.............................................................................

.............................................................................

Translate

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Τα οικονομικά του Θεού (Μέρος 2ο): Μακάριο είναι το να δίνεις, παρά να παίρνεις.

  Από Αργύρης Σιμώνης 


Η διδασκαλία του Κυρίου επάνω στα οικονομικά και ιδιαίτερα στην προσφορά και τον δεκατισμό είναι θα έλεγα ένα από τα λιγότερο δημοφιλή θέματα στον χριστιανικό κόσμο, ενώ θα έπρεπε να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Ο Κύριος μας το λέει ξεκάθαρα:

"Ο πιστός στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι πιστός· και ο άδικος στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι άδικος.
Αν, λοιπόν, στον άδικο μαμωνά δεν φανήκατε πιστοί, ποιος θα σας εμπιστευθεί τον αληθινό πλούτο;" Λουκ. 16:10-11

Αυτό το μήνυμα αποτελεί το δεύτερο μέρος στη σειρά μαθημάτων "Τα οικονομικά του Θεού." Στο προηγούμενο μήνυμα (Μέρος 1ο) ασχοληθήκαμε με τρεις θεμελιώδεις αρχές:

- Αν δεν μπορώ να εμπιστευτώ τον Κύριο με τα οικονομικά μου πώς θα Τον εμπιστευτώ με τη σωτηρία της ψυχής μου;

- Ο Θεός είναι η πηγή μου 

- Δεν είμαι ιδιοκτήτης των όσων έχω, αλλά διαχειριστής αυτών που ο Κύριος μου έχει εμπιστευτεί, με σκοπό να στερεώσει τη διαθήκη Του και να με κάνει ευλογία για άλλους.

"Επειδή, ποιος σε ξεχωρίζει από τον άλλον; Και τι έχεις που δεν το πήρες; Αν, όμως, πραγματικά το πήρες, γιατί καυχάσαι σαν να μη το πήρες;" 1Κορ. 4:7

Εδώ και χρόνια με τη γυναίκα μου εφαρμόζουμε αυτές τις αρχές και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις αποκαλύψεις που ο Κύριος μας έχει δώσει στο θέμα των οικονομικών. Ας δούμε τι μας λέει ο Παύλος εδώ:

"Αυτός, μάλιστα, που χορηγεί τον σπόρο σ' αυτόν που σπέρνει, και ψωμί για τροφή, είθε να χορηγήσει και να πληθύνει τον σπόρο σας, και να αυξήσει τα γεννήματα της δικαιοσύνης σας)·" 2Κορ. 9:10

Εδώ ο απόστολος Παύλος μιλάει μεταφορικά για να δείξει πως ο Κύριος προμηθεύει με περίσσεια τους ανθρώπους που δίνουν και καλύπτει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Ο τρώγων (καταναλωτής) λοιπόν είναι αυτός που χρησιμοποιεί τα οικονομικά του κυρίως για να καλύψει τις ατομικές του ανάγκες, ενώ ο σπορέας είναι αυτός που χρησιμοποιεί τα οικονομικά του κυρίως για να δώσει στη Βασιλεία του Θεού. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με στάση καρδιάς.

Εκείνοι που επιθυμούν περισσότερα χρήματα για να μπορούν να πάρουν περισσότερα πράγματα, στα μάτια του Κυρίου είναι καταναλωτές. Όσοι επιθυμούν περισσότερα χρήματα για να μπορούν να προσφέρουν περισσότερα είναι σπορείς. Σε ποιά κατηγορία θέλεις να ανήκεις;

Οπωσδήποτε και οι σπορείς πρέπει να τρώνε. Έτσι καθώς εμπιστεύεσαι τον Κύριο, θα υπάρχουν πάντα πολλά και για εσένα. Αυτοί που επιδιώκουν μόνο να καλύψουν τις ανάγκες τους, ο Κύριος θα προμηθεύσει μέχρι εκεί: Για να καλύψουν τις ανάγκες τους. 
Δεν θα έχουν την αφθονία και την ευημερία που έρχεται με το να είναι σπορείς. Ο Κύριος δοξάζεται μέσα από την ευημερία μας και όχι μέσα από τη φτώχεια μας:

"Εσείς δεν διαλέξατε εμένα, αλλά εγώ διάλεξα εσάς, και σας διέταξα, για να πάτε εσείς και να κάνετε καρπό, και ο καρπός σας να μένει· ώστε, ό,τι αν ζητήσετε από τον Πατέρα στο όνομά μου, να σας το δώσει." Ιωάν. 15:16

Αυτό απαντά σε πολλές ερωτήσεις. Όσοι είναι εστιασμένοι μόνο σε αυτό που χρειάζονται οι ίδιοι, ο Θεός δεν τους δίνει αυτήν την υπερβολική αφθονία. Ξέρετε γιατί; Θα τα ξόδευαν μόνο για τον εαυτό τους. Μόλις δύο στίχους πριν από το εδάφιο που μελετάμε, ο Παύλος είπε:

"Είναι, όμως, δυνατός ο Θεός να σας δώσει με περίσσεια κάθε χάρη, ώστε έχοντας πάντοτε κάθε αυτάρκεια, σε κάθε τι, να περισσεύετε σε κάθε έργο αγαθό·" 2Κορ. 9:8

Προσέξτε ότι ο λόγος που ο Θεός κάνει τη χάρη Του να αφθονεί προς εσάς είναι ότι μπορείτε να αφθονείτε σε κάθε καλό έργο. Η ευημερία δεν είναι μόνο για σένα. Είναι για να μπορείς να ευλογείς και τους άλλους, και στα μάτια του Κυρίου πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά, αλλά αυτός που μπορεί να δώσει πολλά.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευημερία έχει να κάνει με την απληστία, και γι' αυτό της αντιτίθενται. Ο Παύλος γράφει στον Τιμόθεο:

"Επειδή, ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία· την οποία μερικοί, καθώς την ορέχθηκαν, αποπλανήθηκαν από την πίστη και πέρασαν τον εαυτό τους μέσα από πολλές οδύνες." 1Τιμ. 6:10

Το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η αγάπη για τα χρήματα. Όλα έχουν να κάνουν με στάση καρδιάς.
Η πραγματική Βιβλική ευημερία  είναι να μπορείς να είσαι ευλογία για τους άλλους. Η στάση του στυλ "Τα βγάζω πέρα, είμαι καλά και δεν χρειάζομαι κάτι περισσότερο" μπορεί να δείχνει μια φαινομενική ταπεινότητα, αλλά είναι καθαρά εγωιστική. Αυτή είναι η στάση ενός καταναλωτή και όχι ενός σπορέα.

Σύμφωνα με τη Β' Κορ. 9:10 που διαβάσαμε προηγουμένως, βγαίνει το συμπέρασμα ότι εάν δεν έχεις σπόρο (χρήματα), τότε δεν σπέρνεις όπως θα έπρεπε. Ο Θεός φροντίζει ώστε οι σπορείς να έχουν χρήματα σε αφθονία για κάθε καλό έργο. 

Είμαι σίγουρος ότι αν γινόταν μια έρευνα με την ερώτηση "Ποιός είναι ο λόγος που εργάζεσαι;" οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι δουλεύουμε για να μπορούμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.

Δείτε όμως τι λέει ο Παύλος στους Εφεσίους:

"Αυτός που κλέβει, ας μη κλέβει πλέον, αλλά μάλλον ας κοπιάζει δουλεύοντας με τα χέρια του το καλό, για να έχει να μεταδίδει σ' εκείνον που έχει ανάγκη." Εφεσ. 4:28

Ο Λόγος του θεού μας λέει εδώ ότι ο σκοπός της εργασίας μας είναι να μπορούμε να ευλογούμε άλλους! Βλέπετε πώς λειτουργούν οι πνευματικές αρχές; Ο Ουρανός λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τον κόσμο.
Σε περίπτωση που αναρωτηθείς: "Καλά, και με εμένα τι γίνεται; Πως θα ευλογηθώ και εγώ;"
Και φυσικά ο Κύριος θέλει να ευλογηθείς και εσύ, αλλά ο δρόμος προς την ευλογία είναι να Toν εμπιστευτείς , και να Του ζητήσεις να σε κάνει ευλογία για τους άλλους.

"Ζητάτε, και δεν παίρνετε, επειδή ζητάτε με κακή πρόθεση, για να δαπανήσετε στις ηδονές σας." Ιακ. 4:3

"Αλλά, ζητάτε πρώτα τη βασιλεία τού Θεού, και τη δικαιοσύνη του· και όλα αυτά θα σας προστεθούν." Ματθ. 6:33

Ο Θεός γνωρίζει τις ανάγκες μας καλύτερα από ότι εμείς. Όταν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις του Κυρίου που είναι "Ναι και Αμήν" και προσευχόμαστε για το πως μπορούμε να γίνουμε ευλογία για τους άλλους, ο ίδιος ο Κύριος εμπλέκεται στα οικονομικά μας και καλύπτει κάθε μας ανάγκη με περίσσεια. Να είσαι σίγουρος ότι ο Θεός θα σε φροντίσει πολύ καλύτερα από ό,τι εσύ μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια: Το μεγαλύτερο εμπόδιο προς την ευημερία μας  είναι το ότι επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο πως θα φάμε και όχι στο πως θα σπείρουμε. Γινόμαστε έτσι όπως το φράγμα που εμποδίζει τη ροή του ποταμού αντί να το αφήσει να ρεύσει με δύναμη. 

Ο ίδιος Θεός που υποσχέθηκε την αιώνια ζωή όταν ομολογείς τον Ιησού ως Κύριό σου και πιστέψεις στην καρδιά σου ότι ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς (Ρωμ. 10:9), είπε επίσης: "Δώστε και θα σας δοθεί".

"Σε όλα υπέδειξα σε σας ότι, κοπιάζοντας κατ' αυτό τον τρόπο, πρέπει να βοηθάτε τούς ασθενείς, και να θυμάστε τα λόγια τού Κυρίου Ιησού, ότι αυτός είπε: Μακάριο είναι το να δίνει κάποιος, μάλλον, παρά να παίρνει." Πράξ. 20:35

Γιατί λοιπόν ο Ιησούς είπε ότι είναι καλύτερο το να δίνεις παρά το να παίρνεις; 
Όταν ο Θεός μας ζητάει να κάνουμε κάτι δεν είναι επειδή χρειάζεται κάτι, αλλά επειδή είναι καλό για εμάς. Ο Κύριος δεν έχει ανάγκη ούτε τα χρήματά μας, ούτε τις υπηρεσίες μας. 

"Αλλά, ποιος είμαι εγώ, και ποιος είναι ο λαός μου, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε πρόθυμα σε σένα με έναν τέτοιο τρόπο; Επειδή, τα πάντα έρχονται από σένα, και από τα δικά σου δίνουμε σε σένα.
Επειδή, είμαστε ξένοι μπροστά σου, και πάροικοι, όπως και όλοι οι πατέρες μας· οι ημέρες μας επάνω στη γη είναι σαν σκιά, και μονιμότητα δεν υπάρχει.
Κύριε, Θεέ μας, ολόκληρο αυτό το πλήθος που ετοιμάσαμε για να οικοδομήσουμε οίκο σε σένα για το άγιο όνομά σου, έρχεται από το χέρι σου, και τα πάντα είναι δικά σου." 1Χρ. 29:14-16

"Άκουσε λαέ μου, και θα μιλήσω· Ισραήλ, και θα διαμαρτυρηθώ εναντίον σου· ο Θεός, ο Θεός σου είμαι εγώ.
Δεν θα σε ελέγξω για τις θυσίες σου, τα δε ολοκαυτώματά σου είναι πάντοτε μπροστά μου.
Δεν θα δεχθώ μοσχάρια από το σπίτι σου, τράγους από τα κοπάδια σου.
Επειδή, όλα τα θηρία τού δάσους δικά μου είναι, και τα κτήνη που βρίσκονται επάνω σε χίλια βουνά.
Γνωρίζω όλα τα πουλιά των βουνών, και τα θηρία τού χωραφιού είναι μαζί μου.
Αν πεινάσω, δεν θα το πω σε σένα· επειδή, δική μου είναι η οικουμένη και το πλήρωμά της.
Μήπως εγώ θα φάω κρέας ταύρων ή θα πιω αίμα τράγων;
Θυσίασε στον Θεό θυσία αίνεσης, και απόδωσε στον Ύψιστο τις ευχές σου·" Ψαλ. 50:7-14

Άρχισε να εμπιστεύεσαι τον Κύριο με τα οικονομικά σου, ζήτησέ Του να σου μάθει να μην κοιτάς μόνο τις δικές σου ανάγκες, αλλά να αρχίσεις να σπέρνεις εκεί που σου δείχνει. Έτσι θα αλλάξει η ζωή σου και ποτάμια ευλογίας θα ρέουν μέσα από εσένα.  

"Ο δε Θεός μου θα εκπληρώσει κάθε ανάγκη σας, σύμφωνα με τον πλούτο του, με δόξα, διαμέσου τού Ιησού Χριστού." Φιλ. 4:19

Εύχομαι να ευλογήθηκες με αυτό το μήνυμα. Θα ακολουθήσει και 3ο μέρος όπου θα επικεντρωθούμε περισσότερο στις πρακτικές εφαρμογές όλων όσων έχουμε πει μέχρι τώρα...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου