είναι μέσον ΕΞΙΛΑΣΜΟΥ για τις αμαρτίες μας· και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου τού κόσμου." (Α'Ιωάν. 2:2)

--------------------------

---- ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ;

Ας δούμε πρακτικά πώς μπορεί να ικανοποιηθεί η οργή και πώς μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα εξετάσουμε κάποια σενάρια:

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος στην οικογένειά σου δολοφονείται. Κατά τη δίκη στο δικαστήριο, ο δράστης καταδικάζεται για τον φόνο, αλλά κάποιος άλλος (αθώος) έρχεται και λαμβάνει την τιμωρία που προοριζόταν για τον πραγματικό δράστη. 

Και σας ρωτάω: Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ικανοποιήσει την οργή σας για τον δολοφόνο; Φυσικά όχι! 
Απόδοση δικαιοσύνης έγινε; Φυσικά όχι! 

Σκεφτείτε και το άλλο ενδεχόμενο. Ναι, ο δράστης βρέθηκε ένοχος αλλά του δόθηκε χάρη. Τι θα λέγατε γι αυτό; Θα ικανοποιούσε αυτό την οργή σας; ΟΧΙ!
Θα είχαμε απόδοση δικαιοσύνης; ΟΧΙ! 

Κι όμως, αυτό που τυπικά βλέπουμε είναι ότι ο Ιησούς πήρε επάνω Του την τιμωρία που προοριζόταν για εμένα και μου δόθηκε χάρη. Και φυσικά αυτό είναι αλήθεια, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. 
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη εξιλασμός. 

Ξαναπάμε πίσω στη δίκη. Τι θα γινόταν αν το άτομο που κατηγορήθηκε για τον φόνο του συγγενή σας, αποδυκνείονταν στο δικαστήριο με μάρτυρες και αδιάσειστα στοιχεία ότι ΔΕΝ ήταν αυτός ο ένοχος; 
Και φέρνουν ένα άλλο άτομο στο δικαστήριο, όπου τελικά αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας (μάρτυρες, βίντεο, DNA), ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ένοχος του εγκλήματος. Καταδικάζεται και τιμωρείται. 

Ικανοποιεί αυτό την οργή σας; Φυσικά!
Έγινε απόδοση δικαιοσύνης; Φυσικά! 

Γιατί είπα αυτό το παράδειγμα; Είναι πολλοί αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Θεός μέσα στην τέλεια σοφία και γνώση Του, πήρε την αμαρτία μας και την έβαλε κυριολεκτικά επάνω στον Υιό Του. Πώς αλλιώς ο Θεός θα θανάτωνε τον ίδιο Του τον Υιό; Μπορούσε ο Θεός να σκοτώσει έναν αθώο; 

Δεν μπορεί να το συλλάβει το μυαλό μας, αλλά ο Ιησούς έγινε πραγματικά ΕΝΟΧΟΣ. Δεν είναι ότι πήραμε απλά χάρη από τη θανατική μας ποινή, ούτε ο Ιησούς, ένας αθώος, απλά πήρε επάνω Του την τιμωρία μας, αλλά έγινε ο ίδιος αμαρτία. Προσέξτε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο Παύλος:

"Επειδή, Eκείνον που ΔΕΝ γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη τού Θεού διαμέσου αυτού." (Β'Κορ. 5:21)

----------------------------------

Αυτοί που απορρίπτουν τον Χριστό ως Σωτήρα τους και αρνούνται να πιστέψουν σ' Αυτόν, ΔΕΝ έχουν ελπίδα σωτηρίας και θα αντιμετωπίσουν την οργή του Θεού που έχουν συσσωρεύσει για την ερχόμενη ημέρα της Κρίσης. Δεν υπάρχει πλέον άλλος εξιλασμός ή θυσία που μπορεί να πραγματοποιηθεί για τις αμαρτίες τους. 

"Με το οποίο θέλημα είμαστε αγιασμένοι διαμέσου τής προσφοράς τού σώματος του Ιησού Χριστού, που έγινε μια φορά για πάντα." (Εβρ. 10:10)
"Και κάθε ιερέας μεν στέκεται καθημερινά λειτουργώντας, και πολλές φορές προσφέροντας τις ίδιες θυσίες, οι οποίες ΔΕΝ μπορούν να αφαιρέσουν αμαρτίες." (Εβρ. 10:11)
"Αλλά, Αυτός, αφού πρόσφερε ΜΙΑ θυσία υπέρ των αμαρτιών, κάθησε για ΠΑΝΤΑ στα δεξιά τού Θεού," (Εβρ. 10:12)
"προσμένοντας στο εξής μέχρις ότου οι εχθροί του θα μπουν ως υποπόδιο των ποδιών του." (Εβρ. 10:13)
"Επειδή, με μία προσφορά ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ αυτούς που αγιάζονται." (Εβρ. 10:14)
"Μάλιστα, μας δίνει τη μαρτυρία και το Πνεύμα το Άγιο· επειδή, αφού είπε πρωτύτερα:" (Εβρ. 10:15)
"«Αυτή είναι η διαθήκη που θα κάνω σ' αυτούς ύστερα από τις ημέρες εκείνες, λέει ο Κύριος: Θα δώσω τούς νόμους μου στις καρδιές τους, και θα τους γράψω επάνω στις διάνοιές τους», προσθέτει:" (Εβρ. 10:16)
"«Και τις αμαρτίες τους και τις ανομίες τους δεν θα τις θυμάμαι πλέον»." (Εβρ. 10:17)
"Και όπου υπάρχει άφεση τούτων, δεν υπάρχει πλέον προσφορά για αμαρτία." (Εβρ. 10:18)

---------------------


Ο Χριστός είπε, 
«Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μέσω εμού» (Ιωάννης 14:6). 

Ο μόνος τρόπος εξευμενισμού (κάνω κάτι σε κάποιον που έχω εκνευρίσει για να τον ηρεμήσω), της οργής του Θεού εναντίον του αμαρτωλού ανθρώπου και συμφιλίωσης μας με τον Θεό είναι δια του Ιησού Χριστού.

~~~ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ~~~~

"Κι Αυτός είναι μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας· και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου τού κόσμου." (Α'Ιωάν. 2:2) 

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι αμαρτίες των απίστων πληρώθηκαν στην εξιλέωση του Χριστού: 

"Επειδή, γι' αυτό και κοπιάζουμε και χλευαζόμαστε, επειδή ελπίζουμε στον ζωντανό Θεό, που είναι Σωτήρας όλων των ανθρώπων, μάλιστα των πιστών." (Α'Τιμ. 4:10)

Φοβερή αλήθεια! Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι οι ατομικές αμαρτίες που θα στείλουν κάποιον στην κόλαση. Όλες οι αμαρτίες αυτές έχουν πληρωθεί. Είναι η αμαρτία της απόρριψης του Ιησού για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι άνθρωποι την ημέρα της Κρίσης!

Δείτε το βίντεο εδώ:





Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Η υπερηφάνεια.

  Από Αργύρης Σιμώνης

"Μαζί με τον Χριστό έχω συσταυρωθεί· ζω δε όχι πλέον εγώ, αλλά ο Χριστός ζει μέσα σε μένα· σε ό,τι, όμως, τώρα ζω μέσα στη σάρκα, ζω με την πίστη τού Υιού τού Θεού, ο οποίος με αγάπησε, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μου." (Γαλ. 2:20)

~~ Αυτό που επιτρέπει στον διάβολο να έχει πρόσβαση στη ζωή μας είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ~~

---------

---- "Έλα σε ειρήνη με τον αντίδικό σου γρήγορα, ενόσω είσαι μαζί του καθ' οδόν· μήπως και ο αντίδικος σε παραδώσει στον κριτή, και ο κριτής στον υπηρέτη, και ριχτείς σε φυλακή."(Ματθ. 5:25)

Όταν ο διάβολος μου λέει "Δεν μπορείς", παλιά έλεγα "Μπορώ στο όνομα του Ιησού"

Τώρα όμως ξέρετε τι κάνω; Συμφωνώ! Θα αφήσω τον Κύριο να το κάνει μέσα από εμένα αντί να εμπιστευτώ τον εαυτό μου. Με παρηγορεί και παίρνει το φορτίο από επάνω μου.  

~~ Όσο κάτι είναι σχετικά εφικτό και μπορώ να το πετύχω με τις δικές μου δυνάμεις, με στρεσσάρει. Εκεί πατάει ο διάβολος για να σε στρεσσάρει και να σε κατακρίνει.
Αν είναι εντελώς πάνω από τις δυνάμεις μου το αναθέτω στον Κύριο και αναπαύομαι. Έχω περισσότερη ειρήνη. ~~

----------

---- Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ----

"ΜΟΝΟΝ από την υπερηφάνεια προέρχεται η φιλονικία· ενώ η σοφία είναι μαζί μ' εκείνους που δέχονται συμβουλές." (Παρ. 13:10)

"Όποιος αρχίζει φιλονικία, είναι σαν εκείνον που ανοίγει ένα φράγμα με νερά· γι' αυτό, σταμάτα από τη φιλονικία πριν ανάψει." (Παρ. 17:14)

Τι είναι η φιλονικία;

1. -- η διαμάχη μεταξύ ατόμων, η έντονη διαφωνία, ο διαπληκτισμός, ο καβγάς,

2. -- έντονες, οξείες αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις που οδηγούν σε διαταραχή των (καλών) σχέσεων που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση.

Συμπέρασμα:
~~ Κάθε φιλονικία και κάθε διαμάχη που υπάρχει στον κόσμο προέρχεται από την υπερηφάνεια του ανθρώπου! ~~

Κάποιοι ίσως δεν θα συμφωνήσουν με αυτό, αλλά αυτό μας λέει ο λόγος του Θεού. 

-- Νοιώθεις οργισμένος και είσαι συνεχώς σε αντιπαραθέσεις και διαμάχες με τους άλλους; Προέρχεται από την υπερηφάνεια.

---------------------------

--- ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ;

--- Είναι η αλαζονία και η έπαρση. Να νομίζεις ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους. 

--- Είναι να νομίζεις ότι είσαι χειρότερος από όλους τους άλλους. 

--- Στο κέντρο της υπερηφάνειας είναι ο εαυτός μας. Είναι ο εγωκεντρισμός, που σε κάνει να νοιώθεις ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με εσένα και ότι είσαι το κέντρο του σύμπαντος. 

Αλαζονία και χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι υπερηφάνεια. Και τα δύο 
σε κάνουν να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. 

~~ Οι εσωστρεφείς άνθρωποι (οι ντροπαλοί) έχουν υπερηφάνεια, όπως και αυτοί που θέλουν να τραβούν όλα τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους. ~~

Η σκέψη "Τι θα σκεφτούν για μένα;" είναι υπερηφάνεια.

------------------------

--- Ο ΜΩΫΣΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑΣ ---

"ΚΑΙ μίλησε η Μαριάμ, και ο Ααρών, ενάντια στον Μωυσή, εξαιτίας της γυναίκας της Αιθιόπισσας, που είχε πάρει· επειδή, γυναίκα Αιθιόπισσα είχε πάρει·" (Αρ. 12:1)

Ήταν ένας διαφυλετικός γάμος και τα αδέλφια του τον κατέκριναν και άρχισαν να υψώνουν τον εαυτό τους.

"και είπαν: Μήπως μόνον στον Μωυσή μίλησε ο Κύριος; Δεν μίλησε και σε μας; Και το άκουσε ο Κύριος." (Αρ. 12:2)

Δείτε τι γράφει παρακάτω:

"Και ο άνθρωπος ο Μωυσής ήταν υπερβολικά πράος, περισσότερο από ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους, που ήσαν επάνω στη γη." (Αρ. 12:3)

Ο Κύριος τιμώρησε την Μαριάμ με λέπρα και ο Μωυσής αργότερα προσεύχεται και η Μαριάμ θεραπεύεται. Τα αδέρφια του Μωϋσή και ταπεινώθηκαν και πήραν ένα πολύ καλό μάθημα για την άσχημη συμπεριφορά τους.

Υπήρχαν 3.000.000 Ισραηλίτες, οι Αιγύπτιοι, οι Χαναναίοι, οι Αμμοραίοι, οι Ιεβουσαίοι, και όλοι οι άλλοι λαοί. Πολλά εκατομμύρια. Κι όμως, ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΜΩΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ με την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος. Ο κόσμος αυτό θα το ονόμαζε υπερηφάνεια.

~~ Αν σε ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος περισσότερο από το τι λέει ο Θεός για σένα, τότε δεν είσαι πράος (ευγενικός, χωρίς εκρήξεις θυμού, μειλίχιος), άρα είσαι υπερήφανος. ~~

Αυτή η αποκάλυψη θα έφερνε ειρήνη σε όλον τον κόσμο. 

~~ Η ψευτοταπεινοφροσύνη είναι θρησκοληψία και είναι αμαρτία. Δεν είμαστε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που λέει ο Θεός (και όχι ο κόσμος!). ~~

Πολλές φορές ακούμε κάποιους να λένε:

"Δεν έχω καλή φωνή", αλλά όταν τραγουδάει σε καθηλώνει...
Ψαρεύουν κοπλιμέντα.
Πες τους "ναι, συμφωνώ, η φωνή σου είναι χάλια" και δες αντίδραση! 

Ο κόσμος έχει μια εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι πραγματικά σημαίνει να είσαι ταπεινός.

~~ Αναγνώρισε και δέξου αυτό που ο Κύριος εργάζεται μέσα σου, τα ταλέντα και τις δεξιότητες που σου χαρίζει, αλλά απόδωσε ΟΛΗ την δόξα σε Εκείνον. Ύψωσε τον Θεό και όχι τον εαυτό σου. ~~

Αυτό έκανε και ο Μωυσής. Όταν ο Κύριος του είπε να το γράψει, το έγραψε. Αυτό είπα στην ουσία και στα προηγούμενα μηνύματά μου. 

"επειδή, εμείς είμαστε η περιτομή, αυτοί που λατρεύουμε τον Θεό με το πνεύμα, και ΚΑΥΧΩΜΑΣΤΕ στον Ιησού Χριστό, και μη έχοντας την πεποίθηση στη σάρκα." (Φιλ. 3:3)
"Παρόλο που εγώ έχω πεποίθηση και στη σάρκα. Αν κάποιος άλλος νομίζει ότι έχει πεποίθηση στη σάρκα, εγώ περισσότερο·" (Φιλ. 3:4)

Υπάρχει καύχηση κατά Κύριο που ΔΕΝ είναι αμαρτία, όπως υπάρχει οργή κατά Κύριο:

"«Οργίζεστε (ενάντια στην αμαρτία, ενάντια στον διάβολο και όχι στον αδελφό σου) και μη αμαρτάνετε»· ο ήλιος ας μη δύει ενώ είστε ακόμα στον παροργισμό σας·" (Εφεσ. 4:26)

-------

και φόβος Κυρίου:

"Αρχή σοφίας είναι ο φόβος (σεβασμός) τού Κυρίου· και επίγνωση των αγίων, η φρόνηση." (Παρ. 9:10)

Όλοι μας είμαστε καλεσμένοι να οικοδομήσουμε την βασιλεία του Θεού και όχι την δική μας. 

---------------------

"ΜΟΝΟΝ από την υπερηφάνεια προέρχεται η φιλονικία..." (Παρ. 13:10)

Την οργή δεν την προκαλεί το DNA μας, αλλά ο εγωκεντρισμός μας, η αντίληψη ότι είμαστε το κέντρο όλου του κόσμου και όλα έχουν να κάνουν με εμάς. (Τι θα σκεφτούν για μένα, τι θα πουν, θα με δεχτούν; θα με απορρίψουν; Είμαι καλύτερος; Είμαι χειρότερος;)

Αυτό είναι ένα βάσανο! Είναι ΚΑΙ ανοησία:

"Επειδή, ΔΕΝ τολμούμε να συναριθμήσουμε και να συγκρίνουμε τον εαυτό μας προς μερικούς, που συνιστούν τον εαυτό τους· αλλ' αυτοί, μετρώντας τον εαυτό τους με τον εαυτό τους, και συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τον εαυτό τους, ΑΝΟΗΤΑΙΝΟΥΝ." (Β'Κορ. 10:12)

Άλλαξε την προοπτική σου και θα δεις αλλαγές στη ζωή σου. 

"Μαζί με τον Χριστό έχω συσταυρωθεί· ζω δε όχι πλέον εγώ, αλλά ο Χριστός ζει μέσα σε μένα..." (Γαλ. 2:20)

---------

---- ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ----

"Να είναι, μάλιστα, σε σας το ίδιο φρόνημα, που ήταν και στον Ιησού Χριστό·" (Φιλ. 2:5)
"ο οποίος ενώ υπήρχε σε μορφή Θεού, δεν νόμισε αρπαγή το να είναι ίσα με τον Θεό·" (Φιλ. 2:6)
"αλλά, κένωσε τον εαυτό του, παίρνοντας μορφή δούλου, αφού έγινε όμοιος με τους ανθρώπους·" (Φιλ. 2:7)
"και, καθώς βρέθηκε κατά το σχήμα ως άνθρωπος, ταπείνωσε τον εαυτό του, γινόμενος υπάκουος μέχρι θανάτου, θανάτου μάλιστα σταυρού." (Φιλ. 2:8)
"Γι' αυτό, και ο Θεός τον υπερύψωσε, και του χάρισε όνομα, που είναι το όνομα πάνω από κάθε άλλο·" (Φιλ. 2:9)
"ώστε στο όνομα του Ιησού να λυγίσει κάθε γόνατο επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων·" (Φιλ. 2:10)
"και κάθε γλώσσα να ομολογήσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος, σε δόξα τού Πατέρα Θεού." (Φιλ. 2:11)

~~ Στη βασιλεία του Θεού ο δρόμος για να πας επάνω είναι κάτω. ~~

Ο Ιησούς είναι το μεγαλύτερο περάδειγμα ταπεινότητας, και όμως είπε:

"Ο Ιησούς λέει σ' αυτόν: Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού·" (Ιωάν. 14:6)

Τον Κύριο Τον βασάνισαν, Τον εξευτέλισαν, Τον κορόιδευαν, Τον χτύπησαν, Τον ειρωνεύτηκαν, και όμως:

"... καθώς τον λοιδορούσαν, δεν ανταπέδιδε λοιδορίες, πάσχοντας δεν απειλούσε, αλλά παρέδινε τον εαυτό του σ' Αυτόν που κρίνει δίκαια·" (A'Πέτ. 2:23)

~~ Έτσι ταπεινώνεσαι, συσταυρώνεσαι με τον Κύριο και μπορείς να αγαπάς τον Θεό και τους άλλους ανθρώπους όπως τον εαυτό σου! ~~

"Σας διαβεβαιώνω απόλυτα, όποιος πιστεύει σε μένα, τα έργα που εγώ κάνω, θα κάνει κι εκείνος, και μεγαλύτερα απ' αυτά θα κάνει..." (Ιωάν. 14:12)

"... χωρίς Εμένα δεν μπορείτε να κάνετε ΤΙΠΟΤΕ." (Ιωάν. 15:5)

Είμαστε όμως πάντα ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ! Ο Κύριος παράγει τον καρπό και φέρνει αύξηση, όχι εμείς. 

"Ποιος είναι, λοιπόν, ο Παύλος, και ποιος είναι ο Απολλώς, παρά υπηρέτες διαμέσου των οποίων πιστέψατε, και όπως ο Κύριος έδωσε σε κάθε έναν;" (A'Κορ. 3:5)
"Εγώ φύτεψα, ο Απολλώς πότισε, αλλά ο Θεός αύξησε." (A'Κορ. 3:6)
"Ώστε, OYTE αυτός που φυτεύει είναι κάτι OYTE αυτός που ποτίζει, αλλά ο Θεός που αυξάνει." (A'Κορ. 3:7)

"Όλα τα μπορώ, ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ που με ενδυναμώνει." (Φιλ. 4:13)

Αν νομίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου:

"Η καρδιά είναι απατηλή περισσότερο απ' όλα, και υπερβολικά διεφθαρμένη· ποιος μπορεί να τη γνωρίσει;" (Ιερ. 17:9)

Χωρίς Χριστό ΔΕΝ υπάρχει τίποτα καλό μέσα μας. 

Μαθαίνουμε να κάνουμε στην άκρη και να αφήνουμε τον Κύριο να αναλάβει τα ηνία της ζωής μας και να μεγαλουργήσει μέσα από εμάς.

Αυτό θα αλλάξει τη ζωή μας. Αμήν!

Δείτε το βίντεο εδώ: