.............................................................................

.............................................................................

Translate

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

H παραβολή του σπόρου - Μέρος 1ο

 Από Αργύρης Σιμώνης 

Αν δεν τακτοποιήσουμε μέσα μας την αξία και τη δύναμη που έχει ο λόγος του Θεού, τότε κάθε διδασκαλία που ακούμε είναι ανώφελη. Στο κεφάλαιο 4 του Μάρκου ο Ιησούς μίλησε 2 από τις σπουδαιότερες παραβολές μέσα από τις οποίες ο Κύριος μου έδωσε αποκάλυψη. Η παραβολή του σπορέα και η παραβολή του σπόρου που μεγαλώνει μυστηριωδώς. Για την παραβολή του σπορέα μάλιστα, ο Ιησούς είπε:

"Δεν ξέρετε αυτή την παραβολή; Και πώς θα γνωρίσετε όλες τις παραβολές;" Μάρκ. 4:13

Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι αν δεν καταλάβετε τις αρχές που διδάσκει η παραβολή του σπορέα, δεν θα καταλάβετε καμία παραβολή. Με άλλα λόγια αυτή η παραβολή είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την αλήθεια του λόγου του Θεού.  
Είναι τόσο σημαντικό αυτό, που πρέπει να κατέχει από τις πρώτες θέσεις μέσα στην καρδιά σου. 

Πριν μπω στην παραβολή του σπορέα, θα ξεκινήσω από την παραβολή που μίλησε ο Ιησούς αμέσως μετά την παραβολή του σπορέα και στην ουσία ο Κύριος επισημαίνει το ίδιο πράγμα. Είναι Μάρκος 4:26-29:

"Και έλεγε: Έτσι είναι η βασιλεία τού Θεού, ωσάν ένας άνθρωπος να έχει ρίξει τον σπόρο επάνω στη γη,
και κοιμάται και σηκώνεται νύχτα και ημέρα· και ο σπόρος βλαστάνει, και αυξάνει, με τρόπο που αυτός δεν ξέρει.
Επειδή, η γη από μόνη της καρποφορεί, πρώτα χορτάρι, έπειτα στάχυ, έπειτα πλήρες σιτάρι μέσα στο στάχυ.
Και όταν ο καρπός ωριμάσει, αμέσως στέλνει το δρεπάνι, επειδή ήρθε ο θερισμός." Μάρκ. 4:26-29

Αυτό εδώ το χωρίο που διαβάσαμε, είναι μια από τις φοβερότερες αποκαλύψεις που μας δίνει ο Ιησούς! Μιλάει για σπόρο εδώ, αλλά στην ουσία αναφέρεται στο λόγο του Θεού. Λίγο πιο πάνω διαβάζουμε:

"Εκείνος που σπέρνει τον λόγο, σπέρνει." Μάρκ. 4:14

Ο Ιησούς ξεκίνησε να διδάσκει με την παραβολή του σπορέα, που εκείνον τον καιρό δεν έσκαβαν αυλάκια όπως κάνουμε σήμερα, ούτε είχαν μηχανές, αλλά έβγαινε ο σπορέας και σκόρπιζε τον σπόρο με το χέρι. Και ο σπόρος αυτός έπεσε σε 4 διαφορετικούς τύπους εδάφους. 
Ο Ιησούς εδώ δεν προσπαθεί να κάνει  μαθήματα γεωργίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόταν ήταν χαμηλής μόρφωσης, ψαράδες και γεωργοί. Γι' αυτό χρησιμοποιεί αυτήν τη φυσική απεικόνιση για τη βασιλεία του Θεού, με τον σπόρο να παρομοιάζεται με τον λόγο του Θεού. 

"Εκείνος που σπέρνει τον λόγο, σπέρνει."

Δεν είναι δηλαδή  μάθημα πώς να γίνεις αγρότης, αλλά για το πώς το βασίλειο του Θεού λειτουργεί. 
έχετε αναρωτηθεί γιατί ο Ιησούς παρομοιάζει τον λόγο του Θεού με έναν σπόρο; Ο σύγχρονος άνθρωπος της πόλης δεν είναι πλέον τόσο πολύ εξοικειωμένος με την γεωργία και τη φύση. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τα μαρούλια φυτρώνουν στο μανάβικο :)
Δεν είναι όμως έτσι. Κάποιος τα φυτεύει, τα καλλιεργεί, και όταν είναι έτοιμα τα φέρνει στο μανάβικο. Όπως και η μπριζόλα που παίρνεις από το κρεοπωλείο, προέρχεται από κάποιο ζώο που σφάχτηκε. 

Ξέρετε ότι δεν είναι μόνο τα φυτά που προέρχονται από έναν σπόρο; Κι εσύ ήσουν κάποια στιγμή σπόρος. Μπορεί να μη το έχεις σκεφτεί έτσι, αλλά όλο το σύμπαν λειτουργεί με σπόρους. Οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας είναι το προϊόν ενός σπόρου. Κάθε φυτό, κάθε ζώο, κάθε έντομο, κάθε άνθρωπος, είναι προϊόν σπόρου. 

Δεν είναι και τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό στο φυσικό. Αν δεις κάποιον να κάθεται και να ποτίζει σε χώμα που δεν έχει σπείρει και ποτίζει, και προσεύχεται και περιμένει να δει κάτι να βλασταίνει, θα τον πεις τρελό. Καταλαβαίνω να έχεις σπείρει και να προσεύχεσαι στο Θεό να το ευλογήσει και να φέρει αύξηση, αλλά θα πρέπει να έχεις σπείρει. 
 
Και όμως, στο πνευματικό κομμάτι, οι περισσότεροι κάνουν αυτό που κάνει αυτός που λίγο πιο πάνω ανέφερα ότι τον λένε τρελό. Να πω κάποια παραδείγματα:

Κάποιοι προσεύχονται για θεραπεία. Εγώ θα ρωτήσω: Τι σπόρο έχεις σπείρει για τη θεραπεία σου; Στην ομάδα διακονίας προσευχής στην εκκλησία μας που είμασταν με τη Πέγκυ για αρκετά χρόνια, έχουμε προσευχηθεί για πολλούς ανθρώπους που έρχονται για να λάβουν θεραπεία από τον Κύριο. Πιστεύουν ότι ο Θεός μπορεί να τους θεραπεύσει, αλλά πολλοί από αυτούς αν τους ρωτήσεις σε ποιά εδάφια από το λόγο του Θεού βασίζονται και ελπίζουν για τη θεραπεία τους, δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι. 

 ( Δια των πληγών Του έχω θεραπευτεί. Είναι κάπου στην Παλαιά ή στην Καινή Διαθήκη; )

Αυτό ξέρετε δεν πρόκειται να δουλέψει. Είναι σαν μια γυναίκα που ελπίζει να μείνει έγκυος με το να σταθεί απλά κοντά σε έναν άνδρα. Είμαι αρκετά κοντά; Μήπως να κάτσω λίγη περισσότερη ώρα;
Αν πιω νερό από το ποτήρι μιας εγκύου, θα μείνω κι εγώ έγκυος; 
Και φυσικά όχι. Δεν χρειάζεται να σας παραδώσω μαθήματα για το πώς μένει έγκυος μια γυναίκα και ούτε το σκοπεύω, επειδή πιστεύω καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ. 

Αυτό όμως που προσπαθώ να πω είναι ότι πρέπει πρώτα να σπείρεις το σπόρο. Και ενώ ξέρεις ότι στο φυσικό είναι ανοησία να πιστεύεις για σοδειά τη στιγμή που δεν έχεις σπείρει,  υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ούτε ένα εδάφιο για το τι λέει ο λόγος του Θεού επάνω στη θεραπεία και απορούν γιατί δεν θεραπεύονται. 

Ο σπόρος πρέπει να πάρει ζωή μέσα σου. Πρέπει να σπαρθεί μέσα στην καρδιά σου και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχεις στενότερη σχέση με τον λόγο του Θεού.    

Ένα άλλο παράδειγμα: 

Προσεύχεσαι για τα οικονομικά σου. Προσεύχεσαι στον Κύριο για ευλογία και ευημερία. Σε ποιά εδάφια στηρίζεις την ελπίδα και την προσευχή σου; Τι σπόρο σπέρνεις στην καρδιά σου; 
Βλέπεις ανθρώπους που απολαμβάνουν άφθονα τις ευλογίες του Θεού στη ζωή τους, εργάτες του Κυρίου με ευλογημένες διακονίες που αγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπων και εύχεσαι να έχεις κι εσύ το ίδιο. Έχεις κάνει όμως την ίδια σπορά που έκαναν αυτοί; Έχεις αφιερώσει χρόνο στο λόγο και στη μελέτη του λόγου όπως αυτοί; Και επειδή έχεις μάθει στη λογική του φαστ φουντ, όταν δε δεις άμεσα αποτελέσματα λες ότι αυτό δεν κάνει δουλειά. 

Κι όμως, δουλεύει, αρκεί να του δώσεις χρόνο. Στην παραβολή αυτή λέει ότι ο λόγος του Θεού είναι σαν σπόρος που 

"ένας άνθρωπος να έχει ρίξει τον σπόρο επάνω στη γη και κοιμάται και σηκώνεται νύχτα και ημέρα·"

Αυτό εδώ είναι πολύ σημαντικό, γιατί μας δείχνει ότι χρειάζεται χρόνος μεταξύ του σπόρου και της σοδειάς. 
Σπόρος - χρόοοονος - σοδειά. 

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Θεός σαν Θεός που είναι μπορεί να κάνει τα πάντα και μόλις έχουν μια ανάγκη, μπουμ! Ο Θεός την πραγματοποιεί.

Θέλω ένα θαύμα. Σπόρος - Χρόοοονος - Σοδειά. Έσπειρες τον σπόρο; Του έδωσες χρόνο; Ακόμα και σε αυτούς τους ανθρώπους που θαυμάζεις, δεν έγιναν έτσι σε μια νύχτα. Τους πήρε χρόνο για να φτάσουν εκεί που είναι. 

Ξέρετε γιατί ο Κύριος επέλεξε έναν σπόρο για να μιλήσει αυτές τις αλήθειες; Επειδή αυτό είναι ένα σύστημα που Αυτός δημιούργησε. Αν διάλεγε ένα κοσμικό σύστημα, για παράδειγμα ένα σχολείο, και έλεγε ότι η βασιλεία του Θεού είναι σαν ένα σχολείο. Πρέπει να μελετήσεις, να πας φροντιστήριο, να μην κάνεις απουσίες, κτλ. Αυτό είναι ένα σύστημα που ο άνθρωπος δημιούργησε, και σε ένα τέτοιο σύστημα πάντα υπάρχουν "παραθυράκια" που μπορείς να το κλέψεις. Σε ένα διαγώνισμα μπορείς να αντιγράψεις από κάποιον άλλον ή να κάνεις "σκονάκι" όπως το λέγαμε στην εποχή μου. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα αυτή η έκφραση :).

Ακόμα και χωρίς να αντιγράψεις, πόσοι από εσάς θυμάστε τη μελέτη που έπεφτε μόλις ένα βράδυ πριν τις εξετάσεις για να τα έχουμε "φρέσκο" το μάθημα το πρωί στο κομμάτι που ονομάζεται "η προσωρινή" μας μνήμη. Ίσως έγραψες καλά σε εκείνο το διαγώνισμα και πέρασες το μάθημα, αλλά πόσο καλά θα έγραφες αν το ίδιο διαγώνισμα το έδινες σήμερα; Απλά ξεγέλασες και νίκησες το σύστημα. 

Δεν μπορείς όμως να κλέψεις στη σοδειά. Δεν μπορείς να σπείρεις μια μέρα και την ίδια νύχτα να μένεις άγρυπνος και να ποτίζεις, και να ρίχνεις λίπασμα και να περιμένεις να πάρεις σοδειά το επόμενο πρωί. Δεν μπορείς να κλέψεις το σύστημα που ο Θεός δημιούργησε. Γι' αυτό ο Ιησούς το παρομοίασε με σπόρο. Υπάρχουν νόμοι που ορίζουν τη λειτουργία του σπόρου. Πρέπει να σπείρεις τον σπόρο και  

"και να κοιμάσαι και να σηκώνεσαι νύχτα και ημέρα·" 

Αν σπείρεις και την επόμενη το ξεθάψεις για να δεις αν μεγαλώνει, το ξανασπείρεις και το ξαναβγάλεις, θα το καταστρέψεις. Είναι πολλοί αυτοί που σε περιόδους κρίσεων διαβάζουν, μελετούν, προσεύχονται και μόλις η κρίση περάσει γυρνούν πίσω στη σάρκα και στις παλιές κακές συνήθειες που εξ 'αρχής τους οδήγησαν σε αυτήν την κρίση. Καταλαβαίνετε ότι έτσι δεν θα δείτε ποτέ τα αποτελέσματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι; 

Θυμηθείτε την ιστορία του Ιωσήφ, του Μωυσή, του αποστόλου Παύλου. Πρέπει να είσαι επιμελής, να φυτέψεις το λόγο του Θεού στην καρδιά σου, και να συνεργαστείς με τον Θεό και τους νόμους που έχει θέσει. Όταν το κάνεις αυτό, αυτός ο σπόρος θα αρχίσει "να βλαστάνει και να αυξάνει, με τρόπο που αυτός δεν ξέρει." 
Βλέπετε πόσο συναρπαστικό είναι αυτό; δεν χρειάζεται να καταλάβεις πώς γίνεται. 

Σκεφτείτε και αυτό: Ο άνθρωπος, παρ' όλη την πρόοδο και τη γνώση που έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα, μπορεί να γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει έναν σπόρο, να τον φυτεύει και να παίρνει παραγωγή, αλλά δεν έχει καταλάβει πώς πραγματικά λειτουργεί ένας σπόρος. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν σπόρο από το μηδέν, ακόμα και αν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα χρήματα και την τεχνολογία του κόσμου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι που μοιάζει με έναν σπόρο, μπορεί να έχει την ίδια γεύση με αυτόν τον σπόρο, μπορεί να ζυγίζει το ίδιο, αλλά αν τον φυτέψεις ποτέ δε θα βλαστήσει, όσο νερό και λίπασμα και αν του ρίξεις. Μπορεί λοιπόν να μην  καταλαβαίνουμε τον σπόρο, πώς δηλαδή από έναν μικρό σπόρο μπορούμε να πάρουμε ένα ολόκληρο δέντρο, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να τον χρησιμοποιήσουμε. 

Κάθε σπόρος είναι ένα θαύμα και εκεί μέσα ο Θεός έχει τοποθετήσει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτός ο σπόρος μα μπορεί να βλαστήσει και να αναπαραχθεί. Και έχει τόση δύναμη, ώστε ένας μικρός σπόρος όταν αρχίσει να βγάζει ρίζες και να μεγαλώνει στη σχισμή ενός βράχου, μπορεί να τον κόψει στα δύο. Κάτι που θα χρειαζόσουν δυναμίτη για να το κάνεις! 

Γι' αυτό λοιπόν δεν χρειάζεται να το καταλάβεις. Αρκεί να το πιστέψεις, ότι αν φυτέψεις αυτόν το σπόρο του Θεού στην καρδιά σου και κοιμάσαι και σηκώνεσαι και περιμένεις, έχει τη δυναμική να αλλάξει τη ζωή σου. 

Στο αμέσως επόμενο εδάφιο λέει:

"Επειδή, η γη από μόνη της καρποφορεί, πρώτα χορτάρι, έπειτα στάχυ, έπειτα πλήρες σιτάρι μέσα στο στάχυ." Μάρκ. 4:28

Η γη αυτομάτως δηλαδή φέρνει καρπό. Είναι απλά ο νόμος που έχει θέσει ο Θεός. Αν φυτέψεις στο χώμα έναν σπόρο, το χώμα δε θα κάτσει να κάνει ανάλυση τι είδους σπόρο έχεις φυτέψει, ούτε θα επιλέξει τι θα φυτρώσει ή αν θέλει να φυτρώσει κάτι. Καταλαβαίνω ότι διαφορετικοί τύποι χώματος θα δώσουν διαφορετική ανάπτυξη στο σπόρο, αλλά ο Θεός έφτιαξε το έδαφος με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγει αυτό που του σπέρνεις.    

Βλέπεις ένα μεγάλο δέντρο και λες δες τι είχε μέσα του αυτός ο σπόρος. Ξέρετε όμως ότι δεν είναι έτσι; Ο σπόρος με κάποιο τρόπο συλλέγει τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο έδαφος, τα οργανώνει και παράγει το δέντρο. Ο σπόρος στην ουσία είναι ο καταλύτης, αλλά το έδαφος προμηθεύει τα συστατικά. Αν βάλεις το σπόρο σε ρηχό έδαφος δεν θα σου δώσει παραγωγή, επειδή το χώμα δεν είναι αρκετό. 

Σε αυτήν την παραβολή, το έδαφος αντιπροσωπεύει την καρδιά μας. Ο Θεός έχει κάνει την καρδιά μας με τέτοιον τρόπο ώστε κάθε σκέψη, αίσθηση ή συναισθήματα που έχουμε λειτουργούν σαν σπόροι, που αυτομάτως θα αρχίσουν να φυτρώνουν και να παράγουν καρπό. Αν σπείρεις μέσα σου φόβο, μίσος, ασυγχωρησία, πορνογραφία, ζήλια, η καρδιά σου δεν καταλαβαίνει τη διαφορά και θα αρχίσει να βλασταίνει με όλα αυτά.     

Ομοίως, η καρδιά σου  θα κάνει το ίδιο αν της σπέρνεις τα πράγματα του Θεού. Είναι αδύνατον να μην απολαμβάνεις τις ευλογίες του θεού στη ζωή σου αν μελετάς τον λόγο Του μέρα και νύχτα.  

"Αλλοίμονο, αν δεν πίστευα να δω τα αγαθά τού Κυρίου μέσα σε γη ζωντανών ανθρώπων!
Πρόσμενε τον Κύριο· ανδρίζου, και ας ενδυναμωθεί η καρδιά σου· και πρόσμενε τον Κύριο." Ψαλ. 27:13-14

"Ήμουν νέος, και ήδη γέρασα, και δεν είδα δίκαιον εγκαταλειμμένον ούτε το σπέρμα του να ζητάει ψωμί.
Όλη την ημέρα ελεεί και δανείζει, και το σπέρμα του είναι σε ευλογία." Ψαλ. 37:25-26

Δείτε επίσης τι μας λέει ο Παύλος:

"Για τον λόγο ότι, το φρόνημα της σάρκας είναι θάνατος· ενώ, το φρόνημα του Πνεύματος, ζωή και ειρήνη." Ρωμ. 8:6

Το φρόνημα της σάρκας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ζεις μέσα στην αμαρτία. 
Κάθε αμαρτία είναι αποτέλεσμα της σαρκικότητας, αλλά κάθε σαρκικότητα δεν είναι απαραίτητα αμαρτία. Η σαρκικότητα βασίζεται στις 5 αισθήσεις μας και σημαίνει να λειτουργείς μονάχα στο φυσικό. Αν σκέφτεσαι μόνο στο φυσικό, αυτό είναι θάνατος. Δεν είναι ανάγκη να είσαι κακός ή αμαρτωλός για να συμβεί κάτι τέτοιο. Γίνε κανονικός με τα πρότυπα του κόσμου και θα πεθάνεις. 

Το φρόνημα του Πνεύματος όμως είναι ζωή και ειρήνη. Τι σημαίνει αυτό;  

"Το πνεύμα είναι εκείνο που ζωοποιεί, η σάρκα δεν ωφελεί τίποτε· τα λόγια που εγώ σας μιλάω, είναι πνεύμα και είναι ζωή·" Ιωάν. 6:63

Ο λόγος του θεού είναι πνεύμα και ζωή. Το να έχουμε δηλαδή το φρόνημα του Πνεύματος σημαίνει να είμαστε Λογοκεντρικοί και όχι κοσμοκεντρικοί. Έτσι η καρδιά σου θα βλαστήσει ζωή και ειρήνη. Αν έρθω στο σπίτι σου και μου δείξεις τον κήπο σου, δεν χρειάζεται να ήμουν εκεί για να δω τι έσπειρες. Θα το καταλάβω από αυτό που θα έχει φυτρώσει. Ακόμα και αν δεν το έκανες εσύ και το έσπειρε κάποιος άλλος εν αγνοία σου, ακόμα και αν ο σπόρος έπεσε από ένα πουλί ή τον έφερε ο αέρας από αλλού, να είσαι σίγουρος ότι αυτό που φυτρώνει στον κήπο σου έχει με κάποιον τρόπο φυτευτεί από πριν.  

Ομοίως, δεν χρειάζεται να είμαι σπίτι σου και να σε παρακολουθώ τι κάνεις κάθε μέρα. Μπορώ να το καταλάβω βλέποντας τη ζωή σου. Αν εμπειρίζεσαι θάνατο, σημαίνει ότι φρονείς τα της σαρκός. Αν φρονείς τα του Πνεύματος, εμπειρίζεσαι ζωή και ειρήνη. Η ζωή σου καρποφορεί το σπόρο που θα της φυτέψεις. 

Κάποιος ίσως αναρωτηθεί: 
"μα εγώ δεν προσευχήθηκα για να αρρωστήσω, δε ζήτησα καμία ασθένεια"

Μπορεί να μην το έκανες αυτό, αλλά σκεφτόσουν άρρωστα. Σκεφτόσουν 
"είμαι απλά ένας άνθρωπος".
 
Μπορεί για παράδειγμα να άκουσες ότι ο καρκίνος δεν θεραπεύεται. Αντί λοιπόν να επικεντρωθείς στο λόγο του Θεού που λέει 

"Κανένα όπλο, που κατασκευάστηκε εναντίον σου δεν θα ευοδωθεί· και κάθε γλώσσα, που επρόκειτο να κινηθεί εναντίον σου, θα τη νικήσεις στην κρίση. Αυτή είναι η κληρονομία των δούλων τού Κυρίου· και η δικαιοσύνη τους είναι από μένα, λέει ο Κύριος." Ησ. 54:17

επέτρεψες φόβο στην καρδιά σου και άφησες αυτόν τον φόβο να μεγαλώσει και να βλαστήσει μέσα σου.
Δεν είσαι ένας απλός άνθρωπος. Το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα μας. Το Πνεύμα Του είναι ένα με το δικό μας πνεύμα και κατά το ένα τρίτο είμαστε Άγιο Πνεύμα. Το υπερφυσικό ζει μέσα μας. 

Αν λοιπόν σκέφτεσαι:
"Είμαι απλά ένας άνθρωπος, τι μπορώ να κάνω;" 
Αυτή η σκέψη θα σε σκοτώσει. 

"επειδή, όπως σκέφτεται στην ψυχή του, τέτοιος είναι." Παρ. 23:7

Η ζωή σου εξελίσσεται σύμφωνα με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Δεν είχα στο μυαλό μου το διαζύγιο. Μπορεί, αλλά σκεφτόσουν με τρόπο που οδήγησε τελικά στο διαζύγιο. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις που ξεκίνησε το πρόβλημα, πήγαινε πίσω και σκέψου αν το άτομο αυτό που παντρεύτηκες ήταν αυτό που σου έδειξε ο Κύριος, ή απλά ακολούθησες την δική σου επιθυμία;  

Παρακαλώ προσπαθήστε να δείτε το πνεύμα που σας μιλάω. Δεν κατακρίνω κανέναν, λάθη όλοι κάνουμε. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ο λόγος του Θεού δουλεύει και αν δεν τον βλέπεις να δουλεύει στη δική σου ζωή σου, το πρόβλημα δεν είναι ο λόγος Του: 

"επειδή, αναγεννηθήκατε όχι από φθαρτό σπέρμα, αλλά από άφθαρτο, διαμέσου τού λόγου τού ζωντανού Θεού και ο οποίος μένει στον αιώνα." 1Πέτ. 1:23

Ο λόγος του Θεού είναι άφθαρτος. Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται στον τρόπο σκέψης. Αντιμετωπίζεις συνεχώς προβλήματα υγείας επειδή σκέφτεσαι άρρωστα. Οικονομικά προβλήματα επειδή σκέφτεσαι φτωχά. Το ίδιο και με προβλήματα σχέσεων. Δεν σκέφτεσαι σωστά. Για να έχεις φίλους πρέπει να γίνεις φιλικός. Όλα αυτά δεν τα λέω προς κατάκριση, αλλά προς ενθάρρυνση. 

Όλη η βασιλεία του Θεού λειτουργεί με σπόρους. Προσεύχεσαι για θεραπεία; Πάρε τον σπόρο της θεραπείας και φύτεψέ τον στην καρδιά σου. Αν τον αφήσεις να ριζώσει και ξυπνάς και κοιμάσαι έχοντας τη σκέψη σου σε αυτό, είναι αδύνατον να μην εμπειριστείς θεραπεία. Η δύναμη που έχει ο λόγος του Θεού δεν μπορεί να ενεργήσει στη ζωή σου αν δεν την αποδεχθείς.

"Γιε μου, πρόσεχε στις ρήσεις μου· στρέφε το αυτί σου στα λόγια μου.
Ας μη απομακρυνθούν από τα μάτια σου· φύλαγέ τα μέσα στην καρδιά σου·
επειδή, είναι ζωή σ' εκείνους που τα βρίσκουν αυτά, και γιατρειά σε όλη τους τη σάρκα." Παρ. 4:20-22

Αμήν; 

Σύντομα θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος. Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: