.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Θαυμάσια Χάρη

  Από Αργύρης Σιμώνης


H προς Ρωμαίους επιστολή είναι το αριστούργημα του Παύλου επάνω στο θέμα της Χάρης του Θεού. Αν καταλάβουμε πραγματικά τι σημαίνει το να είμαστε κάτω από τη Χάρη του Θεού και όχι κάτω από το Νόμο, ελευθερωνόμαστε από πολλά δεσμά (τύψεις, αυτοκατάκριση, απογοήτευση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ασυγχωρησία και πολλά άλλα). 

"Επειδή, η αμαρτία δεν θα σας κυριεύσει· για τον λόγο ότι, δεν είστε κάτω από νόμο, αλλά κάτω από χάρη.
Τι, λοιπόν; Θα αμαρτήσουμε, επειδή δεν είμαστε κάτω από νόμο, αλλά κάτω από χάρη; Μη γένοιτο.
Δεν ξέρετε ότι σε όποιον παριστάνετε τον εαυτό σας δούλους για υπακοή, είστε δούλοι εκείνου στον οποίο υπακούτε: Ή της αμαρτίας για θάνατο ή της υπακοής για δικαιοσύνη;" Ρωμ. 6:14-16

Αν ΔΕΝ έχεις αναρωτηθεί αυτό που λέει ο Παύλος 
"Τι, λοιπόν; Θα αμαρτήσουμε, επειδή δεν είμαστε κάτω από νόμο, αλλά κάτω από χάρη; Μη γένοιτο.", τότε ΔΕΝ έχεις καταλάβει το πραγματικό νόημα της Χάρης του Θεού.

Η αμαρτία δεν μπορεί να μας εξουσιάσει όταν είμαστε κάτω από τη χάρη. Η Χάρη μας ελευθερώνει από την αμαρτία, ενώ ο Νόμος ενισχύει την αμαρτία:
"Το δε κεντρί τού θανάτου είναι η αμαρτία· και η δύναμη της αμαρτίας ο νόμος." 1Κορ. 15:56

Αν μας κυριαρχεί η αμαρτία, είναι επειδή είμαστε κάτω από τον Νόμο. Aυτό που διαβάσαμε στη Ρωμ.6:14, δείχνει ξεκάθαρα ότι ένας αληθινός πιστός ΔΕΝ είναι κάτω από τον Νόμο. 
Εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η Χάρη ΔΕΝ μας δίνει το ελεύθερο για να αμαρτήσουμε, αλλά μας ελευθερώνει από την αμαρτία και μας διδάσκει πώς να ζούμε με ευσέβεια:

"Επειδή, φανερώθηκε η σωτήρια χάρη τού Θεού προς όλους τούς ανθρώπους,
η οποία μάς διδάσκει να αρνηθούμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες, και να ζήσουμε με σωφροσύνη και με δικαιοσύνη και με ευσέβεια στον παρόντα αιώνα," Τίτ. 2:11-12

Από τη στιγμή της πνευματικής μας αναγέννησης, το πνεύμα μας γίνεται ένα με το Πνεύμα του Θεού, γινόμαστε νέα κτίσματα:

"Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα· τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια." 2Κορ. 5:17

Ο λόγος που ακόμα ο πιστός συνεχίζει να αμαρτάνει είναι τα κατάλοιπα του παλιού μας εαυτού (λανθασμένος τρόπος σκέψης, κακές συνήθειες, άσχημα συναισθήματα) που έχουν μείνει στον μη ανακαινισμένο νου μας. Γι' αυτό ο Παύλος γράφει:
 
"Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου τής ανακαίνισης του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο." Ρωμ. 12:2

Η κατανόηση της ελευθερίας μας από τον Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σπάσουμε την κυριαρχία της αμαρτίας στη ζωή μας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή ο Νόμος ενίσχυσε την αμαρτία δημιουργώντας ενοχές που φέρνουν καταδίκη και θάνατο:

"Και ξέρουμε ότι όσα λέει ο νόμος, μιλάει προς εκείνους που είναι κάτω από τον νόμο· ώστε να φράξει κάθε στόμα, και ολόκληρος ο κόσμος να γίνει υπόδικος στον Θεό.
Επειδή, από έργα τού νόμου ΔΕΝ θα δικαιωθεί μπροστά Του καμιά σάρκα· για τον λόγο ότι, διαμέσου τού νόμου δίνεται σαφής γνώση τής αμαρτίας." Ρωμ. 3:19-20

Ο Νόμος επέσυρε επίσης την οργή του Θεού ενάντια στις αμαρτίες μας  "Επειδή, ο νόμος επιφέρει οργή· για τον λόγο ότι, όπου δεν υπάρχει νόμος ούτε παράβαση υπάρχει·" Ρωμ. 4:15

Όταν όμως δεχθούμε το απολυτρωτικό έργο του Χριστού για τις αμαρτίες μας, δεν χρειάζεται πλέον να φοβόμαστε την οργή του Θεού, επειδή όλη αυτή η οργή του Θεού εξευμενίστηκε επάνω στον Ιησού. Ο μισθός της αμαρτίας που είναι ο θάνατος, πληρώθηκε ήδη από τον Ιησού μας επάνω στο Σταυρό του Γολγοθά. 

O Νόμος δόθηκε για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό:

"Ώστε, ο νόμος έγινε παιδαγωγός μας στον Χριστό, για να ανακηρυχθούμε δίκαιοι διαμέσου τής πίστης·
τώρα, όμως, που ήρθε η πίστη, ΔΕΝ είμαστε πλέον κάτω από παιδαγωγό." Γαλ. 3:24-25

Γνωρίζοντας αυτό λοιπόν ελευθερωνόμαστε από την εξουσία της αμαρτίας, παρ' όλο που σαν Χριστιανοί μπορεί να συνεχίζουμε να αμαρτάνουμε επειδή είμαστε ακόμα στην διαδικασία ανακαινίσεως του νου μας:

"Αν πούμε ότι δεν έχουμε αμαρτία, εξαπατούμε τον εαυτό μας και η αλήθεια δεν υπάρχει μέσα μας.
Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία." 1Ιωάν. 1:8-9

Το μεγάλο όφελος όμως που απολαμβάνουμε εξ' αιτίας αυτής  της δωρεάς του Κυρίου μας, της θαυμάσιας Χάρης Του, είναι ότι δεν είμαστε πλέον καταδικασμένοι και δεν νιώθουμε χωρισμένοι από τον Θεό λόγω των αμαρτιών μας, αλλά είμαστε ελεύθεροι να τρέξουμε στον Θεό για βοήθεια αντί να φύγουμε μακρυά Του από φόβο:

"Ας πλησιάζουμε, λοιπόν, με παρρησία στον θρόνο τής χάρης, για να πάρουμε έλεος, και να βρούμε χάρη προς βοήθεια σε καιρό ανάγκης." Εβρ. 4:16

Θα κλείσω το μήνυμα με λίγη τροφή για σκέψη:

"Τι, λοιπόν; Θα αμαρτήσουμε, επειδή δεν είμαστε κάτω από νόμο, αλλά κάτω από χάρη; Μη γένοιτο." Ρωμ. 6:15

Αυτή είναι η τρίτη φορά στην επιστολή αυτή που ο Παύλος έθεσε αυτό το ερώτημα (Ρωμαίους 3:8,  6:1, και αυτό το εδάφιο). 

Αν ποτέ κανείς δεν έρθει με την ερώτηση αυτή, δηλαδή αν ο άνθρωπος τελικά μπορεί απλά να συνεχίσει να ζει στην αμαρτία, τότε δεν έχουμε κηρύξει το Ευαγγέλιο όπως το κήρυξε ο Παύλος.

Αμήν! 

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου