.............................................................................

.............................................................................

Translate

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Το δώρο της δικαιοσύνης.

   Από Αργύρης Σιμώνης

"Επειδή, κατά ΧΑΡΗ είστε σωσμένοι, διαμέσου τής πίστης· κι αυτό δεν είναι από σας· είναι ΔΩΡΟ τού Θεού·" (Εφεσ. 2:8)

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις που θα αλλάξει τη ζωή μας, είναι να καταλάβουμε ότι έχουμε σωθεί κατά ΧΑΡΗ. 

~~ Ο λόγος του Θεού μας ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν χρειάζεται να θέσουμε πίστη από την μεριά μας για να λάβουμε τη δωρεά της χάρης του Θεού, όμως η Χάρη αυτή από μόνη της είναι αρκετή για να μας σώσει και δεν χρειάζεται συμπληρώματα ή προσθήκες. ~~

Εδώ να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι ούτε στο νόμο της σποράς και του θερισμού, ούτε στις επιπτώσεις που έχει η αμαρτία στη ζωή μας. Αυτό που θέλω να εστιάσω είναι το πώς κάποιος μπορεί να πάει στον Παράδεισο. 
 
Είμαι σίγουρος ότι όσοι από εσάς δεχτήκατε τον Χριστό σαν τον Μεσσία και Σωτήρα στη ζωή σας, τη στιγμή που το κάνατε ξέρατε βαθιά μέσα στην καρδιά σας ότι λάβατε κάτι που ΔΕΝ το αξίζατε. 

5 χρόνια αργότερα όμως, ίσως 10, ίσως και 20, δεν ξέρω, μόλις φτάσατε σε ένα άλλο επίπεδο και 

-αποκτήσατε μεγαλύτερη γνώση επάνω στις Γραφές, 
- κόψατε κακές συνήθειες, 
- αρχίσατε να μιλάτε καλύτερα, 
- να συμπεριφέρεστε καλύτερα και 
- να αμαρτάνετε λιγότερο από ότι αμαρτάνατε πριν, 

τώρα δηλαδή που γίνατε λίγο, ίσως και πολύ καλύτεροι, έχετε αρχίσει να πιστεύετε ότι η Χάρη του Θεού ίσως τελικά να χρειάζεται συμπληρώματα, δηλαδή ΚΑΙ καλά έργα για να είναι ολοκληρωμένη. 

Αυτήν την πλάνη θα καταρρίψω, και αν υπάρχουν μέσα σας οποιαδήποτε κατάλοιπα της νοοτροπίας των έργων και του νομικισμού, να είστε σίγουροι ότι θα εκδηλωθούν και θα αντιδράσετε με αυτά που θα ακούσετε. Σας υπόσχομαι όμως ότι αν σας αποκαλυφθούν αυτές οι αλήθειες, θα απολαύσετε μια ζωή χαράς, ειρήνης, ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας όπως δεν την έχετε εμπειριστεί ποτέ!

--------------------------------------

Πόσες φορές σαν παιδιά κάναμε αταξίες και προσπαθούσαμε να το καλύψουμε με ένα "αθώο" ψέμα; Όταν οι γονείς μας το ανακάλυπταναν, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να μας διώξουν από το σπίτι ή να μας αποκυρήξουν από παιδιά τους; Και βέβαια όχι.

Ο Θεός πιστεύετε ότι έχει σχέση μαζί μας επειδή κάνουμε τα σωστά πράγματα; Η μήπως επειδή ακριβώς έχουμε ΗΔΗ σχέση με τον Θεό, μπορούμε και κάνουμε τα σωστά πράγματα;  

"Επειδή, αν ο Αβραάμ ανακηρύχθηκε δίκαιος από τα έργα, έχει καύχημα· όχι, όμως, μπροστά στον Θεό." (Ρωμ. 4:2)
"Επειδή, τι λέει η γραφή: «Και πίστεψε ο Αβραάμ στον Θεό, και λογαριάστηκε σ' αυτόν για δικαιοσύνη»." (Ρωμ. 4:3)

-- 1. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πολλοί πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη που αναφέρεται εδώ, είναι να κάνεις καλές πράξεις. Δείτε όμως ποιος είναι ο Βιβλικός όρος της δικαιοσύνης:

~~ Δικαιοσύνη είναι η κατάσταση ενός ατόμου που είναι όπως θα έπρεπε να είναι, ώστε να είναι αποδεκτός από τον Θεό.~~  

Με άλλα λόγια, η δικαιοσύνη είναι αυτό που θα ήθελες να είσαι αλλά δεν είσαι, και που ο Θεός σε έκανε να είσαι. Δεν δικαιώθηκες δηλαδή με την δική σου ικανότητα, αλλά ήταν έργο Θεού. Ο Κύριος δηλαδή μας δικαίωσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τη Χάρη Του. Γι αυτό στο εδάφιο που διαβάσαμε λέει ότι αν ο Αβραάμ μπορούσε να δικαιωθεί από τα έργα θα είχε καύχημα.   

~~ Τα σημάδια από τα καρφιά στο σώμα του Χριστού μαρτυρούν ότι τον Παράδεισο ούτε τον αξίζουμε, ούτε τον κερδίζουμε με τα καλά μας έργα! Γιαυτό δεν χωράει καμία καύχηση και καμία υπερηφάνεια.~~

"Επειδή, αν και για το αμάρτημα του ενός (Αδάμ) βασίλευσε ο θάνατος διαμέσου τού ενός, πολύ περισσότερο, αυτοί που παίρνουν την αφθονία τής ΧΑΡΗΣ και της δωρεάς τής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, θα βασιλεύσουν με ζωή διαμέσου τού ενός Ιησού Χριστού)." (Ρωμ. 5:17)

Είμαι σίγουρος ότι ΟΛΟΙ θα θέλαμε "να βασιλεύουμε με ζωή". Ξέρετε πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Μόλις το διαβάσαμε:

Λαμβάνουμε τη Χάρη και τη ΔΩΡΕΑ της δικαιοσύνης που είναι μάλιστα δοσμένα με αφθονία! Αυτοί δηλαδή που βασιλεύουν στη ζωή δεν είναι οι καλοί εκτελεστές, αλλά οι καλοί αποδέκτες. Φοβερό!
Αυτοί που βασιλεύουν στη ζωή δεν είναι αυτοί που κάνουν τα σωστά πράγματα, αλλά αυτοί που ξέρουν να λαμβάνουν τη Χάρη. 
Και αυτοί που λαμβάνουν τη Χάρη του Θεού, λαμβάνουν και το ΔΩΡΟ της δικαιοσύνης. 

-------------------------

Όταν λέμε ότι κάποιος είναι δίκαιος, σημαίνει ότι κατά κύριο λόγο κάνει τα σωστά πράγματα και παίρνει τις σωστές αποφάσεις. 

Το ερώτημα είναι: 
Το άτομο αυτό είναι δικαιωμένο επειδή είναι δίκαιο, ή είναι δίκαιο (δηλαδή κάνει τα σωστά πράγματα) επειδή έχει ήδη δικαιωθεί;

~~ Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα ανατρέψει κάθε λάθος θεολογία που έχετε διδαχτεί όλα αυτά τα χρόνια. ~~   

Δεν δικαιώνεσαι επειδή κάνεις δίκαια έργα, αλλά επειδή ο Θεός σε δικαιώνει ΔΩΡΕΑΝ. Υπάρχουν χριστιανοί που πιστεύουν στη Χάρη του Θεού, αλλά στο 99% της πίστης τους έρχεται το 1% που λέει: 

"Ναι, η Χάρη του Θεού, αλλά..."
"Ναι, πιστεύω ότι σώθηκα κατά Χάρη, αλλά..."

Να σας πω τι συμβαίνει εδώ; Το 1% της νοοτροπίας των έργων και του νομικισμού είναι 99% υπερηφάνεια, επειδή η σωτηρία σου συνεχίζει να εξαρτάται από εσένα. Αν η σωτηρία σου εξαρτιόταν από εσένα, να είσαι σίγουρος ότι θα την είχες χάσει εδώ και πολύ καιρό.  
Και αυτό ισχύει για όλους μας!

~~ Η σωτηρία ΔΕΝ χάνεται, επειδή βασίζεται στη δωρεά της Χάρης του Θεού ~~.

"Ο τρόπος σας ας είναι αφιλάργυρος· αρκείστε στα παρόντα· επειδή, αυτός είπε: «Δεν θα σε αφήσω ούτε θα σε εγκαταλείψω»·" (Εβρ. 13:5)

Αυτό γίνεται ακόμα καλύτερο, επειδή ακόμα και όταν αδυνατούμε στην πίστη μας, Αυτός είναι πιστός:

"... αν απιστούμε, Εκείνος μένει πιστός· να αρνηθεί τον εαυτό του δεν μπορεί." (B'Τιμ. 2:13)

"Επειδή, αν μερικοί δεν πίστεψαν, τι με τούτο; Μήπως η απιστία τους θα καταργήσει την πίστη τού Θεού;" (Ρωμ. 3:3)

~~ Την Παλαιά Διαθήκη την έκανε ο Θεός με τον Μωϋσή, που τότε ήταν ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι την Καινή (καινούρια) Διαθήκη δεν την έκανε ο Θεός μαζί μας, αλλά με τον αλλά με τον ίδιο Του τον εαυτό. 

"Επειδή, ένας Θεός υπάρχει, ένας είναι και ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ιησούς Χριστός," (Α'Τιμ. 2:5)
"ο οποίος έδωσε τον εαυτό του αντίλυτρο για χάρη όλων, μια μαρτυρία που έγινε σε ορισμένους καιρούς," (Α'Τιμ. 2:6)


Γι αυτό ακριβώς αυτή η καινούρια (Καινή) Διαθήκη ΔΕΝ μπορεί να ακυρωθεί. ~~
Από τη στιγμή που θα καταλάβεις ότι ο Χριστός είναι πολύ καλύτερος στο να συγχωρεί από ότι είσαι εσύ, και ότι αυτή η συγχώρεση είναι ΔΩΡΟ, θα αλλάξει η ζωή σου!  

--------------------------------------

-- 2. Ο ΑΒΡΑΑΜ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ;

Δείτε τι είναι αυτό που ΟΛΟΙ μας κερδίζουμε:

"Επειδή, ο ΜΙΣΘΟΣ τής αμαρτίας είναι ΘΑΝΑΤΟΣ· το ΧΑΡΙΣΜΑ, όμως, του Θεού ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ διαμέσου τού Ιησού Χριστού τού Κυρίου μας." (Ρωμ. 6:23)

Αυτό που ΟΛΟΙ μας έχουμε κερδίσει είναι ο θάνατος, επειδή ΟΛΟΙ μας έχουμε αμαρτήσει. Εδώ φυσικά δεν μιλάει για φυσικό θάνατο.

"Αν, όμως, είναι κατά χάρη, δεν είναι πλέον από έργα· επειδή, τότε η χάρη δεν γίνεται πλέον χάρη. Αν, όμως, είναι από έργα, δεν είναι πλέον χάρη· επειδή, το έργο δεν είναι πλέον έργο." (Ρωμ. 11:6)

Με άλλα λόγια, αυτό που λέει ο Παύλος εδώ είναι ότι αν η σωτηρία είναι μισθός, τότε δεν είναι δώρο. Και αν είναι δώρο, τότε δεν μπορεί να είναι μισθός, δεν μπορεί να κερδηθεί δηλαδή. 
Είναι ή το ένα, ή το άλλο. Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο μαζί. (Το μπάλωμα στο καινούριο ρούχο, το κρασί σε παλιά ασκιά).

"ΟΛΟΙ, πραγματικά, γίναμε σαν ένα ακάθαρτο πράγμα, και όλη η δικαιοσύνη μας είναι σαν ένα ρυπαρό ιμάτιο· ..." (Ησ. 64:6)

"Επειδή, Εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, Τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ τού Θεού διαμέσου Αυτού." (Β'Κορ. 5:21)

~~ Αυτός είναι ο ορισμός της Χάρης. Η σωτηρία δεν είναι ένας στόχος που προσπαθούμε να πετύχουμε, αλλά ένα ΔΩΡΟ που μας χαρίζεται για να το λάβουμε. ~~

------------------------------------

3. ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΒΡΑΑΜ; 

Έπρεπε να πιστέψει ώστε να λογαριαστεί σε αυτόν δικαιοσύνη. 

"Του είπαν, λοιπόν: Τι να κάνουμε για να εργαζόμαστε τα ΕΡΓΑ τού Θεού;" (Ιωάν. 6:28)
"Ο Ιησούς αποκρίθηκε και τους είπε: Τούτο είναι ΤΟ έργο τού Θεού, να πιστέψετε σ' Αυτόν (Χριστό) τον Οποίον Εκείνος απέστειλε." (Ιωάν. 6:29)

"Και όταν έρθει Εκείνος, θα ελέγξει τον κόσμο για αμαρτία, και για δικαιοσύνη, και για κρίση·" (Ιωάν. 16:8)
"για αμαρτία μεν, επειδή δεν πιστεύουν σε μένα·" (Ιωάν. 16:9)

Αυτή είναι και η μοναδική αμαρτία που θα στείλει κάποιον στην κόλαση. Το να απορρίψεις δηλαδή τον Σωτήρα που προσφέρει σωτηρία!

Διαβάζω ξανά Εφεσίους 2:8-10:

"Επειδή, κατά ΧΑΡΗ είστε (ΗΔΗ) σωσμένοι, ΔΙΑΜΕΣΟΥ τής πίστης· κι αυτό δεν είναι από σας· είναι ΔΩΡΟ τού Θεού·" (Εφεσ. 2:8)
"ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑ, ώστε να μη καυχηθεί κάποιος." (Εφεσ. 2:9)
"Επειδή, δικό Του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό ΓΙΑ καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ' αυτά." (Εφεσ. 2:10)

~~ Ο Θεός θέλει να κάνουμε καλά έργα και μας έπλασε για να κάνουμε καλά έργα. Με άλλα λόγια, ΔΕΝ σωζόμαστε ΑΠΟ τα καλά μας έργα, αλλά ΓΙΑ ΝΑ κάνουμε καλά έργα. Τα καλά μας έργα δεν είναι η πληρωμή για τη σωτηρία μας, αλλά ο ΚΑΡΠΟΣ της σωτηρίας μας. 
Δεν κάνουμε καλά έργα για να σωθούμε, αλλά ΘΕΛΟΥΜΕ να κάνουμε καλά έργα επειδή ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΜΕΝΟΙ. ~~

Είμαστε δικαιωμένοι μπροστά στον Θεό όχι επειδή εμείς κάναμε κάτι σωστό, αλλά επειδή ο Χριστός έκανε αυτό που ήταν σωστό, και εμείς πιστέψαμε σε Αυτόν. 

Ξέρετε γιατί όταν ερχόμαστε στον Χριστό αλλάζει η συμπεριφορά μας και οι τρόποι μας; Επειδή γίνεται μια μεταμόρφωση μέσα μας και πλέον δε θέλουμε να κάνουμε πράγματα που συνηθίζαμε να κάνουμε παλιά και δεν έπρεπε να τα κάνουμε:

"Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα· τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια." (Β'Κορ. 5:17)

Όταν ο Θεός μας δικαιώνει, παραμένουμε δικαιωμένοι ακόμα και όταν τα κάνουμε θάλασσα, επειδή η δικαίωσή μας δεν βασίζεται στις δικές μας επιδόσεις, αλλά σε αυτό που έκανε ο Χριστός για εμάς. 

Αμήν!

Δείτε το βίντεο εδώ:










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου