.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Το χάρισμα των γλωσσών - Μέρος 2ο

 Από Αργύρης Σιμώνης


Στο προηγούμενο μήνυμα ξεκινήσαμε να μιλάμε για το χάρισμα των γλωσσών, και εδώ θα το ολοκληρώσουμε.

Η πίστη κινείται ενάντια στη σάρκα και δια πίστεως εισέρχεσαι στην πνευματική σφαίρα. Όταν προσεύχεσαι σε γλώσσες και το κάνεις ασκώντας πίστη, είναι σαν ένας διακόπτης που θέτει σε λειτουργία την πιο άγιά σου πίστη. Στην προς Κορινθίους επιστολή ο Παύλος μιλάει για μυστήρια και για την κρυμμένη σοφία του Θεού:

"αλλά, μιλάμε σοφία Θεού, μυστηριώδη, που ήταν κρυμμένη, την οποία ο Θεός προόρισε πριν από τους αιώνες προς δική μας δόξα." Α' Κορ. 2:7

Ο Παύλος αποκάλυπτε αυτά τα οποία ήταν μέχρι τότε μυστήρια. Ο Θεός δηλ. του εξήγησε αυτά τα μυστήρια και τα πήρε από τη σφαίρα του μυστηρίου κάνοντάς τα απλά για όλους. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πώς το πέτυχε αυτό ο Παύλος και έγινε ο συγγραφέας της μισής σχεδόν Καινής Διαθήκης; 
Μπορούμε να βρούμε πολλές πληροφορίες για τον απόστολο Παύλο στην προς Γαλάτες επιστολή και στο βιβλίο των Πράξεων ξεκινώντας από το κεφ. 9. Ήταν Ιουδαίος μαθητής του Γαμαλιήλ, ενός από τους μεγαλύτερους δασκάλους του Νόμου. Εκδίωξε χριστιανούς συναινώντας ακόμα και στο θάνατό τους. Έπειτα είχε την προσωπική του συνάντηση με τον Ιησού στο δρόμο για τη Δαμασκό, όπου βλέποντας εκείνη τη λάμψη έπεσε από το άλογό του.

Σύμφωνα με τα πρώτα 2 κεφάλαια της προς Γαλάτες επιστολής, ο Παύλος είπε ότι κατέβηκε στην Ιερουσαλήμ μια φορά και είδε τον Πέτρο, αλλά από εκεί και μετά βγήκε στις ερήμους της Αραβίας, έμεινε εκεί για 3 χρόνια και κατόπιν επέστρεψε σαν απόστολος Παύλος αρχίζοντας τη διακονία του και τα ιεραποστολικά του ταξίδια. Ο Παύλος, όπως και οι περισσότεροι Ιουδαίοι της εποχής εκείνης, μπορούσαν να αποστηθίσουν τα 5 πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και γνώριζαν επίσης πολύ καλά τον Νόμο και τους προφήτες. Ήξερε τις Γραφές, αλλά σαν Σαούλ, τις είχε ερμηνεύσει λανθασμένα. Τα έβλεπε όλα μέσα από τα μάτια του Νόμου και όχι μέσω της χάρης του Θεού. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια των 3 αυτών χρόνων μιλούσε όσα γνώριζε από τις Γραφές αλλά το Άγιο Πνεύμα του αποκάλυπτε όλα αυτά τα μυστήρια, γράφοντας έτσι σχεδόν τη μισή Καινή Διαθήκη. Πώς το έκανε αυτό; Λέει ότι μιλούσε την κρυμμένη σοφία του Θεού με μυστήρια:

"αλλά, μιλάμε σοφία Θεού, μυστηριώδη, που ήταν κρυμμένη, την οποία ο Θεός προόρισε πριν από τους αιώνες προς δική μας δόξα" Α' Κορ. 2:7

Και ο ίδιος ήταν αυτός που γράφοντας στο ίδιο κοινό,  στην ίδια επιστολή (Α' Κορινθίους), λέει:
 
"αυτός που μιλάει με γλώσσα, δεν μιλάει σε ανθρώπους, αλλά στον Θεό· επειδή, κανένας δεν τον ακούει, αλλά με το πνεύμα του μιλάει μυστήρια." Α' Κορ. 14:2

Μπορεί να είναι κάτι που δεν καταλαβαίνεις, αλλά όταν μιλάς σε γλώσσες εδώ μας λέει ότι μιλάς μυστήρια εν Πνεύματι:

"Επειδή, αν προσεύχομαι με γλώσσα, το πνεύμα μου προσεύχεται, αλλά ο νους μου μένει ακαρποφόρητος." Α' Κορ.14:14

Λέει επίσης:

"Γι' αυτό, αυτός που μιλάει με γλώσσα, ας προσεύχεται για να γίνει ικανός να διερμηνεύει." 1Κορ. 14:13

Οπότε όταν προσεύχεσαι σε γλώσσες χρειάζεται να προσεύχεσαι να λάβεις και την ερμηνεία και εδώ αναφέρεται στο χάρισμα των γλωσσών που διενεργείται μέσα στην εκκλησία. Στην ίδια επιστολή επίσης διαβάζουμε:

"Ευχαριστώ τον Θεό μου ότι, μιλάω περισσότερες γλώσσες από όλους εσάς." Α' Κορ. 14:18

Μιλούσε σε γλώσσες εκτός εκκλησίας περισσότερο απ' όλους μαζί! Και λέω εκτός εκκλησίας επειδή ο ίδιος ο Παύλος είχε πει:

"όμως, μέσα στην εκκλησία προτιμώ να μιλήσω πέντε λόγια με τον νου μου, για να κατηχήσω και άλλους, παρά μύρια λόγια με γλώσσα." Α' Κορ. 14:19

Ο λόγος που τα λέω όλα αυτά είναι επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να μιλάς σε γλώσσες μόνον εφ' όσον μπορείς και να διερμηνεύεις, αλλά εδώ βλέπουμε τον Παύλο να μιλά σε γλώσσες μόνος του, στην προσωπική ώρα προσευχής και όχι προς την Eκκλησία. 

Tο χάρισμα των γλωσσών μπορεί να λειτουργήσει σε προσωπικό επίπεδο με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και μέσα στην Eκκλησία, όπως επίσης μπορείς να ζητήσεις από το Θεό την ερμηνεία με τον ίδιο τρόπο που τη ζητάς και μέσα στην Eκκλησία.

Πιστεύω ένας από τους λόγους, όχι ο μοναδικός, αλλά ένας από τους λόγους που ο Παύλος έλαβε όλη αυτή την αποκάλυψη επάνω στη χάρη του Θεού που απλά διέφυγε από πολλούς άλλους, ήταν επειδή έπαιρνε αυτά που ήξερε από τις Γραφές, προσευχόταν επάνω τους σε γλώσσες και ζητούσε από το Θεό την ερμηνεία τους. Πίστευε ότι στο πνεύμα του είχε νου Χριστού (1Κορ. 2:16) και προσευχόταν αυτή η πνευματική σοφία η οποία ήταν "αποταμιευμένη" στο αναγεννημένο του πνεύμα να μορφώσει το νου του ώστε να δει πως ο Ιησούς ήταν η εκπλήρωση της Παλαιάς Διαθήκης και ότι δεν είμαστε πλέον κάτω από όλους αυτούς τους κανονισμούς και τις διατάξεις του Νόμου και πως υπάρχει ένας νέος τρόπος που μπορούμε να έχουμε σχέση με το Θεό δια της χάρης Του! 

Συνεπώς, πιστεύω ότι ένας από τους βασικότερους τρόπους που ο Παύλος έλαβε όλες αυτές τις αποκαλύψεις ήταν με το να προσεύχεται σε γλώσσες και να ζητά την ερμηνεία τους. Η αντίληψή σου σου θα ξεκαθαρίσει και θα διευρυνθεί και αν προσευχηθείς και για την ερμηνεία, το Πνεύμα της αλήθειας θα σε οδηγήσει σε όλη την αλήθεια και θα σου αναγγείλει τα μέλλοντα (Ιωάν. 16:13).

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι όταν προσεύχεσαι σε γλώσσες δε σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που θα έρθει στο μυαλό σου είναι και από το Θεό. Αυτό θέλει προσοχή! Θα πρέπει να ελέγχεις τα πάντα μέσα από το πρίσμα του Λόγου του Θεού. Όπως και με την προφητεία, για κάθε λόγο που δίνεται θα πρέπει να υπάρχει διάκριση:

"Οι προφήτες, όμως, ας μιλάνε ανά δύο ή τρεις, και οι άλλοι ας διακρίνουν." 1Κορ. 14:29

Αν είσαι πολύ νέος στην πίστη και δεν γνωρίζεις ακόμα το Λόγο του Θεού, πήγαινε σε έναν πνευματικά ώριμο αδελφό και μοιράσου μαζί του αυτές τις σκέψεις που σου ήρθαν αφού προσευχήθηκες σε γλώσσες. Πήγαινε σε κάποιον που έχει μελετήσει τη Γραφή και έχει σοφία Θεού, και άφησέ τον να κρίνει αν αυτό που άκουσες ήταν ο Θεός που σου μιλούσε.
Μπορείς κι εσύ να αξιολογήσεις τις σκέψεις σου δια μέσω του Λόγου επειδή ο λόγος τού Θεού είναι ζωντανός, και ενεργός, και διερευνάει τούς συλλογισμούς και τις έννοιες της καρδιάς (Εβρ. 4:12).
Θα καθορίσει αν οι σκέψεις σου είναι από το Θεό ή απλά από τον εαυτό σου.

Το χάρισμα των γλωσσών είναι ένα από τα δυνατότερα εργαλεία που μας έδωσε ο Θεός και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο διάβολος το πολεμάει τόσο πολύ. Κάποιοι μπορεί να σου εναντιωθούν που μιλάς σε γλώσσες και ιδιαίτερα οι θρησκόληπτοι άνθρωποι.

"Ώστε, αδελφοί, ζητάτε με ζήλο το να προφητεύετε, και το να μιλάνε με γλώσσες μη το εμποδίζετε." 1Κορ. 14:39

Χωρίς το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος και τα πνευματικά χαρίσματα, είναι σα να προσπαθείς να σβήσεις μια πυρκαγιά με νεροπίστολο! Χρειάζεσαι  δύναμη για να το κάνεις αυτό, τη δύναμη για την οποία μίλησε ο Ιησούς:

"αλλά, θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα· και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια, και μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης." Πράξ. 1:8

Αμήν!




2 σχόλια: