.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

H παραβολή του σπόρου - Μέρος 2ο

 Από Αργύρης Σιμώνης 

Αυτό το μήνυμα είναι το 2ο μέρος του μηνύματος:

Αυτή μαζί με την παραβολή του σπορέα είναι οι σπουδαιότερες παραβολές που μίλησε ο Κύριος. Είπε μάλιστα:

"Δεν ξέρετε αυτή την παραβολή; Και πώς θα γνωρίσετε όλες τις παραβολές;" Μάρκ. 4:13

"Και έλεγε: Έτσι είναι η βασιλεία τού Θεού, ωσάν ένας άνθρωπος να έχει ρίξει τον σπόρο επάνω στη γη,
και κοιμάται και σηκώνεται νύχτα και ημέρα· και ο σπόρος βλαστάνει, και αυξάνει, με τρόπο που αυτός δεν ξέρει.
Επειδή, η γη από μόνη της καρποφορεί, πρώτα χορτάρι, έπειτα στάχυ, έπειτα πλήρες σιτάρι μέσα στο στάχυ.
Και όταν ο καρπός ωριμάσει, αμέσως στέλνει το δρεπάνι, επειδή ήρθε ο θερισμός." Μάρκ. 4:26-29

Είχαμε μείνει στο χωρίο από τις Παροιμίες:

"Γιε μου, πρόσεχε στις ρήσεις μου· στρέφε το αυτί σου στα λόγια μου.
Ας μη απομακρυνθούν από τα μάτια σου· φύλαγέ τα μέσα στην καρδιά σου·
επειδή, είναι ζωή σ' εκείνους που τα βρίσκουν αυτά, και γιατρειά σε όλη τους τη σάρκα." Παρ. 4:20-22

Ο λόγος του Θεού είναι θεραπεία και υγεία στη ζωή μας, γι' αυτό σπείρε εδάφια θεραπείας από το λόγο του Θεού μέσα στην καρδιά σου και θα θεραπευτείς. 

"αποστέλλει τον λόγο Του και τους γιατρεύει, και τους ελευθερώνει από τη φθορά τους." Ψαλ. 107:20

"Αυτό θα είναι γιατρειά στα νεύρα σου, και αναζωογόνηση στα κόκαλά σου." Παρ. 3:8

Ο λόγος του Θεού θα σε ελευθερώσει και θα σε θεραπεύσει! 
Το ίδιο ισχύει για την ευημερία μας και για κάθε τομέα στη ζωή μας. Είναι μια διαδικασία που ακολουθεί συγκεκριμένους νόμους. Έχετε δει ποτέ μια μηλιά να σφίγγεται και να φωνάζει και ξαφνικά να πετάγεται ένα μήλο; Δε πάει έτσι. Πάρε όμως έναν σπόρο, φύτεψέ τον, δώστου χρόνο να μεγαλώσει και να γίνει δέντρο και θα δεις τη μηλιά να βγάζει μήλα γιατί αυτή είναι η φύση της.    

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί χριστιανοί που βλέπουν φοβερά δύσκολη κάθε αλλαγή που μπορεί να συμβεί στη ζωή τους. Και παραπονιούνται στο Θεό:
"Κύριε γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξω;"

Είναι δύσκολο επειδή δεν φυτεύεις σπόρους. Προσεύχεσαι και ζητάς προσευχές από αδελφούς, παρακαλάς το Θεό να σε ελευθερώσει από εξαρτήσεις (π.χ. ναρκωτικά, τσιγάρο, πορνογραφία, τζόγο), ζητάς ένα θαύμα, χωρίς όμως να φυτεύεις το λόγο του Θεού μέσα σου που έχει τη δύναμη να σπάσει αυτά τα δεσμά και να σε ελευθερώσει.     
 
Δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο στην βασιλεία του Θεού. Η βασιλεία του Θεού είναι απλή. Έχω ακούσει ομολογίες από ανθρώπους που στην αρχή δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με το Θεό, αλλά έκαναν το χατίρι σε κάποιον δικό τους που τους προέτρεψε να παρακολουθήσουν ένα κήρυγμα, να αρχίσουν να πηγαίνουν μαζί στην εκκλησία και να συναναστρέφονται με άλλους πιστούς. Σιγά σιγά άρχισαν να μελετούν το λόγο του Θεού και να τους αποκαλύπτονται αλήθειες που ποτέ δεν είχαν σκεφτεί. Όταν γύριζαν ξανά στις παλιές κακές παρέες που είχαν, συνειδητοποιούσαν ότι δεν "κολλούσαν" μαζί τους επειδή δεν είχαν πλέον κοινά ενδιαφέροντα. Έχω ακούσει μάλιστα για περιπτώσεις ανθρώπων που ούτε καν έλπιζαν ή περίμεναν κάποια αλλαγή στη ζωή τους. Ξέρετε όμως τι συνέβη στη συνέχεια;    

"και κοιμάται και σηκώνεται νύχτα και ημέρα· και ο σπόρος βλαστάνει, και αυξάνει, με τρόπο που αυτός δεν ξέρει." Μάρκ. 4:27

Υπάρχουν άτομα που ξεκίνησαν ολόκληρες διακονίες με αυτόν τον τρόπο. Βλέπετε τι αποτελέσματα μπορείς να έχεις όταν συνεργάζεσαι με τον Κύριο; Και αυτό γιατί απλά έτσι λειτουργούν οι νόμοι που έχει θέσει ο Θεός. Μελετάς τον λόγο Του, μαθαίνεις την αλήθεια και η αλήθεια σε ελευθερώνει:

"Ο Ιησούς, λοιπόν, έλεγε στους Ιουδαίους, που είχαν πιστέψει σ' αυτόν: Αν εσείς μείνετε στον δικό μου λόγο, είστε αληθινά μαθητές μου·
και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει." Ιωάν. 8:31-32 

Με αυτήν την τακτική ξέρετε δεν είναι δύσκολο να ζήσεις μια νικηφόρα ζωή σαν χριστιανός. Όταν μελετάς το λόγο του Θεού ημέρα και νύχτα και οι σκέψεις σου είναι εκεί, είναι δύσκολο να αρρωστήσεις, είναι δύσκολο να φοβηθείς, είναι δύσκολο να πέσεις σε κατάθλιψη:  

"Αυτό το βιβλίο τού νόμου δεν θα απομακρυνθεί από το στόμα σου, αλλά σ' αυτό θα μελετάς ημέρα και νύχτα, για να προσέχεις να κάνεις σύμφωνα με όλα όσα είναι γραμμένα μέσα σ' αυτό· επειδή, τότε θα ευοδώνεσαι στον δρόμο σου, και τότε θα φέρεσαι με σύνεση." Ιησ. 1:8

Αυτό ακριβώς κάνει ο λόγος του Θεού. Φέρνει με υπερφυσικό τρόπο καρπό στη ζωή σου αλλά θα πρέπει να τον μελετάς ημέρα και νύχτα. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον λόγο, αλλά στο έδαφος, δηλαδή στην καρδιά μας, όταν δεν δίνουμε σε αυτόν τον σπόρο που θα πέσει την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, ώστε να αναπτυχθεί και να φέρει καρπό.  

Είμαστε στο κατά Μάρκο ευαγγέλιο στο κεφάλαιο 4. Δείτε τι άλλο μας λέει εδώ:

"Επειδή, η γη από μόνη της καρποφορεί, πρώτα χορτάρι, έπειτα στάχυ, έπειτα πλήρες σιτάρι μέσα στο στάχυ." Μάρκ. 4:28

Εδώ κρύβεται άλλη μια μεγάλη πνευματική αλήθεια. Όλα αυτά που μας περιγράφει ο Ιησούς εδώ είναι νόμοι για το πώς λειτουργεί η βασιλεία του Θεού:   

"πρώτα χορτάρι, έπειτα στάχυ, έπειτα πλήρες σιτάρι μέσα στο στάχυ."

Πάλι μιλάει για ανάπτυξη εδώ, η οποία όμως έχει κάποια στάδια.

"Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου τής ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΣΑΣ, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο." Ρωμ. 12:2

Εδώ είναι που πολλοί άνθρωποι κάνουν ένα λάθος. Ακούν κηρύγματα επάνω στην ευημερία και στην ευλογία που μιλάει ο Θεός στη ζωή μας, βλέπουν την ευλογία αυτή του Θεού πλούσια στη ζωή άλλων ανθρώπων και πηγαίνουν και χρεώνονται και αγοράζουν πανάκριβα σπίτια ή αυτοκίνητα, παίρνοντας δάνεια με υψηλές δόσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν. Το αποτέλεσμα είναι η τράπεζα να έρχεται και να κάνει κατασχέσεις σε όλα αυτά. Και μετά αναρωτιούνται: 

"Γιατί δεν πέτυχε αυτό που έκανα; Πίστευα στο Θεό και περίμενα την ευλογία Του."

Θυμηθείτε τι διαβάσαμε λίγο πιο πάνω:
"πρώτα χορτάρι, έπειτα στάχυ, έπειτα πλήρες σιτάρι μέσα στο στάχυ." Μάρκ. 4:28

Δεν μπορείς να πηδήξεις από το σημείο που ποτέ δεν έχεις δει τον Θεό να κινείται στη ζωή σου και να σου καλύπτει τις βασικές σου ανάγκες, κατ' ευθείαν στο σημείο όπου όλα δουλεύουν στην εντέλεια και όλοι οι οραματισμοί σου έχουν πραγματοποιηθεί. Δεν μπορείς να επιταχύνεις το αυτοκίνητό σου από μηδέν σε 200 χλμ. την ώρα μέσα σε μια στιγμή. Αυτό δε θα σου φέρει επιτάχυνση, αλλά τροχαίο ατύχημα. Πρέπει να ξεκινήσεις αργά και να επιταχύνεις σταδιακά. Πρέπει να εμπιστευτείς τον Θεό να σου προμηθεύσει 50, πριν τον εμπιστευτείς για 500 ή για 5000 αργότερα. 

Ζούμε στην Νορβηγία από το 2011. Δόξα στο Θεό, είναι μια χώρα όπου υπάρχει ειρήνη και ευημερία. Πολλοί θαυμάζουν για τους υψηλούς μισθούς και τις παροχές που υπάρχουν, αλλά μην ξεχνάτε ότι η ζωή είναι πολύ ακριβή εδώ. Ξέρετε, αν ο Κύριος μας έδειχνε όλα αυτά τα μηνιαία έξοδα που θα είχαμε ζώντας εδώ πριν φύγουμε από την Ελλάδα, το φορτίο και το άγχος που θα έθετε επάνω μας θα ήταν αβάσταχτο. 

Όσο ζούσαμε στην Ελλάδα, έχουμε περάσει από δυσκολίες και φτώχιες, αλλά εμπιστευόμασταν τον Κύριο ότι θα μας προμήθευε με σχετικά μικρά ποσά στην αρχή για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Σιγά σιγά, βλέποντας τον Κύριο πραγματικά να ενεργεί στη ζωή μας και να απαντάει στις προσευχές μας, συνεχίσαμε με επιμέλεια να Τον εμπιστευόμαστε και για μεγαλύτερα, ήρθε η στιγμή που μας οδήγησε να έρθουμε στη Νορβηγία και σιγά σιγά να βλέπουμε τον οραματισμό που μας έδωσε να παίρνει σάρκα και οστά. Μπορούμε να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες και παράλληλα να υποστηρίζουμε και το έργο του Θεού. Φυσικά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέρμα της διαδρομής, αλλά συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τον Κύριο με την ίδια επιμέλεια που το κάναμε και τότε: 

"Ο πιστός στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι πιστός· και ο άδικος στο ελάχιστο, και στο πολύ είναι άδικος." Λουκ. 16:10 

Πρέπει να καταλάβεις ότι χρειάζεται χρόνος. Να κάνουμε και λίγο χιούμορ:
Ξέρεις πώς μπορείς να φας έναν ελέφαντα; Μπουκιά - μπουκιά. Αν προσπαθήσεις να τον φας με τη μία θα πνιγείς. 

Σε συζητήσεις που έχω βρεθεί με ανθρώπους, είτε από το mentoring που κάνω είτε μέσα σε παρέες, έχω δει ανθρώπους που όταν ακούν το λόγο του Θεού ενθουσιάζονται και παίρνουν πραγματικά φωτιά. Ο Κύριος τους δίνει ελπίδα και οραματισμό και αυτό είναι υπέροχο! Κάποιοι όμως γίνονται ανυπόμονοι και πηγαίνουν στο άλλο το άκρο. Θα σας πω ένα παράδειγμα: 

Υπάρχουν ομολογίες αδελφών που ο Κύριος τους έχει ελευθερώσει από βαριά κατάθλιψη, άλλαξε εντελώς η ζωή τους και έχουν πραγματικά πάρει φωτιά! Ενθουσιάζονται και πιστεύουν στον Κύριο για μεγάλα πράγματα. Οραματίζονται τον εαυτό τους μεγάλους επιχειρηματίες, κάνουν σχέδια και υπολογισμούς πώς θα πάρουν ένα μεγάλο έργο, να το ολοκληρώσουν και να τους αποφέρει πολλά έσοδα. Και αναρωτιούνται αν αυτό είναι από τον Θεό.

Να σας πω τι συμβαίνει εδώ; Να είσαι σίγουρος ότι αν δεν έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου, αν δεν έχεις μάθει πώς βγαίνει το ψωμί και πώς μπορείς να βγάζεις πρώτα τα ως προς το ζειν, και αν δεν έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι πρώτα τα οικονομικά του σπιτιού σου ώστε να μπορείς να διαχειριστείς τα μεγάλα ποσά που θα απαιτούσε ένα τέτοιο έργο, τότε αυτό που οραματίζεσαι σίγουρα δεν είναι από τον Θεό. Ο Θεός ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο σε κάποιον. Πρέπει πρώτα να μάθεις να οδηγείς το αυτοκίνητό σου σε ένα ασφαλές μέρος χωρίς κυκλοφορία προτού βγεις στους δρόμους.    

Είναι ωραίο να σκέφτεσαι και να οραματίζεσαι τέτοια πράγματα, αλλά ξεκίνα από τα βασικά. Βρες μια δουλειά πρώτα και μάθε να πληρώνεις τα δικά σου έξοδα. Ξεκίνα να εμπιστεύεσαι τον Κύριο σε αυτό. Μετά πήγαινε και αγόρασε  το δικό σου αυτοκίνητο, μόλις μπορέσεις αργότερα και το δικό σου σπίτι, και αφού φτάσεις στο σημείο να μπορείς να τα διαχειριστείς και να τα συντηρήσεις αυτά, μπορείς να αρχίσεις να πιστεύεις και για μεγαλύτερα. Κάποιοι νομίζουν ότι επειδή ο Θεός είναι Θεός αφθονίας που μπορεί να προμηθεύει με υπερφυσικό τρόπο, μπορούν να παρακάμψουν αυτά τα στάδια. Να μην ξεχνάμε όμως ότι ο Κύριος έχει θέσει πνευματικούς νόμους επάνω σε όλα αυτά και οι νόμοι αυτοί είναι δεσμευτικοί για τον ίδιο:

"Δεν θα παραβώ τη διαθήκη μου ούτε θα αθετήσω ό,τι βγήκε από τα χείλη μου." Ψαλ. 89:34

Έχω ακούσει επίσης ανθρώπους να προσεύχονται και να πιστεύουν ότι ο Κύριος θα τους δώσει μια μεγάλη διακονία που θα αλλάξει τον κόσμο, τη στιγμή που δεν έχουν καν υπηρετήσει σε κάποια εκκλησία. Δεν έχουν μιλήσει ποτέ σε μια βιβλική μελέτη ή σε μια συνάθροιση της Κυριακής. Δεν έχουν οδηγήσει ποτέ κάποιον στον Κύριο. Και πιστεύουν ότι μπορούν να τα παρακάμψουν όλα αυτά και ο Κύριος υπερφυσικά θα τους ανοίξει μπροστά τους την πόρτα που φαντάζονται. 

Δεν λειτουργεί έτσι η βασιλεία του Θεού. Οι ίδιες αρχές ισχύουν και εδώ. Η βασιλεία του Θεού βασίζεται στον νόμο που διαβάσαμε λίγο πιο πριν:
  
"πρώτα χορτάρι, έπειτα στάχυ, έπειτα πλήρες σιτάρι μέσα στο στάχυ." Μάρκ. 4:28

Παρακαλώ μην σκέφτεστε ότι προσπαθώ να σας αποθαρρύνω. Ίσα ίσα, το αντίθετο. Προσπαθώ να σας ενθαρρύνω. Πρέπει πάντα να κρατάς ζωντανή την ελπίδα και τον οραματισμό στην καρδιά σου, αλλά δεν μπορείς να κόβεις δρόμο για να παρακάμψεις τους νόμους του Θεού. Δεν μπορείς να κλέψεις στη σοδειά. Η βασιλεία του Θεού λειτουργεί πάνω σε αυτές τις αρχές και τους νόμους που έθεσε ο Κύριος.  
Ο λόγος του Θεού είναι αυτός ο σπόρος που κάνει τα πάντα να λειτουργούν, αλλά πρέπει να τον φυτέψεις, να του δώσεις χρόνο να αυξηθεί και θα σου δώσει: 

"πρώτα χορτάρι, έπειτα στάχυ, έπειτα πλήρες σιτάρι μέσα στο στάχυ." Μάρκ. 4:28

Ίσως δεν μπορείς να καταλάβεις πώς γίνεται αυτό, αλλά ο Κύριος υπόσχεται: 

"Επειδή, εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος." Ιερ. 29:11

ΠΡΕΠΕΙ όλοι μας να κοιτάζουμε στο μέλλον μας με ελπίδα και προσμονή, πρέπει όλοι μας να έχουμε τον οραματισμό που μας δίνει ο Κύριος:

"Όπου δεν υπάρχει όραση, ο λαός διαφθείρεται." Παρ. 29:18 

Δε θα γίνει όμως μέσα σε μια νύχτα. Και ο λόγος που ο Κύριος μας καλεί να μελετάμε το λόγο Του είναι για να φυτέψουμε σπόρους στη ζωή μας, να μας διδάξει, να μας εξοπλίσει και να μας προετοιμάσει:

"Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη·" 2Τιμ. 3:16

Ξέρετε, αν ο Κύριος μας αποκάλυπτε από την αρχή όλο το σχέδιο που έχει για τη ζωή μας, τότε δύο πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν:

Ή αυτό θα μας φόβιζε τόσο πολύ που θα γυρνούσαμε στην αντίθετη κατεύθυνση, 
ή
αν το αποδεχόμασταν, θα γινόμασταν τόσο ανυπόμονοι που ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαμε τον κατάλληλο χρόνο για να ωριμάσουμε και να προετοιμαστούμε για να κάνουμε αυτά που ο Κύριος μας κάλεσε να κάνουμε. Ο Θεός πάντα μας φανερώνει λίγο-λίγο το σχέδιό Του, σε δόσεις, και αν δεν ολοκληρώσεις το πρώτο βήμα που σου έδειξε, δε θα σου αποκαλύψει το επόμενο. Και αυτό δεν το κάνει επειδή δεν σε αγαπάει. Το αντίθετο μάλιστα, το κάνει επειδή ακριβώς σε αγαπάει. Θα το εξηγήσω.

Σκεφτείτε λίγο αυτό:
Γιατί να σου δώσει ο Θεός όλο το πλάνο και το σχέδιό Του για τη ζωή σου και να σε κάνει υπόλογο σε όλο αυτό αμέσως, να νοιώθεις υπεύθυνος για κάθε αποτυχία σε ένα τόσο μεγάλο έργο τη στιγμή που ακόμα δεν έχεις την κατάλληλη ωριμότητα για να το κάνεις;      

"Και ο κύριός του είπε σ' αυτόν: Εύγε, δούλε αγαθέ, και πιστέ· στα λίγα φάνηκες πιστός, επάνω σε πολλά θα σε καταστήσω· μπες μέσα στη χαρά τού κυρίου σου." Ματθ. 25:23

Ο Θεός θέλει να σε εκπαιδεύσει βήμα-βήμα. Θα σου δείχνει πράγματα σταδιακά και θα σε βοηθήσει να αυξηθείς και να ωριμάσεις μέχρι να είσαι έτοιμος να διαχειριστείς μεγαλύτερα πράγματα. Και όλα αυτά επειδή σε αγαπάει τόσο πολύ και θέλει να σε προστατέψει. Δε θα σε πετάξει ξαφνικά στα βαθιά και θα 
σου πει "μάθε κολύμπι". 


------------- Ένας λόγος για εσένα -------

Αν παραπονιέσαι στο Κύριο και λες:
"Κύριε γιατί δεν με χρησιμοποιείς;" 

Ο Κύριος σου απαντάει:
"Επειδή ακόμα δεν είσαι έτοιμος προς χρήση" 

Να ξέρεις ότι ο Θεός θέλει πιο πολύ από ότι εσύ να σε χρησιμοποιήσει, αλλά σε αγαπάει τόσο πολύ που ποτέ δε θα σε ρίξει εκεί έξω απροετοίμαστο, ώστε να γίνεις μεζές για τον διάβολο τη στιγμή που δεν είσαι αρκετά ώριμος να τον αντιμετωπίσεις: 

"επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί." 1Πέτ. 5:8

Σταμάτα λοιπόν να προσεύχεσαι "Κύριε χρησιμοποίησέ με" και άρχισε να προσεύχεσαι:
"Κύριε κάνε με έτοιμο προς χρήση".

Άρχισε να μελετάς το λόγο του Θεού μέρα και νύχτα και σου εγγυώμαι ότι ο Θεός θα σε χρησιμοποιήσει! 

----------------------------------------

Ας πάμε τώρα λίγο παρακάτω στο εδάφιο 35.Πριν το διαβάσω, να υπενθυμίσω ότι ο Ιησούς εκείνη τη μέρα έχει ήδη μιλήσει για την παραβολή του σπορέα και για την παραβολή του σπόρου που αυξάνεται με μυστηριώδη τρόπο. Παίρνοντας πληροφορίες και από το κατά Ματθαίο και από το κατά Λουκά ευαγγέλιο, ο Ιησούς μίλησε 14 παραβολές στη σειρά, τις περισσότερες καταγραμμένες παραβολές που είχε μιλήσει μέσα σε μία ημέρα.  

"Και κατά την ημέρα εκείνη, (δηλαδή την ίδια μέρα που μίλησε όλες εκείνες τις παραβολές για το πώς λειτουργεί η ουράνια βασιλεία) όταν έγινε βράδυ, τους λέει: Ας περάσουμε αντίπερα." Μάρκ. 4:35 

"Και αφού άφησαν το πλήθος, Τον παίρνουν μαζί τους στο πλοίο όπως ήταν· ήσαν μάλιστα και άλλα μικρά πλοία μαζί Του.
Και γίνεται ένας μεγάλος ανεμοστρόβιλος· και τα κύματα μπήκαν μέσα στο πλοίο, ώστε αυτό ήδη γέμιζε.
Κι Αυτός, ήταν στην πρύμη, όπου κοιμόταν επάνω στο προσκεφάλι· και Τον ξυπνούν, και Του λένε: Δάσκαλε, δεν σε νοιάζει ότι χανόμαστε;" Μάρκ. 4:36-38

Έχετε νοιώσει ποτέ έτσι; 
"Κύριε δε νοιάζεσαι για το τι περνάω;"
"Χρειάζομαι θεραπεία. Γιατί δεν με έχεις θεραπεύσει;" 
"Ώ Κύριε, κάνε με να ευημερήσω, κάνε να σωθεί αυτός ο άνθρωπος, δώσε μου αυτή τη δουλειά. Κύριε γιατί δεν κάνεις κάτι;"

Αυτό ακριβώς κάνουν και οι μαθητές Του εδώ:
"Δάσκαλε, δεν σε νοιάζει ότι χανόμαστε;"

Και Αυτός κοιμόταν. Φανταστείτε επίσης ότι μιλάμε για ένα ανοιχτό πλοιάριο. Δεν είχε κλειστές καμπίνες ούτε δεύτερα καταστρώματα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι ήταν μούσκεμα. Ο Κύριος ήξερε πολύ καλά τι συνέβαινε, αλλά κοιμόταν. 
 
"Και αφού σηκώθηκε, επιτίμησε τον άνεμο· και είπε στη θάλασσα: Σώπα, ησύχασε. Και σταμάτησε ο άνεμος, και έγινε μεγάλη γαλήνη.
Και τους είπε: Γιατί είστε έτσι δειλοί; Πώς δεν έχετε πίστη;" Μάρκ. 4:39-40

Ίσως κάποιος σκεφτεί εδώ, πώς είναι δυνατόν ο Ιησούς σε μια τέτοια κατάσταση να τους μιλάει τόσο αυστηρά τη στιγμή που κόντευαν να πνιγούν; Μην ξεχνέτε ότι την ίδια ακριβώς μέρα λίγο πριν μπουν στη βάρκα, τους δίδασκε πώς ο λόγος του Θεού είναι ένας σπόρος. Ένας υπερφυσικός σπόρος που όταν τον λάβεις Θα γεννήσει ένα θαύμα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τον σπείρεις στην καρδιά σου. Αυτό που έκανε ο Κύριος εδώ είναι ότι πέρασε τους μαθητές του από εξετάσεις επάνω στην ύλη που τους δίδασκε όλη εκείνη την ημέρα. Τους δίδασκε για τη δύναμη του λόγου του Θεού και μετά τους έδωσε έναν λόγο: 

"Ας περάσουμε αντίπερα." Μάρκ. 4:35

Δεν είπε πάμε στα μισά και μετά ας πνιγούμε. Αυτός που δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη είπε: "Ας περάσουμε αντίπερα." 
Οι μαθητές έλαβαν έναν λόγο από τον Κύριο, αλλά επέτρεψαν στην καταιγίδα και στους ανέμους να αποσπάσουν την προσοχή τους από τον λόγο αυτόν και να αρχίσουν να κινούνται με φόβο. Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον Πέτρο όταν περπάτησε στο νερό και άρχισε να βουλιάζει μόλις είδε τα κύματα. Ο Κύριος τους είχε ήδη διδάξει για την δύναμη και την εξουσία που είχαν:

"Δέστε, σας δίνω εξουσία στο να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς, κι επάνω σε όλη τη δύναμη του εχθρού· και τίποτε δεν θα σας βλάψει." Λουκ. 10:19

Οι μαθητές Του έπρεπε να στηριχτούν σε αυτόν το λόγο που τους έδωσε. Ξέρετε ότι κανονικά ήταν δική τους δουλειά να επιτιμήσουν τη θύελα και όχι του Κυρίου; Ξέρετε ότι δεν είναι η δουλειά του Θεού να σε θεραπεύσει; Είναι κάτι που ήδη το έχει κάνει:

"ο οποίος τις αμαρτίες μας βάσταξε ο ίδιος στο σώμα του επάνω στο ξύλο, για να ζήσουμε στη δικαιοσύνη, αφού πεθάναμε ως προς τις αμαρτίες· «με την πληγή τού οποίου γιατρευτήκατε»." 1Πέτ. 2:24

Χρησιμοποιείται παρελθοντικός χρόνος εδώ. Το έχει κάνει ήδη! Σου έχει δώσει ήδη τον σπόρο. Πάρτον λοιπόν, φύτεψέ τον στην καρδιά σου και άρχισε να μιλάς θεραπεία επάνω σου. Δώσε χρόνο και να είσαι σίγουρος ότι ο σπόρος αυτός θα κάνει τη δουλειά του:   

"Για τον λόγο ότι, το φρόνημα της σάρκας είναι θάνατος· ενώ, το φρόνημα του Πνεύματος, ζωή και ειρήνη." Ρωμ. 8:6

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποκάλυψη που μπορείς να έχεις μέσα από όλη τη Γραφή. Πάρε αυτούς τους σπόρους, φύτεψέ τους στην καρδιά σου και περίμενε ημέρα και νύχτα σκεφτόμενος αυτά. Μην προσπαθείς να τους ξεθάψεις. Μείνε σταθερός και επιμελής και προστάτεψέ τους. 

(Για αυτό θα μιλήσω στο επόμενο  μάθημα για την παραβολή του σπορέα. Πώς προστατεύεις αυτούς τους σπόρους από καταστάσεις που προσπαθούν να σου τους κλέψουν ή να τους πνίξουν).

Όταν εφαρμόζουμε αυτές τις αρχές που μας διδάσκει ο Ιησούς εδώ, είναι αδύνατον να μην αλλάξει η ζωή μας! Δεν χρειάζεται να καταλάβεις πως γίνεται ούτε να είσαι επιστήμονας. Μελέτα το λόγο του Θεού ημέρα και νύχτα και κάνει αυτό που λέει. Έτσι θα έχεις ευημερία και επιτυχία σε ότι και άν κάνεις. Το δικό μας μέρος είναι να μένουμε μέσα στον λόγο και στη μελέτη του, να ακούμε την φωνή και την οδηγία του Κυρίου, να κάνουμε αυτό που μας λέει, και ο Κύριος είναι Αυτός που θα φέρει την αύξηση με έναν υπερφυσικό τρόπο: 

"Ώστε, ούτε αυτός που φυτεύει είναι κάτι ούτε αυτός που ποτίζει, αλλά ο Θεός που αυξάνει.
Αυτός, μάλιστα, που φυτεύει, κι αυτός που ποτίζει είναι το ίδιο· και κάθε ένας θα πάρει τον δικό του μισθό, σύμφωνα με τον κόπο του.
Επειδή, είμαστε συνεργοί τού Θεού· εσείς είστε χωράφι τού Θεού, οικοδομή τού Θεού." 1Κορ. 3:7-9

Αμήν! 

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube (with English subtitles):





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου