.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Η δύναμη της ευχαριστίας

  Από Αργύρης Σιμώνης

Το σημερινό μας θέμα είναι η δύναμη της ευχαριστίας. Ας δούμε τι λέει ο Παύλος: 

"Να χαίρεστε στον Κύριο πάντοτε· θα το πω ξανά: Να χαίρεστε." Φιλ. 4:4

Αναρωτιέστε γιατί ξεκινάω πρώτα με τη χαρά; Θα το εξηγήσω, ακολουθώντας το συνειρμό του Παύλου στο απόσπασμα αυτό της επιστολής του. 

Η χαρά είναι ουσιαστικό, και σαν ουσιαστικό δηλώνει μια κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος.
Aλλά το "να χαίρεστε" που μιλάει εδώ ο Παύλος, ΔΕΝ είναι ουσιαστικό. Είναι ρήμα, κάτι το οποίο δηλαδή κάνουμε, και μάλιστα το γράφει σε προστακτική έγκλιση.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Παύλος εδώ ΔΕΝ μας δίνει απλά μια συμβουλή, αλλά ΕΝΤΟΛΗ να χαιρόμαστε, ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρισκόμαστε η τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.
Σε περίπτωση μάλιστα που ΔΕΝ το καταλάβαμε με την πρώτη, το επαναλαμβάνει ώστε να το εμπεδώσουμε:

--- "θα το πω ξανά: Nα χαίρεστε. " ---

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει:
Και πως είναι δυνατόν να χαίρομαι όταν όλα μου πηγαίνουν ανάποδα; Πώς μπορώ να χαίρομαι όταν όλοι είναι εναντίον μου;

Θα σας πω αμέσως.
Ξέρετε ότι η προς Φιλιππισίους επιστολή γράφτηκε από τη φυλακή; Κι όμως, είναι η πιο χαρούμενη επιστολή του Παύλου, όπου οι λέξεις ΧΑΡΑ και να ΧΑΙΡΕΣΤΕ επαναλαμβάνονται τις περισσότερες φορές από κάθε άλλη του επιστολή!

Αφού ξεκινήσει μιλώντας για τη χαρά, στο εδάφιο 6, ο Παύλος συνεχίζει με την ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ, γιατί ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο:

"Μη μεριμνάτε για τίποτε· αλλά, σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ διαμέσου τής προσευχής και της δέησης." Φιλ. 4:6
"Και η ειρήνη τού Θεού, που υπερέχει κάθε νου, ΘΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ τις καρδιές σας και τα διανοήματά σας διαμέσου τού Ιησού Χριστού." Φιλ. 4:7

Προσέξατε εδώ την υπόσχεση; Όταν θέτουμε τα αιτήματά μας στον Θεό ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ, Αυτός θα διαφυλάξει την καρδιά μας με ειρήνη. Ο ΚΥΡΙΟΣ θα το κάνει αυτό!  
Στον θρόνο της Χάρης λοιπόν ΔΕΝ πηγαίνουμε με γκρίνια και παράπονο, αλλά με ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ, που στην ουσία είναι η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ μας στην καλοσύνη και την πιστότητά Του. 

Πηγαίνουμε στον θρόνο της Χάρης με τη ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ότι

"... ο Πατέρας σας ξέρει από ποια πράγματα έχετε ανάγκη, πριν εσείς τα ζητήσετε απ' Aυτόν." Ματθ. 6:8

Όταν ο Ιησούς μας δίδαξε να προσευχόμαστε, κοιτάξτε πώς ξεκίνησε την προσευχή Του:

"... Πατέρα μας, που είσαι στους ουρανούς, ας αγιαστεί το όνομά Σου·" Ματθ. 6:9

Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που ξεκινάμε με λατρεία και ευχαριστία. 

Όταν λοιπόν οι προσευχές μας επικεντρώνονται στο να 

- Δοξάζουμε,
- να ευχαριστούμε
- και να υψώνουμε τον Θεό, 

τα προβλήματα μπορεί να μην εξαφανίζονται αμέσως, αλλά σίγουρα μας απασχολούν λιγότερο. 

--- Ο νους μας λειτουργεί όπως  ο μεγεθυντικός φακός. Σε ό,τι τον εστιάσουμε, το  μεγαλώνει. ---

Αν δυσκολεύεσαι να σκεφτείς για ποιο πράγμα να ευχαριστήσεις τον Θεό, ξεκίνα με τα βασικά:

Ευχαρίστησέ Τον που ζεις και αναπνέεις και που έχεις την υγεία σου!

- Ρίξε μια ματιά στην δυστυχία, στην φτώχια και στην αδικία που υπάρχει στον κόσμο, και σκέψου ότι στην εποχή της τεχνολογίας και του διαστήματος, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε να φάνε. 

- Σκέψου όλους όσους έχει ξεριζώσει από την πατρίδα τους ο πόλεμος, όσους η ασθένεια τους έχει καθηλώσει σε ένα κρεβάτι ή σε αναπηρικό καρότσι, και είμαι σίγουρος ότι θα βρεις πολλούς λόγους να ευχαριστήσεις τον Θεό για τη δική σου ζωή!

Κάποια πράγματα που απολαμβάνουμε και τα θεωρούμε δεδομένα, όπως ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι μας και μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας, για κάποιους είναι όνειρο θερινής νυκτός!
Να μην αναφέρω και όλες τις άλλες ευλογίες που απολαμβάνουμε στην πατρίδα μας, 
- την ελευθερία, 
- την ειρήνη, 
- την ισότητα. 

Σε κάποιες χώρες αυτά ΔΕΝ υφίστανται. 
Είμαστε πραγματικά ευλογημένοι! Στους ψαλμούς διαβάζουμε:

"Κάθε πνοή ας αινεί τον Κύριο. Αλληλούια!" Ψαλ. 150:6

Άσχετα με το τι αντιμετωπίζουμε, οικονομικές δυσκολίες, οικογενειακά προβλήματα, εργασιακά προβλήματα και κάθε είδους πρόβλημα, με κάθε ανάσα που απομένει μέσα μας πρέπει να ευχαριστούμε τον Κύριο! 

Στο Δευτερονόμιο κεφ. 28, υπάρχει μια λίστα με τις ευλογίες και τις κατάρες. Από το εδάφιο 1-14 αναφέρονται όλες οι ευλογίες που έρχονται επάνω μας, και στα εδάφια 15-68 όλες οι κατάρες.

Δείτε μια από τις κατάρες:    

"Κι αυτά (οι κατάρες) θα είναι επάνω σου, κι επάνω στο σπέρμα σου, ως σημείο και υπερμεγέθες θαύμα, παντοτινά." Δευτ. 28:46
"Επειδή, ΔΕΝ λάτρευσες τον Κύριο τον Θεό σου με ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, και με αγαθότητα καρδιάς, εξαιτίας τής αφθονίας όλων των αγαθών·" Δευτ. 28:47
"γι' αυτό, θα γίνεις δούλος των εχθρών σου, που ο Κύριος θα στείλει εναντίον σου, με πείνα, και με δίψα, και με γύμνια, και με έλλειψη των πάντων· και θα βάλει επάνω στον τράχηλό σου σιδερένιον ζυγό, μέχρις ότου σε εξολοθρεύσει." Δευτ. 28:48

Με άλλα λόγια, εδώ διαβάζουμε ότι κρίση Θεού επέρχεται εκεί όπου εξαιτίας τής αφθονίας των αγαθών, (κάτι που σίγουρα χαρακτηρίζει την κοινωνία μας), ο Κύριος ΔΕΝ λατρεύεται με ΧΑΡΑ και με απλότητα καρδιάς. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την ευχαριστία ως την ανταπόκρισή μας στον Θεό όταν όλα πηγαίνουν καλά. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι έτσι. Έχουμε πράγματι τόσους πολλούς λόγους να ευχαριστήσουμε τον Κύριο! 
Όσο μεγάλα προβλήματα και αν αντιμετωπίζεις, ευχαρίστησε τον Κύριο, επειδή θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα!

-- Είναι καθαρά ΔΙΚΗ ΜΑΣ επιλογή αν εστιάσουμε στα προβλήματα, ή στον Θεό για όλα όσα έχει κάνει στη ζωή μας. --

Να σας το περιγράψω με μια εικόνα:

Ξέρετε, υπάρχουν επαγγελματικές κάμερες με ειδικούς φακούς, ώστε όταν φωτογραφίζεις για παράδειγμα στον ζωολογικό κήπο ένα ζώο μέσα από τον συρματένιο φράχτη, μπορείς να κάνεις τέτοιο zoom επάνω στο ζώο, που ο φράχτης κυριολεκτικά "εξαφανίζεται" από την οθόνη. 
Το ίδιο μπορεί να γίνει και αντίστροφα, δηλαδή μπορείς να εστιάσεις τόσο πολύ στον φράχτη, ώστε οτιδήποτε υπάρχει πίσω από τον φράχτη να μη φαίνεται. 

Έτσι ακριβώς λειτουργεί και ο νους. Οι σκέψεις που επικρατούν στο νου μας εξαρτώνται από το που εστιάζουμε την προσοχή μας. 

Ας δούμε έναν άλλον ψαλμό:

"Ψαλμός δοξολογίας. ΑΛΑΛΑΞΤΕ στον Κύριο, ολόκληρη η γη." Ψαλ. 100:1
"Δουλέψτε στον Κύριο με ευφροσύνη· ελάτε μπροστά Του με αγαλλίαση." Ψαλ. 100:2
"Γνωρίστε ότι, ο Κύριος είναι ο Θεός· αυτός έκανε εμάς, και όχι εμείς· εμείς είμαστε λαός Του, και πρόβατα της βοσκής του." Ψαλ. 100:3
"Μπείτε μέσα στις πύλες Του με ευχαριστία, και στις αυλές Του με ύμνο· δοξολογείτε Τον· ευλογείτε το όνομά Του." Ψαλ. 100:4
"Επειδή, ο Κύριος είναι αγαθός· το έλεός Του παραμένει στον αιώνα, και η αλήθεια Του από γενεά σε γενεά." Ψαλ. 100:5

Ευχαριστούμε τον Κύριο ΠΑΝΤΑ και όχι μόνον όταν όλα μας πηγαίνουν καλά. Να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε έναν έκπτωτο κόσμο, όπου πάντα θα υπάρχουν προβλήματα και πάντα θα υπάρχει κάτι για να παραπονεθούμε. Είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων. Η απόφαση είναι δικη μας. 

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί; Να πεθάνεις; Δείτε ποιο ήταν το δίλλημα του αποστόλου Παύλου:

"επειδή, σε μένα το να ζω είναι ο Χριστός, και το να πεθάνω είναι κέρδος." Φιλ. 1:21
"Αλλά, αν το να ζω μέσα στη σάρκα, αυτό συμβάλλει σε καρποφορία του έργου μου, και τι να εκλέξω ΔΕΝ γνωρίζω·" Φιλ. 1:22
"επειδή, στενοχωρούμαι από τα δύο, έχοντας μεν την επιθυμία να αναχωρήσω, και να είμαι με τον Χριστό· δεδομένου ότι, είναι πολύ πλέον ΚΑΛΥΤΕΡΑ·" Φιλ. 1:23
"το να μένω, όμως, μέσα στο σώμα είναι για σας αναγκαιότερο." Φιλ. 1:24
"Και ξέρω με πεποίθηση τούτο, ότι θα μείνω και θα συμπαραμείνω μαζί με όλους σας, για την προκοπή σας και τη χαρά στην πίστη·" Φιλ. 1:25
"ώστε, εξαιτίας μου, να περισσεύει το καύχημά σας στον Ιησού Χριστό, διαμέσου τής δικής μου παρουσίας σε σας." Φιλ. 1:26  

Βλέπετε τι φοβερό δίλλημα είχε ο Παύλος; Αν έχεις αναγεννηθεί πνευματικά, δηλαδή αν η πίστη σου είναι στον Χριστό, τότε όταν φύγεις από αυτή τη ζωή, θα είσαι μαζί Του. Αυτό μας διδάσκουν οι Γραφές.  

"έχουμε, όμως, θάρρος, και επιθυμούμε να αναχωρήσουμε μάλλον από το σώμα, και να κατοικήσουμε κοντά στον Κύριο." B'Κορ. 5:8

Αν είσαι βαπτισμένος στο Άγιο Πνεύμα, τι μεγάλη ευλογία! Είναι κάτι που οι άγιοι της Παλαιάς Διαθήκης ΔΕΝ το είχαν ποτέ. Εμείς όμως, στην οικονομία της Κ.Δ. έχουμε τη δυνατότητα να το λάβουμε, να μιλάμε σε γλώσσες και να προφητεύουμε για την οικοδομή όλων μας. Αυτό σίγουρα ΕΙΝΑΙ κάτι που πρέπει να ευχαριστούμε τον Κύριο. 

Κάποιοι παραπονιούνται για τον μισθό τους, αλλά ξεχνούν ότι ο μισθός αυτός που παίρνουν στο τέλος κάθε μήνα, για κάποιους που ζουν σε κάποιες άλλες χώρες, μπορεί να αποτελεί το ετήσιό τους εισόδημα.  

Ο Παύλος γράφει στον Τιμόθεο στην δεύτερη επιστολή του, και απαριθμεί 19 χαρακτηριστικά της κοινωνίας των εσχάτων ημερών:

"ΓΝΩΡΙΖΕ, μάλιστα, τούτο, ότι στις έσχατες ημέρες θάρθουν κακοί καιροί·" B'Τιμ. 3:1
"επειδή, οι άνθρωποι θα είναι ΦΙΛΑΥΤΟΙ, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς στους γονείς, ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ, ανόσιοι," B'Τιμ. 3:2
"άσπλαχνοι, ασυμφιλίωτοι, συκοφάντες, ακρατείς, άγριοι, αφιλάγαθοι," B'Τιμ. 3:3
"προδότες, προπετείς, τυφλωμένοι από εγωισμό, περισσότερο φιλήδονοι παρά φιλόθεοι," B'Τιμ. 3:4
"ενώ μεν έχουν μορφή ευσέβειας, όμως έχουν αρνηθεί τη δύναμή της· κι αυτούς, απόφευγέ τους." B'Τιμ. 3:5

Ξέρετε ποιος είναι ο ορισμός της φιλαυτίας; 

-- Φιλαυτία είναι η υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας, που συνεπάγεται την αδιαφορία για τις ανάγκες των άλλων. --

Την φιλαυτία ο Παύλος την κατατάσσει πρώτη στη λίστα, και πιστεύω ότι από εκεί πηγάζουν και όλα τα υπόλοιπα. 

Στην Αποκάλυψη στο κεφ. 12 διαβάζουμε:

"Κι αυτοί τον νίκησαν με το αίμα τού Αρνίου, και με τον λόγο τής μαρτυρίας τους· (δεν σταματάει εδώ) 
και ΔΕΝ ΑΓΑΠΗΣΑΝ την ψυχή τους μέχρι θανάτου." Αποκ. 12:11

Η φιλαυτία είναι ένα από τα μεγαλύτερα γνωρίσματα της σημερινής κοινωνίας, με όλα τα άλλα προβλήματα που συνεπάγεται. 

- Βλάσφημοι ΔΕΝ είναι μόνο αυτοί που μιλούν άσχημα για τον Θεό, αλλά μιλούν άσχημα ΚΑΙ στους ανθρώπους. Τους δυσφημούν και τους κατηγορούν. 

- Απειθείς στους γονείς, ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ, ανόσιοι
προδότες, προπετείς, τυφλωμένοι από εγωισμό, περισσότερο φιλήδονοι παρά φιλόθεοι,

Όλα αυτά χαρακτηρίζουν τον κόσμο σήμερα, και όλα ξεκινούν από τη φιλαυτία. Δεν είναι κακό να αγαπάμε τον εαυτό μας με την έννοια ότι τον προσέχουμε και τον φροντίζουμε, αλλά όταν όλο το σύμπαν περιστρέφεται γύρω από εμάς, αυτό ΔΕΝ το θέλει ο Θεός.  

Ξέρετε ποιο είναι το φάρμακο της φιλαυτίας; Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ και η ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ!   

Στην Α' Κορ. επιστολή του ο Παύλος γράφει κάτι πολύ σημαντικό:

"Επειδή, ποιος σε ξεχωρίζει από τον άλλον; Και τι έχεις που δεν το πήρες; Αν, όμως, πραγματικά το πήρες, γιατί καυχάσαι σαν να μη το πήρες;" A'Κορ. 4:7

Όσοι καυχώνται ότι είναι αυτοδημιούργητοι, έχουν βραβεία, επαγγελματικές επιτυχίες, φήμη, πλούτο και δόξα, και καυχώνται ότι τα απέκτησαν με τις δικές τους δυνάμεις, ξεχνούν ότι ο Θεός είναι Αυτός που τους έδωσε όλες τις ικανότητες και τα ταλέντα που έχουν και έκανε χάρη στη ζωή τους για να τα αποκτήσουν όλα αυτά. 
Χάρη στον Θεό γεννήθηκες σε μια χώρα ευημερίας, που σου παρέχει τόσες πολλές ευκαιρίες, που κάποιοι άλλοι δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους. 

Γι αυτό θα πρέπει συνεχώς να ευχαριστούμε και να δοξάζουμε τον Θεό για ό,τι απολαμβάνουμε στη ζωή μας. 
Όλα αυτά τα άσχημα πράγματα που αριθμεί εδώ ο Παύλος, προέρχονται από την φιλαυτία και την αχαριστία. 

Όταν ευχαριστείς τον Θεό για κάθε τι καλό στη ζωή σου, αυτό που ουσιαστικά κάνεις είναι ότι αναγνωρίζεις ότι πηγή αυτής της ευλογίας είναι ο Θεός και ΟΧΙ εσύ.

Όλα ξεκινούν με μια απόφαση.
Ξεκίνα την προσευχή σου με δοξολογία, τελείωσέ την με ευχαριστία, και κάπου στη μέση βάλε και τα αιτήματά σου στον Κύριο. Αυτός ο τύπος προσευχής θα σου αλλάξει τη ζωή!

Όπου και να κοιτάξεις, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, ακόμα και αν ακούς συζητήσεις ανθρώπων, η πλειοψηφία τους είναι να μεγαλοποιούν όλα τα κακά και τα άσχημα που συμβαίνουν στον κόσμο. Εμείς όμως ξέρουμε ότι πρέπει να  
μεγαλύνουμε τις υποσχέσεις του Θεού, που είναι ΝΑΙ και ΑΜΗΝ!


Η ευχαριστία και η δοξολογία δεν αλλάζει την καρδιά του Θεού απέναντι σε εμάς. Αλλάζει τη ΔΙΚΗ μας καρδιά απέναντι σε Αυτόν. Γι αυτό έχει τόσο δύναμη!

Ξέρετε ποια άλλη δύναμη έχει η ευχαριστία και η δοξολογία στον Θεό; Κλείνει την πόρτα στον διάβολο στο να έχει πρόσβαση στη ζωή σου και φέρνει σε φανέρωση κάθε θρησκόληπτο πνεύμα: 

"Και όταν οι ιερείς και οι γραμματείς είδαν τα θαυμαστά πράγματα που έκανε, και τα παιδιά που έκραζαν μέσα στο ιερό και έλεγαν: Ωσαννά στον γιο τού Δαβίδ, αγανάκτησαν," Ματθ. 21:15
"και του είπαν: Ακούς αυτοί τι λένε; Και ο Ιησούς λέει σ' αυτούς: Ναι· ποτέ δεν διαβάσατε ότι: «Από στόμα νηπίων και από θηλαζόντων ετοίμασες αίνεση»;" Ματθ. 21:16

Κοιτάξτε ποιον Ψαλμό χρησιμοποίησε ο Κύριος στα λόγια Του:

"Από στόμα νηπίων και θηλαζόντων ετοίμασες αίνεση, ένεκα των εχθρών σου, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ τον εχθρό και τον εκδικητή." Ψαλ. 8:2

Ο Παύλος γράφει στην Κολοσσαείς:

"Όπως, λοιπόν, παραλάβατε τον Ιησού Χριστό, τον Κύριο, περπατάτε ενωμένοι μ' αυτόν," Κολ. 2:6
"ριζωμένοι και εποικοδομούμενοι σ' αυτόν, και στερεωνόμενοι στην πίστη, όπως διδαχθήκατε, περισσεύοντας σ' αυτή με ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ." Κολ. 2:7

Με άλλα λόγια, δίχως ευχαριστία, η πίστη μας ΔΕΝ είναι ολοκληρωμένη. Στον Ησαΐα 14, βλέπουμε μια περιγραφή για τον Εωσφόρο. Η αμαρτία του δεν ήταν ότι μισούσε τον Θεό, αλλά ότι τον ζήλευε. Ήθελε για τον εαυτό του τη δόξα και τη λατρεία, κάτι που ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ανήκει στον Κύριο. 

"πώς έπεσες από τον ουρανό, Εωσφόρε, γιε τής αυγής! Συντρίφτηκες καταγής, εσύ που καταπατούσες τα έθνη!" Ησ. 14:12
"Εσύ έλεγες στην καρδιά σου: «Θα ανέβω στον ουρανό, θα υψώσω τον θρόνο μου πιο πάνω από τα αστέρια τού Θεού· και θα καθήσω επάνω στο βουνό τής σύναξης, προς τα μέρη τού βορρά·" Ησ. 14:13
"θα ανέβω επάνω στα ύψη των σύννεφων· θα είμαι όμοιος με τον Ύψιστο»." Ησ. 14:14

Ξέρετε, ο διάβολος ΔΕΝ έχει αλλάξει από τότε. Συνεχίζει να είναι το ίδιο εγωιστής και αλαζόνας και προσπαθεί συνεχώς να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του. 

- Γι αυτό και τα Χριστούγεννα αντί το επίκεντρο των συζητήσεων να είναι η γέννηση του Κυρίου μας, κάποιοι εφηύραν έναν χοντρό ασπρομάλλη με κόκκινη στολή που πετάει και μοιράζει δώρα, ώστε να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. 

- Το ίδιο και με το Halloween, για την ημέρα των Αγίων Πάντων.  
Στα αγγλικά, -hallowed- σημαίνει κάτι το οποίο είναι σεβαστικό και εξαγιασμένο, και κάποιοι το μετατρέψανε σε μια γιορτή όπου θέμα της είναι ο φόβος και ο θάνατος. Κάνουν τα πάντα για να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από τον Θεό.  
Βλέπετε πόση διαστρέβλωση δημιουργείται; Και μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά είναι εμπνευσμένα από τον διάβολο και από δαιμονικά πνεύματα.

Ο μεγαλύτερος πνευματικός πόλεμος που εξοργίζει πραγματικά τον διάβολο, είναι η λατρεία και η ευχαριστία στον Θεό, γιατί αυτό είναι κάτι που ΠΟΤΕ δεν θα το έχει. 

Γι αυτό κάθε συνάθροιση ξεκινάει με λατρεία και ευχαριστία στον Κύριο. Επειδή εστιάζει την προσοχή των πιστών στο Θεό πριν κάνουν ο,τιδήποτε άλλο, και φυσικά είναι κάτι που διώχνει τον διάβολο, γιατί ΔΕΝ αντέχει στην παρουσία της δοξολογίας στον Κύριο. 

- Όταν ο Δαυίδ έπαιζε την κιθάρα, το πονηρό πνεύμα που πείραζε τον βασιλιά Σαούλ έφευγε. 

- O προφήτης Ελισσαίος ζήτησε έναν ψαλτωδό και καθώς λάτρευε, το χρίσμα του Κυρίου ήρθε επάνω του:

"τώρα, όμως, φέρτε μου έναν ψαλτωδό. Κι ενώ ο ψαλτωδός έψαλλε, ήρθε επάνω του το χέρι τού Κυρίου." B'Βασ. 3:15

Ξέρετε γιατί έγινε αυτό; Επειδή ο Κύριος κατοικεί στις δοξολογίες του λαού Του :

"Εσύ, μάλιστα, ο Άγιος κατοικείς ανάμεσα στις δοξολογίες τού Ισραήλ." Ψαλ. 22:3

Η δοξολογία και η ευχαριστία στο Θεό διώχνει τον διάβολο. Διώχνει την κατάθλιψη, τον φόβο, το άγχος, τις μέριμνες.
Είναι ένα φοβερό όπλο που αλλάζει την καρδιά μας και αντιμετωπίζει τον διάβολο.  

Στο βιβλίο της Αποκάλυψης στο κεφ. 4, παίρνουμε μια γεύση του τι συμβαίνει στον Ουρανό τώρα. Μιλάει για τους 24 πρεσβύτερους και τα τέσσερα ζώα: 

"Και τα τέσσερα ζώα είχαν ολόγυρα, κάθε ένα ξεχωριστά, από έξι φτερούγες, και από μέσα ήσαν γεμάτα με μάτια· και δεν σταματούν ημέρα και νύχτα να λένε: «Άγιος, άγιος, άγιος, ο Κύριος ο Θεός, ο Παντοκράτορας», ο Ην και ο Ων και ο Ερχόμενος." Αποκ. 4:8

"Και όταν τα ζώα προσφέρουν δόξα και τιμή και ευχαριστία σ' αυτόν που κάθεται επάνω στον θρόνο, σ' αυτόν που ζει στους αιώνες των αιώνων," Αποκ. 4:9

"οι 24 πρεσβύτεροι θα πέσουν μπροστά σ' αυτόν που κάθεται επάνω στον θρόνο, και θα προσκυνήσουν αυτόν που ζει στους αιώνες των αιώνων, και θα βάλουν τα στεφάνια τους μπροστά στον θρόνο, λέγοντας:" Αποκ. 4:10

Αυτό είναι κάτι που γίνεται τώρα και θα συνεχίσει να γίνεται στους αιώνες των αιώνων! Δείτε τι λένε:

"Άξιος είσαι, Κύριε, να πάρεις τη δόξα και την τιμή και τη δύναμη· επειδή, εσύ έκτισες τα πάντα και για το θέλημά σου υπάρχουν και κτίστηκαν." Αποκ. 4:11

Εδώ υπάρχει ένας θησαυρός αποκαλύψεων! Εγώ θα επικεντρωθώ στο εξής:
Ξέρετε ότι αν οι πρωτόπλαστοι ΔΕΝ είχαν αμαρτήσει, σήμερα η εκκλησία ΔΕΝ θα υπήρχε; Και αυτό, επειδή ΔΕΝ θα υπήρχε τέτοια ανάγκη. Εκκλησία σημαίνει οι καλεσμένοι, οι ξεχωρισμένοι από τον κόσμο. 
Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσεις, την αστυνομία, τον στρατό, ακόμα και τα χρήματα. Όλα οι εξουσίες μας δόθηκαν από τον Θεό για την ομαλή λειτουργία ενός κράτους και για την προστασία του. 

Είναι πράγματα που σήμερα, στον έκπτωτο κόσμο που ζούμε, τα θεωρούμε δεδομένα και φυσιολογικά, αλλά ΔΕΝ θα υπήρχε ανάγκη να τα έχουμε αν ΔΕΝ υπήρχε η αμαρτία στον κόσμο και όλοι είμασταν τέλειοι (όπως μας προόρισε αρχικά ο Κύριος να είμαστε), ΔΕΝ αδικούσαμε κανέναν και αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον με αγάπη Θεού. 
Ο κόσμος συνεχώς αλλάζει, αλλά αυτό που διαβάσαμε εδώ είναι κάτι που ποτέ ΔΕΝ θα αλλάξει:
Ο Κύριος έπλασε τον άνθρωπο για το δικό Του θέλημα, για την δική Του ευχαρίστηση. Δεν μας προόρισε ούτε για δούλους, ούτε για κατοικίδια. Η απόλαυση του Κυρίου είναι η κοινωνία μαζί μας. 

Ο Θεός ΕΙΝΑΙ αγάπη, αυτή είναι η ουσία Του, και ο μόνος τρόπος για να εκφραστεί αυτή η αγάπη είναι η κοινωνία, όπου μπορεί να μας δώσει ΟΛΑ όσα έχει. Αυτή είναι η απόλυτη έκφραση της αγάπης: 

"Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή." Ιωάν. 3:16

Ο Υιός Του ο μονογενής που ο Κύριος μας έδωσε, ο Χριστός μας και το Πνεύμα Του που κατοικεί μέσα μας, είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορούσε να μας δώσει. Είναι τα πάντα! 
Όταν το δεις με αυτά τα μάτια, είναι φοβερό!


Όταν ο Θεός έδωσε την απόλυτη κυριαρχία της γης στον άνθρωπο, στον Αδάμ και την Εύα, και όταν αυτός ανυπάκουσε, ο Ιησούς έπρεπε να γίνει άνθρωπος για να κερδίσει πίσω την εξουσία που είχε παραδοθεί στον διάβολο εξ' αιτίας αυτής της ανυπακοής. 
Και μόλις το πέτυχε αυτό με την σταυρική θυσία και ανάστασή Του, μας επέστρεψε την εξουσία αυτή. 

"Και καθώς ο Ιησούς τους πλησίασε, τους μίλησε, λέγοντας: Δόθηκε σε μένα κάθε εξουσία στον ουρανό και επάνω στη γη." Ματθ. 28:18

"Δέστε, σας δίνω εξουσία στο να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς, κι επάνω σε όλη τη δύναμη του εχθρού· και ΤΙΠΟΤΕ δεν θα σας βλάψει." Λουκ. 10:19

Και ξέρετε ποια είναι η διαφορά του τότε με του τώρα;

Στον Αδάμ έδωσε απόλυτη εξουσία χωρίς περιορισμούς, ενώ σήμερα είμαστε συγκληρονόμοι μαζί Του: 

"Και αν είμαστε παιδιά, είμαστε και κληρονόμοι· κληρονόμοι μεν του Θεού, συγκληρονόμοι δε του Χριστού· αν συμπάσχουμε, για να γίνουμε και συμμέτοχοι της δόξας του." Ρωμ. 8:17

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν εμείς αποτύχουμε σε κάτι, Εκείνος ΔΕΝ αποτυχαίνει ποτέ, που σημαίνει ότι η εξουσία αυτή ΔΕΝ πρόκειτα ποτέ να ξαναχαθεί όπως χάθηκε στον κήπο της Εδέμ! 
Όταν υπάρχουν δύο συν-δικαιούχοι σε έναν λογαριασμό, χρειάζεται η υπογραφή ΚΑΙ των δύο για να εκτελεστεί η εντολή. Ακόμα και αν εμείς κάνουμε λάθος και υπογράψουμε να παραδώσουμε την εξουσία αυτή στον διάβολο όπως έκανε ο Αδάμ και η Εύα, ο Χριστός ΔΕΝ θα υπογράψει ποτέ! Φοβερό; 
 
Ο Θεός ΠΑΝΤΑ ήθελε να κυβερνά μέσα από τον άνθρωπο. Αυτό το βλέπουμε από την αρχή της Δημιουργίας. Παρ'όλη την αποτυχία του ανθρώπου, ο Κύριος ήρθε, παρέλαβε την χαμένη εξουσία και μας την έδωσε πίσω! 

-- Αυτό από μόνο του μας φανερώνει την καρδιά του Θεού! --

Γι' αυτό όταν δίνουμε στον Κύριο την ευχαριστία και την δοξολογία μας, Τον ευλογούμε. 

Είναι αμέτρητα τα εδάφια που μιλούν για αυτό:

"ΕΥΛΟΓΕΙ, ω ψυχή μου, τον Κύριο· και κάθε τι που είναι μέσα μου, το όνομά του το άγιο." Ψαλ. 103:1

" ΘΑ ευλογώ τον Κύριο σε κάθε στιγμή· ​η αίνεσή του θα είναι πάντοτε στο στόμα μου." Ψαλ. 34:1
"Στον Κύριο θα καυχάται η ψυχή μου· οι ταπεινοί θα ακούσουν και θα χαρούν." Ψαλ. 34:2
"Μεγαλύνατε μαζί μου τον Κύριο, και ας υψώσουμε μαζί το όνομά του." Ψαλ. 34:3

Το να ευλογούμε τον Κύριο είναι κάτι περισσότερο από λόγια. Είναι κάτι που βγαίνει από την καρδιά μας, από το πιο μικρό και απλό, έως και το πιο μεγάλο:

"Σε ευχαριστώ που ζω και αναπνέω".

"Σε ευχαριστώ για τον ήλιο που ανέτειλες και την καινούρια μέρα που ξημέρωσες".

"Σε ευχαριστώ που και σήμερα θα είσαι μαζί μου".

"Σε ευχαριστώ που η ζωή μου και η ζωή της οικογένειάς μου είναι στα χέρια Σου".

"Σε ευχαριστώ για τους αγγέλους Σου που με προστατεύουν".

"Σε ευχαριστώ για τη χάρη Σου που με ακολουθεί".  

Αυτό είναι που ευλογεί πραγματικά τον Θεό, γιατί Αυτός βλέπει στην καρδιά μας. 

Καταλαβαίνετε γιατί ξεκίνησα το μήνυμα αυτό με τα λόγια του Παύλου;

"Να χαίρεστε στον Κύριο πάντοτε· θα το πω ξανά: Να χαίρεστε." Φιλ. 4:4

Μια καρδιά ευχαριστίας έχει πάντα χαρά!

Έχετε σκεφτεί ποτέ τί έκαναν ο Αδάμ και η Εύα όταν τα δειλινά περπατούσαν μαζί με τον Κύριο μέσα στον κήπο της Εδέμ; Πριν την ανυπακοή τους δεν χρειαζόταν 

- ούτε να ζητήσουν κάτι από τον Θεό, επειδή τα είχαν ΟΛΑ,

- ούτε να προσεύχονται για άλλους, 

- ούτε να ζητούν συγχώρεση για κάποια αμαρτία τους,

- ούτε να επιτημούν τον εχθρό, επειδή δεν υπήρχε εχθρός. 

Το λέω αυτό, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της προσευχής μας επικεντρώνεται σε αυτά συνήθως. Δεν αναφέρεται στις Γραφές, αλλά όταν ο Αδάμ και η Εύα περπατούσαν μαζί με τον Κύριο φαντάζομαι δύο παιδιά γεμάτα ενθουσιασμό να τρέχουν στον Πατέρα και να του λένε τις εντυπώσεις τους και τις νέες ανακαλύψεις που είχαν από την βόλτα τους στον κήπο. 

- "Είδα αυτό το ζώο!,
- "γεύτηκα αυτό το φρούτο!, 
- "κολύμπησα σε εκείνη τη λίμνη!,
- "απόλαυσα την πανοραμική θέα από εκείνο το ύψωμα!"

Φανταστείτε τον ενθουσιασμό αλλά και τις ερωτήσεις που είχαν!
Φανταστείτε 2 παιδιά σε ένα τεράστιο μαγαζί παιχνιδιών και γλυκών! 
Μπορείτε να τη δείτε αυτήν την εικόνα; Μπορείτε να φανταστείτε την χαρά ενός Πατέρα όταν απολαμβάνει την παρέα των παιδιών Του με αυτόν τον τρόπο; 

Αυτό εννοεί το εδάφιο της Αποκάλυψης που διαβάσαμε πιο πριν:

"... εσύ Κύριε έκτισες τα πάντα και για το θέλημά Σου υπάρχουν και κτίστηκαν." Αποκ. 4:11

Έτσι λοιπόν είδαμε τρεις βασικές λειτουργίες της ευχαριστίας:

1. Αλλάζει την καρδιά μας απέναντι στον Θεό,

2. Είναι ένα όπλο ενάντια στον διάβολο
και

3. Ευλογεί τον Κύριο.

Ζούμε σε φοβερούς καιρούς. Έχουμε πράγματα που προηγούμενες γεννιές ούτε κατά διάνοια θα είχαν σκεφτεί. Σήμερα έχουμε τα έξυπνα κινητά, που μπορούμε ακόμα και να τα ρωτάμε πράγματα και να μας απαντούν! 
Όταν ευχαριστούμε τον Κύριο για όλη αυτήν την τεχνολογία και την ευημερία που απολαμβάνουμε, ευλογούμε την καρδιά Του!

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η αγάπη του Θεού ΔΕΝ εξαρτάται από αυτό που κάνουμε γι' Αυτόν ή γι' αυτό που Του προσφέρουμε. 
Σίγουρα οι πράξεις μας έχουν σημασία, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο Θεός μας αγαπάει περισσότερο από αυτό που κάνουμε (ή που ΔΕΝ κάνουμε γι' Αυτόν).

Εάν λοιπόν επικεντρώνεσαι περισσότερο στο να κάνεις πράγματα για να ευχαριστήσεις τον Θεό, αντί να είσαι μια ευλογία για Εκείνον με μια καρδιά ευχαριστίας και δοξολογίας, να ξέρεις ότι έτσι ΔΕΝ τον ευλογείς.  

Δείτε τι γράφει ο Ησαΐας: 

"Ποια ανάγκη έχω από την πληθώρα των θυσιών σας; λέει ο Κύριος· είμαι χορτάτος από ολοκαυτώματα κριαριών, και από το πάχος των σιτευτών· και δεν αρέσκομαι σε αίμα ταύρων ή αρνιών ή τράγων." Ησ. 1:11

Ακόμα και αν φαινομενικά κάνεις τα πάντα σωστά, αν η καρδιά σου ΔΕΝ είναι εκεί που πρέπει, τότε ο Κύριος ΔΕΝ ευαρεστείται. Αυτό γράφει ο Παύλος στην επιστολή του:

"Αν μιλάω τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, έγινα ένα κομμάτι χαλκός που βγάζει ήχους ή ένα κύμβαλο που ξεκουφαίνει." A'Κορ. 13:1

"Και αν έχω προφητεία, και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετατοπίζω βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, δεν είμαι τίποτε." A'Κορ. 13:2
"Και αν διανείμω όλα τα υπάρχοντά μου, και αν παραδώσω το σώμα μου για να καώ, αλλά δεν έχω αγάπη, τίποτε δεν ωφελούμαι." A'Κορ. 13:3

Ο Κύριος ΔΕΝ ενδιαφέρεται για τις πράξεις μας τόσο, όσο για την καρδιά μας. Όταν η καρδιά μας είναι στη σωστή θέση, και οι πράξεις θα ακολουθήσουν. 

"Ο Κύριος ο Θεός σου, που είναι στο μέσον σου, ο δυνατός, θα σε σώσει, θα ευφρανθεί σε σένα με χαρά, θα αναπαύεται στην αγάπη του, θα ευφραίνεται σε σένα με άσματα." Σοφ. 3:17

Η Εβραϊκή απόδοση του "θα ευφρανθεί σε σένα με χαρά", εννοεί με χορό και σβούρες! Όταν λατρεύουμε τον Κύριο, άγγελοι χορεύουν και τραγουδούν μαζί μας! 
Ο Θεός μας αγαπάει και πρέπει να ανταποκρινόμαστε στην αγάπη Του αυτή με δοξολογία και ευχαριστία. 

Η λέξη -σε ευχαριστώ- σήμερα σπανίζει να την ακούσεις. Η αχαριστία και η αγνωμοσύνη των ανθρώπων είναι ένα από τα σημεία των έσχατων καιρών. Είναι ένα σημείο της φιλαυτίας που κυριαρχεί. Σκεφτόμαστε μόνον τον εαυτό μας και δεν μας ενδιαφέρει κανείς άλλος. 

Πρέπει να μάθουμε να είμαστε ευγνώμονες και να ευλογούμε τους άλλους αντί να προσπαθούμε να τους "στραγγίξουμε" με τις δικές μας ανάγκες και προβλήματα. 
Δεν αμφισβητούμε ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά, όμως ΠΑΝΤΑ μπαίνουμε στις αυλές του Κυρίου με δοξολογία και ύμνο και Του παραθέτουμε τα αιτήματά μας με ευχαριστία.  
Η κατάσταση στον κόσμο σήμερα μπορεί να φαίνεται άσχημη, αλλά ευχαριστούμε τον Θεό επειδή θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα. 

Η ευχαριστία φέρνει δόξα στον Κύριο και φανερώνει άνθρωπο με ταπεινή καρδιά, επειδή αναγνωρίζει πως ό,τι έχει στη ζωή του τα οφείλει στον Κύριο και όχι στις δικές του ικανότητες. 
Ο Θεός είναι η πηγή μας:

"Επειδή, ποιος σε ξεχωρίζει από τον άλλον; Και τι έχεις που δεν το πήρες; Αν, όμως, πραγματικά το πήρες, γιατί καυχάσαι σαν να μη το πήρες;" A'Κορ. 4:7

Πόσες φορές έχεις κάνει κάτι καλό σε κάποιον και δεν άκουσες ούτε ένα ευχαριστώ; Τα παιδιά συνήθως είναι έτσι με τους γονείς τους, επειδή νομίζουν πως ό,τι καλό τους κάνουν οι γονείς τους, τους το οφείλουν. 
Ένα ευχαριστώ από καρδιάς είναι τόσο όμορφο και προς τον Θεό, αλλά και προς τους ανθρώπους. 

"Και κάθε τι, ό,τι αν κάνετε, με λόγο ή με έργο, όλα να τα κάνετε στο όνομα του Κυρίου Ιησού, ευχαριστώντας διαμέσου αυτού τον Θεό και Πατέρα." Κολ. 3:17

"Σε ΟΛΑ να ευχαριστείτε· επειδή, αυτό είναι το θέλημα του Θεού σε σας εν Χριστώ Ιησού." A'Θεσ. 5:18

Η ευχαριστία ανοίγει πνευματικές πόρτες και μας βοηθάει να βιώνουμε όλο και περισσότερο το υπερφυσικό στη ζωή μας.

Ο προφήτης Ιωνάς ελευθερώθηκε από την κοιλιά του κήτους μόλις πρόσφερε θυσία ευχαριστίας:

"Αυτοί που τηρούν τις ματαιότητες του ψέματος, εγκαταλείπουν το έλεός τους.
Εγώ, όμως, θα θυσιάσω σε σένα με φωνή αίνεσης· θα αποδώσω όσα ευχήθηκα· η σωτηρία προέρχεται από τον Κύριο.
Και ο Κύριος πρόσταξε το κήτος, και ξέρασε τον Ιωνά επάνω στην ξηρά." Ιων. 2:8-10

Ο Ιησούς πολλαπλασίασε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια όχι προσευχόμενος γι' αυτό, αλλά ευχαριστώντας απλώς τον Θεό.

‭‭"Και ο Ιησούς πήρε τα ψωμιά, και αφού ευχαρίστησε, τα μοίρασε στους μαθητές, και οι μαθητές στους καθισμένους· το ίδιο και από τα ψάρια, όσο ήθελαν.
Και αφού χόρτασαν, λέει στους μαθητές του: Μαζέψτε τα κομμάτια που περίσσεψαν, για να μη χαθεί τίποτε." Ιωάν. 6:11-12

Ομοίως, η απόδοση ευχαριστίας ήταν που απελευθέρωσε τη δύναμη του Θεού στον τάφο του Λαζάρου:

‭‭"Σήκωσαν, λοιπόν, την πέτρα, όπου ήταν τοποθετημένος ο νεκρός. Και ο Ιησούς, αφού ύψωσε τα μάτια επάνω, είπε: Πατέρα, σε ευχαριστώ, ότι με άκουσες.
Και εγώ γνώριζα ότι πάντοτε με ακούς· αλλά, για το πλήθος, που στέκεται ολόγυρα, το είπα, για να πιστέψουν ότι εσύ με απέστειλες.
Και όταν τα είπε αυτά, κραύγασε με δυνατή φωνή: Λάζαρε, έλα έξω.
Και ο πεθαμένος βγήκε έξω, δεμένος τα πόδια και τα χέρια με τα σάβανα· και το πρόσωπό του ήταν ολόγυρα δεμένο με σουδάρι. Ο Ιησούς λέει σ' αυτούς: Λύστε τον, και αφήστε τον να περπατήσει." Ιωάν. 11:41-44

Ο Απόστολος Παύλος είπε στο Α' Τιμόθεο:

"Επειδή, κάθε κτίσμα τού Θεού είναι καλό, και κανένα δεν είναι απορρίψιμο, όταν παίρνεται με ευχαριστία·
επειδή, αγιάζεται διαμέσου τού λόγου τού Θεού και διαμέσου τής προσευχής." A'Τιμ. 4:4-5

Αυτά τα πράγματα αποτελούν τη βάση της πίστης μας, ακόμα και όταν προσευχόμαστε στο τραπέζι για το φαγητό μας.

Ο Κύριος μας αγαπάει και μας έδωσε τα πάντα: 

"καθώς μάς έκλεξε διαμέσου αυτού πριν από τη δημιουργία τού κόσμου, για να είμαστε άγιοι και χωρίς ψεγάδι μπροστά του με αγάπη·" Εφεσ. 1:4
"αφού μας προόρισε σε υιοθεσία διαμέσου τού Ιησού Χριστού στον εαυτό του, σύμφωνα με την ευδοκία τού θελήματός του," Εφεσ. 1:5
"σε έπαινον της δόξας τής χάρης του, με την οποία μάς χαρίτωσε με τον αγαπημένο του·" Εφεσ. 1:6

Η ευχαριστία και η δοξολογία μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να Του προσφέρουμε. 

Αμήν;

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου