.............................................................................

.............................................................................

Translate

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Ποιος είναι ο Παράκλητος, το Πνεύμα της αλήθειας;

 Από Αργύρης Σιμώνης

Υπάρχουν δόγματα που υποστηρίζουν ότι το Άγιο Πνεύμα είναι απλά μια δύναμη. Δεν πιστεύουν ότι είναι πρόσωπο.
Στα προηγούμενα μηνύματα το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Ο ίδιος ο Ιησούς αναφέρεται στον Παράκλητο σαν Αυτός, σαν πρόσωπο δηλαδή .

Είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό, γιατί αν δεν πιστέψεις ότι το Άγιο Πνεύμα είναι πρόσωπο, πως μπορείς να έχεις μια προσωπική σχέση μαζί Του; Πως θα μπορέσεις να μιλήσεις μαζί Του;
Είναι αδύνατον να έχεις μια προσωπική σχέση με μια δύναμη!

Ξέρετε ότι το όνομα Του ΔΕΝ είναι "Άγιο Πνεύμα"; Είναι η ιδιότητά Του, η λειτουργία Του στην Θεότητα.

- Ο Θεός Πατέρας,
- Ο Θεός Υιός,
- Ο Θεός Άγιο Πνεύμα.

Το όνομά Του είναι Θεός!

Η ιδιότητά Του είναι το Πνεύμα, που κατοικεί μέσα μας, μας καθοδηγεί, μας παρηγορεί και μας ενδυναμώνει.

----------------------------

---- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ;

Μια καρέκλα είναι πρόσωπο; Φυσικά όχι.
Τι καθορίζει ένα πρόσωπο; Αν σκεφτείτε η ζωή, τότε και ένα δέντρο έχει ζωή, αλλά δεν είναι πρόσωπο. Ούτε μπορείς να συζητήσεις με ένα δέντρο. Μπορείς να μιλήσεις σε ένα δέντρο, αλλά να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σου απαντήσει, και ας έχει ζωή.

ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ. 

Θα το εξηγήσω.
Ένα πρόσωπο έχει ψυχή. Μακροχρόνιες θεολογικές μελέτες που έχουν γίνει επάνω στο θέμα αυτό έχουν αποφανθεί ότι η ψυχή αποτελείται από το ΝΟΥ, τη ΘΕΛΗΣΗ και τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. Σκεφτόμαστε με το νου μας, επιθυμούμε με τη θέλησή μας και νοιώθουμε με τα συναισθήματά μας.

‭"Και ο ίδιος ο Θεός τής ειρήνης είθε να σας αγιάσει ολοκληρωτικά· και να διατηρηθεί ολόκληρο το πνεύμα σας, και η ψυχή, και το σώμα, άμεμπτα στην παρουσία τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού." (Α'Θεσ. 5:23)

Μόνο ένα πράγμα μπορεί να χωρίσει την ψυχή από το πνεύμα:

"Επειδή, ο λόγος τού Θεού είναι ζωντανός, και ενεργός, και κοφτερότερος περισσότερο από κάθε δίκοπη μάχαιρα, και εισχωρεί βαθιά, μέχρι διαίρεσης και της ψυχής και του πνεύματος, μέχρι τους συνδέσμους και τους μυελούς, και διερευνάει τούς συλλογισμούς και τις έννοιες της καρδιάς." (Εβρ. 4:12)

Είναι λοιπόν δυνατόν το Άγιο Πνεύμα να μας βοηθάει να - σκεφτόμαστε όπως ο Θεός, 
- να επιθυμούμε όπως ο Θεός και 
- να αισθανόμαστε όπως ο Θεός;

Φυσικά ΝΑΙ!

Και σύμφωνα με τις Γραφές, ζει μέσα μας.
Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις τι σκέφτεται ο Θεός, τι επιθυμεί και τι αισθάνεται, τον έχεις να ζει μέσα σου και μπορεί να σου το πει, επειδή το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός.

---------------------------

ΝΟΥΣ, ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

1. Έχει νου.

"αλλά, όταν έρθει Εκείνος, το Πνεύμα τής αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια· επειδή, δεν θα μιλήσει από τον εαυτό Του, αλλά θα μιλήσει όσα πρόκειται να ακούσει, και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα." (Ιωάν. 16:13)

Πως το Άγιο Πνεύμα μπορεί να σε οδηγήσει σε όλη την αλήθεια αν δεν γνωρίζει όλη την αλήθεια;
Είναι Παντογνώστης.

Επιμένω τόσο πολύ σε αυτό επειδή υπάρχουν πολλά οφέλη που αποκομίζουμε, όταν αναγνωρίζουμε ότι ο Παράκλητος είναι πρόσωπο.

~~ Το πρώτο και μεγαλύτερο όφελος είναι ότι μέσα μας ζει Αυτός που γνωρίζει τα πάντα και έχει ως αποστολή να μας τα διδάξει ώστε να τα μάθουμε κι εμείς. ~~

Πόσες φορές έχετε κολλήσει σε κάποιο εδάφιο και μόλις προσευχηθείτε ξαφνικά όλα γίνονται κατανοητά; ~~

---------------------------------

2. ΕΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ

"Και αφού πέρασαν διαμέσου τής Φρυγίας και της γης τής Γαλατίας, επειδή ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΑΝ από το Άγιο Πνεύμα να κηρύξουν τον λόγο στην Ασία," (Πράξ. 16:6)
"ήρθαν προς τη Μυσία, και προσπαθούσαν να πάνε προς τη Βιθυνία· όμως, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ το Πνεύμα." (Πράξ. 16:7)

Εμποδίζω σημαίνει εξασκώ τη θέλησή μου.

"και όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει." (A'Κορ. 12:11)

Εφόσον λοιπόν το Άγιο Πνεύμα έχει θέληση και εσύ θέλεις να μάθεις ποιο είναι το θέλημα του Θεού στη ζωή σου, ποιον θα ρωτήσεις;

~~ Υπάρχει το γενικό θέλημα του Θεού , και το προσωπικό, ή συγκεκριμένο θέλημα του Θεού για τη ζωή μας. Το πρώτο μας φανερώνεται στις Γραφές, το δεύτερο το μαθαίνουμε ακούγοντας τη φωνή Του. ~~

Αν θέλεις να μάθεις πως να προσεύχεσαι, αυτό θα σου το δείξει το Άγιο Πνεύμα. Κανείς μας δεν ξέρει από μόνος του πως να προσεύχεται.

"Παρόμοια, όμως, και το Πνεύμα συμβοηθάει στις ασθένειές μας· επειδή, το τι να προσευχηθούμε, καθώς πρέπει, δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το Πνεύμα ικετεύει για χάρη μας με στεναγμούς αλάλητους." (Ρωμ. 8:26)
"Κι Αυτός που ερευνά τις καρδιές ξέρει τι είναι το φρόνημα του Πνεύματος, ότι ικετεύει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού για χάρη των άγιων." (Ρωμ. 8:27)

Όταν γνωρίζεις τι να προσευχηθείς, είναι επειδή το Άγιο Πνεύμα στο είπε!
Για να μάθεις λοιπόν το νου του Θεού και το θέλημά Του, πρέπει να γνωρίσεις το Άγιο Πνεύμα που ζει μέσα σου που γνωρίζει ΚΑΙ το νου ΚΑΙ το θέλημα του Θεού.

Γι αυτό ο Πέτρος την ημέρα τής Πεντηκοστής αναφέρθηκε στην προφητεία του Ιωήλ. 

"«Και κατά τις έσχατες ημέρες, λέει ο Θεός, θα ξεχύσω από το πνεύμα μου επάνω σε κάθε σάρκα· και θα προφητεύσουν οι γιοι σας και οι θυγατέρες σας, και οι νέοι σας θα δουν οράσεις, και οι πρεσβύτεροί σας θα δουν όνειρα·" (Πράξ. 2:17)
"κι ακόμα, επάνω στους δούλους μου κι επάνω στις δούλες μου κατά τις ημέρες εκείνες θα ξεχύνω από το πνεύμα μου, και θα προφητεύσουν·" (Πράξ. 2:18)

Πως μπορείς να προφητέψεις αν δεν μπορείς να ακούσεις τον Θεό;

Ζούμε στην φοβερότερη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας επειδή ο Θεός μας μιλάει προσωπικά μέσω του Αγίου Πνεύματος.
Αυτός ήταν ο λόγος που ήρθε ο Ιησούς. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια προσωπική σχέση με τον Θεό.

-------------------------------------

3. ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

"Ο καρπός, όμως, του Πνεύματος είναι: Αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια·" (Γαλ. 5:22)

Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός προσώπου.

"Και μη λυπείτε το Πνεύμα το Άγιο του Θεού, με το οποίο σφραγιστήκατε για την ημέρα τής απολύτρωσης." (Εφεσ. 4:30)
"Κάθε πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και βλασφημία, ας αφαιρεθεί από σας με κάθε κακία·" (Εφεσ. 4:31)
"γίνεστε δε, ο ένας στον άλλον, χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου τού Χριστού." (Εφεσ. 4:32)

‭"«Οργίζεστε και μη αμαρτάνετε»· ο ήλιος ας μη δύει ενώ είστε ακόμα στον παροργισμό σας·" (Εφεσ. 4:26)
"μη δίνετε τόπο στον διάβολο." (Εφεσ. 4:27)
"Αυτός που κλέβει, ας μη κλέβει πλέον, αλλά μάλλον ας κοπιάζει δουλεύοντας με τα χέρια του το καλό, για να έχει να μεταδίδει σ' εκείνον που έχει ανάγκη." (Εφεσ. 4:28)
"Κανένας σάπιος λόγος ας μη βγαίνει από το στόμα σας, αλλά όποιος είναι καλός για οικοδομή τής ανάγκης, για να δώσει χάρη σ' αυτούς που ακούν." (Εφεσ. 4:29)

Αυτό που λυπεί το Άγιο Πνεύμα είναι η αμαρτία, επειδή μας αγαπάει και όταν βαδίζουμε στην αμαρτία πληγωνόμαστε.

Όταν αμαρτάνουμε δεν χάνουμε τη σωτηρία μας, αλλά τη σχέση μας μαζί Του. Γι αυτό λυπάται. Στον Παράδεισο πηγαίνουμε κατά Χάρη, όχι κατά έργα.

Η βαθιά και προσωπική σχέση μαζί μας είναι αυτό που θέλει ο Παράκλητος, το Πνεύμα του Θεού, και αυτό ακριβώς θέλει και ο Ιησούς και ο Πατέρας. Γι αυτό ο Θεός έγινε άνθρωπος, πέθανε και αναστήθηκε. Για να μας επαναφέρει πίσω στην αγκαλιά του Θεού και να αποκαταστήσει την σχέση μας που χάλασε εξ'αιτίας της αμαρτίας. 

Aμήν!

Δείτε το βίντεο από τη ζωντανή μας μετάδοση εδώ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου