.............................................................................

.............................................................................

Translate

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Νηστεία 21 ημερών - Εισαγωγή και πρακτικές συμβουλές

 Από Αργύρης Σιμώνης

Πολλοί από εσάς το έχετε ήδη κάνει, αλλά για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμα, έχετε σκεφτεί τι θα γινόταν αν κάθε μέρα, επί 21 μέρες, αναζητούσατε το πρόσωπο του Κυρίου με νηστεία; 
Το έχουμε κάνει, και θα το ξανακάνουμε μαζί σας από αυτή τη Δευτέρα, 8-28 Ιανουαρίου. 
Ο λόγος που το κάνουμε τώρα, είναι επειδή από την αρχή της χρονιάς θέλουμε να δώσουμε την προτεραιότητά μας στον Κύριο επειδή 

"...ζητούμε ΠΡΩΤΑ τη βασιλεία τού Θεού, και τη δικαιοσύνη Του· και όλα αυτά (που έχουμε ανάγκη) θα μας προστεθούν." Ματθ. 6:33

---------

-- Η νηστεία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, επειδή είναι ένας Βιβλικός τρόπος που ταπεινωνόμαστε μπροστά στον Θεό. Και όταν το κάνουμε αυτό ο Κύριος υπόσχεται:

"... «Ο Θεός στους υπερήφανους αντιτάσσεται, στους ταπεινούς όμως δίνει χάρη»." Ιακ. 4:6

"Ταπεινωθείτε μπροστά στον Κύριο και θα σας υψώσει." Ιακ. 4:10

Η νηστεία έχει και φυσικές αλλά και πνευματικές ωφέλειες για εμάς:

-- Είναι ένας Βιβλικός τρόπος για να υποτάξουμε τις επιθυμίες της σάρκας. Δίνουμε προτεραιότητα στις πνευματικές μας ανάγκες έναντι των φυσικών. 

-- Είναι προετοιμασία για τους επερχόμενους πειρασμούς. Εκπαιδεύεις το σώμα σου να μην παίρνει πάντα αυτό που θέλει. 

-- Γίνεται αποβολή περιττού βάρους και αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

-- Η νηστεία είναι το κλειδί που θα αναζωπυρώσει το πάθος σου για τον Κύριο και ξεχωρίζει αυτούς που απλά εύχονται για αναζωπύρωση, από αυτούς που πραγματικά ζουν την αναζωπύρωση.  

--------

-- Πρακτικές συμβουλές --

1. Πότε και πώς;

Επιλογή κατάλληλης νηστείας σε εγκυμονούσες ή θηλάζουσες γυναίκες. Δεν επιτρέπεται σε μια έγκυο γυναίκα να κάνει πλήρη αποχή από φαγητό. Υπάρχουν άλλες επιλογές που θα αναφέρω αργότερα. 

Οι κάτω των 18 ετών θα πρέπει να νηστεύουν μόνο υπό την συμβουλή και επίβλεψη των γονιών τους. 

Αν παίρνετε φάρμακα ή έχετε προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

- Την περίοδο της νηστείας, αποφύγετε έντονες δραστηριότητες που απαιτούν υψηλή κατανάλωση ενέργειας.

----------

2. Κίνητρα

Η νηστεία ΔΕΝ επιβάλλεται, αλλά γίνεται εθελοντικά. Ακόμα και αν στην εκκλησία σου για παράδειγμα ο ποιμένας ορίσει νηστεία για ορισμένο χρόνο και για συγκεκριμένο στόχο, είναι κάτι που ΔΕΝ μπορεί να σου επιβληθεί μέσω φόβου ή ενοχής.     

Μια πολυήμερη νηστεία θα πρέπει να γίνεται μόνον κατόπιν καθοδήγησης του Κυρίου σε ΕΣΕΝΑ προσωπικά, και όχι να μιμηθείς κάποιον άλλον τον οποίον  ο Κύριος οδήγησε να το κάνει. 

---------

3. Σωστή προετοιμασία. 

Προετοίμασε την καρδιά σου πριν ξεκινήσεις τη νηστεία. Μείνε σε προσευχή και ζήτησε από τον Κύριο να σε οδηγήσει στην νηστεία. 

----------

4. Ποια είναι η σωστή νηστεία;

Βιβλικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας νηστείας, όπως δεν υπάρχει κανένα εδάφιο που να μιλάει για νηστεία 21 ημερών. 
Για όσους μπορούν να μείνουν 21 μέρες χωρίς φαγητό, ας το κάνουν. Όσοι ΔΕΝ μπορούν, υπάρχει για παράδειγμα η νηστεία του Δανιήλ, 

"Ο Δανιήλ, όμως, έβαλε στην καρδιά του να μη μολυνθεί από τα φαγητά τού βασιλιά ούτε από το κρασί που έπινε εκείνος· γι' αυτό, παρακάλεσε τον αρχιευνούχο να μη μολυνθεί." Δαν. 1:8
"Δοκίμασε, παρακαλώ, τους δούλους σου για δέκα ημέρες· κι ας μας δοθούν όσπρια να τρώμε, και νερό να πίνουμε·" Δαν. 1:12
"Και μετά το τέλος των δέκα ημερών, τα πρόσωπά τους φάνηκαν ωραιότερα και παχύτερα στη σάρκα, από όλους τους νέους, που έτρωγαν τα φαγητά τού βασιλιά." Δαν. 1:15

- Αυτό που σας ενθαρρύνουμε να κάνετε είναι να σκεφτείτε και να προσευχηθείτε τι μπορείτε ΕΣΕΙΣ να κάνετε τις 21 ημέρες που ξεκινούμε αυτήν την νηστεία. Ζητήστε από τον Κύριο να σας δείξει ποια νηστεία σας ταιριάζει

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να νηστέψετε για 21 μέρες, νηστέψτε όσες μέρες εσείς μπορείτε. Η συμβουλή μου είναι στην περίοδο της νηστείας να μην επικεντρωθείτε τόσο στην επιλογή του φαγητού σας, όσο στην ΠΡΟΣΕΥΧΗ και στην ΕΚΖΗΤΗΣΗ του Κυρίου. 

Η νηστεία είναι μια πράξη θυσίας. Αν είσαι νέος και υγιής και στην καθημερινότητά σου αρκείσαι με ένα καλό γεύμα κάθε μέρα, τότε άνετα μπορείς να νηστέψεις για 21 μέρες με πλήρη αποχή από φαγητό. Πίνεις μόνο νερό και χυμούς.  

Αν έχεις θέματα υγείας ή έχεις μια δουλειά που απαιτεί έντονη σωματική κίνηση και κατανάλωση ενέργειας, τότε 
σίγουρα είναι καλό να επιλέξεις μια άλλη νηστεία, που όμως θα συνεχίσει να περιλαμβάνει το στοιχείο αυτό της θυσίας που ανέφερα προηγουμένως. 

~~ Το τι και πώς θα νηστέψεις, αφορά αποκλειστικά εσένα και τον Κύριο. ~~

----------------

5. Τι κάνω κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Αν δεν το κάνεις ήδη, ξύπνα λίγο πιο νωρίς και ξεκίνα το πρωινό σου με προσευχή.
Γέμισε τον χρόνο σου μελετώντας το λόγο του Θεού, μείνε σε προσευχή και εκζήτηση της παρουσίας του Κυρίου.  
Άρχισε να απομνημονεύεις εδάφια που σου έχουν μιλήσει και σου έχουν δώσει αποκαλύψεις. Προσευχήσου σε γλώσσες. 

Όταν κάποιος λέει ότι νηστεύει και μένει χωρίς φαγητό αλλά συνεχίζει να είναι με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας ειδήσεις, ταινίες και σαπουνόπερες, τότε ΔΕΝ κάνει νηστεία, αλλά δίαιτα. 
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο βασικός στόχος της νηστείας είναι να αποτραβιέσαι από άλλες δραστηριότητες και να αφιερώνεις τον χρόνο και την προσοχή σου στον Κύριο:

"Υποταχθείτε, λοιπόν, στον Θεό· αντισταθείτε στον διάβολο, και θα φύγει από σας." Ιακ. 4:7

~~ Ο λόγος που νηστεύουμε είναι για να έχουμε περισσότερο χρόνο με τον Κύριο και όχι για να κάνουμε άλλες δραστηριότητες. ~~

-----------

6. Πώς ολοκληρώνω την νηστεία; 

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πώς θα τελειώσουμε την νηστεία 21 ημερών που ξεκινήσαμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα φάμε την επόμενη μέρα της λήξης της νηστείας. Δεν μπορούμε απλά να ξεκινήσουμε να τρώμε κανονικά γεύματα ακριβώς όπως τρώγαμε και πριν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει σταδιακά, ανάλογα με το είδος της νηστείας που κάναμε.

Ο Κύριος να ευλογεί όλους εσάς που συμμετέχετε μαζί μας σε αυτήν την 21μερη νηστεία! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου