.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Μην αφήνεις κανέναν να σε κατακρίνει

  Από Αργύρης Σιμώνης


"Ας μη σας κρίνει, λοιπόν, κανένας για φαγητό ή για ποτό ή για λόγον γιορτής ή νεομηνίας ή σαββάτων." Κολ. 2:16 

Οι Φαρισαίοι κατέκριναν συνεχώς τους ανθρώπους για όλα τα παραπάνω ζητήματα. Στην Αγία Γραφή ορίστηκε ότι ένα άτομο που δεν τηρούσε αυτούς τους νόμους έπρεπε να θανατωθεί. Αλλά ο Χριστός πήρε όλους αυτούς τους νόμους και τους κάρφωσε στον σταυρό Του (Κολοσσαείς 2:14), απελευθερώνοντάς μας έτσι από την τήρησή τους.

Η τήρηση όλων των νόμων και διατάξεων της Παλαιάς Διαθήκης (613 στο σύνολο) αποτελεί ένα δυσβάσταχτο φορτίο για πολλούς χριστιανούς σήμερα, που αγνοούν ότι ζουν στην εποχή της Καινής Διαθήκης, μια καινούρια διαθήκη που έκανε ο Κύριος μαζί μας, που δεν βασίζεται πλέον στις δικές μας επιδόσεις, αλλά στη δική Του χάρη.

Κοιτάξτε τι λέει ο Παύλος στον Τιμόθεο:

"ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, μάλιστα, λέει με σαφήνεια, ότι στους έσχατους καιρούς μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη, προσέχοντας σε πνεύματα πλάνης και σε διδασκαλίες δαιμονίων,
διαμέσου τής υπόκρισης ψευδολόγων, που έχουν τη συνείδησή τους καυτηριασμένη,
οι οποίοι εμποδίζουν τον γάμο, προστάζοντας αποχή από ορισμένα φαγητά, τα οποία ο Θεός τα έκτισε για να τα παίρνουν με ευχαριστία οι πιστοί και εκείνοι που γνώρισαν την αλήθεια.
Επειδή, κάθε κτίσμα τού Θεού είναι καλό, και κανένα δεν είναι απορρίψιμο, όταν παίρνεται με ευχαριστία·
επειδή, αγιάζεται διαμέσου τού λόγου τού Θεού και διαμέσου τής προσευχής." 1Τιμ. 4:1-5 

Όπως γράφει ο Παύλος στην Κολ. 2:16, έχουμε λυτρωθεί και από την τήρηση του Σαββάτου, επειδή σύμφωνα με τη Νέα Διαθήκη μας με τον Θεό, ζούμε τώρα σε ένα συνεχές Σάββατο (Εβρ. 4:3-9 και Κολ. 2:17)
Μόνο ο Θεός μπορεί να αίρει ό, τι έχει γράψει στο Λευιτικό 11 και Δευτερονόμιο 14. Ο Θεός είπε στον Ισραήλ να κάνει διάκριση μεταξύ καθαρών και ακάθαρτων τροφίμων, ώστε να κάνει διάκριση μεταξύ Εβραίων και Εθνικών (Δευτερονόμιο 14:2 και 21)

Σύμφωνα με τη Καινή Διαθήκη, ο τοίχος που χώριζε τους Εβραίους από τους Εθνικούς έχει καταρρεύσει έτσι ώστε όλοι να έχουν ίση πρόσβαση στον Θεό: 

"Επειδή, αυτός είναι η ειρήνη μας, ο οποίος έκανε τα δύο μέρη ένα, και γκρέμισε το μεσότοιχο του φραγμού,
καταργώντας την έχθρα επάνω στη σάρκα του, τον νόμο των εντολών, που είναι στα διατάγματα, ώστε, στον εαυτό του, να κτίσει τούς δύο σε έναν καινούργιο άνθρωπο, φέρνοντας ειρήνη. επειδή, διαμέσου αυτού έχουμε και οι δύο την είσοδο προς τον Πατέρα με ένα Πνεύμα." Εφεσ. 2:14-15,18 

Ο Θεός ακούει και απαντά στις προσευχές είτε έχουμε φάει  χοιρινό είτε όχι, είτε Τον έχουμε λατρεύσει κάποια συγκεκριμένη μέρα είτε όχι.

Ο Παύλος κατέστησε σαφές ότι η τήρηση των ιερών ημερών ήταν μια ατομική απόφαση που ούτε μπορεί να επιβληθεί ούτε να απαγορευτεί σε άλλους:

"Εκείνος που παρατηρεί την ημέρα, την παρατηρεί για τον Κύριο, και εκείνος που δεν παρατηρεί την ημέρα, για τον Κύριο δεν την παρατηρεί. Αυτός που τρώει, για τον Κύριο τρώει· επειδή, ευχαριστεί τον Θεό· και εκείνος που δεν τρώει, για τον Κύριο δεν τρώει, και ευχαριστεί τον Θεό." Ρωμ. 14:6 

"Άλλος μεν κρίνει μία ημέρα αγιότερη παρά μία άλλη ημέρα, άλλος όμως κρίνει ίση κάθε ημέρα. Κάθε ένας ας είναι πληροφορημένος στον δικό του νου." Ρωμ. 14:5 

Οι νόμοι για τα φαγητά, τις γιορτές, τις προσφορές της νέας σελήνης  και το Σάββατο, όλα αυτά αντιπροσώπευαν τον Χριστό και το τι θα έκανε (Εβραίους 4). Τώρα που έχουμε τον Χριστό μέσα μας, όλα αυτά τα πράγματα έχουν υπηρετήσει τον σκοπό τους και δεν είναι πλέον απαραίτητο να τηρούνται.

"Λοιπόν, ας μη κρίνουμε πλέον ο ένας τον άλλον· αλλά, κρίνετε μάλλον τούτο, το να μη βάζετε πρόσκομμα στον αδελφό ή σκάνδαλο.
Ξέρω και είμαι πεπεισμένος στον Κύριο Ιησού, ότι τίποτε δεν υπάρχει ακάθαρτο από μόνο του, παρά σ' εκείνον που στοχάζεται κάτι ότι είναι ακάθαρτο, σ' εκείνον είναι ακάθαρτο.
Αν, όμως, ο αδελφός σου λυπάται εξαιτίας κάποιου φαγητού, δεν περπατάς πλέον με αγάπη. Μη φέρνεις με το φαγητό σου σε απώλεια εκείνον, χάρη τού οποίου πέθανε ο Χριστός." Ρωμ. 14:13-15 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου