.............................................................................

.............................................................................

Translate

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Η δύναμη της νηστείας - Μέρα νηστείας 2/21

 Από Αργύρης Σιμώνης


"Tούτο, μάλιστα, το γένος δεν βγαίνει, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία." Ματθ. 17:21

Στην ιστορία αυτή (Ματ. 17:14-21), ο Ιησούς δεν μας λέει ότι υπάρχει μια ειδική κατηγορία δαιμονίων που βγαίνουν μόνο μέσω προσευχής και νηστείας. Δεν υπάρχει δαιμόνιο, ακόμη και ο ίδιος ο σατανάς, που να μην ανταποκρίνονται στο όνομα του Ιησού και να μην πιστεύουν στο όνομά Του:

"Εσύ πιστεύεις ότι ο Θεός είναι ένας· καλά κάνεις· και τα δαιμόνια πιστεύουν, και φρίττουν." Ιακ. 2:19 

Αν το όνομα του Ιησού δεν ήταν αρκετό για να διώξει κάθε κακό πνεύμα, τότε αλίμονό μας!

"ώστε στο όνομα του Ιησού να λυγίσει κάθε γόνατο επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων·
και κάθε γλώσσα να ομολογήσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος, σε δόξα τού Πατέρα Θεού." Φιλ. 2:10-11

Ο Ιησούς εδώ δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο δαιμόνιο που εξέβαλε από το παιδί, αλλά στο είδος της απιστίας που εμπόδισε τους μαθητές Του να το εκβάλλουν.
Δεν έφταιγε η έλλειψη πίστης τους, γιατί οι μαθητές Του είχαν εκβάλει δαιμόνια ξανά. Αυτή τη φορά δεν μπόρεσαν. Θυμηθείτε τον Πέτρο που είχε αρκετή πίστη για να περπατήσει πάνω στο νερό, αλλά μόλις πήρε τα μάτια του πάνω από τον Ιησού κόντεψε να πνιγεί.  
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η πίστη και η αμφιβολία/απιστία μπορεί να συνυπάρχουν μέσα μας.

Η απιστία μπορεί να χωριστεί σε τρεις κύριες κατηγορίες: απιστία από άγνοια, απιστία από λάθος πληροφορίες και απλώς φυσική απιστία.
Η απιστία λόγω άγνοιας ή λάθους πληροφόρησης αντιμετωπίζεται με την λήψη της αλήθειας από τον λόγο του Θεού:

"Επομένως, η πίστη είναι διαμέσου τής ακοής· η δε ακοή διαμέσου τού λόγου τού Θεού." Ρωμ. 10:17

Ωστόσο, η απιστία που εμπόδισε τους μαθητές σε αυτήν την περίπτωση δεν είχε να κάνει με το αν ο Θεός ήταν ικανός να φέρει απελευθέρωση, αλλά ήταν μια ανθρώπινης φύσεως απιστία/αμφιβολία που σκλήρυνε την καρδιά τους και είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτό που έβλεπαν και όχι σε αυτό που πραγματικά πίστευαν. Δείτε τί εικόνα αντίκρυζαν και φανταστείτε τον εαυτό σας εκεί μαζί τους:

"Και τον έφεραν σ' Αυτόν· και καθώς τον είδε, το πνεύμα αμέσως τον σπάραξε· και πέφτοντας επάνω στη γη, κυλιόταν αφρίζοντας." Μάρκ. 9:20

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η προσευχή και η νηστεία επηρεάζουν τη δική μας καρδιά και όχι του Θεού. Έχει μεγάλη δύναμη και δεν διώχνει μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία δαιμονίων αλλά ο Ιησούς έλεγε ότι η νηστεία και η προσευχή είναι οι μόνοι τρόποι για να διώξουμε αυτό το είδος απιστίας, της αμφιβολίας δηλαδή που δημιουργείται μέσα μας όταν εστιάζουμε περισσότερο σε αυτό που βλέπουμε παρά σε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε. 

Συνεχίζουμε λοιπόν να εμμένουμε στη νηστεία και προσευχή που ξεκινήσαμε, με τη βεβαίωση ότι ο Κύριος θα ανταμείψει την πιστότητά μας με αποκαλύψεις και απαντήσεις στις προσευχές μας.

Αμήν 🙏

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου