.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Ο φόβος του θανάτου

  Από Αργύρης Σιμώνης

Ο φόβος του θανάτου είναι κάτι που παραλύει πολλούς ανθρώπους, ακόμα και χριστιανούς. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:

1. Πολλοί πιστεύουν ότι ο θάνατος είναι κάτι τελειωτικό και ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο, 

και

2. Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι αν δεν φροντίσουν για τον εαυτό τους οι ίδιοι δεν υπάρχει κανείς άλλος που θα το κάνει για αυτούς,  και συμπεριφέρονται λες και δεν υπάρχει Θεός που υπόσχεται δικαιοσύνη και προστασία επάνω μας.

Ας δούμε τι είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του:

"Eπειδή, όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει· και όποιος χάσει τη ζωή του, εξαιτίας μου, θα τη βρει. 
Eπειδή, τι ωφελείται ο άνθρωπος, αν κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, ζημιωθεί όμως την ψυχή του; Ή, τι θα δώσει ο άνθρωπος σε ανταλλαγή τής ψυχής του;"
ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 16:25‭-‬26  

Πόσο πρόθυμοι λοιπόν είμαστε να συμβιβάσουμε τις ηθικές αξίες και την πίστη μας για να αποφύγουμε την απόρριψη και την δυσαρέσκεια του κόσμου; 
Πόσο πρόθυμοι  είμαστε να θυσιάσουμε την ψυχή μας στο βωμό του προσωπικού κέρδους, ακόμα και αν το κάνουμε για να σώσουμε την ίδια μας τη ζωή;

Χωρίς την πίστη και την αυτοθυσία των προγόνων μας στην επανάσταση του '21 που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, θα είμασταν ακόμα υπόδουλοι σαν έθνος. Χωρίς την πίστη και την αυτοθυσία όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους στους 2 παγκοσμίους πολέμους, θα είμασταν κάτω από φασιστικό ζυγό. Χωρίς την ακλόνητη πίστη του Ιησού μας στο θέλημα του Πατέρα και τη σταυρική Του θυσία, όλος ο κόσμος θα ήταν ακόμα υπόδουλος στην αμαρτία. 

"O λαός μου αφανίστηκε για έλλειψη γνώσης· "
ΩΣΗΕ 4:6

Αυτό που μας λέει εδώ ο Κύριος είναι ότι η άγνοια σκοτώνει. Ο λόγος του Θεού είναι ένας θησαυρός γνώσης που μας ανοίγει τα μάτια και μας ελευθερώνει από τα δεσμά του φόβου: 

"Κι εμείς γνωρίσαμε και πιστέψαμε την αγάπη που έχει για μας ο Θεός. Ο Θεός είναι αγάπη· και εκείνος που μένει μέσα στην αγάπη, μένει σε ενότητα με τον Θεό και ο Θεός μένει σε ενότητα μ' αυτόν.
Με τούτο η αγάπη έχει φτάσει σε τέλειο βαθμό μαζί μας, για να έχουμε παρρησία κατά την ημέρα τής κρίσης: Επειδή, όπως είναι Εκείνος, έτσι είμαστε κι εμείς μέσα σ' αυτό τον κόσμο. Φόβος δεν υπάρχει μέσα στην αγάπη,
αλλά, η τέλεια αγάπη βγάζει έξω τον φόβο· επειδή, ο φόβος έχει κόλαση· και εκείνος που φοβάται δεν έχει φτάσει σε τέλειο βαθμό μέσα στην αγάπη." 1Ιωάν. 4:16-18

Όταν δούμε τη ζωή μας εδώ στη γη από την προοπτική της αιωνιότητας και αντιληφθούμε την πραγματική έννοια της αιώνιας ζωής όπως μας την περιγράφει ο Ιησούς (Ιωάν. 17:3), τότε δεν είναι απίθανο να έχουμε το ίδιο δίλλημα με τον απόστολο Παύλο:

"σύμφωνα με τη σταθερή προσδοκία και ελπίδα μου, ότι δεν θα ντροπιαστώ σε τίποτε, αλλά με κάθε παρρησία, όπως πάντοτε, ο Xριστός και τώρα θα μεγαλυνθεί στο σώμα μου, είτε διαμέσου ζωής είτε διαμέσου θανάτου· επειδή, σε μένα το να ζω είναι ο Xριστός, και το να πεθάνω είναι κέρδος. Aλλά, αν το να ζω μέσα στη σάρκα, αυτό συμβάλλει σε καρποφορία τού έργου μου, και τι να εκλέξω δεν γνωρίζω· επειδή, στενοχωρούμαι από τα δύο, έχοντας μεν την επιθυμία να αναχωρήσω, και να είμαι με τον Xριστό· δεδομένου ότι, είναι πολύ πλέον καλύτερα· το να μένω, όμως, μέσα στο σώμα είναι αναγκαιότερο για σας. Kαι ξέρω με πεποίθηση τούτο, ότι θα μείνω και θα συμπαραμείνω μαζί με όλους σας, για την προκοπή σας και τη χαρά στην πίστη· ώστε, εξαιτίας μου, να περισσεύει το καύχημά σας στον Iησού Xριστό, διαμέσου τής δικής μου παρουσίας σε σας."
ΠΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΟΥΣ 1:20‭-‬26

Το Πνεύμα με το οποίο ο Παύλος μας έγραψε όλες αυτές τις αλήθειες, το ίδιο Πνεύμα ζει και μέσα μας. Ζούμε σε πονηρούς καιρούς και βιώνουμε ήδη όλα αυτά τα σημεία των εσχάτων ημερών που μας γράφει ο Ιωάννης στο βιβλίο της Αποκάλυψης. 
Καλούμαστε καθημερινά να παίρνουμε αποφάσεις που δοκιμάζουν την ηθική μας και την πίστη μας. 
Η πίστη δεν αποκτάται μαγικά μέσα σε μια μέρα. Αυτές οι καθημερινές μας αποφάσεις, μικρές και μεγάλες, είναι που στερεώνουν την πίστη μας και μορφώνουν τον χαρακτήρα μας. Από αυτό θα εξαρτηθεί για τα ακόμα δυσκολότερα χρόνια που έρχονται, ποιοι θα υποταχθούν στον αντίχριστο όταν σαν παγκόσμιος ηγέτης έρθει και υποχρεώσει τον κόσμο να πάρει το χάραγμα και να τον προσκυνήσει για να σώσει τη ζωή του η να αντισταθεί και να υποστεί διωγμό,  μέχρι και θάνατο.

Θα κλείσω το μήνυμα εδώ. Πιστεύω όλα αυτά να είναι τροφή για σκέψη και προσευχή και εύχομαι ο Κύριος να μας οδηγεί ώστε με τις αποφάσεις μας και τη ζωή μας να είμαστε το φως και το αλάτι που καλούμαστε να είμαστε σε έναν κόσμο που ολοένα βυθίζεται στο σκοτάδι.

Αμήν 🙏

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου