.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα για αλλαγή! Πάρε τις σωστές αποφάσεις.

 Από Αργύρης Σιμώνης

Πιστεύετε στο πεπρωμένο; Εγώ πιστεύω, και μάλιστα στο πεπρωμένο που βασίζεται στις επιλογές τις οποίες κάνουμε. Πιστεύω ότι οι αποφάσεις μας είναι αυτές που καθορίζουν το πεπρωμένο μας.

-- Ένα παράδειγμα:
Όταν θέλεις να πας κάποιο ταξίδι, δεν αρπάζεις ξαφνικά τη βαλίτσα σου,  μπουκάρεις στο πρώτο αεροπλάνο που θα βρεις και όπου βγάλει. Πρέπει πρώτα να διαλέξεις κάποιον προορισμό, να οργανώσεις το ταξίδι, να τσεκάρεις τη διαδρομή, να διαλέξεις μεταφορικό, και να κάνεις ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για να φτάσεις στον προορισμό σου.

Παρόμοια, παίρνεις καθημερινά αποφάσεις που είτε σε φέρνουν πιο κοντά στο Θεό, είτε σε απομακρύνουν περισσότερο. 

---  ΔΕΝ υπάρχει μέση οδός!  ---

Αν πιστεύεις ότι το σχέδιο που έχει ο Θεός για τη ζωή σου θα πραγματοποιηθεί απλά περιμένοντας παθητικά χωρίς να κάνεις κάτι, ζεις σε  μια πλάνη! 

Το σχέδιο που έχει ο Θεός για τη ζωή σου συμπεριλαμβάνει και άλλους ανθρώπους. Είναι αλήθεια ότι ο Θεός μπορεί να σε φέρει στον προορισμό σου με πολλούς τρόπους. Οι βουλές Του είναι ανώτερες από τις δικές μας και η σοφία του είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας. 

Σκέψου όλους αυτούς τους μεγάλους ήρωες της πίστης που αναφέρονται στην Γραφή, η ακόμα και όλους όσους γνωρίζεις σήμερα και τους θαυμάζεις για την πίστη τους στο Θεό. Αναρωτιέσαι πώς θα ήταν η ζωή τους αν δεν είχαν πάρει τις αποφάσεις που πήραν; Και ακόμα περισσότερο σκέψου πώς θα ήταν χωρίς αυτούς η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που επηρέασαν; Ο Θεός χρησιμοποιεί ανθρώπους ως σκεύη για να θαυματουργήσει. Είμαστε η προέκταση των χεριών Του επάνω στη γη. 

Οι αποφάσεις που παίρνεις καθημερινά ΕΙΝΑΙ σύμφωνες με το θέλημα του Θεού;  Αν είσαι συνεχώς απασχολημένος με τις  καθημερινές μέριμνες που απορροφούν πλήρως το χρόνο σου, αν τα γεγονότα  γύρω σου να σου φέρνουν υπερβολική ανησυχία και σε στρεσάρουν και στρέφουν την προσοχή σου στα προβλήματα αντί στον Θεό, να ξέρεις ότι απομακρύνεσαι από τον προορισμό που έχει ο Κύριος για εσένα. Να θυμάσαι ότι η ζωή είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς επιλογών που κάνεις. Των δικών σου επιλογών! Μπορεί κάποιοι να σε επηρεάζουν ή να σου στέκονται εμπόδιο, αλλά οι επιλογές που κάνεις είναι καθαρά δικές σου και δεν είναι ποτέ αργά με τη βοήθεια του Θεού να πάρεις τις σωστές αποφάσεις:

"Επειδή, εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος." Ιερ. 29:11

---------------------------------

Χρειάζεσαι απεγνωσμένα μια αλλαγή στη ζωή σου, αλλά φαντάζει σαν άπιαστο όνειρο;  Έχεις ανάγκη από ένα καινούριο ξεκίνημα; Αν αποφασίσεις να επιτρέψεις τον Λόγο του Θεού να έρθει στην καρδιά σου, θα δεις ότι αυτή η αλλαγή τελικά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη:

"Επειδή, όπως σκέφτεται στην ψυχή σου, τέτοιος είσαι." Παρ. 23:7

Ο κόσμος λέει ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου αλλάζοντας το περιβάλλον και τις καταστάσεις γύρω σου.
Ο λόγος του Θεού όμως διδάσκει ότι αυτή η αλλαγή έρχεται από μέσα προς τα έξω. Έρχεται απ' την καρδιά σου! Ο τρόπος που σκέφτεσαι στην καρδιά σου καθορίζει τη ροή της ζωής σου. 

"Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου τής ανακαίνισης του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο." Ρωμ. 12:2

Αν δεν είσαι σίγουρος τι από τα δύο να πιστέψεις, το τι λέει ο κόσμος ή το τι λέει ο Θεός, ο απόστολος Παύλος μας το ξεκαθαρίζει:

"... ας είναι ο Θεός αληθής, και κάθε άνθρωπος ψεύτης· ..." Ρωμ. 3:4

Πολλές φορές βρίσκουμε κάθε είδους δικαιολογία για πράγματα που μας συμβαίνουν και με τη νοοτροπία του θύματος προσπαθούμε να κάνουμε τους άλλους να μας φέρονται καλύτερα. Μπορεί αυτό να έχει σχέση με κάποια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος (σεξουαλική κακοποίηση, άσχημη παιδική ηλικία, απόρριψη από την οικογένεια κτλ.). Αν ψάχνεις για διέξοδο από αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να σταματήσεις να βλέπεις τον εαυτό σου σαν θύμα. 

--- ΔΕΣ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ---

Επικεντρώσου επάνω Του. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους. Ίσως μπορείς να τους επηρεάσεις μέχρι ενός  βαθμού, αλλά όσο περισσότερο προσπαθείς να τους αλλάξεις, τόσο περισσότερο θα απογοητεύεσαι. Αντί λοιπόν να κάνεις αυτό, γιατί δεν ξεκινάς αλλάζοντας εσένα; Μια αλλαγή που έχει να κάνει με το πώς σκέφτεσαι και πώς βλέπεις τον εαυτό σου (Παρ. 23:7).

"Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί." 1Πέτ. 5:8

Ο σατανάς μπορεί να σου επιτίθεται και να θέλει το κακό σου, αλλά από ΕΣΕΝΑ εξαρτάται το αν θα  αφήσεις αυτό να σε πάρει από κάτω η αν θα το προσπεράσεις. Και όταν το πνεύμα του Θεού ενδυναμώνει το πνεύμα σου, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να  ξεπεράσεις:

"Όλα τα μπορώ, διαμέσου τού Χριστού που με ενδυναμώνει." Φιλ. 4:13

--- ΔΕΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΝΙΚΗΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΙΚΗΜΕΝΟ!---

Η δύναμη του Θεού στη ζωή σου ρέει σύμφωνα με τον τρόπο που σκέφτεσαι και το πόσο καλά γνωρίζεις τον Κύριο:

"Ας πληθύνει σε σας χάρη και ειρήνη διαμέσου τής επίγνωσης του Θεού, και του Ιησού τού Κυρίου μας.
Καθώς η θεία δύναμή του χάρισε σε μας ΟΛΑ τα απαραίτητα προς ζωή και ευσέβεια, διαμέσου τής ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ εκείνου που μας κάλεσε με τη δόξα Του και την αρετή." 2Πέτ. 1:2-3

Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκειμένου να έχεις ειρήνη θα πρέπει πρώτα να έχεις την επίγνωση του Θεού, η οποία θα παράγει ειρήνη, που είναι ο καρπός του Πνεύματος:

"Ο καρπός, όμως, του Πνεύματος είναι: Αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια·" Γαλ. 5:22

Ο λόγος του Θεού είναι η γνώση του Θεού και το άγιο Πνεύμα κάνει αυτήν την γνώση να εκδηλωθεί και στο φυσικό.

--- Όλες οι ευλογίες που θα εμπειριστείς στη ζωή σου θα είναι καρπός της ανακαίνισης του νου σου. ---

Αν παλεύεις με τις σχέσεις σου, (γάμος, οικογένεια, φίλοι, δουλειά) άρχισε να αλλάζεις τον εαυτό σου αντί να προσεύχεσαι στο Θεό να αλλάξει τους άλλους.

Το σωστό σκεπτικό θα σου δώσει και τη νίκη!
Ένα παράδειγμα:

Μια άσχημη διάγνωση από το γιατρό  για μια ασθένεια που σε ταλαιπωρεί, δε σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια, ότι δηλαδή το πρόβλημα δεν υπάρχει. Ο γιατρός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σου πει αυτό που βλέπει στο φυσικό. Μην ξεχνάς όμως ότι:

"...μεγαλύτερος είναι αυτός που είναι μέσα σε σας, παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο." 1Ιωάν. 4:4

"Κανένα όπλο, που κατασκευάστηκε εναντίον σου δεν θα ευοδωθεί..." Ησ. 54:17

"Επειδή, εκείνοι που ζουν σύμφωνα με τη σάρκα, φρονούν αυτά που ζητάει η σάρκα· ενώ, εκείνοι που ζουν σύμφωνα με το Πνεύμα, αυτά που ζητάει το Πνεύμα." Ρωμ. 8:5
"Για τον λόγο ότι, το φρόνημα της σάρκας είναι θάνατος· ενώ, το φρόνημα του Πνεύματος, ζωή και ειρήνη." Ρωμ. 8:6
"Εσείς, όμως, δεν είστε τής σάρκας, αλλά του Πνεύματος, αν το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας. Αλλά, αν κάποιος δεν έχει το Πνεύμα τού Χριστού, αυτός δεν είναι δικός Του." Ρωμ. 8:9

Συνδυάζοντας τα παραπάνω εδάφια καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι με το να σκεφτόμαστε μόνο θετικά ΔΕΝ είναι αρκετό. Η θετική σκέψη από μόνη της ΔΕΝ έχει δύναμη. ΔΕΝ μπορείς να απελευθερώσεις στη ζωή σου κάτι που ΔΕΝ έχεις. ΠΡΕΠΕΙ να έχεις αναγεννηθεί, να είσαι εν Χριστώ ώστε να μπορέσεις να φέρεις τον καρπό του Πνεύματος (Γαλ. 5:22).

Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ με τις δικές σου δυνάμεις να φτάσεις στον προορισμό που έχει ο Θεός για τη ζωή σου, ΟΥΤΕ είσαι αρκετά έξυπνος ώστε να ξέρεις καλύτερα από τον Θεό τι πρέπει να κάνεις. 
Θα πρέπει να πάρεις τον λόγο του Θεού στην καρδιά σου και να του επιτρέψεις να επιτελέσει το έργο του.  Η μελέτη του λόγου Του θα σε βοηθήσει να έχεις μια καλύτερη σχέση με το Θεό, να Τον ακούς καλύτερα, να παίρνεις ευκολότερα οδηγίες και κατεύθυνση και να έχεις καρποφορία. Χρειάζεται να γνωρίζεις ποιός είσαι και ποια είναι η πραγματική σου φύση:

"Επειδή, κάθε τι που γεννήθηκε από τον Θεό, νικάει τον κόσμο, και η νίκη που νίκησε τον κόσμο είναι τούτη: Η πίστη μας." 1Ιωάν. 5:4
   
Είναι φυσιολογικό για έναν χριστιανό να νικάει τον κόσμο, κι όμως μόνο λίγοι είναι αυτοί οι χριστιανοί που το πετυχαίνουν. Ζητούμε από το Θεό να κάνει πράγματα για εμάς αντί να επιτρέπουμε τη φύση την οποία Εκείνος μας έδωσε να εκδηλωθεί δια μέσου της πίστης  και της ανακαίνισης του νου μας (Ρωμ. 12:2).

Η ζωή είναι σαν τη φωτιά. Πρέπει να διαλέξεις ποιο καλούπι θα ζεστάνεις. Το καλούπι του κόσμου ή του καλούπι των Γραφών; Η μεταμόρφωση στη ζωή σου θα έρθει δια της ανακαίνισης του νου σου. ΜΗΝ περιορίζεις το Θεό με το φτωχό σου σκεπτικό. Σταμάτα να επικεντρώνεσαι στο πρόβλημα και άρχισε να μεγαλοποιείς τον Θεό που έχει την ΛΥΣΗ στο πρόβλημα!
Ό,τι πρόβλημα και αν αντιμετωπίζεις είναι προσωρινό, οι υποσχέσεις του Θεού και ο λόγος Του είναι αιώνια!

-----------------------------

Στους Κριτές στο κεφ. 6 βλέπουμε την ιστορία του Γεδεών με τους Μαδιανίτες, οι οποίοι καταδυνάστευαν το λαό του κλέβοντας τις σοδειές τους, κάνοντάς τους φτωχούς (εδ. 6). Τον Γεδεών, αν και φαίνεται  φοβισμένος, δείτε πώς τον χαιρετά ο άγγελος του Κυρίου:

"Και ο άγγελος του Κυρίου φάνηκε σ' αυτόν, και του είπε: Ο Κύριος μαζί σου, ισχυρέ σε δύναμη." Κρ. 6:12

Έτσι έβλεπε τον Γεδεών ο Κύριος και έτσι βλέπει και εσένα. Ξέρεις γιατί; Επειδή
" ... ο Κύριος δεν βλέπει όπως βλέπει ο άνθρωπος· επειδή, ο άνθρωπος βλέπει το φαινόμενο, ο Κύριος όμως βλέπει την καρδιά." 1Σαμ. 16:7

Είναι ορισμένοι άνθρωποι που ζουν μέσα στη μιζέρια, αλλά παρ' όλα αυτά φοβούνται να πάρουν ένα ρίσκο και να αλλάξουν την κατάσταση αυτή. Αν δεν αφιερώνεις χρόνο στον Κύριο, στη μελέτη του λόγου Του, στην προσευχή και στη νηστεία, και μένεις απαθής περιμένοντας ένα θαύμα που θα αλλάξει τη ζωή σου μέσα σε μια στιγμή, τότε δε βαδίζεις δια πίστεως, αλλά δια όψεως. 

Θέλεις πραγματικά να αλλάξεις τη ζωή σου; Άλλαξε τότε τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου. Άρχισε να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από  τα μάτια του Θεού. Πίστεψε αυτό που λέει ο Θεός για σένα και όχι αυτό που λέει ο κόσμος. Στην ουράνια βασιλεία ο λόγος του Θεού λειτουργεί όπως ο σπόρος λειτουργεί στη φύση. Φύτεψε το σπόρο του Λόγου στην καρδιά σου, πότισέ του πίστη και θα καρποφορήσει την αλλαγή που περιμένεις:

"επειδή, αναγεννηθήκατε όχι από φθαρτό σπέρμα, αλλά από άφθαρτο, διαμέσου τού λόγου τού ζωντανού Θεού και ο οποίος μένει στον αιώνα.
Επειδή, «κάθε σάρκα είναι σαν χορτάρι και κάθε δόξα ανθρώπου σαν άνθος τού χορταριού· ξεράθηκε το χορτάρι, και το άνθος του ξέπεσε·
ο λόγος, όμως, του Κυρίου μένει στον αιώνα». Κι αυτός είναι ο λόγος, που ευαγγελίστηκε σε σας." 1Πέτ. 1:23-25


Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου