.............................................................................

.............................................................................

Translate

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Γιατί ο Ιησούς έπρεπε να υποφέρει;

 Από Αργύρης Σιμώνης

Συνήθως λέμε ότι ο Ιησούς πέθανε επάνω στο σταυρό. Αλήθεια είναι, αλλά οι Γραφές αναφέρουν ότι ο Ιησούς ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΕ επάνω στο σταυρό. Ο ίδιος μάλιστα το είπε αρκετές φορές στους μαθητές Του:

"Από τότε ο Ιησούς άρχισε να δείχνει στους μαθητές του, ότι πρέπει να πάει στα Ιεροσόλυμα, και να πάθει πολλά από τους πρεσβύτερους και τους αρχιερείς και τους γραμματείς, και να ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ, και την τρίτη ημέρα να αναστηθεί." (Ματθ. 16:21)

Γιατί λοιπόν ο Ιησούς δεν έπρεπε απλά να πεθάνει,αλλά να ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ και μάλιστα μαρτυρικά; Γιατί έπρεπε να υποφέρει; 

---- Θα σας εξηγήσω τι σημαίνει ΕΞΙΛΑΣΜΟΣ. 
 
Η λέξη εξιλασμός εμπεριέχει τη βασική ιδέα του εξευμενισμού ή της ικανοποίησης, ιδιαιτέρως προς τον Θεό. Ο εξιλασμός είναι πράξη που περιλαμβάνει δύο μέρη, τον εξευμενισμό της οργής του προσβεβλημένου προσώπου και τη συμφιλίωση μαζί του.

"Κι Αυτός είναι μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας· και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου τού κόσμου." (Α'Ιωάν. 2:2)

Στην Καινή Διαθήκη, η πράξη του εξιλασμού αναφέρεται πάντοτε στο έργο του Θεού προς τον άνθρωπο και όχι στις θυσίες ή στα δώρα που προσφέρει ο άνθρωπος προς τον Θεό. 
Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι ο άνθρωπος είναι τελείως ανίκανος να ικανοποιήσει τη δικαιοσύνη του Θεού. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια υπηρεσία, θυσία ή δώρο που μπορεί να προσφέρει ο άνθρωπος για να εξευμενίσει την άγια οργή του Θεού ή να ικανοποιήσει την τέλεια δικαιοσύνη Του. 

~~ Γι' αυτόν τον λόγο ο Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο με ανθρώπινο σώμα για να καταστεί η τέλεια θυσία για την αμαρτία:

"Γι' αυτό, έπρεπε να ομοιωθεί σε όλα με τους αδελφούς, για να γίνει ελεήμονας και πιστός Αρχιερέας σ' αυτά που αφορούν τον Θεό, για να κάνει εξιλέωση χάρη των αμαρτιών τού λαού." (Εβρ. 2:17) ~~

Η λέξη εξιλασμός χρησιμοποιείται σε πολλά εδάφια για να εξηγήσει τι πραγματοποίησε ο Χριστός δια του θανάτου Του στον σταυρό. 

"δεδομένου ότι, ΟΛΟΙ αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα τού Θεού·" (Ρωμ. 3:23)
"ανακηρύσσονται, όμως, δίκαιοι, δωρεάν, με τη χάρη του, διαμέσου τής απολύτρωσης που έγινε με τον Ιησού Χριστό·" (Ρωμ. 3:24)
"τον οποίο ο Θεός προκαθόρισε ως μέσον ΕΞΙΛΕΩΣΗΣ διαμέσου τής πίστης, με βάση το αίμα Του, προς φανέρωση της δικαιοσύνης του, για την άφεση των αμαρτημάτων, που έγιναν στο παρελθόν, μέσα στη μακροθυμία τού Θεού·" (Ρωμ. 3:25)

~~ Τα εδάφια αυτά αποτελούν κλειδί στην επιχειρηματολογία του Παύλου στην επιστολή προς Ρωμαίους, και βρίσκονται πραγματικά στην καρδιά του μηνύματος όλου του ευαγγελίου (=τα καλά νέα). ~~

Αυτό που άξιζε σε όλους μας ήταν η κόλαση. Ο μόνος τρόπος που ένας χαμένος αμαρτωλός (ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ) μπορεί να συμφιλιωθεί με τον άγιο Θεό είναι ΜΟΝΟ διαμέσου του θανάτου του Χριστού πάνω στον σταυρό και της ανάστασής Του την τρίτη μέρα. 

Η θαυμάσια αλήθεια του ευαγγελίου είναι ότι οι χριστιανοί σώζονται από την οργή του Θεού και συμφιλιώνονται με τον Θεό, όχι διότι 

"εμείς αγαπήσαμε τον Θεό, αλλά ότι αυτός μας αγάπησε και απέστειλε τον Υιό του ως μέσον ΕΞΙΛΑΣΜΟΥ για τις αμαρτίες μας" (Α'Ιωάν. 4:10)

~~ Είναι πολύ σημαντικο να το καταλάβουμε αυτό. Ο Χριστός έκανε 2 πράγματα:

1. Μας εξιλέωσε, δηλαδή μέσω της θυσία Του ικανοποιήθηκε επάνω Του ΟΛΗ η οργή του Θεού για την αμαρτία ΟΛΗΣ της ανθρωπότητας 

ΚΑΙ 

2. Αποδόθηκε ΤΕΛΕΙΑ δικαιοσύνη ! ~~

"Κι Αυτός είναι μέσον ΕΞΙΛΑΣΜΟΥ για τις αμαρτίες μας· και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου τού κόσμου." (Α'Ιωάν. 2:2)

--------------------------

---- ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ;

Ας δούμε πρακτικά πώς μπορεί να ικανοποιηθεί η οργή και πώς μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα εξετάσουμε κάποια σενάρια:

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος στην οικογένειά σου δολοφονείται. Κατά τη δίκη στο δικαστήριο, ο δράστης καταδικάζεται για τον φόνο, αλλά κάποιος άλλος (αθώος) έρχεται και λαμβάνει την τιμωρία που προοριζόταν για τον πραγματικό δράστη. 

Και σας ρωτάω: Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ικανοποιήσει την οργή σας για τον δολοφόνο; Φυσικά όχι! 
Απόδοση δικαιοσύνης έγινε; Φυσικά όχι! 

Σκεφτείτε και το άλλο ενδεχόμενο. Ναι, ο δράστης βρέθηκε ένοχος αλλά του δόθηκε χάρη. Τι θα λέγατε γι αυτό; Θα ικανοποιούσε αυτό την οργή σας; ΟΧΙ!
Θα είχαμε απόδοση δικαιοσύνης; ΟΧΙ! 

Κι όμως, αυτό που τυπικά βλέπουμε είναι ότι ο Ιησούς πήρε επάνω Του την τιμωρία που προοριζόταν για εμένα και μου δόθηκε χάρη. Και φυσικά αυτό είναι αλήθεια, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. 
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη εξιλασμός. 

Ξαναπάμε πίσω στη δίκη. Τι θα γινόταν αν το άτομο που κατηγορήθηκε για τον φόνο του συγγενή σας, αποδυκνείονταν στο δικαστήριο με μάρτυρες και αδιάσειστα στοιχεία ότι ΔΕΝ ήταν αυτός ο ένοχος; 
Και φέρνουν ένα άλλο άτομο στο δικαστήριο, όπου τελικά αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας (μάρτυρες, βίντεο, DNA), ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ένοχος του εγκλήματος. Καταδικάζεται και τιμωρείται. 

Ικανοποιεί αυτό την οργή σας; Φυσικά!
Έγινε απόδοση δικαιοσύνης; Φυσικά! 

Γιατί είπα αυτό το παράδειγμα; Είναι πολλοί αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Θεός μέσα στην τέλεια σοφία και γνώση Του, πήρε την αμαρτία μας και την έβαλε κυριολεκτικά επάνω στον Υιό Του. Πώς αλλιώς ο Θεός θα θανάτωνε τον ίδιο Του τον Υιό; Μπορούσε ο Θεός να σκοτώσει έναν αθώο; 

Δεν μπορεί να το συλλάβει το μυαλό μας, αλλά ο Ιησούς έγινε πραγματικά ΕΝΟΧΟΣ. Δεν είναι ότι πήραμε απλά χάρη από τη θανατική μας ποινή, ούτε ο Ιησούς, ένας αθώος, απλά πήρε επάνω Του την τιμωρία μας, αλλά έγινε ο ίδιος αμαρτία. Προσέξτε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο Παύλος:

"Επειδή, Eκείνον που ΔΕΝ γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη τού Θεού διαμέσου αυτού." (Β'Κορ. 5:21)

----------------------------------

Αυτοί που απορρίπτουν τον Χριστό ως Σωτήρα τους και αρνούνται να πιστέψουν σ' Αυτόν, ΔΕΝ έχουν ελπίδα σωτηρίας και θα αντιμετωπίσουν την οργή του Θεού που έχουν συσσωρεύσει για την ερχόμενη ημέρα της Κρίσης. Δεν υπάρχει πλέον άλλος εξιλασμός ή θυσία που μπορεί να πραγματοποιηθεί για τις αμαρτίες τους. 

"Με το οποίο θέλημα είμαστε αγιασμένοι διαμέσου τής προσφοράς τού σώματος του Ιησού Χριστού, που έγινε μια φορά για πάντα." (Εβρ. 10:10)
"Και κάθε ιερέας μεν στέκεται καθημερινά λειτουργώντας, και πολλές φορές προσφέροντας τις ίδιες θυσίες, οι οποίες ΔΕΝ μπορούν να αφαιρέσουν αμαρτίες." (Εβρ. 10:11)
"Αλλά, Αυτός, αφού πρόσφερε ΜΙΑ θυσία υπέρ των αμαρτιών, κάθησε για ΠΑΝΤΑ στα δεξιά τού Θεού," (Εβρ. 10:12)
"προσμένοντας στο εξής μέχρις ότου οι εχθροί του θα μπουν ως υποπόδιο των ποδιών του." (Εβρ. 10:13)
"Επειδή, με μία προσφορά ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ αυτούς που αγιάζονται." (Εβρ. 10:14)
"Μάλιστα, μας δίνει τη μαρτυρία και το Πνεύμα το Άγιο· επειδή, αφού είπε πρωτύτερα:" (Εβρ. 10:15)
"«Αυτή είναι η διαθήκη που θα κάνω σ' αυτούς ύστερα από τις ημέρες εκείνες, λέει ο Κύριος: Θα δώσω τούς νόμους μου στις καρδιές τους, και θα τους γράψω επάνω στις διάνοιές τους», προσθέτει:" (Εβρ. 10:16)
"«Και τις αμαρτίες τους και τις ανομίες τους δεν θα τις θυμάμαι πλέον»." (Εβρ. 10:17)
"Και όπου υπάρχει άφεση τούτων, δεν υπάρχει πλέον προσφορά για αμαρτία." (Εβρ. 10:18)

---------------------


Ο Χριστός είπε, 
«Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μέσω εμού» (Ιωάννης 14:6). 

Ο μόνος τρόπος εξευμενισμού (κάνω κάτι σε κάποιον που έχω εκνευρίσει για να τον ηρεμήσω), της οργής του Θεού εναντίον του αμαρτωλού ανθρώπου και συμφιλίωσης μας με τον Θεό είναι δια του Ιησού Χριστού.

~~~ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ~~~~

"Κι Αυτός είναι μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας· και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου τού κόσμου." (Α'Ιωάν. 2:2) 

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι αμαρτίες των απίστων πληρώθηκαν στην εξιλέωση του Χριστού: 

"Επειδή, γι' αυτό και κοπιάζουμε και χλευαζόμαστε, επειδή ελπίζουμε στον ζωντανό Θεό, που είναι Σωτήρας όλων των ανθρώπων, μάλιστα των πιστών." (Α'Τιμ. 4:10)

Φοβερή αλήθεια! Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι οι ατομικές αμαρτίες που θα στείλουν κάποιον στην κόλαση. Όλες οι αμαρτίες αυτές έχουν πληρωθεί. Είναι η αμαρτία της απόρριψης του Ιησού για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι άνθρωποι την ημέρα της Κρίσης!

Δείτε το βίντεο εδώ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου