.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

H Κυριακή των βαΐων.

  Από Αργύρης Σιμώνης 

Η Κυριακή των Βαΐων μας θυμίζει το γεγονός που ο Ιησούς εισήλθε στην Ιερουσαλήμ και οι άνθρωποι Τον υποδέχθηκαν στρώνοντας μπροστά Του κλαδιά από φοίνικα. Ο φοίνικας συμβόλιζε την αφθονία, την αιώνια ζωή, τη γονιμότητα, την καλή τύχη, την ανάπτυξη, τη μακροζωία, τη δικαιοσύνη, τη νίκη και τη σοφία. Στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, κλαδιά φοίνικα δίνονταν σε νικητές αθλητές ή μονομάχους.
Ποιο είναι λοιπόν το βασικό μήνυμα της Κυριακής των Βαΐων; Τι συμβολίζει για εμάς τους χριστιανούς σήμερα και τι διδάγματα παίρνουμε από αυτήν την ιστορία; 

Είναι ένα γεγονός που περιγράφεται και στα 4 ευαγγέλια. Έχω επιλέξει να μιλήσω από το κατά Ιωάννη, επειδή εδώ αναφέρονται 2 προφητείες από την Παλαιά Διαθήκη που θα ήθελα να σχολιάσω. Οι άλλοι τρεις συγγραφείς του Ευαγγελίου κατέγραψαν τους ανθρώπους να τοποθετούν τα ρούχα τους καθώς και κλαδιά φοίνικα στο δρόμο για να περάσει ο Ιησούς (Ματθαίος 21:8, Μάρκος 11:8 και Λουκάς 19:36). Προφανώς, αυτός ήταν ένας τρόπος ένδειξης μεγάλης τιμής και σεβασμού. Ας δούμε πώς μας το περιγράφει ο Ιωάννης:

"Και την επόμενη ημέρα, ένα μεγάλο πλήθος, εκείνο που είχε έρθει στη γιορτή, όταν άκουσαν ότι ο Ιησούς έρχεται στα Ιεροσόλυμα,
πήραν τα κλαδιά από τις φοινικιές, και βγήκαν σε προϋπάντησή του και έκραζαν: Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου, ο βασιλιάς τού Ισραήλ.
Και ο Ιησούς, βρίσκοντας ένα γαϊδουράκι, κάθησε επάνω σ' αυτό, όπως είναι γραμμένο:
«Μη φοβάσαι, θυγατέρα Σιών· δες, ο βασιλιάς σου έρχεται καθισμένος επάνω σε ένα πουλάρι γαϊδουριού».
Αυτά, όμως, δεν τα κατάλαβαν αρχικά οι μαθητές του· αλλά, όταν ο Ιησούς δοξάστηκε, τότε θυμήθηκαν ότι αυτά ήσαν γραμμένα γι' αυτόν, και αυτά έκαναν σ' αυτόν.
Το πλήθος που ήταν μαζί του έδινε, λοιπόν, μαρτυρία, ότι είχε φωνάξει τον Λάζαρο από το μνήμα και τον ανέστησε από τους νεκρούς·
γι' αυτό και το πλήθος αυτό τον προϋπάντησε, επειδή είχε ακούσει ότι έκανε αυτό το θαύμα." Ιωάν. 12:12-18

Είναι η πρώτη φορά που ο λαός Ισραήλ αναγνωρίζει τον Ιησού όχι απλά σαν προφήτη, αλλά σαν βασιλιά: 

"πήραν τα κλαδιά από τις φοινικιές, και βγήκαν σε προϋπάντησή του και έκραζαν: Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου, ο βασιλιάς τού Ισραήλ." Ιωάν. 12:13

Η λέξη Ωσαννά έχει προέρχεται από την Αραμαϊκή γλώσσα και η κυριολεκτική ερμηνεία της είναι «Σώσε, τώρα!». Δείτε πώς αναφέρεται στον ψαλμό 118:

"Ω, Κύριε! Κάνε σωτηρία, παρακαλώ· ω, Κύριε! Ευόδωσε, παρακαλώ.
Ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου· σας ευλογήσαμε από τον οίκο τού Κυρίου." Ψαλ. 118:25-26

Αυτό φώναζε ο λαός. Αν εξετάσουμε και τον ψαλμό 107, με λίγα λόγια μας περιγράφει ότι όταν ο λαός Ισραήλ είχε προβλήματα, έκραξαν στο Θεό και τους ελευθέρωσε.  

Δείτε πώς εξελίσσεται η ιστορία: 

"Περιπλανιόνταν στην έρημο, σε δρόμο άνυδρο· ούτε έβρισκαν πόλη για κατοίκηση." 
"Ήσαν πεινασμένοι και διψασμένοι· η ψυχή τους μέσα τους απέκαμε." Ψαλ. 107:4-5

"Τότε, μέσα στη θλίψη τους, βόησαν στον Κύριο· και τους ελευθέρωσε από τις ανάγκες τους.
Και τους οδήγησε μέσα από ίσιον δρόμο, για να πάνε σε πόλη κατοίκησης." Ψαλ. 107:6-7

"Ας υμνολογούν στον Κύριο τα ελέη του, και τα θαυμαστά έργα του προς τους γιους των ανθρώπων·
επειδή, ψυχή που διψούσε τη χόρτασε, και ψυχή που πεινούσε τη γέμισε από αγαθά." Ψαλ. 107:8-9

Και συνεχίζει λίγο παρακάτω:

"αποστέλλει τον λόγο Του και τους γιατρεύει, και τους ελευθερώνει από τη φθορά τους.
Ας υμνολογούν στον Κύριο τα ελέη Του, και τα θαυμαστά έργα Του που κάνει προς τους γιους των ανθρώπων·
και ας θυσιάζουν θυσίες αίνεσης, και ας κηρύττουν τα έργα Του με αγαλλίαση." Ψαλ. 107:20-22

Προσέξτε ότι ο Κύριος δεν τους επέπληξε όταν έκραξαν για βοήθεια στην ανάγκη τους. Αυτό που τους λέει είναι: 

"μακάρι αυτός να ήταν και ο τρόπος ζωής σας και να με λατρεύατε συνεχώς και όχι μόνο όταν είστε σε ανάγκη".

---------------------------------

- Μη φοβάσαι -

"«Μη φοβάσαι, θυγατέρα Σιών· δες, ο βασιλιάς σου έρχεται καθισμένος επάνω σε ένα πουλάρι γαϊδουριού»." Ιωάν. 12:15

Αυτή η εντολή "μη φοβάσαι" είναι η περισσότερο επαναλαμβανόμενη φράση μέσα στην Αγία Γραφή. Είναι μια εντολή στην προστακτική, χωρίς να έχει αρνητικό χαρακτήρα και υπάρχει στη Γραφή πάνω από εκατό φορές. Έχει την έννοια της ανάπαυσης:  
"Μην ανησυχείς, το έχω αναλάβει"

Ο διάβολος πολλές φορές θα έρθει να παίξει με το μυαλό σου. Μέσα στον πόνο ή στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, θα έρθει να σου σπείρει φόβο. Θα πάρει κάτι μικρό και θα προσπαθήσει να το μεγαλοποιήσει. Μέσα από έναν απλό κρυολόγημα για παράδειγμα θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι έχεις κορονοϊό. Μην τον αφήνεις λοιπόν να το κάνει αυτό. Μείνε στο λόγο του Θεού και στις υποσχέσεις Του: 
"Μη φοβάσαι, το έχω αναλάβει". 

Σκεφτείτε και αυτό. Ακόμα και μέσα από την πανδημία, ο Κύριος μας έδωσε την ευκαιρία να διακονήσουμε στον κόσμο με καινούριους τρόπους. Αυτή η online διακονία που έχουμε, είναι ένας από αυτούς τους τρόπους. Ο Κύριος δεν ήταν ο δημιουργός αυτής της πανδημίας, αλλά πήρε αυτό που ο διάβολος προόρισε για κακό και το μετέτρεψε σε ευλογία:

"Και ξέρουμε ότι όλα συνεργούν προς το αγαθό σ' αυτούς που αγαπούν τον Θεό, τους προσκαλεσμένους σύμφωνα με τον προορισμό του." Ρωμ. 8:28

Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι συμβαίνει γύρω μας, ο Κύριος μας δίνει πάντα ευκαιρίες να διακονήσουμε στους ανθρώπους και να Τον ευχαριστήσουμε για όλα τα θαυμαστά έργα που κάνει στη ζωή μας. Γι' αυτό εμμένουμε στην προσευχή, αλλά παράλληλα χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία που ο Κύριος φέρνει μπροστά μας. 

--------------------------------------------

- Όχι όπως το φαντάζεσαι. -

Ας πάμε πίσω στο Ιωάν. 12:15:

"«Μη φοβάσαι, θυγατέρα Σιών· δες, ο βασιλιάς σου έρχεται καθισμένος επάνω σε ένα πουλάρι γαϊδουριού»." Ιωάν. 12:15

Βλέπουμε ότι ο βασιλιάς έρχεται, αλλά όχι όπως τον περιμέναμε. Αυτό που έλαβε χώρα εδώ είναι η εκπλήρωση της προφητείας του προφήτη Ζαχαρία:

"Χαίρε υπερβολικά, θυγατέρα Σιών· αλάλαζε, θυγατέρα Ιερουσαλήμ· δες, ο βασιλιάς σου έρχεται σε σένα· αυτός είναι δίκαιος, και σώζει· πράος, και κάθεται επάνω σε γαϊδούρι, και επάνω σε πουλάρι, γιο υποζυγίου." Ζαχ. 9:9

Τις περισσότερες φορές εκείνη την εποχή, ένας βασιλιάς έμπαινε στην πόλη καβάλα σε πολεμικό άτι και όχι σε γαϊδούρι. Και μάλιστα το πολεμικό αυτό άτι ήταν το ψηλότερο από όλα τα άλλα άλογα. Και αυτό επειδή ο βασιλιάς αυτός ήθελε να δείξει ότι ήταν ο υψηλότερος από όλους τους άλλους, αυτό που λέμε "υψηλότατος". Σκεφτείτε τώρα τί έκανε ο Ιησούς. Όχι μόνο ήρθε καβάλα σε ένα χαμηλότερο ζώο που δεν ήταν άλογο, ούτε καν σε κανονικό γαϊδούρι, αλλά σε πουλάρι γαϊδουριού, που είναι ακόμα χαμηλότερο. Αυτό είχε πει ο Ζαχαρίας. Ο βασιλιάς σου έρχεται χαμηλά, φέρνει δικαιοσύνη και κάθεται σε πουλάρι υποζυγίου.  Η ιστορία αυτή αναφέρεται και στα άλλα 3 ευαγγέλια όπως προανέφερα, αλλά στο κατά Ματθαίο υπάρχει μια λεπτομέρεια που λίγοι την έχουν προσέξει: 

"Πηγαίνετε στην κωμόπολη, που είναι απέναντί σας· κι αμέσως θα βρείτε ένα θηλυκό γαϊδούρι δεμένο, και μαζί του ένα πουλαράκι· λύστε τα, και φέρτε τα σε μένα." Ματθ. 21:2

Τα έφεραν λοιπόν στον Κύριο και Αυτός καβάλησε το πουλάρι. Ο λόγος που ζήτησε και το θηλυκό γαϊδουράκι ίσως ήταν επειδή έτσι το πουλάρι θα ήταν πιο ήρεμο έχοντας τη μητέρα του δίπλα. Δείτε αυτήν την εικόνα τώρα και κάντε την σύγκριση: Το πολεμικό άλογο ενός βασιλιά, ένα κανονικό στρατιωτικό άλογο, ένα γαϊδουράκι και τον Ιησού να κάθεται στο πουλάρι και δίπλα από το γαϊδουράκι. Ακόμα χαμηλότερα δηλαδή. Είναι πολύ πιθανό  τα πόδια Του να σέρνονταν στο έδαφος.  
Εδώ είναι που ο Ιησούς προσπαθεί να τους πει κάτι: 

"Έρχομαι, αλλά όχι όπως με περιμένατε."  

Βλέπετε, αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν έναν βασιλιά για να τους σώσει από τα προσωρινά τους προβλήματα. Έψαχναν για μία προσωρινή απάντηση. Ο Ιησούς όμως έφερνε μια μόνιμη λύση!  
Πολλοί από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που λάτρευαν τον Κύριο εκείνη την ημέρα, λίγες μέρες αργότερα Τον αρνήθηκαν και ήταν μέρος του πλήθους που φώναζε: «Σταύρωσέ τον. Σταύρωσέ Τον." 
Όσο ήταν γι' αυτούς ο βασιλιάς που ήθελαν να είναι, Του πρόσφεραν φοίνικες, αλλά όταν ο Ιησούς έγινε αυτό που πραγματικά χρειαζόντουσαν να είναι, ο Μεσσίας και σωτήρας τους δηλαδή, Του έδωσαν αγκάθινο στεφάνι.  

Κατά τον ψαλμό 107, κράζουμε στον Κύριο να μας σώσει. Όταν λοιπόν το κάνει εμείς πώς ανταποκρινόμαστε; Ας του δώσουμε την ευχαριστία μας και την δοξολογία μας. Ο Κύριος πάντα ακούει τις προσευχές μας και είναι πιστός στο να συγχωρεί τις αμαρτίες μας όταν Του το ζητήσουμε:   

"Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία." 1Ιωάν. 1:9

Θα φέρει μια μόνιμη λύση σε ένα προσωρινό πρόβλημα επειδή είναι ο Ιησούς. Είναι ο Βασιλιάς που μπορεί να μην έρχεται όπως ακριβώς Τον περιμένουμε, αλλά θα πάρει αυτό που ο εχθρός προόρισε για κακό και θα το μετατρέψει σε ευλογία! 

Παρατηρούμε επίσης ότι στο εδάφιο 16 λέει ότι οι μαθητές Του δεν κατάλαβαν αρχικά τι συνέβαινε. Ο Ιωάννης μας το εξηγεί γιατί:

"(Αυτό το έλεγε για το Πνεύμα, που επρόκειτο να παίρνουν αυτοί που πιστεύουν σ' αυτόν· επειδή, δεν ήταν ακόμα δοσμένο το Άγιο Πνεύμα· για τον λόγο ότι, ο Ιησούς δεν είχε ακόμα δοξαστεί)." Ιωάν. 7:39

Το Ιωάννης 7:39 λέει ότι το Άγιο Πνεύμα δεν δόθηκε μέχρι να δοξαστεί ο Ιησούς. Εφόσον η διακονία του Αγίου Πνεύματος είναι να μας διδάσκει τα πάντα και να θυμόμαστε τα πάντα που μας είπε ο Ιησούς (Ιωάννης 14:26), είναι κατανοητό γιατί οι μαθητές δεν το κατάλαβαν αυτό. 
Χωρίς το έργο του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας, δεν έχουμε κατανόηση:

"Ο φυσικός άνθρωπος, όμως, δεν δέχεται αυτά που ανήκουν στο Πνεύμα τού Θεού· επειδή είναι σ' αυτόν μωρία, και δεν μπορεί να τα γνωρίσει· για τον λόγο ότι, ανακρίνονται με πνευματικό τρόπο." A'Κορ. 2:14

Αυτή είναι μια πολύ όμορφη σύσταση για το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος. Προσέξτε ότι ο Ιησούς δεν προσπάθησε να τους τα εξηγήσει όλα αυτά. Άφησε το Άγιο Πνεύμα να κάνει το έργο Του.

Στο εδάφιο 17 βλέπουμε ότι το θαύμα του Ιησού που ανέστησε τον Λάζαρο από τους νεκρούς ήταν ένας από τους λόγους που ο Ιησούς έλαβε αυτήν την αποδοχή. Έτσι κι εμείς καλούμαστε να λειτουργούμε με την εξουσία που μας έδωσε ο Κύριος, ώστε να είμαστε εκπρόσωποι της βασιλείας Του:

"Και εκείνοι, αφού βγήκαν έξω, κήρυξαν παντού, ενώ ο Κύριος συνεργούσε, και βεβαίωνε το κήρυγμα με τα θαύματα που επακολουθούσαν. Αμήν." Μάρκ. 16:20

Με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουμε και τα πλήθη. 

Κάτι που πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ είναι ότι ο κόσμος προσκυνούσε Εκείνον που καβαλούσε το γαϊδουράκι και όχι το ίδιο το γαϊδουράκι. Έτσι κι εμείς, 
όταν έρχεται ο έπαινος για τα πράγματα που κάνει ο Θεός μέσα από εμάς, στην ουσία δεν είμαστε εμείς που λαμβάνουμε τον έπαινο, αλλά όλη η τιμή αποδίδεται στον Κύριο. 

Αμήν! 🙏

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου