.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Η παραβολή του σπορέα - Μέρος 1ο

 Από Αργύρης Σιμώνης 

"Και τους λέει: Δεν ξέρετε αυτή την παραβολή; Και πώς θα γνωρίσετε όλες τις παραβολές;" Μάρκ. 4:13

Αυτή η παραβολή μοιάζει με την στήλη της Ροζέτας. Η Στήλη της Ροζέτας είναι μια πέτρινη πλάκα που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική) και τρία συστήματα γραφής (ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακή, ελληνική). Η ανακάλυψη της τρίγλωσσης στήλης αποδείχθηκε θεμελιώδους σημασίας επειδή ήταν το κλειδί για να αποκρυπτογραφηθούν τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, που για πολλά χρόνια ήταν άγνωστα στην επιστήμη. 

Η παραβολή του σπορέα είναι η στήλη της Ροζέτας όλης της διδασκαλίας του Κυρίου. Γι' αυτό τους είπε:

"Δεν ξέρετε αυτή την παραβολή; Και πώς θα γνωρίσετε όλες τις παραβολές;" Μάρκ. 4:13

Βγήκε λοιπόν ο σπορέας και καθώς έσπερνε με το χέρι, ο σπόρος έπεσε σε 4 διαφορετικούς τύπους εδάφους. Το πρώτο έδαφος ήταν σκληρό, και ο σπόρος δεν εισχώρησε αλλά έμεινε στην επιφάνεια και τα πουλιά ήρθαν και τον έφαγαν.

"και ενώ έσπερνε, άλλο μεν έπεσε κοντά στον δρόμο, και ήρθαν τα πουλιά τού ουρανού και το κατέφαγαν." Μάρκ. 4:4

Άλλοι σπόροι έπεσαν σε πετρώδες έδαφος,

"... όπου δεν είχε πολύ χώμα, κι αμέσως βλάστησε, για τον λόγο ότι δεν είχε βάθος γης· 
και όταν ανέτειλε ο ήλιος, κατακάηκε, και επειδή δεν είχε ρίζα, ξεράθηκε." Μάρκ. 4:5-6

Άλλοι σπόροι έπεσαν στα αγκάθια,

"... και ανέβηκαν τα αγκάθια και το συνέπνιξαν, και δεν έδωσε καρπό." Μάρκ. 4:7

"Και άλλο έπεσε στην καλή γη· και έδινε καρπό, καθώς ανέβαινε και αύξανε, και έδωσε άλλο 30, και άλλο 60, και άλλο 100." Μάρκ. 4:8

Στο εδάφιο 14 ο Κύριος αρχίζει να ερμηνεύει την παραβολή. Ο λόγος που ο Ιησούς διάλεξε έναν σπόρο για να δώσει αυτήν την απεικόνιση, είναι επειδή δεν μπορείς να κλέψεις στη σοδειά επειδή ακολουθεί συγκεκριμένους νόμους που έχει θέσει ο Θεός. Δείτε το προηγούμενο μήνυμα επάνω στην παραβολή του σπόρου, όπου εξηγώ αναλυτικά το θέμα αυτό. 

"Εκείνος που σπέρνει τον λόγο, σπέρνει.
Και εκείνοι κοντά στον δρόμο είναι αυτοί, προς τους οποίους σπέρνεται ο λόγος· και όταν ακούσουν, έρχεται αμέσως ο σατανάς, και αφαιρεί τον λόγο, που ήταν σπαρμένος μέσα στις καρδιές τους." Μάρκ. 4:14-15

---------- 1. Ο δρόμος ------------------

Τα πουλιά του ουρανού που ήρθαν και έφαγαν το σπόρο που έπεσε κοντά στο δρόμο είναι ο διάβολος που ήρθε και έκλεψε τον λόγο πριν προλάβει να βλαστήσει. 
Υπάρχουν 4 διαφορετικά στάδια στην καρδιά ενός ανθρώπου και το μοναδικό που ο διάβολος είχε άμεση πρόσβαση ήταν το πρώτο. Ήρθε απλά και το έκλεψε επειδή ο σπόρος ποτέ δεν έφτασε μέσα στην καρδιά. 

Ας δούμε λίγο και την περιγραφή της ίδιας παραβολής από τον Ματθαίο στο κεφ. 13 και εδ. 19:

"Σε καθέναν που ακούει τον λόγο τής βασιλείας, και δεν καταλαβαίνει, έρχεται ο πονηρός, και αρπάζει το σπαρμένο στην καρδιά του· αυτός είναι που σπάρθηκε κοντά στον δρόμο." Ματθ. 13:19

Ο νους μας είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν ο λόγος θα μπορέσει να φτάσει στην καρδιά μας. Αν δηλαδή δεν καταλάβεις τον λόγο του Θεού, ο διάβολος έχει άμεση πρόσβαση να έρθει και να σου τον κλέψει. Άρα για να δεις το σπόρο, δηλαδή το λόγο του Θεού να φέρνει καρπό στη ζωή σου, πρέπει πρώτα να τον καταλάβεις. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό ο λόγος του Θεού να παρουσιάζεται με τρόπο κατανοητό, ώστε όλοι να καταλαβαίνουν. 

Έχω εξηγήσει ξανά τη διαφορά μεταξύ του κηρύγματος και της διδασκαλίας. Ο κήρυκας διακηρύττει το λόγο του Θεού, ενώ ο δάσκαλος τον εξηγεί. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά. Το κήρυγμα θα ελκύσει έναν άνθρωπο στον Θεό και η διδασκαλία θα τον βοηθήσει να καταλάβει και να θέσει σε εφαρμογή αυτό που άκουσε από το κήρυγμα. Ο Κύριος με έχει καλέσει στη διδασκαλία και αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Αν κάποιος δεν καταλάβει τον λόγο του Θεού, ο διάβολος έρχεται αμέσως και τον κλέβει: 

"Αυτό, λοιπόν, σας λέω και διακηρύττω δημόσια εν Κυρίω, να μη περπατάτε πλέον, όπως περπατούν και τα υπόλοιπα έθνη, μέσα στη ματαιότητα του νου τους,
σκοτισμένοι στη διάνοια, καθώς είναι απαλλοτριωμένοι από τη ζωή τού Θεού, εξαιτίας τής άγνοιας που είναι μέσα τους, εξαιτίας τής πόρωσης της καρδιάς τους·" Εφεσ. 4:17-18 

Από μικροί που πηγαίνουμε στο σχολείο, πρέπει να κοπιάσουμε για να μάθουμε γράμματα. Οι γνώσεις δεν έρχονται από μόνες τους. Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο και να μελετάμε. Κι όμως υπάρχουν πολλοί χριστιανοί που οι Γραφές τους σκονίζονται στο ράφι μιας βιβλιοθήκης. Δεν έχουν ιδέα τι λέει ο λόγος του Θεού και απλά κάθονται και περιμένουν από τον Κύριο να έρθει και να τους αγγίξει για να αλλάξει η ζωή τους.   


Ο Θεός μας έχει δώσει το νου μας για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε αυτά που μας λέει. Αυτή μάλιστα είναι η δουλειά του Αγίου Πνεύματος:

"Και ο Παράκλητος, το Πνεύμα το Άγιο, που ο Πατέρας θα στείλει στο όνομά μου, Εκείνος θα σας τα διδάξει όλα, και θα σας υπενθυμίσει όλα όσα είπα προς εσάς." Ιωάν. 14:26

"αλλά, όταν έρθει Εκείνος, το Πνεύμα τής αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια· επειδή, δεν θα μιλήσει από τον εαυτό Του, αλλά θα μιλήσει όσα πρόκειται να ακούσει, και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα.
Εκείνος θα δοξάσει Εμένα, επειδή από το δικό μου θα πάρει, και θα το αναγγείλει σε σας.
Όλα όσα έχει ο Πατέρας, είναι δικά μου· γι' αυτό σας είπα ότι, από το δικό μου θα πάρει, και θα σας το αναγγείλει." Ιωάν. 16:13-15

Ο Παράκλητος έχει οριστεί ως δάσκαλός σου στο πνευματικό σου σχολείο, αλλά πρέπει να είσαι παρών στην τάξη. Δυστυχώς πολλοί κάνουν κοπάνα και χάνουν το μάθημα και μετά απορούν γιατί όλα τους πηγαίνουν στραβά και ανάποδα. Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του διαβόλου είναι να κλέψει τον λόγο από αυτούς που δεν τον καταλαβαίνουν. Και για να τον καταλάβουν θα πρέπει πρώτα να τον ακούσουν και να τον μελετήσουν:   

"Η σοφία είναι το πρώτιστο· απόκτησε σοφία· και περισσότερο από κάθε απόκτησή σου, απόκτησε σύνεση." Παρ. 4:7

Σύνεση είναι η κατανόηση, το να μπορείς να σκέφτεσαι και να αποφασίζεις σωστά.

Η γνώσεις είναι απλά πληροφορίες. Βάλε όσες πληροφορίες θέλεις μέσα σε έναν υπολογιστή. Δεν θα μπορέσει να τις καταλάβει. Απλά εκτελεί εντολές βάσει των πληροφοριών που του δίνεις. Ο Κύριος μας έχει κάνει ανθρώπους και όχι υπολογιστές. Γι' αυτό μας δίνει σοφία για να καταλαβαίνουμε πώς να διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες που παίρνουμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα όταν καλούμαστε να κρίνουμε τις πράξεις άλλων ανθρώπων. 

Να πω ένα παράδειγμα:
Πολλές φορές παρατηρούμε κάποιους να φέρονται παράξενα, σκληρά ή απότομα. Αυτό είναι ένα γεγονός, μια πληροφορία. Πριν όμως σπεύσουμε να τους κατακρίνουμε, θα πρέπει να καταλάβουμε για ποιό λόγο συμπεριφέρονται έτσι. Δεν ξέρεις τι σκοτούρες και πόνο μπορεί να κουβαλάει αυτός ο άνθρωπος. Μόλις κατανοήσουμε τον λόγο (διάκριση), ο Κύριος μας δίνει και την σοφία, μας δείχνει δηλαδή πώς να ανταποκριθούμε πρακτικά σε αυτό.

Γι' αυτό λοιπόν η κατανόηση είναι τόσο σημαντική. Ο λόγος του Θεού δεν θα παράγει ως δια μαγείας καρπό στη ζωή σου. Πρέπει πρώτα να τον καταλάβεις, να περάσει από το μυαλό σου πριν καταλήξει στην καρδιά σου. 

Να κάνω μια διευκρίνηση εδώ. Οι 4 αυτοί τύποι εδάφους είναι στάδια που όλοι περνάμε. Όλοι περνάμε από το στάδιο που στην αρχή δεν καταλαβαίνουμε και πρέπει να κοπιάσουμε για να μάθουμε και να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε. 

Ερχόμαστε τώρα στο δεύτερο τύπο εδάφους (στάδιο):

--------- 2. Οι πέτρες --------

"Άλλο, όμως, έπεσε επάνω στο πετρώδες έδαφος, όπου δεν είχε πολύ χώμα, κι αμέσως βλάστησε, για τον λόγο ότι δεν είχε βάθος γης·" Μάρκ. 4:5

"Και παρόμοια εκείνοι που σπέρνονται επάνω σε πετρώδη εδάφη, είναι αυτοί, που, όταν ακούσουν τον λόγο, τον δέχονται αμέσως με χαρά·
όμως, δεν έχουν μέσα τους ρίζα, αλλά είναι πρόσκαιροι· έπειτα, όταν γίνει θλίψη ή διωγμός, εξαιτίας τού λόγου, σκανδαλίζονται αμέσως." Μάρκ. 4:16-17

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς ήδη βρίσκεστε ή έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ακούς χρισμένα κηρύγματα, λαμβάνεις αποκαλύψεις, αρχίζεις να βλέπεις με φρέσκα μάτια αυτά που άλλοτε διάβαζες και δεν καταλάβαινες και αρχίζεις να τα μοιράζεσαι και με άλλους. Εκεί είναι που ο διάβολος ξεσηκώνει ανθρώπους με θρησκόληπτο πνεύμα που έρχονται εναντίον σου και αρχίζεις να νοιώθεις ότι αυτά που λες δεν έχουν πλέον δύναμη και απλά πέφτουν στο έδαφος μόλις τα πεις. Απομακρύνεσαι για ένα διάστημα από αυτούς τους ανθρώπους για να αναδιοργανωθείς. Συνεχίζεις να ακούς χρισμένα κηρύγματα, αλλά μόλις έρχεσαι ξανά αντιμέτωπος με αυτούς τους ανθρώπους πέφτεις πάλι στην ίδια κατάσταση, ότι δηλαδή αυτά που λες δεν έχουν δύναμη.

Ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημά σου; Μοιραζόσουν αποκαλύψεις άλλων και όχι δικές σου. Ο σπόρος δεν είχε βγάλει βαθιά ρίζα μέσα σου. Είναι καλό να ακούς τις αποκαλύψεις άλλων ανθρώπων, αλλά θα πρέπει προσωπικά να καθίσεις και να μελετήσεις το λόγο του Θεού, μέχρι αυτές οι αποκαλύψεις να γίνουν δικές σου. Θα πρέπει να φτάσεις στο σημείο να λες 

"Ο Κύριος μου μίλησε αυτό" 

και όχι 

"Ο τάδε είπε αυτό".

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη γίνεται στο υπέδαφος και οι βαθιές ρίζες είναι αυτές που στηρίζουν το φυτό. 

Υπάρχει ένα είδος μπαμπού που όταν το σπείρεις, τον πρώτο χρόνο δεν υπάρχουν ορατά σημάδια δραστηριότητας ή ανάπτυξης. Τον δεύτερο χρόνο, πάλι, καμία ανάπτυξη πάνω από το έδαφος. Και το τρίτο και το τέταρτο, ακόμα κανένα σημάδι. Η υπομονή είναι σε δοκιμασία  και αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν οι προσπάθειές μας θα ανταμειφθούν ποτέ.

Επιτέλους, στον πέμπτο χρόνο αρχίζει να σκάει μύτη το φυτό και φτάνει σχεδόν 30 μέτρα μέσα σε έξι εβδομάδες!

Και το σημερινό κουίζ:
Πόσο χρόνο χρειάστηκε για να φτάσει τα 30 μέτρα ύψος;

Γράψτε κάτω στα σχόλια τη γνώμη σας. 

"όταν ακούσουν τον λόγο, τον δέχονται αμέσως με χαρά·
όμως, δεν έχουν μέσα τους ρίζα,"

Αυτοί οι άνθρωποι ζούνε με τις αποκαλύψεις άλλων, βλέπουν την ευλογία του Θεού στη ζωή των άλλων, αλλά αν δεν έχει μέσα τους ρίζα έρχεται διωγμός και θλίψη εξαιτίας τού λόγου και σκανδαλίζονται. 
Ζούμε σε έναν έκπτωτο κόσμο. Ο διωγμός και οι θλίψεις δεν έρχονται από τον Θεό για να σε βοηθήσουν να ωριμάσεις, αλλά από τον διάβολο, για να σου κλέψουν το λόγο μέσα από την καρδιά σου. 

"Και, μάλιστα, όλοι όσοι θέλουν να ζουν με τρόπο ευσεβή εν Χριστώ Ιησού, θα διωχθούν." 2Τιμ. 3:12

Ο διάβολος αμέσως κλέβει τον λόγο από αυτούς που δεν τον καταλαβαίνουν, αλλά μόλις αρχίσει να βγάζει ρίζες μέσα σου, ο πονηρός θα έρθει με διωγμό και θλίψεις για να τον εμποδίσει να ριζώσει βαθιά. Ξέρετε ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα αυτής της κατάστασης; Αρχίζεις να έχεις αυτολύπηση και διστάζεις να μιλήσεις εξ' αιτίας της κατάκρισης που θα δεχτείς. Οι διωγμοί και οι θλίψεις προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή σου από το λόγο του Θεού. Αυτή είναι η στρατηγική του κλέφτη.  

Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη. Ο Θεός μας έπλασε για να είμαστε αποδεκτοί και να έχουμε σχέση μαζί Του. Η απόρριψη όμως θα έρθει, και όταν έρχεται προκαλεί πόνο, γι' αυτό πρέπει να ξέρουμε να την αντιμετωπίσουμε.   

Φανταστείτε αυτήν την εικόνα:
Τρέχεις έναν μαραθώνιο. Οι θεατές που σε βλέπουν να τρέχεις αρχίζουν να φωνάζουν και να σου λένε ότι τρέχεις λάθος. Αν σταματήσεις και πας στις κερκίδες για να τους εξηγήσεις ότι δεν κάνεις λάθος, μπορεί να κερδίσεις το debate, αλλά θα χάσεις τον αγώνα. Προσπαθούσες δηλαδή να δικαιολογηθείς αντί να συνεχίζεις το κάλεσμά σου και έτσι ο διάβολος βγήκε κερδισμένος. Μην αναλώνεις την ενέργεια και το χρόνο σου εκεί που δεν χρειάζεται.  

"Και, μάλιστα, όλοι όσοι θέλουν να ζουν με τρόπο ευσεβή εν Χριστώ Ιησού, θα διωχθούν." 2Τιμ. 3:12

Αν δεν εμπειρίζεσαι διωγμό είναι επειδή δεν ζεις με τρόπο ευσεβή. Ο διωγμός δεν σημαίνει απαραίτητα να μπεις φυλακή, να σε χτυπήσουν ή να σε βασανίσουν. Μπορεί να έχει τη μορφή της απόρριψης, κατάκρισης, να σε κοιτούν λοξά και να σε αποκαλούν χαζό, φανατικό και τρελό. Αυτός ο διωγμός είναι πιο επικίνδυνος επειδή έρχεται ύπουλα.   Αν κάποιος σε εκβιάσει υπό την απειλή όπλου για να αρνηθείς την πίστη σου, είναι προφανής διωγμός, αλλά αν κάποιος σου πει:

"Είσαι στα καλά σου που άφησες την παλιά σου ωραία ζωή και αποβλακώθηκες με τη θρησκεία;"

Αυτό ξέρετε, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο. Πρέπει να είσαι αποφασισμένος να μείνεις στην πορεία σου. Και όσο καλύτερη κατανόηση του Λόγου αποκτάς, καταλαβαίνεις ότι ο διωγμός είναι ένα σημάδι ότι βαδίζεις σωστά.   

"Μακάριοι είστε, όταν σας ονειδίσουν, και σας θέσουν υπό διωγμό, και πουν εναντίον σας κάθε κακό λόγο, λέγοντας ψέματα, εξαιτίας μου.
Χαίρεστε και αγάλλεστε, επειδή ο μισθός σας είναι πολύς στους ουρανούς· έτσι, εξάλλου, έθεσαν υπό διωγμό τούς προφήτες πριν από σας." Ματθ. 5:11-12

"Αν ονειδίζεστε εξαιτίας τού ονόματος του Χριστού, είστε μακάριοι· επειδή, το Πνεύμα τής δόξας και το Πνεύμα τού Θεού αναπαύεται επάνω σας· από μεν το δικό τους μέρος βλασφημείται, από δε το δικό σας δοξάζεται." 1Πέτ. 4:14

Καθώς ωριμάζεις στον Κύριο, φτάνεις στο σημείο να αντέχεις στο να σε διώκουν αλλά όχι στο να σε αγνοούν. Όταν δίδασκε ο Κύριος, κανένας δεν έμενε αδιάφορος. Ο λόγος Του ή θα προξενούσε αναζωπύρωση, ή εξέγερση εναντίον Του. Αν ρίξεις μια πέτρα σε μια αγέλη με σκυλιά, αυτό που θα φωνάζει περισσότερο είναι αυτό που έφαγε την πέτρα. Όταν σε διώκουν για χάρη του Χριστού, σημαίνει ότι αυτό που είπες χτύπησε κάποιο νεύρο και να είσαι σίγουρος ότι ο Θεός ήδη τους ελέγχει. 

Μια από τις βασικές στρατηγικές του διαβόλου που πονάει και περισσότερο, είναι η εξής: Θα ξεσηκώσει ανθρώπους οικείους σου, που αγαπάς και περιμένεις την αποδοχή τους, για να έρθουν εναντίον σου. Και αυτό γίνεται επειδή ο Κύριος σε εσένα έδειξε ό,τι σου έδειξε να κάνεις και όχι σε αυτούς. 

Πρέπει να έρθεις στο σημείο που γράφει ο Παύλος:

"... ας είναι ο Θεός αληθής, και κάθε άνθρωπος ψεύτης..." Ρωμ. 3:4

δηλαδή, να είσαι τόσο επικεντρωμένος σε αυτό που ο Κύριος λέει στο λόγο Του, ώστε να μην επιτρέπεις σε κανέναν άνθρωπο να σε επηρεάσει, να σου αλλάξει τη γνώμη, να σε παρασύρει ή να σου αποσπάσει την προσοχή από αυτό. Αν δεν το κάνεις αυτό, εκεί είναι που διάβολος έρχεται και εμποδίζει τον λόγο του Θεού που σπάρθηκε στην καρδιά σου να φέρει καρπό.  

"όμως, δεν έχουν μέσα τους ρίζα, αλλά είναι πρόσκαιροι· έπειτα, όταν γίνει θλίψη ή διωγμός, εξαιτίας τού λόγου, σκανδαλίζονται αμέσως." Μάρκ. 4:17

Προσέξτε εδώ τη λέξη "σκανδαλίζονται". Αυτό δε σημαίνει ότι απορρίπτουν εντελώς τον λόγο του Θεού, αλλά ότι έχουν πληγωθεί. Δεν έχουν τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό.  
Να δούμε ένα παράδειγμα. Ας πάρουμε τον τομέα της θεραπείας. Μπορεί να πιστεύεις ότι ο Θεός θέλει να είσαι υγιής και πολύ καλά κάνεις. Εκεί είναι που θα έρθουν και θα σου πουν

"Αν ο Θεός θέλει να είσαι καλά, γιατί αυτός αρρώστησε και πέθανε;"

ή

"Επειδή δεν έχω θεραπευτεί, σημαίνει ότι είμαι προβληματικός και ενάντια στον Θεό;"

Αυτός ο σκανδαλισμός, δηλαδή να αμφιβάλεις, να μην έχεις το θάρρος να μιλήσεις τον Λόγο, να φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου για να μην σε κατακρίνουν, είναι ο πιο επικίνδυνος και ύπουλος τρόπος που ο διάβολος σου επιτίθεται ώστε να εμποδίσει το σπόρο του λόγου του Θεού από το να φέρει καρπό. 

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα οικονομικά σου. Μπορεί να πιστεύεις ότι ο Θεός μπορεί να σε κάνει να ευημερήσεις, αλλά φοβάσαι ότι αν μοιραστείς την πίστη σου αυτή με άλλους ανθρώπους θα σε κατακρίνουν λέγοντας ότι είσαι από αυτούς που κηρύττουν το ευαγγέλιο της ευημερίας. Ο Κύριος μας υποσχέθηκε άφθονη ζωή, αλλά όχι εύκολη:

"Και ο Ιησούς, απαντώντας, είπε: Σας διαβεβαιώνω, δεν υπάρχει κανένας που, ενώ άφησε σπίτι ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή παιδιά ή χωράφια εξαιτίας μου, και εξαιτίας τού ευαγγελίου,
δεν θα πάρει 100 φορές περισσότερα τώρα, σε τούτο τον καιρό, σπίτια και αδελφούς και αδελφές και μητέρες και παιδιά και χωράφια, μαζί με διωγμούς, και στον ερχόμενο αιώνα ζωή αιώνια." Μάρκ. 10:29-30 

Όσοι κηρύττουν το ευαγγέλιο της ευημερίας αφήνουν έξω το τελευταίο κομμάτι του εδαφίου που μιλάει για διωγμούς. Μόλις λοιπόν σκανδαλιστείς από τον διωγμό και την κατάκριση που θα υποστείς, είναι αρκετό για να εμποδίσει τον σπόρο να βλαστήσει και να φέρει καρπό. Πρέπει ο σπόρος να έχει μέσα σου πρώτα ρίζα για να φέρει καρπό. 
Αν ο Κύριος σου μιλήσει έναν λόγο, σου δώσει κατεύθυνση  να αφήσεις για παράδειγμα το μέρος που ζεις και να πας κάπου αλλού και αρχίζεις να δέχεσαι όλα τα αρνητικά σχόλια και κριτικές από τους άλλους, να είσαι σίγουρος ότι ο σπόρος αυτός δεν πρόκειται να βλαστήσει. (Τι θα σκεφτεί η οικογένειά μου αν φύγω, οι γονείς μου, η εκκλησία μου κτλ.)

Πρέπει να είσαι αποφασισμένος ότι αν ξέρεις ότι  ο Κύριος σου δείξει κάτι, απλά το κάνεις και αφήνεις κατά μέρους κάθε είδους αρνητική επιρροή. Αυτό δε σημαίνει αναισθησία, αλλά θα έλεγα ανοσία απέναντι στην κατάκριση. Δεν χρειάζεται να κακιώσεις ή να γίνεις αναιδείς σε αυτούς που δεν μπορούν να σε καταλάβουν, αλλά πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος ότι ο λόγος που σου μίλησε ο Κύριος είναι το πρώτο σου μέλημα. Είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων και προστατεύεις την καρδιά σου όσο καλύτερα μπορείς από κάθε είδους αρνητική επιρροή. 

Αυτό σημαίνει να έχει ο λόγος ρίζα μέσα σου. 

Αν προσπαθήσεις να ξεριζώσεις ένα ζιζάνιο που μόλις άρχισε να φυτρώνει στον κήπο σου είναι αρκετά εύκολο. Αν όμως το αφήσεις να μεγαλώσει 30-40 πόντους, πιθανόν θα χρειαστείς φτυάρι για να το βγάλεις. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης ενός φυτού βρίσκεται στο υπέδαφος, στις ρίζες.

"Έλεγε ακόμα: Με τι να παρομοιάσουμε τη βασιλεία τού Θεού; Ή, με ποια παραβολή να την παραβάλουμε;" Μάρκ. 4:30
"Είναι όμοια με έναν κόκκο σιναπιού, που, όταν σπαρεί επάνω στη γη, είναι μικρότερος από όλα τα σπέρματα που υπάρχουν επάνω στη γη·
όταν, όμως, σπαρεί, ανεβαίνει, και γίνεται μεγαλύτερος από όλα τα λαχανικά, και κάνει μεγάλα κλαδιά, ώστε κάτω από τη σκιά του μπορούν να κάνουν φωλιές τα πουλιά τού ουρανού." Μάρκ. 4:30-32

Πόσες φορές έχετε φανταστεί τον εαυτό σας και έχετε προσευχηθεί στον Κύριο να σας κάνει όπως αυτό το μεγάλο δέντρο που θα αγγίξει πολλούς ανθρώπους και να τους φέρει στη Βασιλεία του Θεού; Ξέρετε ότι αν ο Κύριος πραγματοποιήσει άμεσα την επιθυμία σου αυτή, οι ρίζες σου είναι τόσο μικρές που με το πρώτο πουλί που θα έρθει να καθίσει στα κλαδιά, θα ρίξει κάτω όλο το δέντρο; Μην αφήνεις να σε ξεγελάει η ανάπτυξη που γίνεται πάνω από το έδαφος. Όλο το θεμέλιο βρίσκεται στις ρίζες που είναι στο υπέδαφος και δεν φαίνονται. Όταν λοιπόν δώσεις προτεραιότητα στις ρίζες, να είσαι σίγουρος ότι όλη η αύξηση που θα έρθει θα είναι το προϊόν καλής και βαθιάς ρίζας. 

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς και να αγχώνεσαι για την διακονία σου ή για την πραγματοποίηση του θελήματος του Θεού στη ζωή σου. Πάρε τον σπόρο από το λόγο Του, φύλαξέ τον στην καρδιά σου και δώστου την φροντίδα που χρειάζεται.   
Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν χρόνο στον Κύριο, δεν μελετούν τον λόγο Του. Γίνονται ανυπόμονοι και επιζητούν το φαινόμενο και όχι την ουσία. Η ρίζα είναι αυτή που θα καθορίσει πόση αύξηση θα έχεις. 

Όλοι θέλουν να δουν νεκρούς να αναστένονται, μάτια τυφλών να ανοίγονται και ασθενείς να θεραπεύονται. Τι σπόρο φυτεύεις όμως στην καρδιά σου; Επιτρέπεις τα λόγια του κόσμου ή τον λόγο του Θεού να σε κατευθύνουν; Αυτή είναι μια διαδικασία που θα αλλάξει τη ζωή σου. Όλα τα ορατά σημεία και ο καρπός ανθρώπων που έχουν μεγάλες διακονίες και θαυμάζεις, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.  

Αν μελετήσεις τις ιδιότητες του ηλεκτρισμού, δεν είναι απαραίτητο να βάλεις το χέρι σου στην πρίζα για να δεις ότι ο ηλεκτρισμός μπορεί να σε σκοτώσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζωή. Δεν χρειάζεται να χτυπηθείς από κάθε είδους κακό  για να μάθεις. Μπορεί τα βάσανα και οι ταλαιπωρίες που έρχονται σαν συνέπειες από τις λάθος επιλογές που κάνεις στη ζωή σου να σε διδάσκουν πράγματα τα οποία αργότερα μπορούν να γίνουν μαρτυρία για τη ζωή σου, αλλά υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να αποφεύγεις τις παγίδες του πονηρού. Έχεις την Βίβλο, το εγχειρίδιο της ζωής:

"Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη·" 2Τιμ. 3:16

Όσο περπατάμε μαζί με τον Κύριο, οι θλίψεις θα μας ακολουθούν. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν είμαστε εμείς που διωκόμαστε, αλλά ο Κύριος που ζει μέσα μας. Τα λόγια που μιλάμε είναι αυτά που ξεσηκώνουν αντιδράσεις, και όπως σε ένα δικαστήριο ο κατήγορος προσπαθεί να δυσφημίσει κάθε μάρτυρα υπεράσπισης, έτσι συμβαίνει και στον κόσμο, όπου κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν την ομολογία σου, επειδή το Πνεύμα του Θεού φέρνει μαρτυρία και έλεγχο στη συνείδησή τους. Στην ουσία δηλαδή δεν έρχονται εναντίον σου, αλλά ενάντια σε Αυτόν που εκπροσωπείς.

Γι' αυτό και ο Παύλος γράφει: 

"για να γνωρίσω Aυτόν, και τη δύναμη της ανάστασής Tου, και την κοινωνία των παθημάτων Tου, συμμορφούμενος με τον θάνατό Tου·" Φιλ. 3:10

Ο Ιησούς είναι Αυτός που διώκεται, και μάλιστα συνεχίζει να υποφέρει. Θυμάστε τι είπε στον Παύλο όταν τον συνάντησε στον δρόμο για τη Δαμασκό;

"... Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;" Πράξ. 9:4

Ο Κύριος παίρνει τον διωγμό που υποφέρεις για χάρη Του πολύ προσωπικά. Γι' αυτό και ο Κύριος θα σε παρηγορήσει με υπερφυσικό τρόπο εν τω μέσω διωγμών. Σε κανέναν δεν αρέσει ο διωγμός, αλλά σίγουρα είναι απόλαυση όταν έρχεται η παρηγοριά του Κυρίου. 

Αμήν!

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου