.............................................................................

.............................................................................

Translate

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Συγχώρεση - Η υπερδύναμη που σπάει δεσμά

 Από Αργύρης Σιμώνης



"Τότε, αφού τον πλησίασε ο Πέτρος, είπε: Κύριε, πόσες φορές αν ο αδελφός μου αμαρτήσει σε μένα, θα τον συγχωρήσω; Μέχρι επτά φορές; Ο Ιησούς λέει σ' αυτόν: Δεν σου λέω μέχρι επτά φορές, αλλά μέχρι 70 φορές επτά." Ματθ. 18:21-22

Ο Πέτρος νόμιζε ότι ήταν αρκετά γενναιόδωρο το να συγχωρήσεις κάποιον 7 φορές, αλλά ο Ιησούς ανέβασε τον πήχη πολύ περισσότερο, στις 490 φορές! Αυτό βέβαια που εννοούσε ήταν ότι η συγχώρεση δεν έχει όριο και πρέπει να βαδίζουμε συνεχώς με καρδιά συγχώρεσης. Κάποιοι ίσως να μην τη λάβουν, αλλά εμείς σαν Χριστιανοί πρέπει να είμαστε πάντα πρόθυμοι να την προσφέρουμε. 

Μελετώντας την παραβολή του Ιησού με τον βασιλιά, που θέλησε να εξετάσει τους λογαριασμούς του με τους δούλους του (Ματ. 18:23-35) μπορούμε να βρούμε πολλά διδάγματα επάνω στο θέμα της συγχώρεσης.

Εκείνες τις μέρες δεν μπορούσες να δηλώσεις χρεωκοπία όπως γίνεται σήμερα. Αν δεν μπορούσες να πληρώσεις το χρέος σου, πουλούσαν τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου και όλα τα υπάρχοντά σου, και εσύ κατέληγες είτε σκλάβος, είτε στη φυλακή. Και αν τα υπάρχοντά σου δεν ήταν αρκετά να καλύψουν το χρέος, έμενες στη φυλακή για όλη σου τη ζωή. 

Όταν λοιπόν ο βασιλιάς ανακάλυψε το χρέος του υπηρέτη του, αυτός έκανε το μοναδικό πράγμα που του είχε απομείνει:

"Καθώς, λοιπόν, ο δούλος, έπεσε στα πόδια του, τον προσκυνούσε, λέγοντας: Κύριε, μακροθύμησε σε μένα, και θα σου τα αποδώσω όλα." Ματθ. 18:26

Κοιτάξτε την αντίδραση του Βασιλιά:

"Και επειδή ο κύριος εκείνου τού δούλου τον σπλαχνίστηκε, τον άφησε ελεύθερο, του χάρισε μάλιστα και το δάνειο." Ματθ. 18:27

Το χρέος που όφειλε ο υπηρέτης ήταν 10.000 τάλαντα. Με μια μελέτη που έκανα, σε σημερινή αξία θα αναλογούσαν περίπου με 6,5 δισ. ευρώ! Όπως καταλαβαίνετε, ήταν αδύνατο να πληρωθεί ένα τέτοιο χρέος, γι' αυτό και του το χάρισε.

Ένα παρόμοιο χρέος είχαμε και εμείς: Το χρέος της αμαρτίας μας, το οποίο μπορούσε να ξεπληρωθεί μόνο με το αίμα του Κυρίου μας. 

Στην παραβολή υπάρχει και μια σοβαρή προειδοποίηση. Βλέπουμε ότι ο υπηρέτης παρ' όλο που του συγχωρέθηκε ένα τόσο μεγάλο χρέος, από τη μεριά του δε συγχώρησε το μικρό χρέος του συνδούλου του. Όταν μένουμε σε ασυγχωρησία παραδινόμαστε στους βασανιστές (Ματ.18:34) Επιτρέπουμε δηλαδή στον διάβολο να έρθει με κάθε λογής κακό στη ζωή μας. Κατάθλιψη, φόβο, ασθένεια, φτώχια και πολλά άλλα. 

Η συγχώρεση είναι επιλογή και όχι συναίσθημα! 

"Και αν επτά φορές την ημέρα αμαρτήσει σε σένα, και επτά φορές την ημέρα επιστρέψει σε σένα, λέγοντας: Μετανοώ, θα τον συγχωρήσεις. 
Και οι απόστολοι είπαν στον Κύριο: Αύξησέ μας την πίστη." Λουκ. 17:4-5

Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει εδώ. Μόλις ο Ιησούς μιλά για συγχώρεση, οι μαθητές Του ζητούν να τους αυξήσει την πίστη. Είχαν παρευρεθεί σε τόσα υπέροχα θαύματα που έκανε ο Κύριος μπροστά τους, και όμως αυτό δεν τους ενέπνευσε ποτέ να ζητήσουν μεγαλύτερη πίστη. 

Πραγματικά, το να περπατάμε με αγάπη και συγχώρεση ο ένας με τον άλλο χρειάζεται πίστη! Η ασυγχωρησία δεν πληγώνει τον άλλον, αλλά εσένα που την κρατάς. Είναι σαν να πίνεις δηλητήριο για να βλάψεις κάποιον. Πάρε την σωστή απόφαση και ο Κύριος θα σε βοηθήσει να το κάνεις και πράξη. 

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου