.............................................................................

.............................................................................

Translate

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Πνευματικά χαρίσματα-Εισαγωγή.

 Από Αργύρης Σιμώνης

Η εκκλησία της Κορίνθου στην οποία γράφει ο Παύλος, είναι μια εκκλησία που ΗΔΗ κινείται στα πνευματικά χαρίσματα. Στο κεφ.14 τους δίνει μάλιστα οδηγίες για τη σωστή χρήση των χαρισμάτων αυτών: 

"επειδή, ο Θεός δεν είναι Θεός ακαταστασίας, αλλά ειρήνης, όπως σε όλες τις εκκλησίες των αγίων." Α' Κορ. 14:33

Η διδασκαλία επάνω στα χαρίσματα απεικονίζει την ενότητα του Σώματος του Χριστού. Πιστεύω ότι εκεί δίνεται και όλη η έμφαση της επιστολής αυτής.

--------------

Υπάρχει και προηγούμενη επιστολή που ο Παύλος έγραψε στους Κορίνθιους η οποία δεν γνωρίζουμε τι απέγινε, και μάλιστα είχε λάβει και απάντηση:

"Σας ΕΓΡΑΨΑ στην επιστολή, να μη συναναστρέφεστε με πόρνους." (Α'Κορ. 5:9)

"ΓΙΑ όσα, όμως, μου ΓΡΑΨΑΤΕ, είναι καλό στον άνθρωπο να μη αγγίζει γυναίκα." (Α'Κορ. 7:1)

--------------

Στα κεφάλαια 12-14 της Α'Κορ., ο Παύλος αντιμετωπίζει την άγνοια των πιστών επάνω στα πνευματικά χαρίσματα:

"ΣΕ σχέση δε με τα πνευματικά (χαρίσματα), αδελφοί, δεν θέλω να είστε σε άγνοια." (Α'Κορ. 12:1)

Ακόμα και σήμερα, υπάρχει μια ομάδα χριστιανών που δεν ξέρουν την δωρεά του Πνεύματος που έχουν ΗΔΗ λάβει, και συνεπώς ΔΕΝ μπορούν να κινηθούν στα χαρίσματα.
Υπάρχει και μια άλλη ομάδα χριστιανών, που έχουν πιστέψει ότι όλα αυτά τα χαρίσματα παρήλθαν μετά τον πρώτο αιώνα μαζί με τον θάνατο των αποστόλων. 
Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι τελευταίοι βρίσκονται σε μεγαλύτερη άγνοια από τους πρώτους. 

Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό, πέρα της άγνοιας, είναι πιστεύω ο φόβος. Πολλές φορές αυτό που ο άνθρωπος δεν γνωρίζει, του προκαλεί φόβο. 

----------------

Πολλοί χριστιανοί έχουν άγνοια για το Άγιο Πνεύμα. Και για να μην παρεξηγηθώ, όταν κάποιος έχει άγνοια για κάτι δε σημαίνει ότι είναι ανόητος. Σημαίνει ότι είτε ότι δεν το έχει διδαχθεί, είτε έχει λάβει λανθασμένες πληροφορίες επάνω σε αυτό το θέμα.  

Κατά το λεξικό, η αρχική ερμηνεία της λέξης "πνευματικά" που αναφέρεται εδώ ο Παύλος, είναι "αυτά που αναφέρονται στον αέρα, στην αναπνοή" (π.χ. ηλεκτρικά και πνευματικά εργαλεία, υδραυλικά και πνευματικά συστήματα).

Να δούμε ξανά τα λόγια του Παύλου εφαρμόζοντας αυτήν την ερμηνεία στην Α'Κορ. 12:1;

"ΣΕ σχέση δε με τα χαρίσματα ενεργούμενα από την πνοή του Θεού, δεν θέλω να είστε σε άγνοια." 

Με άλλα λόγια, αυτό που προσπαθεί να μας πει εδώ ο Παύλος είναι ότι τα χαρίσματα αυτά στα οποία θα αναφερθεί στη συνέχεια, εκδηλώνονται μόνον όταν ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ στο Άγιο Πνεύμα να τα "πνεύσει" ή αλλιώς να τα ενεργήσει μέσα μας. 
Όσον αφορά λοιπόν τα πνευματικά χαρίσματα, ούτε και εγώ θέλω να έχετε άγνοια. 

---------------------------------------------


--- ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ 

Τα χαρίσματα δεν τα βρίσκουμε μόνον στην Α' Κορ. επιστολή. Υπάρχουν αναφορές και σε άλλα σημεία.

(Επιστολή προς Ρωμαίους κεφ. 12, επτά σε σύνολο):

"Έχοντας, μάλιστα, διάφορα χαρίσματα, σύμφωνα με τη χάρη που δόθηκε σε μας, είτε ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ, ας προφητεύουμε σύμφωνα με την αναλογία τής πίστης·" (Ρωμ. 12:6)
"είτε ΔΙΑΚΟΝΙΑ, ας καταγινόμαστε στη διακονία· είτε κάποιος διδάσκει, ας καταγίνεται στη ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ·" (Ρωμ. 12:7)
"είτε κάποιος προτρέπει, στην ΠΡΟΤΡΟΠΗ· αυτός που ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ, ας μεταδίδει με απλότητα· ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ, ας προϊσταται με επιμέλεια· αυτός που ΕΛΕΕΙ, ας ελεεί με πρόσχαρη διάθεση." (Ρωμ. 12:8)

--------------------------

- ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ (Α'Κορ. 12, εννιά σε σύνολο):

"Σε κάθε έναν, όμως, δίνεται η φανέρωση του Πνεύματος προς το συμφέρον." (Α'Κορ. 12:7)
"Επειδή, σε άλλον μεν δίνεται διαμέσου τού Πνεύματος ΛΟΓΟΣ ΣΟΦΙΑΣ, σε άλλον δε ΛΟΓΟΣ ΓΝΩΣΗΣ, σύμφωνα με το ίδιο Πνεύμα·" (Α'Κορ. 12:8)
"σε άλλον δε ΠΙΣΤΗ, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος· σε άλλον δε ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ, διαμέσου τού ίδιου Πνεύματος·" (Α'Κορ. 12:9)
"σε άλλον δε ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑΥΜΑΤΩΝ, σε άλλον δε ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ, σε άλλον δε ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ, σε άλλον δε ΓΕΝΝΗ ΓΛΩΣΣΩΝ, σε άλλον δε ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΓΛΩΣΣΩΝ·" (Α'Κορ. 12:10)
"και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει." (Α'Κορ. 12:11)

-------------------------------

--- ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ (Εφ. 4, πέντε σε σύνολο):

"Κι αυτός έδωσε άλλους μεν ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ, άλλους δε ΠΡΟΦΗΤΕΣ, άλλους δε ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ, άλλους δε ΠΟΙΜΕΝΕΣ και ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ," (Εφεσ. 4:11)
"για την τελειοποίηση των αγίων για το έργο τής διακονίας, για την οικοδομή τού σώματος του Χριστού·" (Εφεσ. 4:12)

---------------------------------

Δείτε πάλι πώς ξεκινάει τα λόγια του ο Παύλος:

"Σε ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ, όμως, δίνεται η ΦΑΝΕΡΩΣΗ του Πνεύματος προς το συμφέρον." (Α'Κορ. 12:7)

~ Τα χαρίσματα λοιπόν αυτά δίνονται ΣΕ ΟΛΟΥΣ προσ το συμφέρον ΟΛΩΝ!~

"και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει." (Α'Κορ. 12:11)

Να ξέρετε ότι τα χαρίσματα αυτά δεν είναι δικά σας. Ο Παύλος λίγο πιο πριν στην επιστολή του κάνει μια σοβαρή προειδοποίηση:

"Επειδή, ποιος σε ξεχωρίζει από τον άλλον; Και τι έχεις που δεν το πήρες; Αν, όμως, πραγματικά το πήρες, γιατί καυχάσαι σαν να μη το πήρες;" (A'Κορ. 4:7)

Τα χαρίσματα αυτά λοιπόν δεν είναι δικά μας. Είναι του Αγίου Πνεύματος και Αυτός τα διαμοιράζει κατά τη βούλησή Του για την οικοδομή ΟΛΩΝ. 

~~ Όλοι μας για παράδειγμα μπορούμε να διακονήσουμε με λόγο γνώσης, ή λόγο σοφίας όταν το Πνεύμα μας το επιτρέψει. Το Άγιο Πνεύμα λοιπόν έχει ΟΛΑ τα χαρίσματα, είναι δικά Του και τα φενερώνει, τα κάνει δηλαδή γνωστά στον κόσμο μέσα από εμάς, όπως Αυτός θέλει. ~~

Δείτε και κάτι άλλο που λέει ο Παύλος:

"Μήπως όλοι είναι απόστολοι; Μήπως όλοι είναι προφήτες; Μήπως όλοι είναι δάσκαλοι; Μήπως όλοι κάνουν θαύματα;
Μήπως όλοι έχουν χαρίσματα θεραπειών; Μήπως όλοι μιλούν γλώσσες; Μήπως όλοι διερμηνεύουν;" A'Κορ. 12:29-30 

Μην ξεχνάτε ότι αυτές τις ερωτήσεις ο Παύλος τις θέτει στη χαρισματική εκκλησία της Κορίνθου, σε χριστιανούς δηλαδή που είχαν ΗΔΗ βαπτιστεί με Άγιο Πνεύμα και κινούταν ΗΔΗ στα πνευματικά χαρίσματα. 

Κάθε πιστός μπορεί να κάνει τα ίδια θαύματα που έκανε ο Ιησούς (Ιωάν. 14:12), και ο Ιησούς είπε ότι θα ακολουθήσουν θαυματουργικά σημεία όλους όσους πιστεύουν (Μάρκ.16:17-20). Αλλά κάθε μέλος του σώματος του Χριστού δεν θα κάνει αυτά τα πράγματα ως χάρισμα κλήσης ή διακονίας:

"Επειδή, τα ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ και η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του Θεού δεν επιδέχονται μεταμέλεια." (Ρωμ. 11:29)

------------------------

Πιστεύουμε σε έναν Θεό θαυμάτων. Είναι ο καλός Πατέρας που έχει τα καλύτερα δώρα για τα παιδιά Του. 

"κάθε αγαθή δόση, και κάθε τέλειο δώρημα, είναι από πάνω, το οποίο κατεβαίνει από τον Πατέρα των φώτων, στον οποίο δεν υπάρχει αλλοίωση ή σκιά μεταβολής." (Ιακ. 1:17)

Γι αυτό λοιπόν δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε τα πνευματικά χαρίσματα (το χάρισμα της προφητείας ή το χάρισμα των γλωσσών για παράδειγμα). 

ΟΛΟΙ μας μπορούμε να κινηθούμε στα χαρίσματα αυτά όταν το Άγιο Πνεύμα μας το επιτρέψει. Και είναι χαρίσματα που μας βοηθούν και μας ενδυναμώνουν για να ζήσουμε την χριστιανική ζωή μας εδώ στη γη. 

Δείτε το βίντεο εδώ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου