.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Υπερφυσικός κόσμος - Μια διαχρονική πραγματικότητα.

 Από Αργύρης Σιμώνης 


"Το υπερφυσικό περιλαμβάνει υποτιθέμενα φαινόμενα ή οντότητες που δεν υπόκεινται στους νόμους της φύσης. Αυτός ο όρος αποδίδεται σε μη φυσικές οντότητες, όπως άγγελοι, δαίμονες, θεοί και πνεύματα. Περιλαμβάνει επίσης ισχυριζόμενες ικανότητες που ενσωματώνονται ή παρέχονται από τέτοια όντα, συμπεριλαμβανομένης της μαγείας, της τηλεκίνησης, της αιώρησης, της πρόγνωσης και της εξωαισθητηριακής αντίληψης." - Πηγή: Wikipedia

Με έναν τέτοιον ορισμό του υπερφυσικού, δεν απορώ καθόλου την μεγάλη απήχηση που έχει στη σημερινή κοινωνία κάθε έκφρασή του. Και αυτό, γίνεται πιστεύω για δύο λόγους:

1. Ο πολιτικός κόσμος απογοήτευσε και συνεχίζει να απογοητεύει τους ανθρώπους μη μπορώντας να φέρει ικανοποιητικές λύσεις σε θέματα βασικής επιβίωσης, σεβασμού και βελτίωσης της ζωής, 

και

2. Δυστυχώς η αποτυχία της Εκκλησίας να απαντήσει ικανοποιητικά σε καίρια και ζωτικά ερωτήματα (ειδικά της νεολαίας) που αφορούν τις 5 βασικές ερωτήσεις επάνω στη ζωή:

- Ποιός είμαι; Ερώτημα ταυτότητας. 
- Από πού προέρχομαι; Ερώτημα προέλευσης.
- Τι μπορώ να κάνω; Ερώτημα δυνατοτήτων.
- Γιατί είμαι εδώ; Ερώτημα σκοπού.
- Πού πηγαίνω; Ερώτημα προορισμού. 

Η αποτυχία επίσης της Εκκλησίας να αντιπροσωπεύσει σωστά τον Αιώνιο Θεό και την πραγματική Του φύση, που είναι καθαρά υπερφυσική, έχει στρέψει πολλούς ανθρώπους σε άλλες, άκρως επικίνδυνες οδούς που ανοίγουν πόρτες στη δαιμονική σφαίρα.

Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο και "φύτεψε" μέσα του την γνώση της ύπαρξής Του, που πάντα ωθεί τον άνθρωπο στην αναζήτησή Του:

"Επειδή, ό,τι μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό, είναι φανερό μέσα τους· για τον λόγο ότι, ο Θεός το φανέρωσε σ' αυτούς. Δεδομένου ότι, τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή τής κτίσης τού κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί να είναι αναπολόγητοι." Ρωμ. 1:19-20

Σύμφωνα με αυτό που γράφει ο Παύλος εδώ, η ύπαρξη του Θεού έχει αποκαλυφθεί σε όλους (σε επίπεδο συνείδησης). Κάποιοι Τον αποδέχτηκαν και κάποιοι Τον απέρριψαν. 
Είναι σχήμα οξύμωρο το ότι η τεχνολογία, παρ' όλη την φοβερή της εξέλιξη  ειδικά στον τομέα της επικοινωνίας, έχει δημιουργήσει μια κοινωνία απόμακρη και απομονωμένη. Οι προσωπική επικοινωνία μεταβλήθηκε (ως κατά το πλείστον) σε απρόσωπους διαλόγους μέσω emojis. 

Η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ, που προβάλουν πρότυπα και αξίες που πολύ απέχουν από τη διδασκαλία της Βίβλου και ο καθημερινός βομβαρδισμός με άσχημα νέα (Ματ. 24:6-13), έχουν δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα ενός κόσμου που είτε ο Θεός είναι μια ανθρώπινη επινόηση, οπότε δεν υπάρχει χώρος γι' Αυτόν, είτε ο Θεός είναι υπεύθυνος για όλα τα προβλήματά μας, οπότε Τον απορρίπτουμε και αναζητούμε παρηγοριά σε άλλες αγκαλιές. 

Αυτός είναι και ο λόγος που όλα αυτά τα μεταφυσικά ρεύματα και θεωρίες επάνω στο υπερφυσικό έχουν γίνει τόσο δημοφιλή και κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ιδιαίτερα στη νεολαία. 

Ο υπερφυσικός κόσμος είναι πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, άγγελοι και δαίμονες υπάρχουν:

"Διαμέσου τής πίστης νοούμε ότι κτίστηκαν οι αιώνες με τον λόγο τού Θεού, ώστε αυτά που βλέπονται δεν έγιναν από εκείνα που φαίνονται." Εβρ. 11:3

"επειδή, η πάλη μας δεν είναι ενάντια σε αίμα και σάρκα, αλλά ενάντια στις αρχές, ενάντια στις εξουσίες, ενάντια στους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου τού αιώνα, ενάντια στα πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια." Εφεσ. 6:12

Υπάρχει όμως και ένας Θεός, που το όνομά Του είναι πάνω από κάθε όνομα και 

"εξάλειψε το χειρόγραφο με τα διατάγματα, που ήταν εναντίον σας, και το αφαίρεσε από το μέσον, καρφώνοντάς το επάνω στον σταυρό· και αφού απογύμνωσε τις αρχές και τις εξουσίες, τις καταντρόπιασε δημόσια, όταν, επάνω του, θριάμβευσε εναντίον τους." Κολ. 2:14-15

H πίστη στο Θεό και σε αυτό που λέει στο Λόγο Του είναι καθαρά μια απόφαση που στηρίζεται όχι στην περιορισμένη φυσική μας αντίληψη, αλλά στην πίστη, που είναι:

"πεποίθηση γι' αυτά που ελπίζονται, βεβαίωση για πράγματα που δεν βλέπονται." Εβρ. 11:1

Εμπιστεύομαι το Θεό επειδή είναι πιστός, οι υποσχέσεις Του είναι ΝΑΙ και ΑΜΗΝ (Β' Κορ. 1:20), και με αγάπησε μέχρι θανάτου υπομένοντας θάνατο σταυρικό (Φιλ. 2:8) 

Ας αφήσουμε λοιπόν τις ξένες αγκαλιές που υπόσχονται πολλά και πρόσκαιρα οφέλη και ας προσκολληθούμε στην αγκαλιά Αυτού που μας λέει:

"αυτά τα μίλησα σε σας, ώστε, ενωμένοι μαζί μου, να έχετε ειρήνη. Μέσα στον κόσμο θα έχετε θλίψη· αλλά, να έχετε θάρρος· εγώ νίκησα τον κόσμο." Ιωάν. 16:33

Aμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου