.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Σταμάτα να περιορίζεις τον Θεό

  Από Αργύρης Σιμώνης



"Αλλά, στ' αλήθεια, θα κατοικήσει ο Θεός επάνω στη γη; Να, ο ουρανός και ο ουρανός των ουρανών δεν είναι ικανοί να σε χωρέσουν· πόσο λιγότερο αυτός ο οίκος, που έκτισα!" 1Βασ. 8:27

Πώς μπορεί ο πεπερασμένος (περιορισμένος) άνθρωπος να αντιπροσωπεύει επαρκώς έναν άπειρο (απεριόριστο) Θεό; Αυτό είναι ένα θέμα που αποτρέπει τους περισσότερους ανθρώπους από το να προσπαθήσουν καν.

Όλοι μας έχουμε μέσα μας μια εικόνα για τον εαυτό μας, για το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Ο διάβολος και οι αντιξοότητες στη ζωή προσπαθούν να σβήσουν τις ελπίδες και τα όνειρά μας, και δυστυχώς πολλές φορές κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ο Θεός έχει δώσει στον καθένα μας πράγματα και προς δική μας ευλογία, αλλά και πράγματα που προορίζονται για άλλους. 
Εάν δεν αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας, τότε αυτοί οι άνθρωποι δεν θα λάβουν τα θαύματα που προορίζονται για αυτούς. 

Αυτή η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας λοιπόν λειτουργεί σαν οροφή, σαν όριο σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Αν βλέπεις τον εαυτό σου σαν τίποτα το ιδιαίτερο, τότε έτσι θα είσαι και στη ζωή σου. Ο Θεός όμως δε μας έπλασε έτσι:

"Επειδή, εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος." Ιερ. 29:11  

Ο Κύριος είχε από την αρχή ένα σχέδιο για τη ζωή μας. Είμαστε φτιαγμένοι για μεγάλα και θαυμαστά πράγματα!
Εδώ βέβαια πρέπει να γίνει μια διευκρίνηση ότι τα μεγάλα και θαυμαστά κατά τον κόσμο και κατά τον Θεό είναι δύο διαφορετικά πράγματα: 

"καθενός το έργο θα φανερωθεί· επειδή, η ημέρα θα το φανερώσει· δεδομένου ότι, αποκαλύπτεται με φωτιά· και η φωτιά θα δοκιμάσει ποιο είναι το έργο τού καθενός." 1Κορ. 3:13

Εδώ ο Παύλος μας λέει ότι το έργο του καθενός θα δοκιμαστεί για το είδος του και όχι για το μέγεθός του. Δεν έχουμε προοριστεί όλοι μας να κάνουμε κάτι που θα τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου, αλλά είμαστε όλοι μας καλεσμένοι να "ταρακουνήσουμε" τα νερά στον δικό μας κόσμο, δηλαδή στον περιβάλλον της επιρροής μας. Υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα στη ζωή από το να βγάζουμε τα προς το ζην χρήματα, να κάνουμε οικογένεια να γεράσουμε και να ζήσουμε τη ζωή μας με τον Ιησού. 
Πρέπει να αφήσουμε τη δική μας "σφραγίδα" στον κόσμο μας καθώς τον διαβαίνουμε και η έλλειψή μας (όταν έρθει η ώρα να πάμε στον Κύριο) να είναι αισθητή από τους ανθρώπους τους οποίους επηρεάσαμε με τη ζωή μας. 

Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς που εμποδίζει το Θεό να κάνει πράγματα στη ζωή μας είναι να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους λάθος ανθρώπους:

"...αλλ' αυτοί, μετρώντας τον εαυτό τους με τον εαυτό τους, και συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τον εαυτό τους, ανοηταίνουν." 2Κορ. 10:12

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εμπνευστούμε βλέποντας τι κάνει ο Θεός στους άλλους. Αυτό που εννοεί ο Παύλος εδώ είναι να μην κρίνουμε τα πράγματα σύμφωνα με τη σάρκα. Ο Παύλος επέπληξε τους Κορινθίους στο πρώτο μέρος αυτού του κεφαλαίου επειδή τον έκριναν με βάση εξωτερικά πράγματα όπως η εμφάνιση. Ο Παύλος δεν άφησε τις ανθρώπινες αδυναμίες του να περιορίσουν αυτό που ο Θεός μπορούσε να κάνει μέσω αυτού και κυριολεκτικά άλλαξε τον κόσμο. Δυο χιλιάδες χρόνια αργότερα εξακολουθούμε να μιλάμε για αυτόν, και το σημαντικότερο, να οικοδομούμαστε με τις αποκαλύψεις που έδωσε ο Κύριος σε αυτόν, που έγραψε τα μισά βιβλία της Καινής Διαθήκης. 

Δεν μπορείς να δεις τίποτα στο φυσικό, αν πρώτα δεν το "δεις" εσωτερικά, μέσα σου. Μπορεί να προσεύχεσαι για αποκατάσταση μιας σχέσης, για θεραπεία, ή για οικονομική ευημερία, αλλά πρέπει να μελετάς και να εστιάζεις στο Λόγο του Θεού, να ανανεώνεις το νου σου και να επιτρέψεις τον Λόγο να "ζωγραφίσει" τη σωστή εικόνα μέσα σου, ώστε να "δεις" τον εαυτό σου θεραπευμένο, υγιή και σε ευημερία. Ίσως να μη σου αρέσει αυτό, αλλά η ζωή σου σήμερα είναι όπως ακριβώς την βλέπεις:

"επειδή, όπως σκέφτεται στην ψυχή του, τέτοιος είναι." Παρ. 23:7

Έχουμε την τάση να επιρρίπτουμε τις ευθύνες μας αλλού, για παράδειγμα στην καταγωγή μας, στις διάφορες ελλείψεις ή τραυματικές εμπειρίες που ενδεχομένως είχαμε στη ζωή μας, σε λάθη των γονιών μας ή του/της συζύγου μας κτλ. Μπορούμε να βρούμε πολλές τέτοιες δικαιολογίες, αλλά κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορεί να ελέγξει τη ζωή μας. Τις αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς και μάλιστα ο τρόπος που σκεφτόμαστε στην καρδιά μας καθορίζει και την πορεία που θα ακολουθήσουμε στη ζωή μας.

Είναι δύσκολο να κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα και πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να ακολουθήσουμε την εύκολη λύση. Πρέπει όμως να έχουμε έναν σκοπό στη ζωή μας, κάτι που είναι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας.  

Η φωτιά πάντα αρέσει και ελκύει τους ανθρώπους κοντά της γιατί προσφέρει φως και ζεστασιά. Αν λοιπόν γίνεις φωτιά για τον Κύριο, να είσαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα ελκυστεί και θα έρθει να σε δει. Μη φοβάσαι να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Αν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι, όλο και κάτι θα πετύχεις. Αν όμως μένεις άπραγος, τότε σίγουρα δεν θα πετύχεις τίποτα. Βγες από τη βάρκα, αλλιώς θα πνιγείς μαζί με τους υπόλοιπους.

"Γι' αυτό, μη γίνεστε άφρονες, αλλά να καταλαβαίνετε τι είναι το θέλημα του Κυρίου." Εφεσ. 5:17

Ο Κύριος θέλει να σου αποκαλύψει το θέλημά Του πιο πολύ από ότι εσύ το θέλεις. Μην περιορίζεις αυτό που πιστεύεις ότι ο Θεός μπορεί να κάνει μέσα από εσένα. Μην αξιολογείς τον εαυτό σου μόνον με βάση τις φυσικές σου ικανότητες. Σαν αναγεννημένο παιδί Του είσαι νέο κτίσμα (B' Κορ. 5:17) και μπορείς να κάνεις τα πάντα μέσω του Χριστού που σε ενδυναμώνει (Φιλ. 4:13).

Ένας από τους καλύτερους τρόπους που ο Θεός σου αποκαλύπτει το θέλημά Του όσο Τον αναζητάς και εστιάζεις σε Αυτόν, είναι μέσω των επιθυμιών που βάζει στην καρδιά σου:

"και ευφραίνου στον Κύριο, και θα σου δώσει τα ζητήματα της καρδιάς σου." Ψαλ. 37:4

Τί είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις; Εάν τα χρήματα, η ηλικία, η καταγωγή σου ή η τοποθεσία που βρίσκεσαι τώρα δεν ήταν εμπόδιο, τί είναι αυτό που πραγματικά θα ήθελες να κάνεις; Αυτό που πραγματικά έχεις στην καρδιά σου; Αν  είσαι κοντά στον Κύριο και απολαμβάνεις την παρουσία Του και τη σχέση σου μαζί Του, τότε αυτή η επιθυμία που έχεις είναι από τον Θεό. Δε σημαίνει ότι έκανες ένα βήμα και έφτασες. Είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ. Βήμα-βήμα όμως και με τη βοήθεια του Θεού, προτού το καταλάβεις θα έχεις προχωρήσει ήδη από το σημείο που βρίσκεσαι τώρα και θα είσαι πολύ πιο κοντά στο σημείο που θέλει ο Θεός να είσαι.

Σε ενθαρρύνω να σταματήσεις να περιορίζεις το τι μπορεί να κάνει ο Θεός στη ζωή σου. Δώσε Του κάτι να συνεργαστεί μαζί σου. Μπορεί να ευλογήσει μόνο σε ό,τι βάζεις επάνω το χέρι σου:

"Ο Κύριος θα στέλνει επάνω σου την ευλογία του στις αποθήκες σου, και σε όλα όσα θα βάλεις επάνω το χέρι σου· και θα σε ευλογήσει επάνω στη γη, που δίνει σε σένα ο Κύριος ο Θεός σου." Δευτ. 28:8

Αμήν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου